Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Probleme

Creat de Mihaela19, Ianuarie 17, 2015, 09:16:38 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Mihaela19

Bună seara ! Am găsit două probleme în variantele de bacalaureat pe care nu știu să le rezolv. Sper că mă va putea ajuta cineva.

1.   O probă de 1,3 g amestec propan/propenă  este barbotată peste 80 g soluţie de Br2 de concentraţie  procentuală  masică  2%.  Scrieţi  ecuaţia  reacţiei  chimice  ce are loc la trecerea amestecului peste soluţia de brom.       

2.  Dacă reacţia are loc cu decolorarea  totală a soluţiei de Br2  determinaţi  compoziţia procentuală masică a amestecului propan/propenă.                       

Mulțumesc anticipat !                                                                     

Alexandru T

Singura reactie chimica este aditia de Br2 la propena. Decolorarea totala a solutiei de Br2 inseamna reactia totala dpdv. cantitativ a respectivei solutii. Deci Br2 reactioneaza total cu propena. Calculezi masa de Br2 din solutie (md) pe care o treci in reactie. Pe baza reactiei calculezi propena, apoi propanul va fi (1,3 - x) g (x - cantitatea de propena in g). De aici procentele se calculeaza simplu: (x/1,3)*100 pentru propena si ((1,3-x)/1,3)*100 pentru propan.