Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

spatiu_timp

Creat de ilasus, Iunie 03, 2009, 09:08:30 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

ilasus

CitatNu prea ai habar ce spune fizica ficiala.

electron, mi se pare că vrei să mă discreditezi. In faţa cui? Se bucură şefii şi colegii tăi? Vă întîlniţi la o bere şi vă distraţi pe seama participanţilor la forum? Si la ce-ţi foloseşte? Eşti plătit în funcţie de numărul  jignirilor pe care le postezi? Te pupă mămica pe frunte pentru cît de "acid" ai reuşit să fii în ziua respecivă?

Nu ştiu dacă mă crezi, dar cînd am amintit de amabilitatea lui Adi şi de sensibilitatea lui Graethel de fapt mă gîndeam la tine, pentru că îmi dau seama că eşti pionul scos la înaintare, convins că e şi el "centrul a ceva". E trist că tot căutînd să ne situăm în centru, uităm să mai fim şi oameni.

Regret, sincer, că am prezentat articolul şi, mai ales, că am acceptat dialogul "ştiinţific şi eficient" cu electron. Pentru că de fapt a fost un dialog stresant şi inutil din care n-am înţeles nimic. Dacă n-ar fi fost acest dialog prostesc, poate că ar fi existat şi persoane interesate să purtăm un dialog civilizat. Avînd însă în vedere reclama negativă făcută de electron pe acest forum, nu pot să mai am o astfel de speranţă.


 pentru atacuri la persoana

Adi

Ilasus, nu cred ca Electron vrea sa te discrediteze, ci cred ca a discutat pe articol, dar ca din pacate ai comis greseli de rationament si ai aratat ca nu stii ce zice stiinta oficiala. A afirma lucuri corecte nu arata ca cineva vrea sa te discrediteze, ci este concluzia intregii discutii. Intr-adevar, exista multe alte forumuri unde poti discuta fara sa fii criticat serios si constructiv. Ne pare rau daca Stiinta Azi nu iti ofera ceea ce cauti tu, dar incercam sa oferim ceea ce trebuie oferit.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ilasus

CitatIlasus, nu cred ca Electron vrea sa te discrediteze, ci cred ca a discutat pe articol

Adi, am subliniat – cu roşu – nişte cuvinte pe care le întîlnesc pentru prima oară pe acest post. Cred că astfel de cuvinte nu trebuie eliminate nici din vocabularul celor care discută pe un forum, chiar dacă aceştia sunt administratori sau moderatori. Pentru că, în caz contrar, dialogul respectiv se poate transforma într-un dialog al surzilor care nu foloseşte nimănui şi care, în final, poate conduce la eliminarea unuia dintre cei ce dialoghează (evident, nu a administratorului sau moderatorului respectiv). Consider că un moderator inteligent, cu tact, care nu vrea să jignească sau să discrediteze interlocutorul, nu îi spune acestuia că n-are habar ce spune fizica oficială (de exemplu). Insă cu toţii avem calităţi şi defecte, iar calitatea pe care o are Electron, de a fi foarte activ şi a avea multă bunăvoinţă în a se interesa de temele supuse discuţiilor (sau de a lăsa această impresie altora, ca în cazul de faţă), probabil că depăşeşte defectele pe care i le remarc eu.


Electron

Citat din: ilasus din Iulie 26, 2009, 04:29:09 AM
CitatNu prea ai habar ce spune fizica ficiala.
electron, mi se pare că vrei să mă discreditezi. In faţa cui?
ilasus, ai impresii foarte gresite. In primul rand, ai scos din context afirmatia mea, lucru destul de grav. Eu am subliniat ignoranta ta in ale fizicii oficiale comentand una din aberatiile pe care le-ai emis, concret, nu ca o afirmatie generala. In al doilea rand, putin imi pasa cat "credit" ai tu in fata unora sau altora. Eu comentez exclusiv pe baza afirmatiilor tale, care te discrediteaza singure. Iti recomand cu caldura sa te pui la zi cu fizica oficiala, daca vrei sa fii luat in serios in discutii de acest fel. Ignoranta nu e un "pacat", toti ne nastem asa, dar insistenta in ignoranta e cu totul altceva.

CitatSe bucură şefii şi colegii tăi? Vă întîlniţi la o bere şi vă distraţi pe seama participanţilor la forum? Si la ce-ţi foloseşte? Eşti plătit în funcţie de numărul  jignirilor pe care le postezi? Te pupă mămica pe frunte pentru cît de "acid" ai reuşit să fii în ziua respecivă?
Acestea sunt atacuri directe la persoana si ele te discrediteaza complet si te dovedesc a fi un om razbunator, care daca nu are argumente rationale, trece la atacuri gratuite si absolut irelevante. Rusine sa-ti fie! Daca te mai intorci pe aici o sa ai primul nivel de avertisment oficial.

CitatNu ştiu dacă mă crezi, dar cînd am amintit de amabilitatea lui Adi şi de sensibilitatea lui Graethel de fapt mă gîndeam la tine, pentru că îmi dau seama că eşti pionul scos la înaintare, convins că e şi el "centrul a ceva". E trist că tot căutînd să ne situăm în centru, uităm să mai fim şi oameni.
ilasus, daca tu ma consideri "un pion scos la inaintare", de ce tot imi pui intrebari mie? Vorbeste dom'le cu restul lumii, si ignora-ma complet. In plus, "a fi om" e o chestiune ceva mai complicata iar acest atac la persoana dezvaluie exclusiv "calitatile" tale.

CitatRegret, sincer, că am prezentat articolul şi, mai ales, că am acceptat dialogul "ştiinţific şi eficient" cu electron.
Probabil ca daca intalneai ignoranti care aprobau orbeste tot ce aberezi, ai fi fost mult mai "fericit", dar te asigur eu ca nu ai fi fost mai castigat.

CitatPentru că de fapt a fost un dialog stresant şi inutil din care n-am înţeles nimic.
Imi pare rau ca nu ai inteles nimic. Pune-te la zi cu fizica actuala si reciteste apoi acest topic. O sa ai niste surprize.

CitatDacă n-ar fi fost acest dialog prostesc, poate că ar fi existat şi persoane interesate să purtăm un dialog civilizat.
Presupunerea asta este complet gresita. Existenta replicilor mele nu are cum sa fi influentat existenta altor persoane interesate de dialog. Toate persoanele interesate de dialog au acces aici, si toate ma pot ignora daca replicile mele sunt atat de respingatoare cum zici tu.

CitatAvînd însă în vedere reclama negativă făcută de electron pe acest forum, nu pot să mai am o astfel de speranţă.
Aici dai vina esecului tau in ale ratiunii, pe ce fac altii. Uiti din pacate ca daca ai avea dreptate si coerenta, oricat ar comenta unii si altii, dreptatea respectiva nu s-ar diminua defel. Dar e mai usor sa fie altii de vina, nu-i asa?

e-
Don't believe everything you think.

ilasus

Trebuie să recunosc că intenţia de "atac la persoană" este atît de departe de mine încît nici nu bănuiam că replica mea va fi interpretată în acest mod. Eu credeam că acest termen se referă mai degrabă la utilizarea unor cuvinte cu conţinut jignitor, ca de exemplu: "aberezi (cu graţie, aiurea în tramvai)", "eşti pe lîngă logică", "nu prea ai habar" etc. pe care le foloseşte electron în dialogul cu mine. De fapt eu am încercat să-mi explic un gen de comportament pe care nu-l înţeg. De exemplu, din dialogul:

Citat
CitatIntr-adevăr, fizica oficială afirmă că între O, O' şi O, M există 425,3 ani-lumină şi respectiv 652 ani-lumină,
Nu prea ai habar ce spune fizica ficiala. Ceea ce ai scris tu mai sus nu are nici o semnificatie fizica. Sunt aproape convins ca nu iti dai seama de ce. Poate pana la urma o sa pui mana si pe o carte de fizica sa-ti remediezi carentele astea.

eu nu am înţeles ce l-a determinat pe electron să facă aceste afirmaţii. Si nici nu-mi dau seama ce ar fi trebuit să fac pentru a-i intra în graţii, pentru că dacă nu ştiu ce greşesc cînd afirm că între Pămînt şi Steaua Polară există distanţa de 652 ani-lumină, nu ştiu nici ce carenţe de fizică ar trebui să remediez. De aceea m-am gîndit că asemenea replici poate că au alte scopuri.


ilasus

CitatPana una alta, a afirma ca un mobil care are viteza mai mica parcurge aceeasi distanta intr-un interval mai scurt decat un alt mobil cu viteza mai mare, este o enormitate si se poate verifica simplu experimental ca te inseli. Compara valorile corespunzatoare unui pieton pe trotuar si a unei masini pe strada, la tine in oras, sa vezi si tu cum sta treaba cu realitatea in acest caz.
Ceea ce este de domeniul evidenţei nu poate fi contrazis. Si îl asigur pe electron, pe Adi, Harap Alb şi pe toţi acei care vor citi acest post (dacă îl vor citi), că ştiu "cum stă treaba cu realitatea" la care se referă electron, adică cu relitatea la care se referă orice manual de fizică. De altfel, în articolul meu eu nu infirm această realitate, adică nu contest ceea ce afirmă fizica (respectiv electron), ci pun în evidenţă şi o a doua "realitate", sau, altfel spus, pornesc de la ipoteza că realitatea are un caracter dual. Evident, atunci, că din punctul de vedere al lui electron "aberez aiurea-n tramvai" cînd mă refer la o realitate pe care el nu o vede (precizez, totuşi, că limba română are suficiente resurse de a ne exprima mai elegant atunci cînd considerăm că ceea ce afirmă interlocutorul nostru nu corespunde convingerilor noastre). Problema este că nu ştiu cum să pun în evidenţă această a doua realitate într-un alt mod decît am făcut-o în referatul prezentat, adică prin fraze simple şi care nu fac apel la formule matematice. Insă ceea ce crede electron:
CitatProbabil ca daca intalneai ignoranti care aprobau orbeste tot ce aberezi, ai fi fost mult mai "fericit", dar te asigur eu ca nu ai fi fost mai castigat.
nu este adevărat, pentru că nu am căutat ignoranţi care să mă aprobe orbeşte (eu nici nu cred că există astfel de oameni), ci oameni inteligenţi dispuşi să înţeleagă ce vreau să spun. Iar a înţelege ce spune cineva nu înseamnă a-i dai dreptate, dacă nu are. Insă problema este că nu ne prea interesează ideile altuia, mai ales dacă acela este de fapt un "nimeni", adică nu face parte dintre persoanele cu ale căror idei ştim că, de obicei, nu ne pierdem timpul de pomană. Si dacă mai există şi o dovadă cît de mică (iar faptul că electron afirmă că "aberez" este o dovadă care chiar nu este de ignorat) că am putea pierde vremea cu respectivele idei, rezultă evident că pe acest forum nu mai am ce – sau pe cine – să mai caut. Totuşi, avînd în vedere comentariul:
CitatAici dai vina esecului tau in ale ratiunii, pe ce fac altii. Uiti din pacate ca daca ai avea dreptate si coerenta, oricat ar comenta unii si altii, dreptatea respectiva nu s-ar diminua defel. Dar e mai usor sa fie altii de vina, nu-i asa?
probabil că am să mai revin. Pentru că, într-adevăr, nu alţii sunt vinovaţi că nu ştiu eu să-mi exprim ideile pe înţelesul lor.

Gabitzu

In relativitatea galileana spatiul nu are legatura cu timpul a carui curgere este constanta. In relativitatea lui einstein spatiul si timpul sunt una si aceeasi structura(spatiu-timp). Acest lucru inseamna ca timpul nu mai este o constanta universala ci el depinde de observator de viteza acestui si chiar de intensitatea unui camp gravitatinal( gravitatia in relativitatea lui einstein nu este decat o curbura a spatiu-timpului).  Asta inseamna o schimbare totala a viziunii asupra timpului si spatiului. De ex un ceas pus pe orbita lunii sau chiar pe suprafata acesteia va merge mai repede ca unul de pe pamant deoarece campul gravitational este mult mai slab. Un ceas care se afla undeva intrun spatiu intergalactic fara mari influene gravitationale va bate si mai repede.

ilasus

#127
Gabitzu, articolul postat se vrea o alternativă la teoria specială (nu generală) a relativităţii. Probabil ştii că fizicianul olandez H. A. Lorentz a încercat să deducă şi să interpreteze transformările care îi poartă numele pe baza principiilor mecanicii clasice, însă fără succes. A. Einstein a reuşit, însă adăugînd un principiu suplimentar – principiul constanţei universale a vitezei luminii. In articolul prezentat, eu am încercat să realizez ceea ce şi-a propus Lorentz, adică să deduc şi să interpretez transformările Lorentz fără a apela la alte principii fizice decît cele existente atunci – la sfîrşitul sec. XIX.