Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Contradictii intre stiinta si biblie

Creat de 07Marius, Ianuarie 24, 2014, 06:46:17 PM

« precedentul - următorul »

atanasu şi 3 Vizitatori vizualizează acest subiect.

valangjed

Citat din: 123 din Martie 14, 2014, 11:39:30 PM
Nu ti-am spus nici eu si nici Biblia, "Crede si nu cerceta". Ti-am spus doar ca raspunsurile nu le gasesti aici.
Daca tot e o carte ce poate fi interpretata de ce nu s-ar putea interpreta si asa?Cine decide cum trebuie interpretata?
Citat
Cel putin penultima ta postare nu are legatura cu eventualele contradictii dintre stiinta si Biblie. Vorbesti acolo de "contradictii" pe care le-ai gasit intre Vechiul si Noul Testament. De aceea te-am trimis in alta parte.
In postare de care vorbesti am amintit si de pamantul plat sau sferic iar contradictiile intre noul si vechiul testament tin de logica despre care "auzisem eu" ca ar fi o stiinta.Poate gresesc.Vorba ceea, necunoscute sunt caile domnului.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Sieglind

@ getax (căruia îi place să-l citească pe Krauss):    ;)

A Scientific Breakthrough Lets Us See to the Beginning of Time

http://www.newyorker.com/online/blogs/elements/2014/03/a-scientific-breakthrough-lets-us-see-to-the-beginning-of-time.html

valangjed

Se pare ca @getax e doar un "trecator", a mai fost unul pe aici.Oricum, nu "ma pricep eu la interpretari biblice" :D
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Sieglind

#213
Aşa, în trecere (traducere liberă din articolul lui Lawrence Krauss):

"Pentru unii oameni, posibilitatea ca legile fizicii să arunce lumină chiar şi asupra creării propriului nostru univers, fără nevoia unei intervenții supranaturale sau a demonstrării vreunui scop este într-adevăr înspăimântătoare. Anunţul de luni (17 martie 2014) este însă un posibil început al unei noi ere, în care asemenea întrebări existențiale, cosmo(nto)logice, devin accesibile experimentului."

8)

Dar de ce să încep cu sfârşitul - şi nu cu începutul?

"Când şi când în istoria științei ni se deschide o nouă fereastră către univers  - şi care astfel schimbă totul. E posibil ca astăzi să fi trăit o asemenea zi. La conferința de presă de la Centrul Harvard - Smithsonian pentru Astrofizică s-a anunțat descoperirea distorsiunilor de polarizare în radiaţia cosmică de fond (CMBR), distorsiuni ce s-ar părea că se datorează prezenței undelor gravitaționale, datând aproape de la începutul timpului.

Această observație, a cărei realizare a fost posibilă deoarece undele gravitaționale călătoresc nestingherite prin univers, ne conduce la momentul 10-35 secunde după Big Bang. Spre comparaţie, fondul cosmic de microunde — până astăzi semnalul direct cel mai timpuriu pe care îl primisem de la Big Bang — s-a creat când universul împlinise deja vârsta de 300.000 ani.

Dacă descoperirea se va susţine, ea ne va permite să mergem înapoi până la începutul timpului — cu un milion de miliarde de miliarde de miliarde de miliarde de miliarde de ori mai aproape de Big Bang decât orice altă observaţie directă de până în prezent — și să explorăm forțele fundamentale ale naturii pe o scară de zece mii de miliarde de ori mai mică decât o putem face la LHC, cel mai mare accelerator de particule din lume. Mai mult, ea ne va permite să testăm unele dintre cele mai ambițioase speculații teoretice asupra originii universului observabil din toată istoria omenirii – speculaţii care la prima vedere ar putea părea mai curând metafizică. O constatare într-atât de ezoterică, de depărtată de viața de zi cu zi încât să pară lipsită de orice interes. Dar dacă se confirmă, ea ne va fi lărgit fereastra noastră empirică spre originile universului într-o deschidere comparabilă cu suma a tot ce înseamnă istoria noastră de până acum. Unde ne poate duce acest lucru nu știe nimeni, însă ar trebui să ne prilejuiască o mare emoție."

Indeed  :)

atanasu

De acord cu Ion Adrian  ref la Transcendnta pe pg. anterioara iar in ce privse asa zisa sustiner  credita crstina cum ca Noul Tstament sustine prscriptia "Crede si nu cerceta" cr ca plecand de la Toma Necredinciosul, este un fals pentruca nu asta spune acolo Isus dar spue spune in alta parte ::

Bate si si i se va deschide!
Cere si ti se va da!
Si
<b> Cauta si vei gasi </b>

atanasu

Fiindca este singurul topic unde apare in titlu  cuvantul Biblie si Stiinta, fiindca azi crestinatatea ortodoxa serbeaza ziua cand dupa Biblie(Sinoptic) Iisus intra cu apostolii in Ierusalim ca sa serbeze Joi Pesahul adica Pastele evreisc care este desigur  o sarbatoare iudaica, Iisus si apostolii sai fiind inca iudei intrucat doar dupa Saptamana Mare care liturgic tine de la Duminica Floriilor si pana la uminca urmatoae a Invierii, cand cei 11 ramasi dupa sinuciderea lui Iuda  dvin crestini, capul acestei noi biserici fiind Iisus Hristos cel inviat, acesta fiind datele crestine referitor la ceeace an de an crestinii serbeaza comemorand patimile lui Iisus si serband cea mai mare sarbatoae a lor adica Invierea.
Si totusi, absurd,  mult timp si nu doresc sa fac istoria crestinismului in acesti 2000 de ani scursi de atunci, nu exista inca o data unica pntru Pasti, desi sinodul de la Nicea din 325, primul conciliu ecumenic  al bisericii crestine care pune bazele dogmtice ale crestinismului si stabileste si data pastelui (https://ro.wikipedia.org/wiki/Calculul_datei_de_Pa%C8%99te), dupa regula , ,,prima duminică după prima lună plină care cade după sau de echinocțiul de primăvară" dar azi in vreme ce Biserica Romei și Bisericile Protestante iau în considerare echinocțiul real de primăvară, bisericile ortodoxe și greco-catolice pornesc calculul de la ziua de 3 aprilie, socotită drept echinocțiu (21 martie pe stil vechi).
Vedem deci ca niste considernte astronomice care pot fi si arbitrare liturgic doar  in sensul ca la Niceea se leaga de calendarul evreiesc la care pastele evreiesc incepe pe 14 Nisan, zi care conform acestui calendar liturgic evreisc fluctueaza in lunile de primavara, in sensul ca trbuie sa pice dupa 14 Nissan.
Atunci conform Bibliei acesta a fost intro joi adica in ceea ce a devnit  pentru crestini  Joia mare, dupa amiaza cand  avut loc CIna cea de taina, Iisus fiind rastignit a doua zi Vineri dimineata(inca in 14 Nisan(ziua liturgica evreiasca(dar si crestina) dureaza de la o amiaza la umatoarea amiaza) si inviin Duminica in zori. De exemplu in acest an 14 Nisan singura data de care se poate lega aceasta cronologie lasand in sarcina evreilor astronomia de stabilire avuta de fapt in vedere  la Niceea  caci nu ai altceva de care sa te legi liturgic (https://ro.wikipedia.org/wiki/Calculul_datei_de_Pa%C8%99te) este in data de luni 22 aprilie (https://www.timeanddate.com/calendar/monthly.html?year=2024&month=4&country=34) ceea ce respectand ideea niceeana si istoria liturgica ar conduce la data pastelui maine Duminica 28 aprilie deci (sa nu se mai cert :) ) nici ca la catolici si nici ca la ortodcsi, in linkul urmator avnd datele Pastilor celor doua biserici crestine intre anii 2004-2044
https://ro.wikipedia.org/wiki/Calculul_datei_de_Pa%C8%99te

Algoritmul foarte simplu ce rezulta este: Ziua si luna in care cade Pesahul fiind evident o zi a  saptamanii , adica ori o Duminca ori una din zilele saptamanii  de luni  pana sambata inclusiv,  atunci daca Pesahul(14 Nisan) cade intr-o Duminca aceasta va fi Duminica Floriilor  si restul Saptamanei Mari decurge liturgic crestineste, Duminica urmatoare fiind Pastile. Daca Pesahul cade  in orice zi de luni pana sambata atunci , Duminica  anterioara este cea a Floriilor si urmatoarea desigur este Invierea Domului .  Atat si nimic mai mult.