Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Din ciclul: Intrebari fara raspuns- coloana de sinteza NH3

Creat de chimistul, Decembrie 05, 2010, 04:08:33 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

chimistul

In cazul reactoarelor chimice care contin catalizatori  pentru e evita degradarea/distrugerea pe timpul opririlor de lunga durata (o luna de zile) reactoarele se pastreaza sub presiune de azot (1-2 bari). Coloana de sinteza a amoniacului are in interior un catalizator pe baza de oxid de Fe. La repornirea instalatiei coloana se aduce la parametrii de sinteza a amoniacului:

- temperatura 350-420C in stratul de catalizator ( temp la care are loc reactia)
- presiune 150 bari
- compozitie H2:N2 (3:1 molar) (75%-25% volume)

Desi toate conditiile sunt indeplinite si reactia ar trebui sa aiba loc totusi chiar si dupa o perioada de 12-16 ore la parametrii normali de lucru reactia nu are loc. De ce oare?

florin_try

Citat din: chimistul din Decembrie 05, 2010, 04:08:33 PM
Desi toate conditiile sunt indeplinite si reactia ar trebui sa aiba loc totusi chiar si dupa o perioada de 12-16 ore la parametrii normali de lucru reactia nu are loc.

Pai si cum mai porneste instalatia? Dupa cit timp incepe sa aiba loc reactia? Ce alte modificari se mai fac ca reactia sa reinceapa?

chimistul

Reactia incepe pana la urma. Dar mai greu. Tocmai asta este intrebarea. De ce?

florin_try


Se intimpla ceva cu catalizatorul? Sau catalizatorul nu are nici o legatura?

chimistul

Salut!

Acuma ne jucam apa si foc?Cine stie este rugat sa dea solutia!

florin_try


Nu stiam ca iti putem raspunde doar daca stim raspunsul la intrebarile tale. Dar daca e asa iti doresc multa bafta cu problemele tale.

Adi

Chimistule, constat cu parere de rau ca ai mai pierdut un musteriu. Acum chiar nu mai stiu daca e vreun pasionat de chimie pe aici pe forum in afara de tine.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

chimistul

Aici ai dreptate! Cei "pasionati" de ceva sunt de doua feluri: pasionati si amatori! Si acuma iarasi o sa veniti cu placa aia stricata sa o repetati la unison. Vezi tu, am pus doar cateva intrebari simple la care raspunsul este tot atat de simplu. Nu presupune nici o demonstratie complicata si nici cunostinte de olimpiada. Doar cunoastinte si putina logica/intuitie puse cap la cap dau rezolvarea. Doar ca ceva lipsteste din acest amestec. Ori cunostintele ori logica. Ori ambele. Vezi si problema de mai sus. Am spus ca sunt indeplinite TOATE conditiile de reactie. Deci presiunea e ok, temperatura idem, concentratia/raportul reactantilor e ok. NU se deduce de aici ca e ceva cu catalizatorul. NU se da in enunt ca a fost pus sub atmosfera de azot o luna. Chiar trebuie pusa o intrebare de genul asta? Oare e ceva cu catalizatorul? Si eu ar trebui sa raspuns: Da e catalizatorul? Si apoi sa fiu intrebat: Dar ce se intampla? Si tot asa....
NU e mai binevenit sa pui mana pe o carte sau sa cauti pe google s ate documentezi ce se poate intam,pla cu un catalizator daca sta mult timp. Cum are loc reactia? La suprafata lui? In interior? Care sunt factorii care determina activitatea catalitica?  si dupa ce ai o idee sa vii sa ti-o exprimi. Si abia apoi sa intrebi daca ai nelamuriri. Degeaba te superi pe mine florin  da rintrebarea ta e de genul: moi ti-s poasmagii sau mai pe romaneste mura in gura. Treaba de amator. Si de aici iarasi doua optiuni: poti spune ca strugurii sunt acri si te alaturi clubului sau poti sa iti schimbi modul de abordare si aprofundezi problema si sigur ai de castigat. Daca nu altceva macar experienta. Bafta! :)

AlexandruLazar

Pot să sugerez o altă abordare pedagogică? Ceva de tipul "Da, eşti pe aproape -- este ceva cu catalizatorul dar în practică nu te ajută să spui că e "ceva". Ce anume ar putea fi?".

;)

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

florin_try

Citat din: chimistul din Decembrie 08, 2010, 11:37:55 PM
Treaba de amator.

HUH? Amator? Sunt eu amator in inginerie chimica?  Dar eu nici macar nu sunt chimist sau inginer chimist! Si nu am avut tangenta cu chimia de peste 5 ani. Eu mai intru forumul asta de amuzament or whatever.

Serios acuma, chiar nu vad nici un fel de tragism existentialist unbearable in a raspunde aproximativ sau a cere clarificari la intrebarile tale (care pentru profesia mea au relevanta zero anyway) si nu ma consider un amator din cauza asta.

Nu-i nimic. Posteaza ce intrebari vrei, pe urma rezolva-le tot tu cum iti place tie, insa eu nu am sa mai raspund nici de ai zeci de gropi minune in problemele tale. Daca vei face vre-o gafa monumentala (gen: mediu acid din NaHCO3/Na2CO3/NH3/H2O), o sa o corectez pentru cititori-atit.