Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Big Bang

Creat de adryan, Februarie 15, 2014, 11:24:49 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

adryan

Salut!poate cineva sa imi dea raspunsul la o intrebare pe care mi o pun de mult timp?

  Daca peste tot in univers exista un Prezent si galaxia in care ne aflam se afla la 13,7 miliarde ani (Big Bang) iar o alta galaxie aflata la 5 miliarde ani(Big Bang) acum cat timp a fost  Big Bang?..Multumesc!

Electron

Citat din: adryan din Februarie 15, 2014, 11:24:49 PM
peste tot in univers exista un Prezent
Ce inseamna asta pentru tine?


e-
Don't believe everything you think.

valangjed

Timpul absolut exista doar in teoria Newtoniana care la nivel cosmologic nu este adevarata, cu o aproximatie rezonabila.In TRR si TRG nu doar spatiul ci si timpul este relativ.Nu exista "un loc anume" unde s-a produs "BIG-BANG" pentru ca BIG-BANG a creat spatiul si timpul.Ca sa intelegi mai bine toate acestea poti incepe prin a studia TRR (Teoria relativitatii restranse).
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

adryan

Adica oriunde in Univers in acest moment..iar daca noi ne dam seama  ca Big Bang a fost acum 13,7 miliarde ani datorita lumini care acum a ajuns la noi...alta galaxie mai indepartata(ex.15 miliarde ani) la care lumina a ajuns mai tarziu.....Exact in momentul asta pentru noi Big Bang a fost acum 13,7 miliarde ani iar pt.cealalta galaxie acum 15 miliarde ani...sau varsta universului este aceeasi peste tot in univers? nu stiu prea multe despre Astronomie dar ma pasioneaza foarte tare...asa ca daca gresesc cu ceva va rog sa ma corectati :)Ms1

adryan

Ms pentru raspuns... Valangjed!

puriu

Teoria BB pleaca de la observatia ca galaxiile se indeparteaza de noi cu o viteza cu atat mai mare cu cat sunt mai indepartate. Cei mai indepartati quasari vizibili se indeparteaza de noi, conform deplasarii spre rosu a luminii lor, cu o viteza apropiata de c. Acestia se aflau in momentul emisiei luminii analizate la o distanta de cca. 13,7 mld a.l. si din acel moment au mai trecut peste 13 mld de ani. Daca se considera ca in momentul BB toate punctele din Univers erau apropiate unul de altul si ca expansiunea a avut loc cu viteza constanta intre doua puncte, varsta Universului rezulta de cel putin 27 mld de ani. Daca, conform altor observatii, expansiunea este accelerata, varsta Universului rezulta mult mai mare.

Electron

Citat din: puriu din Februarie 18, 2014, 11:06:07 PM
Cei mai indepartati quasari vizibili se indeparteaza de noi, conform deplasarii spre rosu a luminii lor, cu o viteza apropiata de c.
Interesant. Care e sursa acestei informatii? Ce deplasare spre rosu corespunde indepartarii cu viteza apropiata de c?

CitatAcestia se aflau in momentul emisiei luminii analizate la o distanta de cca. 13,7 mld a.l. si din acel moment au mai trecut peste 13 mld de ani.
Care e sursa acestei informatii?

CitatDaca se considera ca in momentul BB toate punctele din Univers erau apropiate unul de altul si ca expansiunea a avut loc cu viteza constanta intre doua puncte, varsta Universului rezulta de cel putin 27 mld de ani.
Intre care "doua puncte"?

CitatDaca, conform altor observatii, expansiunea este accelerata, varsta Universului rezulta mult mai mare.
De ce ar fi varsta mai mare?


e-
Don't believe everything you think.

Electron

Citat din: adryan din Februarie 16, 2014, 01:23:10 AM
Adica oriunde in Univers in acest moment..
Serios, nu inteleg ce intelegi tu prin "Prezent" asa cum l-ai folosit in postarea initiala. Iar raspunsul tau nu imi clarifica nimic. Defineste ce inseamna "Prezent" pentru tine, intr-ul loc din Univers, sau in toate, sau in anumite parti sau unde crezi tu ca e important.

Citatiar daca noi ne dam seama  ca Big Bang a fost acum 13,7 miliarde ani datorita lumini care acum a ajuns la noi...
Tu crezi ca lumina care a ajuns la noi are o eticheta pe care scrie "am plecat de la Big-Bang acum 13,7 miliarde de ani si vin direct si fara vreun ocolis spre voi"? Cum anume intelegi tu ca s-a determinat valoarea aceea de 13,7 miliarde de ani? Te intreb pentru ca nu inteleg de ce formulezi asa intrebarea.

Citatalta galaxie mai indepartata(ex.15 miliarde ani) la care lumina a ajuns mai tarziu.....
Mai indepartata de ce anume?

CitatExact in momentul asta pentru noi Big Bang a fost acum 13,7 miliarde ani iar pt.cealalta galaxie acum 15 miliarde ani...
Nu are sens ce spui aici, in special din cauza ca nu inteleg cum ai ajuns la cifrele astea.

Citatsau varsta universului este aceeasi peste tot in univers?
Asta e o intrebare la care se poate raspunde doar daca stabilim inainte in ce context vorbim, deoarece TRG arata ca notiunea newtoniana de timp absolut nu este tocmai corecta.

Citatnu stiu prea multe despre Astronomie dar ma pasioneaza foarte tare...asa ca daca gresesc cu ceva va rog sa ma corectati
E greu sa te corecteze cineva inainte sa devina mai clar ce stii deja. De aceea iti pun intrebari, nu pentru ca as evita sa-ti raspund.


e-
Don't believe everything you think.

adryan

13,7 miliarde a.l se presupune ca ar fi varsta universului...nu am ajuns eu la cifra asta ci oameni de stiinta care oricum nu are cum sa fie cu exactitate ..si au dat seama de varsta universului banuiesc datorita lumini pe care au emis o cele mai indepartate galaxii care s-au format imediat dupa BB...Prezentul pentru mine inseamna oriunde in Univers in orice galaxie in orice loc exact in momentul cand citesti acum..si vroiam sa stiu daca pentru orice vietate din univers.. BB-ul a avut loc  tot acum 13,7 mil a.l indifferent cat de departe s-ar afla una de cealalta?MS!

valangjed

a.l. inseamna ani lumina?
In ani lumina se masoara distanta nu timpul.
Ca sa nu spui ca sunt carcotas, citeste "Scurta istorie a timpului" scrisa de Steve Hawking, acolo o sa afli si despre timp si despre spatiu.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Electron

Citat din: adryan din Februarie 20, 2014, 11:08:03 PM
13,7 miliarde a.l se presupune ca ar fi varsta universului...
Nu este adevarat. Varsta universului nu poate fi exprimata in unitati de masura pentru distante.

Citatnu am ajuns eu la cifra asta ci oameni de stiinta
Nu, tu singur ai ajuns la cifra aceea. Oamenii de stiinta nu confunda distantele cu duratele. In plus, eu te-am intrebat despre valoarea de 15 miliarde de ani, la care in mod cert este produsa de tine.

Citatcare oricum nu are cum sa fie cu exactitate ..
Pana nu stii cum s-a obtinut valoarea varstei Universului, cum poti tu sa faci asemenea afirmatii despre cat de exacta poate fi? Pe ce te bazezi cand faci astfel de afirmatii?

Citatsi au dat seama de varsta universului banuiesc datorita lumini pe care au emis o cele mai indepartate galaxii care s-au format imediat dupa BB...
Nu, nu asa si-au dat seama de varsta Universului.

CitatPrezentul pentru mine inseamna oriunde in Univers in orice galaxie in orice loc exact in momentul cand citesti acum..
Ei bine, asa ceva nu exista. Simultaneitatea este ceva mai complicata in Univers decat ar dicta intuitia.

Citatsi vroiam sa stiu daca pentru orice vietate din univers.. BB-ul a avut loc  tot acum 13,7 mil a.l indifferent cat de departe s-ar afla una de cealalta?
Te asigur ca pentru foarte putine vietati din Univers (printre care se pare ca si pentru tine) BB-ul a avut loc acum o ... distanta. Pentru majoritatea vietatilor rationale care si-au pus aceasta problema, BB-ul a avut loc acum o ... durata de timp.

In ipoteza ca ai incurcat din neatentie unitatile de timp (ani) cu cele de distanta (a.l.), ipoteza destul de firava dat fiind ca repeti greseala asta de mai multe ori, raspunsul la intrebarea ta este: nu, atata timp cat vietatile se misca una fata de alta.

e-
Don't believe everything you think.

adryan

ok ms!) si daca nu ai vedea lumina emisa de ele cum ti ai da seama de varsta universului?

Electron

Intrebarea e destul de ciudat formulata. E ca si cum ai intreba cum iti dai seama de varsta unui cal, daca nu ii vezi capastrul.

Pana clarifici putin intrebarea, eu sunt curios tu cum ti-ai da seama de varsta Universului daca ai vedea lumina emisa de primele galaxii formate dupa Big-Bang (respectiv cum iti dai seama de varsta calului daca ii vezi capastrul)? Si de unde stii tu ca exista galaxii care s-au format imediat dupa Big-Bang?

e-
Don't believe everything you think.

adryan

ok .. am gresit sorry nu tre sa fii ironic..vreau sa mi rsp la intrebare fara sa iei in calcul ca am gresit..daca vrei ..daca nu ..MS Oricum

adryan

Mi as da seama ca lumini I au trebuit 13 mil.ani sa ajunga la mine ca eu sa vad aceea galaxie care sa format acum 13 mil ani...acum vroiam sa te intreb..Daca tu nu ai vedea lumina emisa de primele galaxii formate dupa big bang tu cum ti ai da seama de varsta universului?