Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Experimente

Creat de chimistaanca, Ianuarie 07, 2009, 07:58:51 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

chimistaanca

As vrea sa imi spuneti daca stiti ceva experimente cat decat simple si interesante pe care le-as putea face acasa sau in laborator.  ;)

Adi

Bine ai venit aici pe forum. Avem cativa oameni entuziasti de chimie. Exista cateva subiecte in acest sens. Citeste-le intai pe acelea si sunt sigur ca si ei iti vor raspunde in curand. Bine ai venit! Cum ne-ai descoperit?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Diana Basaca

Anca, esti din Caransebes? Sau te-am confundat?

Diana Basaca

Si bine ai venit pe forum! :)

chimistaanca

Cred ca m-ai confundat, Diana. Eu sunt din Cluj-Napoca ;) dar oricum ma bucur ca am descoperit acest forum(din intamplare cautand pe google :D )si imi place mult.

Diana Basaca

Scuze. Am fost acum vreo 2 ani la un concurs de chimie cu o fata Anca ce seamana cu tine (cel putin cu poza ta :) ) si ma gandeam ca ai putea fi ea.

Adi

Si noi ne bucuram ca ne-ai descoperit. Inca nu avem nici un liceu partener in Cluj Napoca. Liceelor partenere le oferim gratuit brosurile noastre, revistele noastre, plus ii anuntam de concursuri si toate cele. Vrei sa ne pui in contact cu profesorii tai? Iata aici pagina liceelor partenere.

Avem un proiect minunat care merge. Avem echipa, avem voluntarii, avem contacte la licee, avem contacte cu presa ce ne preia, avem peste 1000 de cititori pe zi. Astfel, nu trebuie sa contribui decat cu un articol scrut de stiinta sau o traducere si va intra deja in sistem si poate chiar presa mare il va prelua si multi il vor citi. Noi corectam tot, te invatam si prinzi meseria repede. Diana Basaca e doar in clasa a noua si face o treaba excelenta. Voluntarii castiga si carti si diploma, dar mai ales invata foarte multe despre stiinta, despre studii in straintate, despre lumea cercetarii, precum si o multumime de prieteni minunati. Vrei sa intri in echipa noastra, Anca?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

chimistaanca

DA,sigur ca doresc sa intru in aceasta echipa si sa contribui si eu cu diferite articole. Imi place foarte mult.

Adi

Super, pai sa incepem cu inceputul. Scrie un articol cu o stire din stiinta (daca vrei din chimie, domeniul tau, cu atat mai bine). Scrie cel mai simplu tip de articol, unul de un singur paragraf, care face sumarul intregului articol. Trebuie sa raspunda la cele 6 intrebari din jurnalism: cine a facut ce; unde a facut si cand; cum a facut si pentru ce. De asemnea, unde a fost publicat studiul stiinfiic sau la ce conferinta a fost anuntat. Apoi link catre sursa initiala si o poza reprezentativa. Trebuie cu diacritice si trebuie sa fie cu cuvintele tale. Adica citesti articolul, il intelegi si spui publicului despre ce o vorba, le faci sumarul si le trezesti interesul, pentru ca apoi sa citeasca mai multe detalii, daca doresc, la articolul initial.



Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

hanna

Poti sa incerci sa obtii sapun, zis "de casa" ;)

Experimentul e destul de intersant, cu "intentie" cat de cat utila, necesita materii prime de care se poate face rost usor, deci enjoy ;D

Incerc sa reconstitui modul de lucru, iar daca imi scapa cate ceva, sunteti invitatii mei sa ma corectati. De altfel, cu un search rapid se poate verifica cu usurinta "reteta" de mai jos:

1. Intr-un pahar se prepara o solutie din 45 g NaOH(soda caustica, din comert) si 25 ml apa.
2. Intr-o capsula se topesc 150 g grasime (animala) si se adauga 50 ml din solutia preparat la pct. 1. Incalzirea dureaza cca o ora, sub agitare continua. Dupa 1 h se mai adauga 50 ml solutie NaOH, continuandu-se agitarea si incalzirea pt inca 2 h.
3. Dupa terminarea reactiei se toarna continutul capsulei in aprox. 1 L apa clocotita si, sub agitare, se adauga o solutie formata din 50 g NaCl (sare de bucatarie) si 150 ml apa, preparata in prealabil.
4. Se raceste vasul in apa rece, sapunul solidificandu-se. Apoi se scurge stratul apos, sapunul colectandu-se si presandu-se in cutiute pt a a-i conferi formele preferate ;)

P.S. Putina esenta si un colorant ce se poate adauga poate face minuni :P

Iar pt cei care isi doresc un sapun de o puritate mai ridicata, daca detin instalatia necesara :D , pot continua procesul printr-o antrenare cu vapori pt a indeparta impuritatile volatile.

Succes!

chimistul

CitatDupa terminarea reactiei se toarna continutul capsulei in aprox. 1 L apa clocotita si, sub agitare, se adauga o solutie formata din 50 g NaCl (sare de bucatarie) si 150 ml apa, preparata in prealabil.


De ce se adauga NaCl? Stie cineva explicatia?

hanna

Intrucat eu am fost cea "citata", ma simt datoare sa vin cu explicatia. Dar pana una alta, felicitari pt observatie si pt ca ai pus intrebarea :D

Reamintesc ca procesul consta in fierberea materiei grase impreuna cu hidroxidul de sodiu in decurs de mai multe ore (ca in "reteta" sus pusa). In vasul de fierbere, la sfarsitul acestei reactii, se gaseste un amestec practic omogen. Pentru a separa sapunul se adauga sare de bucatarie (NaCl).
Explicatie: sarea de bucatarie precipita sapunul.
Daca ati realizat experimentul, cu siguranta ati observat ca dupa cateva ore se formeaza doua straturi: stratul superior, care consta din sapun (care mai contine circa 50% apa) si stratul inferior - din NaCl, urme de sapun, diverse impuritati si apa.

chimistul

Salut!

Si eu am vazut la tara cum se face sapunul din grasimi. Se separa sapunul deasupra si apoi se mai fierbe inca o data si se separa si mai bine. Sarea intradevar ajuta la separarea fazelor si ai punctat lucrul acesta. Intrebarea mea este de ce?Nu se produce nici o reactie chimica acolo. Si exista inca un exces de Na0H. Asta ar fi un indiciu! ;)


Adi

Citat din: chimistaanca din Ianuarie 09, 2009, 11:33:09 AM
DA,sigur ca doresc sa intru in aceasta echipa si sa contribui si eu cu diferite articole. Imi place foarte mult.

Anca, tu ai mai intrat pana la urma in echipa? Esti una dintre voluntarele noastre?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

chimistaanca

La inceput am fost foarte incantata si m-am apucat de scris dar am fost si sunt foarte ocupata cu olimpiadele ...mai intru pe site dar nu prea reusesc sa imi fac timp sa scriu articole..cand o sa am timp o sa scriu si eu ceva ;)