Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Cum indepartam ceara de pe un vas?

Creat de chimistul, Februarie 12, 2011, 07:49:40 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

mircea_p

Citat din: chimistul din Februarie 13, 2011, 09:04:44 PM

CitatNu inteleg, intrebi ca sa afli alte solutii de a indeparta ceara sau vrei sa ghiceasca cineva ce solutie ai gasit tu?

De ceva vreme lucrez cu ceara de albine. Si am nevoie de o metoda de a curata obiectele folosite. Eu am gasit o metoda proprie destul de eficienta dar eram curios daca si altii stiu o metoda care da rezultate bune si se poate folosi in casa mai ales in bucatarie. Legat de solventii organici indicati am mari indoieli ca ar fi solubil. In plus costul curatarii ar fi prea "costisitor".
Bine, acum inteleg. Din tonul intrebarii si din faptul ca nu ai spus care e solutia gasita de tine, pare mai mult un test decat initierea unei discutii pentru a gasi si alte idei.
De fapt nici acum nu ai spus care e metoda ta.

Daca incalzirea este acceptabila pentru vasele tale, atunci poti pune vasul cu gura in jos pe o tava de metal si apoi totul in cuptor.
Eventual poti pune cateva starturi de hartie absorbanta pe tava asa ca ceara scursa de pe vas va fi absorbita de hartie si tava sa ramana relativ curata.



chimistul

Salut!

Rationamentul meu a fost asa: ceara la temperatura camerei este solida si foarte aderenta la suprafetele metalice prin urmare greu de curatat. In compozitie are in special esteri ai acizilor grasi deci ar trebui sa fie miscibila cu acizii grasi atunci cand este topita. Adica in amestec cu uleiul. Si in felul asta la o temperatura scazuta sa fie inca in forma lichida astfel incat sa poti pune detergent de vase si sa cureti suprafata. In doua minute. Si a functionat. Bafta!

Adi

Mersi mult, este foarte ingenioasa solutia si intr-adevar este o solutie de chimie. Cred ca noi toti ceilalti am propus solutii de fizica.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mircea_p

Citat din: chimistul din Februarie 14, 2011, 08:06:58 PM
Salut!

Rationamentul meu a fost asa: ceara la temperatura camerei este solida si foarte aderenta la suprafetele metalice prin urmare greu de curatat. In compozitie are in special esteri ai acizilor grasi deci ar trebui sa fie miscibila cu acizii grasi atunci cand este topita. Adica in amestec cu uleiul. Si in felul asta la o temperatura scazuta sa fie inca in forma lichida astfel incat sa poti pune detergent de vase si sa cureti suprafata. In doua minute. Si a functionat. Bafta!

Foarte ingenios si interesant. E bine de stiut.
Multumesc pentru impartasirea experientei.

chimistul

Hai ca daca sunteti cuminti va arat si ce am lucrat. Sigur o sa va placa desi e offtopic! :-*

Adi

Daca pui niste poze (daca la asta te referi) ar fi frumos.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

tavy

Ca să înțeleg și eu mai bine, ceara se dizolvă în ulei sau reacționează cu uleiul?
Pentru că dacă se dizolvă avem de-a face cu un fenomen fizic iar dacă reacționează avem de-a face cu un fenomen chimic.
Adi a spus că este o ,,soluţie de chimie" iar eu am înțeles că este vorba de dizolvare și din cauza asta întreb.

florin_try

#22
Citat
Ca să înțeleg și eu mai bine, ceara se dizolvă în ulei sau reacționează cu uleiul?

Se dizolva - fenomen fizic asadar. Nu cred ca are loc nici un reactie chimica. Un chimist care e mai familiar cu structuri chimice ale compusilor stie din prima de ce doi compusi sunt sau nu miscibili. Si fizicienii vor ajunge la aceeasi concluzie, dar dupa un calcul mai complicat si un model mai mult sau mai putin intuitiv - cel putin asa imi imaginez eu :) .

Delimitarea intre "solutie de chimie" sau "solutie de fizica" e un pic artificiala. As numi-o mai degraba o "solutie practica si eficienta" ce implica fenomenul fizic de miscibilitatea(dizolvare).  

chimistul

Salut!

CitatSe dizolva - fenomen fizic asadar. Nu cred ca are loc nici un reactie chimica.

Cred ca ar trebui sa mai aprofundezi fenomenologia dizolvarii si apoi sa desparti apele. Daca o luam oricum dizolvarea este un fenomen studiat, explicat, folosit mult mai mult in domeniul chimiei decat in fizica. Vezi tu ai putea spune ca e un fenomen fizic dar ca sa te contrazic uite de exemplu daca pui o picatura de fenolftaleina in apa earamane incolora. Dar daca adaugi o picatura de NaOH in apa se inroseste solutia. Cineva si-a schimbat structura deci avem o modificare chimica. Interesant!

florin_try

Citat din: chimistul din Februarie 17, 2011, 09:04:37 PM
Vezi tu ai putea spune ca e un fenomen fizic dar ca sa te contrazic uite de exemplu daca pui o picatura de fenolftaleina in apa earamane incolora. Dar daca adaugi o picatura de NaOH in apa se inroseste solutia. Cineva si-a schimbat structura deci avem o modificare chimica. Interesant!

Culoarea fenolftaleinei se schimba nu datorita dizolvarii ci deoarece, functie de pH, are loc o reactie chimica cu schimbare a structurii naftalinei.
Schimbarile de structura chimica a fenolftaleinei functie de pH sunt date [de exemplu] in:
http://en.wikipedia.org/wiki/Phenolphthalein

In cazul particular ceara+ulei nu imi este clar ce reactii chimice pot avea loc.


chimistul

Salut!

Ideea era urmatoarea; daca spui ca dizolvarea este un fenomen fizic simplu in care intre speciile chimice implicate acolo nu are loc nici o interectiune alta decat fizica atunci ai un exemplu. In fond pH este cantitatea de H+ sau OH- din amestecul respectiv. Nimic deosebit pana aici. Dar daca admitem faptul ca orice modificare de structura determina o modificare de proprietate (care poate fi observata) atunci avem o interactiune chimica intre speciile respectiva deci fenomenul intra in sfera de influenta a chimiei. Daca veniti sa argumentati ca de fapt electronii, proteonii si altele mai mici sunt domeniul fizicii si ca interactiunile la nivel nuclear, etc sunt cele care guverneaza si legile chimiei atunci ar trebui s aincludem chimia in fizica si gata. De fapt totul ar trebui inclus in fizica pentru ca fizica studiaza natura si totul este in natura. Dizolvarea este un fenomen chimic deoarece apar interactiuni chimice intre speciile implicate. Mai corect spus se numeste solvatare. Dar pot sa dau si exemplu de anestecuri omogene altfel decat dizolvarea: amestecurile de gaze (unele).

florin_try


Asa si in apa de canal (sau pura daca vrei) au loc in continuu procese chimice constind in transfer de proton de la o molecula de apa la alta.
Acest transfer de proton implica ruperea unei legaturi O-H de la o molecula si formarea unei alte legaturi O-H la alta molecula.

Eu nu prea sunt de acord cu delimitarea intre procese chimice si fizice.

Vreau sa spun ca o reactie chimica e un proces fizic as well.  Toate procesele chimice sunt si procese fizice. Iar un proces fizic e orice tip de transformare micro sau macro, observabila in universul nostru fizic.

chimistul


Adi

Chimia e doar o ramura a fizicii, hehe. E de fapt cuantica, care e fizica. Dar desigur, din punct de vedere al societatii umane, a fost si este util sa se faca distinctia intre chimie si fizica. De altfel, si biologia este o ramura a chimiei, care este o ramura a fizicii. Parerea mea.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

chimistul

Salut!

CitatDe altfel, si biologia este o ramura a chimiei, care este o ramura a fizicii. Parerea mea.

Explica-mi in 600 de cuvinte sa pricep si eu ce fenomene fizice au loc (si de ce) atunci cand un caine vede un iepure si se ia al fuga dupa el. he he he.

Sau exlica-mi de ce unuia ii place culoare rosie si altuia verde. La nivel cuantic bineinteles! LOL