Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Big Bang

Creat de adryan, Februarie 15, 2014, 11:24:49 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

ion adrian

Dar crezi ca fiind mascat poti demasca ceva?

adryan

Salut!..inainte sa apara Lumina eu ma gandeam daca  materia  a avut o limita a vitezei atata timp cat nu exista lumina ?
Ms!pentru raspuns Ion Adrian.

Electron

Citat din: ion adrian din Martie 14, 2014, 10:44:44 PM
Dar crezi ca fiind mascat poti demasca ceva?
Nu stiu in ce sens ma consideri mascat, dar demascarea lipsei argumentelor se face foarte simplu, prin adresarea intrebarilor care cer explicatii la afirmatiile tale nejustificate. Repet, lipsa raspunsurilor (chiar si incercarile de a devia discutia aiurea, tactica numita "red herring") sunt graitoare exact in acest sens. Eu iti spun pe fata ca asta e rolul intrebarilor mele, iar faptul ca tu continui sa nu raspunzi e suficient. Acum e mai clar?


e-
Don't believe everything you think.

ion adrian

adryan,
Se pare ca ultima determinare cosmologiva privind undele gravitationale cam confirma ce spuneam si eu inainte de a fi anuntat acest rezultat. Ma bucur deci ca si tu ai pus o ntrebare cu sens dar ca si eu ti-am raspuns cam tot asa.
Restul e tacere :)

mircea_hodor

    Cred ca as putea incerca sa va dau eu un raspuns(probabil cit se poate de tardiv,dar sint nou pe forum,iar subiectul asta imi suscita in egala masura interesul).Daca judeci liniar aceasta teorie,e intr-adevar firesc sa vezi lucrurile in  acest fel,galaxia de la 5 miliarde de ani distanta sa para ca are virsta de 8,7 miliarde de ani(13,7-5=8,7).In realitate insa trebuie sa judeci tinind cont de expansiunea universului,adica de faptul ca  toate reperele din univers se indeparteaza unul de altul....Ca sa fiu si mai explicit am sa-ti sugerez ideea a doua puncte aflate pe un balon care se umfla;punctul A  este la distanta de 5 miliarde de ani lumina de punctul B,ambele puncte fiind la 13,7 ani lumina distanta de centrul balonului.

atanasu

Dle Hodor, raspuns corect.

atanasu

PS. Dar doresc sa mai adaug si o informatie interesanta in domeniul numit Big -Bang si anume niste ultime ipoteze care consuc la o idee destul de conforma cu ratiunea matematica si logica si anume ca Universul nu are nici inceput si nici sfarsit.

Acestea sunt in  linkurile:

In romana: http://playtech.ro/2015/teoria-care-ar-putea-schimba-perceptia-asupra-universului-avut-loc-sau-nu-big-bang-ul/
si cel original:
http://phys.org/news/2015-02-big-quantum-equation-universe.html

Nota: In opinia mea acestea nu schimba ce stim azi caci pot considera ca momentul Big-Bang nu este un inceput al existentei ci doar  un inceput al primirii de catre receptor a informatiei. Adica un fel de moment t=0 si un Univers asociat egal cu 1.
Intru-un sistem natural de unitati de masura acest 1 ar putea fi unitatea de masura pentru distanta sau poate pentru volumul unei sfere initiale

123

Citat din: mircea_hodor din Martie 01, 2015, 07:34:50 PM
    ....Ca sa fiu si mai explicit am sa-ti sugerez ideea a doua puncte aflate pe un balon care se umfla;punctul A  este la distanta de 5 miliarde de ani lumina de punctul B,ambele puncte fiind la 13,7 ani lumina distanta de centrul balonului.

Singura problema e ca centrul balonului nu exista (sau se afla intr-o alta dimensiune ;)).

atanasu

Ce te face sa crezi asta?

123

Probabil nu ai inteles la ce se refera analogia cu balonul. La scara cosmologica, toate "punctele" din Univers se indeparteaza unele de altele (la nivel local galaxiile se pot si apropia sub influenta fortei gravitationele, dar asta nu schimba imaginea de ansamblu). Nu exista un "centru", adica un punct fix de la care sa fi pornit expansiunea, asa cum nu exista asa ceva nici pe suprafata 2D a unui balon care se umfla.

atanasu

 Si unde erau astea care acum sunt pe balon, acum 13,7 miliarde de ani?

valangjed

Probabil, exact in "centrul" "balonului", un "balon" 3D.Nu putem intoarce timpul ca sa vedem "centrul balonului".
P.S. @atanasu, iti poti "inchipui" un balon 3D?
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

atanasu

@valangjed,
multumesc pentruca vazand ca abc nu raspunde il ajuti dta, dar abc vorbea de 2D si dta vorbesti de 3D si deci nu stiu daca va fi de acord cu ce spui. Cat despre "inchipuiri " ce sa spun ? Cred ca imi inchipui destule si stiu ca ce exista sau a existat, nu este rezultatul inchipuirilor nimanui, excluzandu-l desigur pe Creator caruia unele doctrine ii atribuie calitatea de Mare Inchipuitor(sintagma asta am gasit-o acum cu ajutorul tau,  asa ca nu stiu daca a mai fost folosita)

atanasu

Erata cu scuze: a se citi 123 in loc de abc.

123

@atanasu:

Analogia cu balonul este doar o...analogie, deci nu e perfecta. Universul nostru 3D se comporta analog cu suprafata 2D a unui balon care este umflat, adica se "intinde". Aici nu e vorba de cresterea volumului din interiorul balonului ci de intinderea/extinderea membranei balonului. Pe suprafata balonului nu exista un "centru". Sper ca acum am fost mai clar.