Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Reactie Friedel-Crafts

Creat de jane23, Ianuarie 10, 2012, 12:43:03 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

jane23

Care este produsul reactiei dintre benzen si clorura de neopentil? Nu am inteles de ce e 2-fenil-2-metilbutanul si nu neopentil-benzenul.


jane23

Multumesc pentru raspuns! Am inteles.

Zhah001

#3
Derivatii para-disubstituiti ai benzenului cu formula moleculara C10H14 elimina cate 1 mol de H2. Cati compusi rezulta teoretic(inclusiv stereoizomerii)?
Raspunsul este 5, dar eu nu am gasit decat 4 de constitutie, nu am gasit stereoizomeri. Nu imi dau seama care ar fi al 6-lea compus.__________________
http://www.cnsu.edu/   
www.certkiller.com   
http://www.jhu.edu/   
http://www.certkiller.com/exam-CISSP.htm

Alexandru T

@jane23, carbocationul ce se formeaza in reactia Friedel-Crafts este primar, deci instabil. Au loc migrari de grupari metil in structura radicalului in vederea formarii unui carbocation mai stabil (tertiar).

@Zhah001,
6 carboni nucleul benzenic => 4 carboni pt. catenele laterale
para:
* n-propil-C6H4-metil poate elimina 1 mol H2 din 2 parti de la propil => 2 compusi; 1 compus prezinta izomerie Z-E (cel in care carbonul benzilic e in dubla legatura) => 2 izomeri Z-E + 1 compus fara = 3 compusi
* i-propil-C6H4-metil poate elimina 1 mol H2 din 1 parte de la i-propil => 1 compus
* etil-C6H4-etil poate elimina 1 mol H2 de la un etil

Cel mai probabil ai uitat izomeria Z-E.