Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Teoria similitudinii sistemelor micro si macrocosmice.

Creat de Virgil, Septembrie 12, 2020, 06:23:24 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

atanasu

Virgil,
Esti interesat de ce scrie interlocutorul tau care umbla cu miloaga pe aici sa fie bagat in seama si incep sa nu cred ca este tot una cu "dl inginer" care prezinta o lucrare monografica cuminte  si se pare ca fara elemente originale decat doar pare-se un model final ce calcul  dar care foloseste o metodologie de calcul in retele de tip neuronal care cred ca ese intodus la noi si de acest domn conf Sorin Ciortan si as fi curios daca acesta din Galati are vreo legatura cu dl prof.univ Romeo(Romica pentru cunoscuti) Ciortan acum pensionar la  Univ. Constructii Bucuresi-Fac Hidrotehnica n , hidrotehnoician de forta in hidrotehnica portuara si marina cu functii importantr in trecut(e nscut in 1941) la institutul de proietari IPTANA.
Dl conducator de doctorat(nu stiu daca acea dizetaie are staut de doctorat dar passons)  conf la Univ din  Galati respectiv dl Sorin Ciortan utilizeaza teoria sistemelor provenita din cele neuronale adica biologice pe care o trezinta pe scurt "dl inginer " care se pare ca are o contibutie la ultimul capitol in care propune un model de calcul de simulare iîn Vensim facut in strainaate , model prin care simulează comportarea celor două convertoare studiate  pe o durată stabilită de timp.

Dle. Virgil, evident ca ce va face cu schitele lui acest interlocutor al tau sunt chestii  total lipsite de interes, daca totusi nu este el chiar "dl. inginer" si atunci poate ca mai completeaza dizertatia care este o lucrare cuminte cum a fost si lucrarea mea despre Big Bang in sprijinul lui Mircea Hodor.
Astea ti le spun ca tu ca sa intelegi ceva si de utiliate adica  doar daca este de vreun interes metoologia retlelor neuronle si pentru preocuparile tale  si ca sa intelegi mai sigur iti trimit si asta: https://www.datacamp.com/tutorial/neural-network-models-r.

PS In maxim 10 zile cred ca-l contactez pe cel caruia doresc sa-i supun atentiei lucrarea ta.
Te salut si spor la treburile pe care le intreprinzi.
A.

atanasu


Virgil


atanasu

#138
I-am trimis colgului cecetator ae a fost de aord sa-i trimit urmatorul text :

Asadar trimit ce am spus ca voi trimite spre analiza si interesul dvs daca acest interes va fi, autorul avand mai multe scrise despre Similitudinea sistemelor micro si marocosmice :

1) "Rezumat
Aceasta lucrare este o introducere in dezvoltarea unui  instrument de studiu, in vederea extinderii orizontului de cunoastere a universului, prin stabilirea unor relatii de asemanare dintre microcosmos si macrocosmos, privind modurile de organizare ale materiei in cele doua niveluri micro si macro cosmice, tinand seama de relatiile de interactiune ale particulelor, respectiv ale corpurilor, existente intr-un anumit spatiu. Daca ne referim la forma de organizare a materiei, observam ca la nivel microcosmic, materia se prezinta sub forma granulara, discreta, precum ; electroni, nucleoni, mezoni si alte particule, in timp ce la nivel macrocosmic materia se prezinta sub forma de sateliti, planete, stele, nebuloase etc.
Atat in microcosmos cat si in macrocosmos materia este organizata in sisteme de particule sau de corpuri ceresti, ce sunt caracterizate de o miscare periodica. Cu alte cuvinte, sistemele cosmice de orice marime ar fi, sunt niste oscilatori armonici naturali, aflati in permanenta stare de echilibru energetic fata de mediul inconjurator. Orice abatere de la acest echilibru, conduce la manifestari de absorbtie, sau emisie de energie din partea sistemelor respective, pana la reechilibrarea energetica a acestora, cu mediul inconjurator.
Daca in microcosmos aceste schimburi energetice pot fi observate in laborator in timpi reali, in macro cosmos evenimentele se produc in mii sau milioane de ani, devenind imposibil de studiat in ansamblul lor. Desi natura campurilor care interactioneaza in microcosmos este diferita de cea a campurilor macrocosmice, respectiv campul electromagnetic si cel gravitational, au totusi o caracteristica comuna, aceia de a fi liantul materiei organizate in sisteme armonice, avand o raza de actiune nelimitata, a carei intensitate este in scadere cu patratul distantei, asigurand conditiile organizarii particulelor sau corpurilor in sisteme.
In microcosmos, cel mai simplu si raspandit element este hidrogenul, fapt ce il recomanda ca un sistem armonic natural ce poate fi considerat drept etalon al acestui nivel cosmic.
In macrocosmos singurul sistem cunoscut foarte bine este sistemul Solar, fapt pentru care in studiul ce urmeaza vom lua in calcul parametrii acestuia (mase, viteze, orbite), cat si sistemele de sateliti ai planetelor respective.
Cel mai simplu sistem armonic , presupune existenta unei mase centrale drept suport (M) de care este legata printr-un camp, o masa mult mai mica (m) care oscileaza in jurul pozitiei de echilibru. In cazul sistemelor naturale, masa suport este numita nucleu, iar legatura elastica intre cele doua mase este asigurata de campul de interactiune dintre ele.
Forta de atractie sau de respingere dintre corpuri nu reprezinta decat tendinta celor doua corpuri de a ocupa pozitia relativa (distanta) corespunzatoare starii energetice in care se afla.
La sistemele atomice legatura elastica este asigurata de campul electrostatic dintre nucleu si electron, pe cand in macrocosmos legatura elastica este data de campul gravitational al corpului ceresc (stea sau planeta) in jurul caruia orbiteaza o planeta sau un satelit, dupa caz. Deci studiul acesta va fi dezvoltat pe aceste considerente generale."

CAPITOLUL 1
DETERMINAREA CONSTANTEI DE INTERACTIUNE MICROCOSMICA

Stim ca orice sistem micro sau macrocosmic reprezinta o forma de organizare amateriei, care consta in sisteme de oscilatori microcosmici numiti atomi, sau oscilatori macrocosmici numiti galaxii, sisteme solare sau planetare, dupa caz. Stim ca cel mai simplu sistem natural consta din doua particule legate intre ele printr-un camp care asigura o forta cvasielastica. Totdeauna sunt cel putin doua particule perechi din care una joaca rolul de nucleu (M) fiind de cca 103 ori mai mare decat cealalta, care este particula orbitala (m). Ambele particule sunt legate intre ele printr-o forta elastica fiind exprimata prin constanta de interactiune (k).
Dupa cum stim, fortele de atractie intre particule, sunt exprimate prin relatia lui Coulomb in microcosmos si prin relatia lui Newton in macrocosmos.
Masa si sarcina sunt doua moduri diferite de manifestare a aceleiasi particule, in doua medii diferite dar suprapuse in acelasi spatiu. Cate tipuri de interactiuni sunt, tot atatea medii de interactiuni exista, medii care se regasesc toate suprapuse in acelasi spatiu fizic. Astfel o particula cu o structura interna compusa precum protonul, va contine in
interiorul lui fortele tari, in afara lui fortele electromagnetice, apoi fortele slabe, apoi fortele masice, si fiecare forta imprima un anumit caracter particulei. Noi traind in spatiul gravitational percepem toate aceste caracteristici ale fiecarui tip de mediu, ca si cum straturile celorlalte medii ar fi transparente.
Privind astfel lucrurile, sarcina reprezinta proprietatea prin care particulele pot forma o structura stabila precum atomul, structura apartinand mediului electromagnetic, iar masa este o alta caracteristica prin care aceleasi particule se manifesta in spatiul gravitational,
permitand formarea de structuri stabile precum corpurile si mai apoi sistemele cosmice.
Intrebarea este, daca pot exprima sarcina electrica in functie de masa; desi sunt doua proprietati ale aceleiasi particule apartinand la doua medii diferite, putem face o legatura intre ele si anume; raportul intre sarcina si masa ne da densitatea de sarcina a particulei, adica un electron de exemplu cu sarcina "e" se va comporta la fel in spatiul electromagnetic, cu o particula care are masa electronului "m" in spatiul masic daca acest spatiu ar fi caracterizat de o constanta de interactiune "ka", diferita si mult mai mare decat constanta gravitationala "K". Cu alte cuvinte imi creez imaginar un spatiu virtual in care electronul ar avea doar masa. Acest exercitiu de imaginatie imi serveste sa inteleg ce asemanari pot exista intre structuri de particule (atomi), si sistemele macro cosmice.
Conform relatiilor lui Coulomb (1.1) pentru atom, cum si a relatiei lui Newton (1.2) pentru
macrocosmos putem afla fortele de interactiune ale particulelor si respectiv ale corpurilor care fac parte dintr-un sistem armonic natural.
etc, etc;

si Bibliografia:

2) BIBLIOGRAFIE

1 Max Born -Fizica atomica
2 Ion Dima - Dictionar de fizica
3 T. Martin, A. Fingherman- Elemente de fizica nucleara si termonucleara
4 Victor Nadolski – Asteroizi si comete
5 D. Andreescu- Dictionar de astronautica.
6 Emanuel Vasiliu-Electronul corpuscul sau unda?
7 Sistemul Solar-Wikipedia
8 Evolutia sistemului Solar-Wikipedia
9. http://www.extremetech.com/extreme/193710-birth-of-a-solar-system-the-first-ever-high-
resolution-image-of-planet-formation

3) Linkuri pe care vi le recomand deocamdata si care poate ca va capteaza atentia::

Ce parere aveti despre relatia ce urmeaza in acest link:
https://drive.google.com/file/d/1Kl2BmrXd_s--3WtUdDCg2zSgnNN7ixoO/view
si  : https://drive.google.com/file/d/13JWVyJRD6t3UjdLycGF0Om-nth3f45IZ/view
dar si
https://drive.google.com/file/d/1OeTu4bV8LPxfVpt6gC2IKz8yQwo45Ioh/view



atanasu

Nu am reusit sa o trimit.E-mailul corespondentului pare sa nu mai functioneze mai incerc dupa amiaza.

atanasu

Virgil,
Era la yahoo-ul meu problema dar am reusit sa trimit textul prezentat mai sus. Te anunt cand o sa-mi aspunda acel domn.

Virgil

Citat din: atanasu din Decembrie 07, 2022, 10:14:39 AM
Virgil,
Era la yahoo-ul meu problema dar am reusit sa trimit textul prezentat mai sus. Te anunt cand o sa-mi aspunda acel domn.
Multumesc pentru incercarea ta !

atanasu

Dl.  fizician a primit textul si mi- a spus ca- l va citi vineri-sambata asa ca sper ca pana luni sa am o reactie stiintifica

Virgil

Citat din: atanasu din Decembrie 07, 2022, 04:30:46 PM
Dl.  fizician a primit textul si mi- a spus ca- l va citi vineri-sambata asa ca sper ca pana luni sa am o reactie stiintifica
In doua zile doar il frunzareste, ce am gandit in 40 de ani ca sa pun cap la cap fiecare relatie in ordinea cronologica tinand cont de stabilirea relatiilor anterioare ca sa aiba noima intreaga lucrare, nu se poate intelege in cateva ore. Dar poate o sa-l atraga ideia, si o sa zaboveasca mai mult.

atanasu

Draga Virgil, dar nu i-am trimis inca cartea ta ci acea introducere si inceputul primului capitol care este intr-un fel tot o continuare a introduceii si ele trei linkuri care nu sunt prea lungi si cum ti-am spus doar ca sa-l atraga si ventual sa-sa doreasa intreaga lucrare  Si poate va intelge mai mult decat inteleg eu la o rasfoire  iar din ultimul link afla si cum te numesti si poate ca deja o fi auzit de tine caci este iscalit acel text foate recent  ref  Constanta gravitationala:
Autor,
Ing. Ioan Virgil,
11.13.2022;

O sa vedem ce se intampla si nu mai fa presupuneri iar eu oricum am facut maximul posibil si desigur ca te tin in continuare la curent.

Virgil

Citat din: atanasu din Decembrie 08, 2022, 12:10:06 AM
Draga Virgil, dar nu i-am trimis inca cartea ta ci acea introducere si inceputul primului capitol care este intr-un fel tot o continuare a introduceii si ele trei linkuri care nu sunt prea lungi si cum ti-am spus doar ca sa-l atraga si ventual sa-sa doreasa intreaga lucrare  Si poate va intelge mai mult decat inteleg eu la o rasfoire  iar din ultimul link afla si cum te numesti si poate ca deja o fi auzit de tine caci este iscalit acel text foate recent  ref  Constanta gravitationala:
Autor,
Ing. Ioan Virgil,
11.13.2022;

O sa vedem ce se intampla si nu mai fa presupuneri iar eu oricum am facut maximul posibil si desigur ca te tin in continuare la curent.
Desigur, ramane de vazut.

calahan

Dl Virgil
Vreau sa iti aduc la cunostinta cateva informatii pe care le-am aflat acum. Cei de la Linkedin m-au anuntat ca Dl Ioan Iovit Popescu a aderat la forumul lor. Eu doar am rasfoit candva demult pe la ei. Acum nici nu mai stiu unde gasesc pagina de discutii. Dar ca dl Popescu este totusi un fizician cu greutate si academician, adica este o persoana foarte competenta, care ar putea sa examineze lucrarea dumitale. Pe de alta parte, numai ieri rasfoind, am gasit site-ul acela cu teoria lui Mikio Kaku, pe care astazi nu l-am mai gasit. Acolo am vazut intrun tabel sunt date densitatile materiei intunecate. Si intradevar acolo apare densitatea de 1023 Kg/m3. Adica o densitate la fel ca aceea gasita de dumneata. Se dau densitatile masice ale materiei intunecate, pe mai multe sisteme, tot asa ca in teoria dumitale. Rasfoind lucrarea dumitale, am gasit formula pentru constanta gravitationala, scrisa de dumneata ca raport intre patratul frecventei proprii sistemului si densitatea masica a vidului (G=niu2/ro). In sistemul bidimensional densitatea masei este tot frecventa la patrat (ro=f2). Asta inseamna ca  G-ul, chiar in relatia dumitale se vede ca este adimensional. Ceeace dumneata nu poti sa admiti. Dar formulele asa spun. Fiindca masa ramane aceeasi si in sistemul dumitale, fiindca nu ai echivalat-o cu nimic. Mie imi pare rau sa constat ca nu prea tii cont de ce spun formulele. Trebuie sa iei la verificat formula Lui G  a dumitale, sa vezi daca nu cumva s-a strecurat vreo gresala.

Virgil

Multumesc pentru aceasta informatie;
"Pe de alta parte, numai ieri rasfoind, am gasit site-ul acela cu teoria lui Mikio Kaku, pe care astazi nu l-am mai gasit. Acolo am vazut intrun tabel sunt date densitatile materiei intunecate. Si intradevar acolo apare densitatea de 10^23 Kg/m3. Adica o densitate la fel ca aceea gasita de dumneata. Se dau densitatile masice ale materiei intunecate, pe mai multe sisteme, tot asa ca in teoria dumitale. Rasfoind lucrarea dumitale, am gasit formula pentru constanta gravitationala, scrisa de dumneata ca raport intre patratul frecventei proprii sistemului si densitatea masica a vidului (G=niu2/ro)."
Cat priveste incercarea dvs de a inlocui masa cu altceva, eu imi sustin punctul de vedere ca masa este o notiune fizica fundamentala, la fel ca spatiul si timpul, si ca nici o alta marime nu le poate inlocui.
Copiez aici un raspuns dat pe forumul de cercetare despre ce inseamna masa;
"In doua cuvinte energia este un atribut al unei entitati materiale. De exemplu un vartej de apa, inseamna o entitate nascuta din materie (apa oceanului care este un mediu continuu) cu ajutorul energiei (rasucirea apei in jurul unei axe). De ce crezi ca materia inseamna energie ? Materia este doar pusa in valoare de energie. Ce este materia? materia este doar o categorie fizica distincta fata de energia ei. Putem descoperi proprietatile materiei dar niciodata nu vom sti in ce consta materia ."

atanasu

De  la Aristotel citire existentele sunt doar in materie si forma dar de la mine citire materia si forma sunt cele doua fete ale foii de hartie needutibile una din  cealalta dar obligate sa existe numai impreuna, adica materie neformatata nu exista si cred ca energia este ce care formateaza materia. Adica  un fel de suflet al formei si desigur ca trebuie sa vedem unde punem infomatia care eu spun ca este haina  matematica a formei.

Virgil

Citat din: atanasu din Decembrie 09, 2022, 07:47:42 PM
De  la Aristotel citire existentele sunt doar in materie si forma dar de la mine citire materia si forma sunt cele doua fete ale foii de hartie needutibile una din  cealalta dar obligate sa existe numai impreuna, adica materie neformatata nu exista si cred ca energia este ce care formateaza materia. Adica  un fel de suflet al formei si desigur ca trebuie sa vedem unde punem informatia care eu spun ca este haina  matematica a formei.
Am sa citez iar raspunsul dat in forumul de cercetare;
"Apropo de intrebarea din ce este alcatuit electronul si pozitronul, trebuie sa recunosc ca nu stiu din ce este alcatuit, doar pot sa presupun ca asa cum planetele sunt alcatuite din atomi, si electronii sunt alcatuiti din sisteme submicrocosmice sau chiar hipocosmice. Adica particulele sau corpurile unui nivel cosmic sunt alcatuite din sistemele nivelului cosmic inferior, despre care fizica nici nu a visat ca ar exista. Macar cu atat ma mandresc si eu.
In ce consta antiparticulele? simplist vorbind daca tot am asemanat o particula cu un vartej, aunci antiparticula este tot un vartej care se roteste in partea opusa, astfel incat insumate cele doua vartejuri au ca rezultat disparitia amandorura in masa spatiului material din care s-au format, eliminand doua cuante de energie care se vor propaga prin masa mediului respectiv numit spatiul electromagnetic."