Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

modelarea lipiturilor

Creat de adriana, Decembrie 04, 2007, 08:48:53 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

adriana

Cum as putea sa gasesc un model electric pentru o lipitura?

HarapAlb

daca este vorba de modelarea lipiturilor electrice un posibil model ar fi urmatorul: o rezistenta in paralel cu o bobina (inductanta) si cu un condensator:         

                   

adriana

ai putea sa dai ,te rog, mai multe detalii?
Modelarea asta nu depinde de proprietatile electrice ale aliajelor sau adezivilor de lipit?Am de facut un proiect pe aceasta tema si nu stiu cum as  putea sa incep,pe net nu am gasit nimic despre acest subiect.As vrea  sa fac si ceva masurari

Adi

Buna Adriana, ne bucura sa se pun intrebari si se raspund. Poti sa pui o intrebare mai precisa? HarapAlb, poti sa dai si un link daca stii mai multe date? Incepem frumos sa crestem ca si forum ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

adriana

 

          Pentru o lipitura electrica as vrea sa gasesc un model electric prin care sa o pot modela.As vrea sa o fac si practic daca se poate si de asemenea sa gasesc un program in care sa fac modelarea .Inca fac research asupra proprietatilor electrice ale lipiturilor desi nu asta e scopul lucrarii  mele.Insa nu am gasit nimic despre modelarea lipiturilor ,si de asta orice idee e foarte bine venita

HarapAlb

sa le luam pe rand:


1) pentru simularea oricarui circuit electric, deci si a unui model pentru lipituri, se obisnuieste sa se folosesca programul SPICE; eu aveam pe aici niste versiuni mai vechi, dar se gaseste liber pe internet.

2) desigur ca valorile componentelor modelului (rezistenta, condensator, bobina) depind de multi factori: tipul de aliaj cu care se face lipitura, modul cum se realizeaza lipitura (adica tipul lipiturii, de ex: o lipitura pentru SMD nu e identica cu una facuta in aer sau cu doua fire legate prin rasucire), si posibil de frecventa semnalului ce trece prin lipitura. De fapt nu tipul de model in sine este important ci determinarea valorilor componentelor modelului, sa ma explic: poti avea un model foarte sofisticat care ia in calcul multi factori, insa daca nu poti preciza care-i sunt parametrii atunci modelul nu se poate folosi in practica.
Oricum, nu va fi usor sa masori in practica parametrii unei lipitura electrica.

3) nu am gasit nici o referinta pe internet despre modele de lipituri electrice; de fapt nici nu stiu cat de folositor ar fi un astfel de model. De fapt lipiturile manuale se executa dupa niste "retete empirice".

adriana

   


    eu m-am gandit,din ceea ce am citi pana acuma,ca modelul asta ar putea sa ia in calcul rezistenta lipiturii si neliniaritatea curent-tensiune.Ar mai fi ceva parametri pe care i-am omis?

HarapAlb

... neliniaritatea curent-tensiune, proiectul in care vrei sa incorporezi modelul lipiturilor este unul din aria electronicii de putere ?

adriana...............pentru mine este un proiect pentru scoala :),dar alte persoane studiaza serios chestia asta.Nu pot sa spun prea multe dar am vazut ca adezivii pentru lipit prezinta neliniaritati mari.........oricum trebuia sa mai citesc pe tema asta

HarapAlb

in cazul asta rezistenta din model o faci neliniara (componenta asta se va numi varistor).
unde ai vazut ca lipiturile se comporta neliniar ? acolo trebuie sa spuna si valorile tensiunilor/curentilor la care neliniaritatea devine importanta.

Adi

Dupa doua zile de drum am ajuns si acasa, in tara. Ma bucura ca discutia prinde contur si ne putem ajuta unii pe altii cu raspunsuri. Multumesc, Harap Alb! Mult succes la proiect, Adriana!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

adriana      Da am citit niste articole despre experimente realizate pe aceasta tema.Multumesc mult HarapAlb.M-ai ajutat foarte mult.Cred ca am gasit si o posibila rezolvare a problemei.Multumesc si tie Adi.

HarapAlb

nu stiu cum te-am putut ajuta, eu am pus intrebari si am incercat sa generalizez problema pe care ai pus-o  :)
trimite-mi si mie adresa unde ai gasit modelul lipiturilor, ca m-ai facut curios  :)

adriana


   Nu mai stiu adresa pt ca am citit foarte mult pe internet zilele astea dar pot sa iti trimit un pdf daca vrei.Oricum este un circuit RLC.Parametri L si C sunt importanti doar la frecvente mari .Pentru ai putea calcula am putea aduce circuitul la rezonanta.E doar o idee.Trebuie sa mai citesc si apoi sa vad ce s-ar putea face practic.Nici nu stiu daca ii buna ideea.

adriana............dar este un subiect interesant.M-as bucura sa pot sa il aprofundez(sa fac si un pic mai multa cercetare asupra lui).Dar urmeaza sesiunea si nu o sa prea am timp