Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

La Inceput A Fost Cuvantul !!!

Creat de Pikeah, August 05, 2008, 03:13:11 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

ionut

  Buna Pikeah,
   Bine ai venit pe forum si sa stii ca mi-a placut expunerea ta chiar daca eu cred ca pe ici pe colo gresesti. Asteptam un aparator al credintei ca sa pun si eu o intrebare. Consideri ca a face cercetare stiintifica e pacat din punctul de vedere al Scripturii? Exista dogme care sa o interzica? Daca o sa vrei sa continuam discutia o sa apelez si eu mai incolo la pasaje din Scripturi dar nu cu exactitatea ta pentru ca eu am retinut mai mult intelesul si mai putin textul mot-a-mot.

Adi

Buna intrebare, Ionut. Te referi la acel "Crede si nu cerceta". Chiar ni se cere asa ceva?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ionut

  "Crede si nu cerceta" este un precept religios dar eu nu cred ca are semnificatia de a ne interzice sa aflam lucruri despre lume. Daca ar fi asa eu cred ca biblia s-ar contrazice singura. In biblie exista pilde in care oamenii sunt indemnati sa gandeasca si sa se descurce in lumea care le-a fost data de Dumnezeu. Cum poti sa faci asta fara sa cercetezi?

ionut

  Deasemena Dumnezeu ne-a inzestrat si cu liber arbitru, asa ca eu nu vad problema. Poate argumentul lui Pikeah este ca ar trebui sa ne oprim la un moment dat dar nu sunt sigur. Poate ne lamureste el.

Adi

Da, ai dreptate, crede si nu cerceta ce? Pe Dumnezeu ... Dar nu cum merge Natura. Avea Galilei o vorba despre cercetare si religie: religia ne invata cum sa ajungem in cer, nu cum merg cerurile! Ca sa vedem cum merg cerurile, lasati-ma sa ma uit la stele cu luneta mea!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ionut

Citat din: Adi din August 05, 2008, 09:21:33 PM
Da, ai dreptate, crede si nu cerceta ce? Pe Dumnezeu ... Dar nu cum merge Natura. Avea Galilei o vorba despre cercetare si religie: religia ne invata cum sa ajungem in cer, nu cum merg cerurile! Ca sa vedem cum merg cerurile, lasati-ma sa ma uit la stele cu luneta mea!
E un exemplu foarte elocvent. Deasemenea as putea sa adaug ca exista si cunosc multi oameni de stiinta care pot fi categorisiti ca fiind credinciosi. Totusi ei cred ca stiinta si religia nu se contrazic, ci mai degraba se completeaza.

Adi

Eu am un coleg foarte foarte credincios de asemenea. Fundamental nu vad o contradictie intre stiinta si religie, dar vad o contradictie intre ce zice stiinta despre natura si ce zice religia: de ex Big Bang, teoria evolutiei, etc. Dar daca separam domeniile de studiu ale stiintei si religiei, atunci nu ar fi nici o problema.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ionut

  De acord. Religia ar trebui sa se ocupe de legile morale oamenilor asa cum a facut-o de atata timp iar stiinta are treaba ei cu lucrurile palpabile.

Adi

De morala nu ar trebui totusi sa se ocupe morala? De ce ar fi nevoie de religie?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ionut

   Intr-adevar la prima vedere religia si morala sunt doua chestii separate, dar religia, dincolo de dogma, a impus mereu reguli morale pe care le impartasim in general cu totii astazi, de asta am spus ca religia asta ar trebui sa faca. Pe ele se bazeaza si sistemele legislative in mare masura. Morala si conservarea culturii (si a stiintei) de-a lungul timpului o cam datoram religiei, vrem nu vrem. Atat in Europa cat si in celelalte culturi din lume religia a ideplinit mereu acest rol.

gafalda

#25
"Fiat Lux"...Sa fie LUX   ;D
Acestea au fost primele cuvinte ale Creatorului, care a dorit ca unii sa huzureasca in LUX si lumina, in timp ce altii sa munceasca si sa gandeasca pt fericirea celor alesi.
Ma surprinde totusi filosofia anticilor greci si evrei, care au imortalizat aceste cuvinte atat de adevarate despre facerea lumilor, a cuantelor din haosul eteric.
Sa incercam sa inlocuim cuvintele CREATORUL si CUVANTUL cu ETERUL si HAZARDUL.
Astfel ne punem rau cu toata lumea, care fie crede in big-bang, fie in creator.
Cine poate sa-si procure si sa studieze urmatoarele carti, va avea o noua viziune, poate corect stiintifica.
http://www.priceminister.com/offer/buy/51701780/Mecanismes-Biologiques-De-L-atome-A-L-etre-Vivant-Mecanismes-Biologiques-De-L-atome-A-L-etre-Vivant-Livre-ancien.html
http://www.priceminister.com/offer/buy/71940569/L-Atome-De-La-Matiere-Inerte-Aux-Etres-Vivants-Livre.html
http://biblio.beaulieu.dfj.vd.ch:8080/English/ListCate.htm?BM_ZOOM=DOCUMENT&BM_GET_DOCUMENT=11642&BM_QUERY=CLASSMARK&BM_ENDUSER_LNG=English&BM_MAX_NB_REC=50&BM_DOC_TYPE=&BM_DOC_ACQUISITION_DAY=&BM_DOC_ACQUISITION_MONTH=&BM_DOC_ACQUISITION_YEAR=&BM_DOC_LANGUAGE=&BM_DOC_SERIES=&BM_DOC_PLACE=
##l'Ether, Moteur Unique des Forces Materielles. J. Le HARDONNIER. 1916. edit.Plon-Nourit

sceptic

Desi se considera pacat interventia in textele biblice, eu as zice sa facem urmatoarea "ajustare": inlocuiti "Dumnezeu" cu "Energie", "Cuvantul" cu "Informatie" si "Trup" cu "Materie". Ar iesi cam asa: "La inceput era Informatia si Informatia era (continuta in) Energie si Informatia era una cu Energia. Apoi Informatia s-a "transformat" in Materie (materia organizata pe baza informatiei). Seamana un pic cu Big-Bangul. In plus, Dumnezeu a facut Lumina inainte de a crea Soarele si stelele (asta era o obiectie a unor ignoranti la adresa Bibliei), fapt sustinut cu argumente stiintifice de teoria BB. Avand in vedere ca Biblia a fost scrisa cu cateva mii de ani inaintea verificarii experimentale a BB-ului, putem considera aceste texte din scriptura ca niste "predictii" falsificabile?

Electron

Citat din: sceptic din Noiembrie 22, 2008, 10:47:16 AM
Avand in vedere ca Biblia a fost scrisa cu cateva mii de ani inaintea verificarii experimentale a BB-ului, putem considera aceste texte din scriptura ca niste "predictii" falsificabile?
Dupa parerea mea, nu. Si asta din cauza ca sunt atat de interpretabile (si lipsite de rigoare) incat nu mai putem sti care era sensul dorit original.

e-
Don't believe everything you think.

sceptic

Intr-adevar, mesajul (original) principal al Bibliei este altul. Totusi, eu consider aceste interpretari cvasi-stiintifice ca pe niste jaloane care ii ajuta pe oameni sa se "orienteze" in interiorul creatiei, dar nu-i ajuta prea mult in gasirea drumului catre Creator.

sceptic

Si apropo, faptul ca in Biblie se spune ca lumina a aparut inaintea stelelor nu e deloc interpretabil.