Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Procesul de măsurare.

Creat de ilasus, Ianuarie 18, 2024, 12:55:28 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

ilasus

Citat din: Marcel Zăvoiu din Iulie 30, 2024, 06:19:44 PMCea mai grea luptă este cu prostul care se crede deștept!!!

Pentru că - printre altele - prostul care se crede deștept nu va aprecia explicațiile simple pe care i le oferi - pe acestea le va arunca la gunoi pentru că în mintea lui sunt greșite pentru că sunt prea simple.
Există și varianta:

Pentru că - printre altele - prostul care se crede deștept nu va aprecia explicațiile simple pe care i le oferi - pe acestea le va arunca la gunoi pentru că în mintea lui sunt greșite pentru că sunt prea complicate.

Și o spun din experiență, nu din închipuire.

Marcel Zăvoiu

Ilasus,
Explicațiile pe care "le-am aruncat la gunoi" le-am aruncat la gunoi nu pentru că erau greșite - ci pentru că erau IRELEVANTE.
Adică ele puteau fi 100% clare și 100% precise - dar la ce bun dacă erau IRELEVANTE - adică nu conduceau către Esență?
Adică toxicitatea unor explicații nu constă DOAR în neclaritate sau imprecizia lor - niște teorii/explicații pot fi toxice și doar prin irelevanța lor - pentru că îți consumă în mod inutil energia, timpul și în final chiar și viața.

După cum am spus deja - dacă CEL PUȚIN UNUL din cei 4 Parametri de calitate ai unei Teorii CPRS este încălcat - atunci acea teorie este toxică.

Reamintire:

C = Claritate
P = Precizie
R = Relevanță
S = Simplitate

Deci totul depinde de scopul/ținta pe care ți-o propui:

a) dacă ținta ta este Esența - atunci orice studiu care nu țintește Esența este toxic din cauza irelevanței lui - chiar dacă acel studiu este perfect corect. Adică orice studiu irelevant este toxic pentru că îți consumă din timpul și energia ta pe care altfel le-ai folosi pentru a ajunge la Esență.
b) dacă ținta ta NU este Esența - atunci îți poți consuma energia, timpul și viața "delectându-te" cu ceea ce eu numesc "gunoaie".

Și acum o observație la comentariul tău:
te contrazici singur, pentru că:
a) pe de o parte spui că explicațiile oferite sunt simple
b) pe de altă parte spui că explicațiile oferite sunt complicate (deoarece spui tu că asta e cauza pentru care acele explicații sunt aruncate la gunoi).

Deci, hotărăște-te:
explicațiile oferite prostului care se crede deștept sunt simple sau complicate?
Decât sărac, bolnav și nefericit, mai bine Bogat, Sănătos și Fericit.

Marcel Zăvoiu

Ilasus,
Și cine stabilește dacă anumite explicații sunt simple sau complicate?

Pentru că niște explicații care unui prost care se crede deștept îi pot părea simple - unui un om Deștept i se pot părea complicate.
Și asta din cauză că - după cum am mai spus - prostul care se crede deștept are o minte încâlcită, iar asta face ca el să vadă Realitatea în mod deformat - adică s-ar putea să aprecieze niște explicații complicate care în mintea lui complicată i se vor părea "simple" și "corecte".

Marcel Zăvoiu

Calahan,
Dacă spui că în Teoria mea fotonul nu are dimensiuni - înseamnă că n-ai înțeles NIMIC din tot ce ți-am spus până acum.

Cum poți să susții o asemenea aberație - când eu tocmai am vorbit despre GROSIMEA fotonului ca fiind de aproximativ 10 la puterea minus 20 metri???

Dacă în mintea dumitale 10 la puterea minus 20 metri înseamnă fără dimensiuni - înseamnă că-mi pierd timpul discutând cu dumneata deoarece dumneata ai urechile "înfundate" și "vălul peste ochi" - și asta pentru că nu auzi și nu vezi NIMIC din ceea ce îți spun/explic (și este a n (a) oară când se întâmplă asta - unde n tinde la infinit).

Dumneata ai sta de vorbă cu un surd - după ce constați că e surd și că n-a auzit nimic din tot ce te-ai chinuit să-i explici - sau "îl lași în plata Domnului" și încerci să te ții cât mai departe de o astfel de persoană toxică care îți consumă energia, timpul și nervii tăi? (întrebarea e retorică, pentru că știu dinainte că n-o să primesc niciun răspuns - și astfel îmi vei confirma din nou calitatea de "profet").

calahan

Marcel Zăvoiu
Imi cer scuze ca am confundat cu postarea unui personaj care sustinea undeva, hotarat, asa ca dumneata, ca fotonul nu are dimensiuni. Cat am rasfoit paginile forumului, nu am mai gasit postarea aceea, ca sa pot dovedi ceva. Dar daca admiti ca fotonul are dimensiuni, trebuie sa admiti ca are si volum si densitate si masa. Cum am spus densitatea masei este data de patratul inductiei magnetice a semiundelor. Patratul inductiei magnetice este in termenul B2/miu,0 din formula lui Poynting. Termen care este de fapt presiune dinamica (B2/miu,0=ro.C2). La fel este presiune si termenul eps,0.E2, din aceeasi formula. Unde eps,0 este adimensional, iar E2=a2=p. Sistemul bidimensional este infailibil. Ne spune exact semantica conceptelor fizice. De aceea identitatea dimensionala masa-sarcina, de la care rezulta acest sistem, este perfect valida. Ai vorbit despre grosimea fotonului, dar nu am vazut nimic despre lungimea si latimea fotonului. Dar nu mi-ai spus daca esti convins ca fotonul, avand dimensiunile respective, are in mod obligatoriu si masa inerta si deci si inertie. Fiindca doar nu ar putea fi un volum sec fara de masa. Fotonul fara de masa inerta este o inventie relativista facuta ca sa justifice faptul ca fotonul nu urmeaza predictiile relativiste. Cum spuneam si mai inainte, dogmele relativiste vin de la o teorie metafizica, inventata adhoc pentru a explica rezultatul experimentelor Fizeau si M-M.  Metafizica care duce la nonintuitia fenomenelor fizice si la paradoxuri absurde. Experimentele celebre, pot fi explicate simplu si intuitiv fara a apela la metafizica relativista.

ilasus

Citat din: Marcel Zăvoiu din August 01, 2024, 11:34:12 AMIlasus,
Explicațiile pe care "le-am aruncat la gunoi" le-am aruncat la gunoi nu pentru că erau greșite - ci pentru că erau IRELEVANTE.
Marcel, când ne referim la timp, de fapt ne gândim la timpul indicat de un ceas de forma unui cerc pe care se deplasează un indicator care arată ora exactă. Eu însă vin cu ideea unui ceas liniar, în care indicatorul de timp are o mișcare rectilinie, nu circulară. Ținând cont de această idee, măsurând deci distanța parcursă și durata mișcării în raport cu două SRI diferite, rezultă niște formule (identice cu transformările Lorenz-Einstein) și respectiv concluzia (care o contrazice pe cea emisă de Galilei) că nu mărimea vitezei se modifică la trecerea de la un SRI la altul, ci spațiul și timpul. Deci tu consideri această concluzie irelevantă, nu greșită. Am înțeles bine?

Marcel Zăvoiu

Calahan,
Prin ceea ce spui confirmi că dumneata nu citești cu atenție și/sau nu înțelegi ceea ce-ți spun.

Ți-am spus de n ori (unde n tinde la infinit), și-ți mai spun încă o dată CLAR ȘI RASPICAT:

a) fotonul are Masă gravitațională (Mg) - dar NU are nici inerție, NICI Masă inerțială (Mi)
b) eps0 NU este adimensional
c) sistemul bidimensional - care consideră că DOAR Spațiul și Timpul sunt mărimi fundamentale - este o ABERAȚIE absolută
d) "identitatea dimensională masă-sarcină" este o ABERAȚIE absolută
e) fotonul polarizat circular R1T este un Punct Material Energetic (PME) care se deplasează cu o viteză egală ÎN MODUL cu viteza luminii în vid c pe o traiectorie elicoidală cu secțiunea circulară: diametrul acestei secțiuni este de aproximativ 10 la puterea minus 20 metri, iar pasul elicoidei este lungimea de undă lambda a fotonului. Iar diametrul PME se poate calcula cu formula:
D(PME) = g x E
unde:
x = înmulțire
g = k/c4 = aprox. 10 la puterea minus 44 metri/Jouli (k = Constanța gravitațională a lui Newton, c4 = viteza luminii în vid la puterea a 4-a
E = Energia fotonului = Energia PME

Frecvența niu a fotonului este frecvența de rotație a PME.

Deci vom avea: E = h x niu

f) ADEVĂRATELE DOGME ABSURDE sunt toate aberațiile pe care le susții dumneata cu o încăpățânare demnă de o cauză mai bună.

Ai înțeles ce ți-am spus sau nu?

Marcel Zăvoiu

Ilasus,
Cu ce m-ar ajuta să-mi consum din timpul și energia mea ca să înțeleg întrebarea ta?
Adică care este scopul pe care-l urmărești cu întrebarea asta?
Ce beneficii aș avea dacă măcar aș înțelege întrebarea ta?

Adică eu recunosc că nici măcar nu înțeleg întrebarea ta - și nici nu văd vreun motiv pentru a mă strădui să o înțeleg.
Iar dacă nu înțeleg întrebarea ta - evident că nu știu să-ți spun nici dacă concluzia este irelevantă sau nu și nici dacă concluzia este greșită sau nu.

Deci toată această problematizare pe care o faci tu eu o consider inutilă/irelevantă.

Exact asta numesc eu "scormonit prin gunoaie": a-ți crea/genera tu însuți niște probleme inutile - pentru că după aia să ai cu ce să-ți consumi timpul și energia.

Este ca în cazul pompierului piroman - care mai întâi dă foc, pentru ca după aceea să-și poată exercita meseria și să-și încaseze salariul.

Sau ca în cazul zicerii în care îți bați singur cuie în tălpi.

Din moment ce am înțeles că Scopul studierii SR (Sistemelor de referință) este obținerea PGR (Principiul General al Relativității) - iar scopul PGR este obținerea LUN (Legea Universala a Naturii) - iar LUN am obținut-o deja - nu văd niciun motiv pentru ca măcar să-mi bat capul să-ți înțeleg întrebarea ta - pentru că știu n-are niciun rost/nicio utilitate/nicio Relevanță.

Și acum, în final, iată o întrebare de 1.000 de puncte pentru tine:

Care este scopul ULTIM al acestei întregi problematizări cu care îți consumi/pierzi timpul și energia?

Marcel Zăvoiu

Ilasus,
Deci eu consider IRELEVANT însăși efortul de a-ți înțelege întrebarea.

Marcel Zăvoiu

Ilasus,
Dacă te interesează Esența - atunci este suficient să-mi citești cartea.
Iar dacă nu te interesează Esența - atunci înseamnă că scormonești prin gunoaie.

Deci în final trebuie să te decizi: ce vrei tu de fapt?

Marcel Zăvoiu

Ilasus,
Dacă ajungi la Esență, nu înseamnă că după aia nu te mai poți ocupa de diverse alte chestii particulare.
Doar că după ce ajungi la Esență, vei avea o altă viziune și vei ști/vedea clar cu ce merită să te ocupi și cu ce nu.
Doar că mai întâi trebuie să ajungi la Esență.

Pentru că dacă vrei să te ocupi de diverse lucruri particulare înainte de a ajunge la Esență, este ca și cum ai vrea să faci ordine într-o cameră întunecată înainte să aprinzi lumina.
Atunci nu vei face decât să te izbești de diversele piese de mobilier - acumulând astfel cucuie și vânătăi.

Deci mai întâi "aprinde lumina" - adică mergi mai întâi la Esență - și după aceea vei putea face câte studii particulare vrei - DACĂ le vei mai considera necesare sau utile (pentru că după ce ajungi la Esență, s-ar putea să-ți pierzi interesul pentru niște studii care mai înainte ți se păreau "importante/necesare/utile/vitale".

Marcel Zăvoiu

Calahan,
Refuzul dumitale de a răspunde la întrebarea lui Atanasu #179 este pentru mine o confirmare clară că de fapt Calahan = Adrian Gheorghe.

Deci de acum înainte n-o să-ți mai spun Calahan - ci Adrian Gheorghe - sau pe scurt Adrian.

De fapt, Adrian îmi sună chiar mai bine în urechi decât Calahan.

Marcel Zăvoiu

Adrian/Calahan,
De acum înainte am decis să te tutuiesc spunându-ți "Adrian" - iar tu poți să mă tutuiești spunându-mi "Marcel" (doar dacă vrei, bineînțeles).

Marcel Zăvoiu

Ilasus,
Conceptul de "Timp" nu are absolut nicio legătură cu instrumentul concret de măsurare a timpului - adică nu contează dacă măsurăm timpul cu un instrument circular sau liniar.
Adică Măsurabilitatea Timpului este una Principială și NU una instrumentală.
Deci aici iar ai luat-o pe o pistă greșită/irelevantă - adică exact ce-ți spuneam: tocmai te-ai "izbit de o mobilă" din camera întunecată în care vrei să faci ordine înainte să aprinzi lumina.

Marcel Zăvoiu

Ilasus,
În afară de Sistemul de Referință Perfect (SRP) - adică SR folosite în Mecanica Clasică Newtoniană - TOATE celelalte SR - deci inclusiv SRI - introduc distorsiuni în Observarea/Studierea RO (presupunând că am eliminat distorsiunile generate de imperfecțiunile luminii folosite ca instrument de observare/măsurare în Procesul de Măsurare (PdM) clasic.

Deci, în cazul general, orice SRI introduce/generează distorsiuni.
După cum am spus deja, DOAR Energia E măsurabilă în Jouli este o mărime absolută - adică cantitatea de energie E din ORICE volum compact V este ACEEAȘI indiferent de SR din care o observăm (este o observare Principială - NU una instrumentală).

În schimb, toți parametrii spațio-temporali (poziție, viteză, accelerație etc.) vor depinde de SR din care îi studiem - adică sunt parametri RELATIVI = care depind/variază/se schimbă în funcție de SR din care îi studiem.
Iar de aici și cuvântul "RELATIVITATE" - care se referă la diversele SR din care studiem RO.