Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.

Creat de Virgil, Septembrie 12, 2020, 06:23:24 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

calahan

#165
Dl virgil
Mi-am adus aminte ca in constanta lui Boltzman apare intradevar sarcina electrica elementara, electronul, asa cum spui dumneata ca un impuls. Constanta lui Boltzman, constanta termodinamici este data cu precizie de relatia:
  KB=(me.c)/(2.pi2). In care me este masa electronului. Iar c este viteza luminii in vid. In ecuatiile energetice din termodinamica, constanta lui Boltzman  KB inmultita cu temperatura T da energia interna unui sistem. Wi= KB.T. Fiindca se considera ca temperatura  T ar fi legata cumva de viteza de agitatie termica a moleculelor componente ale sistemului. Sunt unii care nu admit ca dimensiunea fizica a temperaturii este viteza (Teta=v=L/T). Vorba este ca in acest produs apar doua marimi vectoriale, doua viteze, care prin inmultire dau o marime scalara.  Eu unul habar nu am cum se face inmultirea a doua marimi vectoriale. 

atanasu

#166
Virgil,
Acesta este textul trimis de mine si sunt curios ce se va intampla?

Dle dr. X.Y. in cele ce urmeaza va trimit raspunsul dlui Virgil Ioan la observatiile dvs insotit de lucrarea sa la care mi-a spus ca a lucrat cca 40 de ani, cele trei linkuri trimise in continuarea introducerii lucrarii si a primului capitol, fiind doar niste extrase din lucrare cu caracter ilustrativ care sa va provoace un oarecare posibil interes pe care eu cunoscand cate ceva din profilul deosebitelor dvs preocupari de cercetare stiintifica l-am presupus a fi posibil si l-am sfatuit sa procedeze astfel.
Marturisesc ca lucrarea dlui m-a impresionat in mod deosebit chiar si numai citind tabla de materii si introducerea pe care v-am trimis-o deja si  vazand si abordarea problemei pe care si dvs ati tratat-o referitoare la sirul Titus -Bode pe care o face in capitolul 10 dar si in capitolele anterioare fundmentand aceste calcule, lucru care mi-a crescut  nivelul de incredere in lucrare, nivel care daca as fi mai sanatos si mai liber de alte preocupari si urgente din cauza sanatatii destul de dificile din acelas motiv  m-ar determina sa studiez si eu acest text foarte dens dar pe care indraznesc sa-l supun atentiei dvs si cine stie sa nu-i fac un serviciu numai dlui Virgil ci sa vina si el cu aceata lucrare in intmpinarea si a unor preocupari stiinifice ale dvs.
Asadar lucrarea este integral la linkul pe care il postez in continue urmat de raspunsul autorului la observatiile pe care ati avut bunavointa sa i le transmiteti prin mine::

https://drive.google.com/file/d/1Z9bhc-fSe4J7LnU0z5nhQeWyjNJrwg4V/view


Raspunsul dlui Virgil Ioan :din 11.12.2022

"Stimate Domnule X.Y  (el nu va cunoaste numele ci doar ca sunteti un cercetator de mare valoare care l-ar putea ajuta asa ca eu am pus X.Y.)

La rezumatul 1, observațiile sunt:
-este adevărată tendința spre echilibru a sistemelor, dar caracteristica comună principală a celor doup sisteme comparate: al atomului de H și al sistemului solar, este echilibrul dinamic, adică rotația pe orbite de rază cvasi-constantă pe durate de timp relativ mici, și mai puțin oscilația pe traiectorie, (care există la electronii atomici dar prea puțin la planetele sistemului solar. Dacă există cazuri de oscilație a unor corpuri cerești similară oscilației masei unui oscilator armonic, acestea trebuie indicate prin trimitere la referințe bibliografice pertinente. Mișcarea periodică de rotație a unei mase mai  mici în jurul uneia mai mari nu trebuie confundată și deci nici asimilată mișcării unui oscilator armonic, aceasta din urmă fiind una liniară și nu rotațională.

Virgil  a raspuns;
Trebuie sa amintesc ca fiecare corp ceresc parcurge o traiectorie eliptica si nu circulara, motiv pentru care are loc o miscare periodica de apropiere si departare de nucleul sistemului,. Tocmai aceasta miscare periodica in care raza orbitei se modifica si nu este o constanta, confera sistemului un caracter de oscilator armonic, pentru ca are loc o transformare periodica a unei cantitati de energie cinetica in energie potentiala si invers, iar campul central tine locul unei forte cvasi-elastice, si am spus "cvasi" pentru ca acea forta elastica nu este proportionala cu alungirea, ci scade cu patratul distantei conform legii lui Newton sau a lui Coulomb.


Dvs.: În ceea ce privește emisia de unde, la corpurile masice masive, tip black hole, ambele mișcări pot genera unde gravitaționale, dar de fapt tot rotația unui cuplu de astfel de stele în jurul centrului de masă comun explică emisia de unde gravitaționale.

Virgil a raspuns;
Emisia de unde gravitationale se face de catre un corp ceresc sau de catre un sistem cosmic atunci cand acesta isi modifica starea energetica. Ori starea energetica a unui sistem se modifica atunci cand apare un dezechilibru energetic prin intermediul unor cauze externe precum interactiunea cu alte unde gravitationale, sau forte care scot sistemul din starea initiala.

Dvs. : Astfel de sisteme rotaționale sunt mai degrabă sisteme periodice decât sisteme armonice, și forța electrică sau gravitațională ce dă atracția care compensează forța centrifugă de inerție nu este o forță elastică, deoarece aceasta crește cu distanța, conform legii Fe = kx, în timp ce forța electrică și cea gravitațională scade exponențial cu distanța, deci câmpul nu generează forță cvasi-elastică (excepție făcând o ipotetică forță tare nucleară, considerată aca existentă între cuarci- de către modelul standard al particulelor elementare, dar care se explică mai natural printr-un model sacoșă de interacție între cuarci).
-Deci forțele gravitaționale și electrostatice sau magnetice nu pot explica singure stabilitatea sistemelor numite de dvs. sisteme armonice, ca în cazul oscilației masei unui oscilator armonic,  fiind vorba de fapt de un echilibru dinamic între forța electrică sau gravitațională (atractivă) și forța centrifugă de inerție (pseudo-repulsivă).

Virgil a raspuns ;
Caracterul armonic al sistemelor gravitationale nu rezulta din egalitatea fortelor de atractie cu fortele de respingere centrifuge, care de fapt nici nu exista in realitate, ci din caracterul pulsator al campului gravitational adica al spatiului patru-dimensional deformat a lui Einstein. Un corp ceresc poate fi atras sau respins in functie de pozitia pe care o ocupa in sistem, cat si de energia cinetica pe care o are. Toate corpurile de pe suprafata pamantului sunt atrase pentru ca pozitia pe care o ocupa nu corespunde cu starea energetica a lor. Nu trebuie confundata forta centrifuga ce apare la rotirea unui corp legat cu o sfoara, cu miscarea unui corp ceresc intr-un spatiu curb gravitational. Desigur pentru calculul orbitelor din punct de vedere dinamic legea lui Keppler si a lui Newton sunt perfect aplicabile, dar din punct de vedere fenomenologic trebuie tinut seama de TRG a lui Einstein.

Dvs.:Cât despre exprimarea sarcinii electrice prin masă - nu este posibil la nici o particulă, fiind caracteristici care nu depind una de alta (aproape orice particulă elementară poate avea o variantă încărcată electric dar cu aceeași valoare ca a electronului).

Virgil a raspuns;
Sarcina electrica nu este exprimata prin masa statica ci printr-o masa dinamica care inseamna produsul dintre masa si viteza luminii, adica sarcina electrica este echivalenta cu un impuls.


Dvs.: În schimb, în așa-numita exprimare electrogravitică, forța gravitațională poate fi asimilată cu o forță electrostatică prin atribuirea fiecărei mase -în mod convențional, a unei sarcini electrogravitice dependentă de valoarea masei. Această exprimare e însă doar convențională, fiind folosită pentru a exprima unitar interacția electrică și interacția gravitațională.
Din punctul mei de vedere, abordarea Dvs. trebuie regândită deci, pe baza diferențelor anterior menționate. De asemenea, trebuie evidențiată utilitatea sau particularitatea rezultată din abordarea filosofică sau teoretică rezultată,
Sper că observațiile vă vor fi de folos,


Cu stimă și urări de bine,"

Virgil: Multumesc d-lui profesor pentru aceste observatii cu rugamintea de a parcurge mai mult din lucrarea mea care sper va aduce si alte lamuriri.
Cu respect,

La niste intrebari de ale mele referitor la discutia dintre voi, Virgil  a raspuns:

Din observatiile primite am observat ca s-a interpretat gresit legatura dintre sarcina si masa, intrucat sarcina la mine este echivalenta cu un impuls adica e=M,c/pi , in care M este masa protonului.
Deasemeni nu a fost de acord ca este corect ca sistemele materiale  sunt sisteme armonice. Precis in linkul trimis nu a primit nici o explicatie despre aceasta, dar nu este nici o problema. Cred ca mai degraba ar trebui sa-i trimiteti toata lucrarea si apoi vom mai vedea.
Da, am revazut linkul trimis, si l-am recitit. Era vorba doar de un exercitiu de imaginatie pentru a face o introducere in acest studiu dupa cum se vede si aici;
"Intrebarea este, daca pot exprima sarcina electrica in functie de masa; desi sunt doua proprietati ale aceleiasi particule apartinand la doua medii diferite, putem face o legatura intre ele si anume; raportul intre sarcina si masa ne da densitatea de sarcina a particulei, adica un electron de exemplu cu sarcina "e" se va comporta la fel in spatiul electromagnetic, cu o particula care are masa electronului "m" in spatiul masic daca acest spatiu ar fi caracterizat de o constanta de interactiune "ka", diferita si mult mai mare decat constanta gravitationala "K". Cu alte cuvinte imi creez imaginar un spatiu virtual in care electronul ar avea doar masa. Acest exercitiu de imaginatie imi serveste sa inteleg ce asemanari pot exista intre structuri de particule (atomi), si sistemele macro cosmice"
Poate domnului profesor i s-a parut bizar faptul ca fac o astfel de discutie, asa ca imi insusesc observatia d-lui si spr sa-l intereseze lucrara ma ampla.despre "STUDIUL  SIMILITUDINII  SISTEMELOR MICRO SI MACROCOSMICE"

Cu deosebita consideratiune,
Dr X.Y

Virgil

 Atanasu,
multumesc pentru comunicarea facuta d-lui profesor. Sper ca sa aprofundeze aceasta lucrare si sa ne trimita observatiile d-lui.

Virgil

Multumesc pentru clarificari. Sunt multe lucruri care pentru mine sunt straine si de aceasta nu insist asupra lor. Desigur modul de organizare al societatii contemporane are multe lacune ce ar putea fi reevaluate, dar conditia umana de a fi in varful lantului trofic il face pe individul care ajunge conducator al unui stat, sa-si manifeste puterea in scopuri mai mult personale decat in folosul omului in armonie cu natura. Deasemeni inmultirea excesiva a oamenilor nu face decat sa consume din ce in ce mai mult resursele naturale, sporind folosirea de pesticide, fosfati, si ingrasaminte chimice care denatureaza concentratia naturala a solului, impreuna cu eliminarea noxelor in aer, ce va duce cu siguranta la inrautatirea permanenta a conditiilor de viata. Tari precum India, China, si altele care sunt suprapopulate ar trebui sa limiteze inmultirea care oricum este excesiva.

atanasu

#169
Virgil,
inginerul meu a fos rapid si deci nu a aprofundt lucrarea(poate ca o va fa -sunt sigur pe contl lui si nu stiu daca ne va mi spune si tiu intelegi bine acestea daa tin cont si de c-mi scrii referitor la Calea a treia. dar probabil ca intels lamurile tale date de mine dupa linkul lucrarii ( a pieput ca este o carte) si uite ce a si raspuns,desigur catre mine dar pentru tine si cred ca poti sa-i multumesti si pentru ca a facut macar atat:

"Stimate Domnule X,

Am înţeles de unde rezulta analogia cu un sistem armonic, dar cred că fizicienii din mediul universitar ar fi de aceeaşi părere, că comparaţia cu un sistem armonic a unui sistem atomic sau tip stea-planetă e relativ inadecvată. Mai degrabă ar fi acceptată denumirea de "sistem oscilant", deşi în opinia mea nici asta nu ar trece de cenzura unor fizicieni mai pretenţioşi.
Am înţeles că autorul a înţeles obiecţiile mele şi oricum îl priveşte pe dânsul la ce nivel doreşte să publice lucrarea/cartea şi ce aspecte ale realităţii fizice doreşte să evidenţieze.

Cu stimă şi urări de bine,

X.Y. "




atanasu

PS Referitor la comentariul tau la explicatiile date de mine suplimentar pentru Calea  a treia: de acord cu ce scrii si cam stim cu totii acestea dar eu spun nu ce stim ca este ci ce ar fi bine- si nu cred ca rational si uman ma poate combate cineva-  si nu pot raspunde decat cu vorbele lui Pilat din Pont: "apoi(acum)  imi spal minile si faceti voi ce vreti  cu Isus". si de asta evreii e 2000 de ani  sufera si fac sa sufere .
Apropo de legatura posibila si armonica a omului cu natura un articol interesant care nu ne confera niciun merit noua celor de azi care fata de daco-geti suntem niste meteci(vorba frumosului  cantec francez, Le meteque,  cantat de Georgess Moustaki unde se spune "Avec ma gueule de métèque, de juif errant, de pâtre grec et mes cheveux aux quatre vent..."), este opinia unei ceretatoare germane privitor la daci si aurul lor din muntii nostri:
https://www.realitatea.net/stiri/actual/tulburator-un-reputat-om-de-stiinta-german-rupe-tacerea-despre-romani-voi-sunteti_6395b608a842e47a6e45f762

Si sigur ca daca sanatatea ma va ajuta eu unul candva o sa-ti studiez opusul.

Numai bine si cred ca pot incheia pentru moment subiectul daca nu cumva interlocutorul nostru nu va mai scrie ceva dupa ce ii vei multumi tu.


princehansolo

Virgil,
Am impresia că similitudinea sistemelor micro și macrocosmice vine de la asemănarea modelului atomic cu cel planetar. Nu știu cât de corect este modelul atomic cu electronii care orbitează în jurul nucleului. Dar punctul de pornire (modelul atomic asemănător cu sistemul planetar) duce la similitudinea sistemelor micro și macrocosmice. Asemănarea dintre sistemul micro și cel macro este ca și în problema de la link-ul ăsta: https://scientia.ro/qa/20534/sfoara-cat-lungimea-ecuatorului?show=20534#q20534. Indiferent de lungimea ecuatorului, raza cercului crește cu aceeași valoare... Tot așa și modelul planetar: indiferent de sisteme, dacă folosim același model vom avea similitudini între sisteme din cauza aceluiași model.
Toate-s vechi și noi sunt toate

Virgil

#172
Citat din: princehansolo din Decembrie 14, 2022, 03:44:59 PM
Virgil,
Am impresia că similitudinea sistemelor micro și macrocosmice vine de la asemănarea modelului atomic cu cel planetar. Nu știu cât de corect este modelul atomic cu electronii care orbitează în jurul nucleului. Dar punctul de pornire (modelul atomic asemănător cu sistemul planetar) duce la similitudinea sistemelor micro și macrocosmice. Asemănarea dintre sistemul micro și cel macro este ca și în problema de la link-ul ăsta: https://scientia.ro/qa/20534/sfoara-cat-lungimea-ecuatorului?show=20534#q20534. Indiferent de lungimea ecuatorului, raza cercului crește cu aceeași valoare... Tot așa și modelul planetar: indiferent de sisteme, dacă folosim același model vom avea similitudini între sisteme din cauza aceluiași model.
Mi-ai amintit de copilarie. Eram elev in clasa a VII cand am intalnit si am rezolvat aceasta problema simpla, pe care mi-a dat-o un profesor pensionar ca s-o rezolv.
"Presupunem Pamantul perfect sferic, cu lungimea Ecuatorului de exact 40000 km. La nivelul solului intindem o sfoara sau un cablu inextensibil. Va avea lungimea de 40000 km. Taiem sfoara si mai adaugam un metru. Gasim o metoda de a îi menţine forma circulara (adica sa fie egal departată de sol pe toata lungimea). Va reusi sa treaca o pisica pe sub sfoara?"
Rezultatul arata ca raza cercului creste cu 10 cm fata de raza pamantului, adica o pisica ar putea trece. In rest nu are legatura cu subiectul teoriei mele din cauza complexitatii problemelor ridicate.

Virgil

Citat din: atanasu din Decembrie 14, 2022, 01:25:15 PM
Virgil,
inginerul meu a fos rapid si deci nu a aprofundt lucrarea(poate ca o va fa -sunt sigur pe contl lui si nu stiu daca ne va mi spune si tiu intelegi bine acestea daa tin cont si de c-mi scrii referitor la Calea a treia. dar probabil ca intels lamurile tale date de mine dupa linkul lucrarii ( a pieput ca este o carte) si uite ce a si raspuns,desigur catre mine dar pentru tine si cred ca poti sa-i multumesti si pentru ca a facut macar atat:

"Stimate Domnule X,

Am înţeles de unde rezulta analogia cu un sistem armonic, dar cred că fizicienii din mediul universitar ar fi de aceeaşi părere, că comparaţia cu un sistem armonic a unui sistem atomic sau tip stea-planetă e relativ inadecvată. Mai degrabă ar fi acceptată denumirea de "sistem oscilant", deşi în opinia mea nici asta nu ar trece de cenzura unor fizicieni mai pretenţioşi.
Am înţeles că autorul a înţeles obiecţiile mele şi oricum îl priveşte pe dânsul la ce nivel doreşte să publice lucrarea/cartea şi ce aspecte ale realităţii fizice doreşte să evidenţieze.

Cu stimă şi urări de bine,

X.Y. "
Desigur ii multumesc d-lui pentru amabilitate, si ii transmit rugamintea de a citi lucrarea mea care are implicatii cu mult mai profunde in cunoasterea universului.
Cu stima, Ioan Virgil.

atanasu


atanasu

 A fost ceva cu calculatorul meu .Am citit si e ok.

princehansolo

Citat din: Virgil din Decembrie 14, 2022, 06:48:57 PM
... In rest nu are legatura cu subiectul teoriei mele din cauza complexitatii problemelor ridicate.
Virgil, am vrut să spun că dacă aplicăm același model și la micro, și la macro, avem concluzii care nu sunt logice în cazul în care realitatea diferă de model. În cazul nostru am convingerea că modelul planetar nu se aplică la scara micro.

Simt că un punct esențial din cartea ta este utilizarea constantei Planck. Aș vrea să-ți pun mai multe întrebări, dar nu am reușit să mă concentrez să găsesc punctul unde modelul micro diferă de macro.
Toate-s vechi și noi sunt toate

Virgil

Citat din: princehansolo din Decembrie 15, 2022, 11:06:56 AM
Citat din: Virgil din Decembrie 14, 2022, 06:48:57 PM
... In rest nu are legatura cu subiectul teoriei mele din cauza complexitatii problemelor ridicate.
Virgil, am vrut să spun că dacă aplicăm același model și la micro, și la macro, avem concluzii care nu sunt logice în cazul în care realitatea diferă de model. În cazul nostru am convingerea că modelul planetar nu se aplică la scara micro.

Simt că un punct esențial din cartea ta este utilizarea constantei Planck. Aș vrea să-ți pun mai multe întrebări, dar nu am reușit să mă concentrez să găsesc punctul unde modelul micro diferă de macro.
Chiar as vrea sa stiu de ce crezi ca legile aplicabile modelului micro, ar fi diferite de cele ale modelului macro. Eu merg pe ideia ca D-zeu nu a facut legi diferite pentru fiecare nivel cosmic in parte, pentru ca D-zeu intruchipeaza legea. D-zeu reprezinta suma legilor naturii care face posibil ca se poata produce orice eveniment in natura, pornind de la infinitul mic spre infinitul mare. Natura evolueaza totdeauna de la simplu la complex si de la mic la mare, folosind mereu aceleasi legi "individualizate" pentru fiecare nivel cosmic in parte.

princehansolo

Citat din: Virgil din Decembrie 15, 2022, 11:48:48 AM
...
Chiar as vrea sa stiu de ce crezi ca legile aplicabile modelului micro, ar fi diferite de cele ale modelului macro. Eu merg pe ideia ca D-zeu nu a facut legi diferite pentru fiecare nivel cosmic in parte, pentru ca D-zeu intruchipeaza legea. D-zeu reprezinta suma legilor naturii care face posibil ca se poata produce orice eveniment in natura, pornind de la infinitul mic spre infinitul mare. Natura evolueaza totdeauna de la simplu la complex si de la mic la mare, folosind mereu aceleasi legi "individualizate" pentru fiecare nivel cosmic in parte.
Eu cred că modelul atomic Rutherford - Bohr (https://en.wikipedia.org/wiki/Bohr_model) este diferit de realitate. Chiar dacă este un model logic. Diferențele dintre realitate și model sunt dificil de arătat deoarece este greu de știut realitatea.

Despre diferențele dintre micro și macro și D-zeu:
- am înțeles o parte din opera lui D-zeu când am înțeles cum funcționează creierul. Asta este, suntem niște creații.
- nivelul micro cred că este diferit de macro deoarece la micro avem atomii cu o anumită structură internă. Nivelul macro este alcătuit din atomi. Nu cred într-o arhitectură tip fractal a Cosmosului.
- dau ca și exemplu de structură macro rezultată dintr-o combinație micro: moleculele de oxigen, moleculele de hidrogen (fiecare cu un comportament diferit) și moleculele de apă - diferite de oxigen și hidrogen. Moleculele de proteine au o grămadă de proprietăți - diferite de cele ale atomilor constituenți. Proprietățile moleculelor sunt influențate de așezarea spațială a atomilor. Deci eu văd mai multe niveluri macro (molecule, planete, sisteme solare, galaxii) alcătuite din sisteme micro (atomi). Legile sunt "individualizate" pentru sistemele micro, iar sistemele macro au proprietăți specifice date de compunerea sistemelor micro.
Toate-s vechi și noi sunt toate

Virgil

Citat din: princehansolo din Decembrie 15, 2022, 12:51:30 PM
Citat din: Virgil din Decembrie 15, 2022, 11:48:48 AM
...
Chiar as vrea sa stiu de ce crezi ca legile aplicabile modelului micro, ar fi diferite de cele ale modelului macro. Eu merg pe ideia ca D-zeu nu a facut legi diferite pentru fiecare nivel cosmic in parte, pentru ca D-zeu intruchipeaza legea. D-zeu reprezinta suma legilor naturii care face posibil ca se poata produce orice eveniment in natura, pornind de la infinitul mic spre infinitul mare. Natura evolueaza totdeauna de la simplu la complex si de la mic la mare, folosind mereu aceleasi legi "individualizate" pentru fiecare nivel cosmic in parte.
Eu cred că modelul atomic Rutherford - Bohr (https://en.wikipedia.org/wiki/Bohr_model) este diferit de realitate. Chiar dacă este un model logic. Diferențele dintre realitate și model sunt dificil de arătat deoarece este greu de știut realitatea.

Despre diferențele dintre micro și macro și D-zeu:
- am înțeles o parte din opera lui D-zeu când am înțeles cum funcționează creierul. Asta este, suntem niște creații.
- nivelul micro cred că este diferit de macro deoarece la micro avem atomii cu o anumită structură internă. Nivelul macro este alcătuit din atomi. Nu cred într-o arhitectură tip fractal a Cosmosului.
- dau ca și exemplu de structură macro rezultată dintr-o combinație micro: moleculele de oxigen, moleculele de hidrogen (fiecare cu un comportament diferit) și moleculele de apă - diferite de oxigen și hidrogen. Moleculele de proteine au o grămadă de proprietăți - diferite de cele ale atomilor constituenți. Proprietățile moleculelor sunt influențate de așezarea spațială a atomilor. Deci eu văd mai multe niveluri macro (molecule, planete, sisteme solare, galaxii) alcătuite din sisteme micro (atomi). Legile sunt "individualizate" pentru sistemele micro, iar sistemele macro au proprietăți specifice date de compunerea sistemelor micro.
Te rog sa-mi spui daca ai citit lucrarea mea referitoare la similitudinea sistemelor. Undeva am scris ca nu ma intereseaza prin ce difera aceste sisteme, ci ma intereseaza doar ceia ce se aseamana. Daca ai citit lucrarea, iti stau la dispozitie cu raspunsuri la intrebari concrete, deoarece privind in general lucrurile se pare ca este imposibila o asemanare. Cea mai importanta asemanare consta in faptul ca sistemele materiale naturale micro sau macro sunt niste sisteme armonice compuse dintr-un nucleu cu masa de 10^3 ori mai mare decat masele periferice care orbiteaza nucleul pe o frecventa sau o perioada egala cu perioada unei pulsatii proprii a campului nuclear, sau pe o armonica cu aceasta. Am stabilit cca 20 de relatii de similitudine intre toate constantele atomului si constantele sistemului solar sau a sistemelor de sateliti, pe care le puteti vedea aici;
https://drive.google.com/file/d/1NMrsgDkcQxr_HI56On0WUG5G28hcdSKn/view?usp=share_link