Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

De ce stelele se pot forma, cu toată acţiunea energiei întunecate?

Creat de Scientia, Iunie 18, 2011, 08:41:46 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Scientia

O nouă întrebare care ni s-a părut interesantă în secţiunea Q&A. Iată şi comentariul celui care a postat întrebarea, thyan:
"Tocmai mi-a trecut prin minte o întrebare întrebătoare şi o scriu aici, pentru ca tu, care eşti mai "citit" decât mine, să-mi dai (dacă vrei) un răspuns (cel puţin) satisfăcător.

Este foarte populară, printre oamenii de ştiinţă, ideea că Energia neagră (dark energy) învinge gravitaţia şi determină universul  să se extindă accelerat... Întrebarea mea e simplă: dacă energia neagră împiedică universul să se comprime sub acţiunea gravitaţiei, cum se face că stelele se pot forma... Oare aceeaşi energie neagră n-ar trebui să împiedice "comprimarea" norilor de gaz cosmic, care are ca rezultat formarea unei stele?

Poate că-mi veţi spune: la nivel "micro" (dimensiunile unui nor de gaz cosmic) gravitaţia e mai tare... În cazul acesta, la nivel "macro" (universul în sine) energia neagră n-ar trebui să fie prea multă, pentru că forţa gravitaţiei e invers proporţională cu pătratul distanţei... Şi totuşi, cam 3/4 din energia/materia universului e ... neagră... Iată de ce, cred eu, întrebarea mea rămâne...".

Cum este posibil ca thyan să nu frecventeze forumul, esenţa eventualelor răspunsuri va fi pusă de noi şi pe Q&A. De asemenea, vom pune un link către acest subiect pe Q&A.

::M.

HarapAlb

Interactiunea datorita energiei intunecate nu trebuie sa aiba aceeasi dependenta ca si cea gravitationala, ar putea fi de exemplu proportionala cu distanta. In cazul asta cand distanta e suficient de mica predomina gravitatia, iar la distante suficient de mari sa predomine efectele energiei intunecate. Cred ca efectul energiei intunecata apare la distante intergalactice, pe cand formarea unei stele are loc intr-un spatiu de dimensiunea sistemului solar. Cea mai apropiata galaxie se afla la 25.000 de ani lumina pe cand dimensiunea sistemului solar este de aproximativ 27 minute lumina.

123

Citat din: HarapAlb din Iunie 18, 2011, 10:22:28 PM
Cred ca efectul energiei intunecata apare la distante intergalactice, pe cand formarea unei stele are loc intr-un spatiu de dimensiunea sistemului solar. Cea mai apropiata galaxie se afla la 25.000 de ani lumina pe cand dimensiunea sistemului solar este de aproximativ 27 minute lumina.

Se pare ca efectul energiei intunecate se "simte" la distante mult mai mari de-atat. De exemplu, galaxia Andromeda se afla la o distanta de 2,5 milioane ani-lumina de noi insa efectul dark-energy nu e sesizabil. Gravitatia e mai puternica, chiar la asemenea distante, astfel incat cele 2 galaxii (Andromeda si a noastra) se apropie una de cealalta in loc sa se indeparteze.

HarapAlb

Citat din: 123 din Iunie 19, 2011, 03:17:37 PM
Se pare ca efectul energiei intunecate se "simte" la distante mult mai mari de-atat.
Sigur. Am luat ca referinta distanta pana la galaxia cea mai apropiata numai pentru comparatie. 

07Marius

Intrebarea este interesanta. Deocamdata n-are raspuns recunoscut stiintific ptr. simplul motiv ca nimeni nu stie ce este dark matter/dark energy. Asa ca este loc ptr. cei ca mine care-si dau cu parerea. Oricum, se cauta idei chiar din randul celor neprofesionisti ptr. elucidarea misterului. Uneori, ideea este cea mai valoroasa intr-o astfel de situatie, decat cautarea experimentala (nici nu stii exact ce sa cauti...)

Dark matter s-a introdus ca si concept ptr. a explica de ce stelele periferice ale unor galaxii, nu raman in urma. Bratele galaxiei se rotesc fara ca sa se apropie de centrul galactic. Ptr. a explica aceasta comportare, si a putea fi in acord cu legile de miscare - mai este nevoie de 83% masa in plus... care lipseste (http://en.wikipedia.org/wiki/Vera_Rubin). Si de aici se nasc unele probleme:

1. Stim ca universul este izotrop, deci nu pot fi regiuni la scara mare care sa fie esential diferite - precum dark matter. Aceasta trebuie sa fie raspindita uniform.
2. Din moment ce actioneaza in interiorul unei galaxii (asa a fost pus in evidenta fenomenul, http://en.wikipedia.org/wiki/Vera_Rubin), stelele periferice au aceeasi viteza unghiulara ca si stelele mai apropiate de centrul galaxiei, nu putem spune ca actioneaza doar la distante mari (intergalactice) ci actioneaza chiar in interiorul galaxiei noastre. Teoretic ar trebui sa actioneze chiar si in interiorul sistemului nostru stelar, daca acceptam ca este uniform raspindita.
3. Ganditi-va la sistemul nostru solar: cum ar fi daca toate planetele ar avea aceasi viteza unghiulara? Fizica noastra nu ar mai fi buna de nimic. Si totusi, asta se observa la scara galactica. Este o problema...ce deranjeaza!
The imagination is the prisoner of our mind.

ion adrian

Referitor la dark energy poate ca merita citit si

Modified Hubble law, the time-varying Hubble parameter and the problem of dark energy
Jian-Miin Liu*
Department of Physics, Nanjing University, Nanjing, The People's Republic of China
* On leave. E-mail: liu@phys.uri.edu
In the framework of the solvable model of cosmology constructed in the Earth-related coordinate system, we derive the modified Hubble law. This law carries the slowly time varying Hubble parameter. The modified Hubble law eliminates the need for dark energy

Nu cunosc subiectul prea bine asa ca nu stiu daca aceasta lucrare a avut sa nu un rasunet oarecare.
PS: https://www.google.com/#q=jian-miin+liu+