Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

CuSO4

Creat de nikarzv, Ianuarie 31, 2010, 07:29:32 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

radhoo

ai perfecta dreptate voi incerca. mircea_p, sa nu te superi, a fost treaba cu incalzirea sarii , ai pus problema la un nivel cam banal, de aici reactia mea.

mircea_p

Citat din: radhoo din Februarie 04, 2010, 11:16:30 AM
ai perfecta dreptate voi incerca. mircea_p, sa nu te superi, a fost treaba cu incalzirea sarii , ai pus problema la un nivel cam banal, de aici reactia mea.
Nu ma supar si nici nu am intentionat sa iti corectez exprimarea. Cand ai zis gaze am inteles exact asta: gaze. Si eram curios sa stiu ce fel de gaze se degaja. Ma asteptam la un raspuns mai putin banal, crezand ca ai mai multe informatii despre reactia respectiva. Ma intrebam daca se degaja cumva clor prin descompunerea clorurii de bariu in flacara si daca acelasi lucru se intampla la "arderea" clorurii de sodiu.
Nu stiu daca e exact ardere, dar e clar ca unii atomi de metal sant excitati de flacara. Poate nu e vorba de ardere (oxidare) ci sarea ramane in stare solida. Speram ca stii ceva mai mult despre asta.

Intre timp am inteles ca te referi nu la gaze ci la stropi fierbinti de clorura de bariu sau poate alte particule din amestec, care sa contina si clorura de bariu (poate si fum).

Definirea precisa a termenilor e foarte comuna in limbaj stiintific si nu e vorba de despicarea firului in 4.
In limbajul comun termenii sant mult mai vagi. De exemplu gaz in romaneste insemana si petrol lampant, un lichid folosit in lampi iar in engleza americana inseamna benzina. Probabil ca se poate folosi si pentru chestii care aduc cu un gaz, cum ar fi fumul (care e gaz + partiule) sau chiar un nor de particule mici. Nici o problema cu asta.
Insa cand e vorba de un text stiintific gaz inseamna o stare a materiei, fara ambiguitate. Daca cineva se refera la legile gazelor, stiu ca nu e vorba de benzina (sau fum sau petrol lampant sau poate un fel de jeep de prin anii 50-60 care se numea G.A.Z.).

Interesanta informatia despre toxicitatea clorurii de bariu. E bine de stiut. Se pare ca majoritatea compusilor de bariu sant toxici. Ar fi interesant de stiut de ce sulfatul nu e toxic si se poate bea suspensia fara probleme. Poate solubilitatea redusa?




nikarzv

Am facut rost de ceva acid boric. De la o farmacie. Am constatat ca nu functioneaza. Am incercat sa-l incalzesc pentru a-l transforma in oxid de bor. Tot nu  a functionat. (la o flacara de temperatura mai mare coloreaza in verde) Azotat de bariu nu am de unde sa procur.

mircea_p

Ce nu functioneaza?

nikarzv

Adica amestecat cu praf de pusca nu se coloreaza flacara in verde.