Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Coliziunea găurilor negre supermasive

Creat de Skolon, Septembrie 25, 2009, 12:30:40 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Skolon

Găurile negre sunt clasificate, de obicei, după mărimea masei lor. Astel, există găurile negre solare (care au de la 10 până la 33 de mase solare, sub 10 mase solare se pare că nu se pot crea găuri negre prin procesul de "auto-prăbuşire" a stelelor în ele însele), găurile negre medii (de la 33 la 100.000 de mase solare) şi găurile negre supermasive (ce au masa de la 100.000 la câteva zeci de miliarde cât masa Soarelui nostru şi care de obicei se află în centrul galaxiilor).

Întotdeauna am crezut, ca un fel de deducţie din ceea ce mai citisem despre coliziunea găurilor negre, că şi ciocnirea găurilor negre supermasive urmează acelaşi tipar cu cel al ciocnirii găurilor negre solare sau medii.
Astfel încât articolul acesta, m-a surprins destul de puternic.

În ultimii ani s-a acceptat de către comunitatea astronomică ideea că găurile negre supermasive, create ca urmare a "înghiţirii" materiei din jurul lor, au căpătat tocmai datorită acestei acumulări (ce are loc prin intermediul unui disc de acreţie existent în jurul lor, disc care se roteşte puternic) o mişcare de rotaţiei extrem de rapidă, la limita maximă permisă de Teoria Relativităţii Generalizate a lui Einstein. Astfel încât cele două găuri negre care se ciocnesc seamănă cu două bile de biliard care se rotesc foarte rapid în momentul ciocnirii.

În articol se spune că unele simulări sugerează că astfel de ciocniri (care de fapt reprezintă "ciocnirea" a două galaxii) au ca efect faptul că una dintre cele două găuri negre primeşte un impuls atât de puternic încât efectiv este aruncată afară din noua galaxie care se formează. Adică e posibil ca în spaţiul dintre galaxii (sau între clustere şi superclustere de galaxii) să existe astfel de găuri negre supermasive solitare.

Numărul de astfel de găuri negre "exilate" nu poate fi foarte mare (maxim câteva mii) pentru că în istoria Universului nu au existat încă atât de multe ciocniri între galaxii, adică ele nu contribuie cu nimic la acea "masă întunecată".

L.E.
Există deja dovada că simulările de care am pomenit mai sus sunt corecte.
Adică a fost observat un caz de ciocnire între găuri negre supemasive care a avut ca efect respingerea uneia dintre găuri în afara galaxiei nou formate. Amănunte găsiţi aici.
Gaura neagră aruncată afară din noua galaxie cară după ea (datorită uriaşei sale atracţii gravitaţionale) o parte dintre stele. Această grupare de stele (puţine ca număr comparativ cu cazul unei galaxii normale) cu o gaură neagră supermasivă în centru a fost denumită "sistem stelar hipercompact".

alina.d

Fascinant articol:)
Pe mine m-a intigat subiectul de acum un an cu creeareaprimelor particule de dupa Big Bang si cu posibilele gauri negre care se pot forma

Adi

Citat din: alina.d din Octombrie 26, 2009, 06:54:16 PM
Fascinant articol:)
Pe mine m-a intigat subiectul de acum un an cu creeareaprimelor particule de dupa Big Bang si cu posibilele gauri negre care se pot forma

Asa este. Dar este o diferenta fundamentala intre gaurile negre astronomice, de care este vorba in postul de mai sus, si gaurile negreu cuantice microscopice de care este vorba la acceleratorul LHC de la Geneva.

Bine ai venit pe acest forum! Vei gasi foarte multe lucruri interesante de stiinta si o comunitate de oameni care iti pot raspunde la intrebari.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Skolon

Poate înainte de a te pasiona ideea acestor mini găuri negre din primele momente ale Universului e bine să înţelegi crearea particolelor elementare aşa cum e descrisă de Teoria Big Bang-ului.
Poţi începe de pe pagina Wikipedia (din păcate partea asta e puţin dezvoltată în limba română deocamdată) şi să citeşti articolele dedicate (main article) pentru fiecare secţiune.

Mesajele de mai sus se referă însă la alt gen de găuri negre, aşa cum spunea şi Adi şi anume la găurile negre din centrul galaxiilor (acum se acceptă ideea că aproape toate galaxiile au în centrul lor o gaură neagră supermasivă).

Mishulanu

Am citit un articol despre varianta cosmica a problemei cu oul si gaina: cine au aparut prima data, galaxiile sau gaurile negre supermasive din centrul lor? Conform autorilor acestui articol, se pare ca gauri negre solitare pot sa declanseze formarea de stele in apropierea lor, construindu-si practic propriile galaxi, in al caror centru sa se aseze mai tarziu.

Articolul este in engleza si il puteti gasi aici: http://www.sciencedaily.com/releases/2009/11/091130112413.htm