Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Mercurul din termometru....

Creat de incompetenta, Decembrie 28, 2009, 10:52:18 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

incompetenta

Nu stiu daca ce postez acum se incadreaza corect ca tematica, in caz ca nu, rog un moderator sa faca ordine si sa nu se supere pe mine dar nu mai sunt asa buna la chimie ca la tinerete. Despre ce e vorba: am spart un termometru cu mercur pe o masa de lemn. Stiam ca este toxic si am adunat repede bilutele care se vedeau cu o hartie si le-am pus intr-o cutie de plastic. Dupa o cautare de sfaturi pe net, am deschis geamul camerei, am oprit caldura si am cautat cu o lampa cu neon alte bilute - am remarcat ca la lumina neonului se vedea mai bine. Apoi dupa o zi de cautari prin farmacii s-a indurat de mine o farmacista si mi-a dat 20 grame de sulf. Am presarat pe masa respectiva si pe jos in zona mesei si l-am lasat cateva ore dupa care l-am strans. Am lasat geamul camerei deschis cam 3 zile fara incalzire (cam 15 grade). Am cateva dileme la care nu am gasit raspunsuri clare pe net:
1. Cat persista intr-o incapere eventualii vapori de mercur (am fost destul de prompta cu deschiderea geamului) si cat de mult s-a putut degaja avand in vedere ca am strans cea mai mare parte din bilute in 15-20 minute. Cu alte cuvinte cat de compromisa poate fi camera din punct de vedere chimic?
2. Pentru ca masa pe care am facut paguba este una din lemn masiv cu mici striatii, ma interseaza daca dupa faza asta (am "tratat-o" pe toata suprafata cu sulf) mai este utilizabila sau nu? Nu prea m-as indura sa o arunc pentru ca este foarte frumoasa si se potriveste cu restul mobilierului (nu mai zic de pretul ei - asta ramane pe ultimul loc in context). Masa are niste canturi de 1 cm pe margini si astfel mercurul nu a "fugit" cu usurinta pe jos, insa am gasit si pe parchet 2 bilute mici. Pe jos nu era covor si am verificat toata podeaua cu lampa de mai multe ori, cateva zile la rand. Celelalte lucruri din incapere cat de mult sunt afectate de o experienta d-asta nefericita, chiar daca nu au luat contact cu "bilutele"?
3. Dupa "tratarea" cu sulf exista posibilitatea sa mai ramana mercur in zonele respective?

Multumesc anticipat pentru raspunsuri.

mircea_p

Pana gasesti raspunsuri mai detaliate, eu as zice sa nu te stresezi prea mult.
Intradevar vaporii de mercur sant toxici. Totusi mercurul lichid nu e ceva de speriat, nefiind foarte volatil la temperatura camerei. Intoxicatiile cu mercur se produc dupa cate am citit datorita unei expuneri de lunga durata si la concentratii semnificative.
Poate cineva are timp sa caute date precise, eu sant plecat de acasa si nu am internet decat pe apucate.

Eu nu as arunca inca masa, pana la o documentare mai detaliata.
M-am jucat si eu cu mercurul din termometru pe vremuri (copil inconstient...) si inca nu simt efectele otravirii cu mercur.

mercur

Nu-ti face mari probleme despre mercurul pe care il consideri ramas in casa. Iti spun din experienta (am lucrat 2 ani ca AMC-ist si aveam anumite aparate de masura care foloseau mercur ... cateva kilograme), spala masa respectiva cu o solutie din comert (poti sa o speli si cu apa, dar nu-mi dau seama daca nu de strica masa) si nu-ti mai bate capul despe urmele de mercur ramase prin casa. (eu in acei 2 ani lucram zilnic cu el si nu am patit nimic - adevarat, ma spalam bine pe maini). Atata timp cat nu ai inghitit mercur sau nu ai inhalat vapori nu patesti nimic.Toate cele bune!

incompetenta

Multumesc de raspunsuri. Am spalat masa dupa ce am i-am dat cu sulf. Nu e din cea care se strica repede la spalarea cu apa. Stresul provine de la faptul ca avem doua buburuze mici si nazdravane care umbla peste tot prin casa. Oricum le-am interzis sa se atinga de masa si sa umble singure in camera respectiva, dar chestia asta nu o sa tina prea mult. Am bagat si regula de a umbla numai cu papuci de casa, in caz ca o mai fi ramas vreo biluta minuscula pe undeva. La partea cu vaporii, probabil ca am inhalat pana am strans bilutele, acuma cat s-o fi evaporat din ele.
Inca odata multumesc de raspunsuri si La Multi Ani tuturor pentru 2010.

chimistul

Salut!

CitatNu-ti face mari probleme despre mercurul pe care il consideri ramas in casa. Iti spun din experienta (am lucrat 2 ani ca AMC-ist si aveam anumite aparate de masura care foloseau mercur ... cateva kilograme),

Mercurule unde ai lucrat ca AMC-ist? La ce foloseati mercurul? Cumva la sisteme de semnalizare si blocaj?