Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Comunicarea cu ETI - LIMBAJUL COSMIC

Creat de atanasu, Septembrie 04, 2020, 10:44:43 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

atanasu

#60
Este simplu si daca pricepeai ce am spus eu intelgeai si nu mai trebuia sa te framanti sau iti este greu sa accepti ce spune altineva decat unul care nu se numeste Kant sau stiu eu cum care sunt buni dar nu sunt mereu si necesari. Ai tot ce-ti trbuie pe acest fir. Daca te intereseaeza altfel decat ca sa te afli in treaba. Oricum chiar si asa iti multumesc ca te ostenesti.

Patru triughiuri un tetraedru si sase Steaua lui David.

Dar chiar daca am postat aici nu despre limbajul cu ETI sau cu insectele sau in general despre limbaje doresc sa vorbesc .
Eu  am ales firul din motivul anterior explicat asa ca primul flash este:

Pentruca prezentul este mereu si mereu si trecut si viitor consider ca numai in aceste taieturi , in aceste cuante de pe axa timpului poate sa se realizeze de neinteleasa rational, aceasata "coincidentia opositorum" atat de draga germanului renascentist din sec 15 numit Nicolaus Cusanus.

Nu stiu cand va mai fi si un al doilea )

princehansolo

Atanasu,
Pentru mine este mai simplu să redescopăr roata decât să urmăresc o explicație lungă a unora care au descoperit-o înaintea mea. Cred că în cazul meu învățatul pe propria piele este mai calitativ decât învățatul de pe pielea altora. Sau cum am spus într-o postare anterioară: o-i fi suferind de ADHD.
Toate-s vechi și noi sunt toate

atanasu

#62
OK dar atunci ce sa discutam? Si oricum nu sunt profesor. :)

princehansolo

Citat din: atanasu din Aprilie 06, 2023, 06:58:12 AM
OK dar atunci ce sa discutam? Si oricum nu sunt profesor. :)
Putem să discutăm propriile păreri despre un subiect anume. Eu nu am știința ta de a reînvia sau de a supune analizei unele subiecte. Pot să răspund cu felul în care văd eu lucrurile. Sunt sigur că nu am citit cât ai citit dumneata. Dar la întrebarea mea pe un alt fir despre "care este scopul oamenilor pe pământ" (oamenii de știință) tu mi-ai răspuns "să se afle în treabă". Deci la întrebarea dumitale "OK dar atunci ce să discutăm?" răspund și eu: "orice, ca să ne aflăm în treabă".

Este clar că LINCOS poate stabili un limbaj matematic rudimentar folosit de două entitâți care nu se cunosc, pentru a comunica. Dar pentru  a comunica mai complex (nu rudimentar) trebuie făcute asociații între cuvinte și obiecte din mediul înconjurător. Fără asociații cuvânt-obiect și cuvânt-starea obiectului nu poate să existe comunicare. Un nivel înalt este asociația cuvânt abstract-cuvinte de bază. Nu am văzut dezbătut cum comunică 2 entitâți niște idei abstracte.
Toate-s vechi și noi sunt toate

atanasu

Este deja fantastic sa constatam ca exista infara Terrei si alte entitati rationale oricat de rudimentara ar fi comuncarea initiala si te inseli LINCOS are tot ce-i trbuie pentru a putea ajunge un limbaj oricat de coplex si prin el sa ajunga cele doua entitati (civilizatii) sa se cunoasca cat se poate de bine.
Dar ajunge cu aflatul in treaba ca nu am timp sa discut si doream doar sa postez un simplu flash filoofic si am si facut asta.
Asa ca Noapte buna!

princehansolo

Am o întrebare: cum descrii în LINCOS un scaun? Să presupunem că avem două specii: o specie inteligentă din mediul acvatic și cealaltă specie oamenii. Pentru specia acvatică un scaun este inutil. Deci cum ar arăta comunicarea în LINCOS?
Toate-s vechi și noi sunt toate

atanasu

O dezvoltare a Lincosului analizata si facuta in timpul unei aume comuncari cu ETI va ajunge la posibilitatea de a transmite filme de animatie prin  care se vor putea descrie tot ce exista artificial dar si natural pe planeta noastra .Este evident ca est o munca enorma cu sute de specialisti etc etc. Mai mult este lipsit de sens sa discutam actualmente despre asa ceva si limbajul LINCOS dupa stiinta mea nu a ajuns sa poata reprzenta desene (doream sa fac u asta dar...desigur ca daca este nevoie ca suport fizic poate fi si un  limbaj al  mirosurilor utilizat de furnici.dar bazat pe principiile LINCOS.

princehansolo

Limbajul mirosurilor utilizat de furnici are o scăpare: un miros poate provoca amintirea unui set de amintiri, dar nu are posibilitatea să vină cu o succesiune temporală de amintiri. Succesiunea trebuie stocată undeva. Eu văd reamintirea ca fiind o succesiune de itemi ce se succed în timp.

Sună interesant utilizarea de feromoni pentru accesarea amintirilor, dar în practică nu cred să fie realizabil.
Toate-s vechi și noi sunt toate

atanasu

Nimic nu-si propune sa fie realizabil .Nu abordez problema. Este o intreaga cercetare dar ideea de baza ramane problema limbajului fara metalimbaj eu explicand ce  este asa ceva in lucrarea mea si aici si in  alta parte.
Daca vrei sa vezi ceva mai detaliat cauta linkul asta:
http://www.brunobassi.it/scritti/lincos.html
desi cred ca l-am mai dat.

atanasu

Inteleg ca esti perfect lamurit cu principiile acestui limbaj si ma bucur.

princehansolo

Citat din: atanasu din Aprilie 09, 2023, 10:51:45 AM
Nimic nu-si propune sa fie realizabil .Nu abordez problema. Este o intreaga cercetare dar ideea de baza ramane problema limbajului fara metalimbaj eu explicand ce  este asa ceva in lucrarea mea si aici si in  alta parte.
Daca vrei sa vezi ceva mai detaliat cauta linkul asta:
http://www.brunobassi.it/scritti/lincos.html
desi cred ca l-am mai dat.
Atanasu, m-am uitat și pe link-ul http://www.brunobassi.it/scritti/lincos.html. Ce-am înțeles eu este că LINCOS poate fi folosit la operații matematice de bază. Dar de aici până la realizarea unei comunicări între specii extraterestre este o cale lungă. Nu-mi pot imagina o discuție în LINCOS despre altceva decât aritmetică de bază.

Cum vor comunica 2 specii diferite dacă
- pe o planetă există o forță gravitațională mare și specia inteligentă trăiește într-o atmosferă gazoasă, folosind ochi asemănători cu cei ai oamenilor
- iar pe cealaltă planetă specia inteligentă trăiește într-un mediu acvatic, în care gravitația este anulată de forța arhimedică, folosind în loc de ochi un sonar ca și al liliecilor sau al delfinilor sau balenelor
?

Mă gândesc și la felul în care englezii au distrus aproape total aborigenii din Australia. Am auzit o generalizare: cei care sunt mai avansați tehnologic îi vor decima pe cei mai slabi. Eu nu sunt de acord cu această generalizare.
Toate-s vechi și noi sunt toate

atanasu

#71
Este mai mut deca aritmetica si matematica
Personal cred ca punctul, dreapta, cercul, limita, torema Pitagora si teza de doctorat a lui Riemann ar putea fi niste elemente utile si pe care le-ar putea astepta si deci intelege si receptorii ETI primitori ai unor mesaje LINCOS.
Poate ca aici era necesar un raspuns mai amplu dar doar o discutie mai stricta  pe acest subiect ar putea fi utila din acest punct de vedere  si cunostinte  generale si vaste in vecinatatea problemei fiind, cred eu, absolut necesare.

Altfel o lalaim si nu intelegem ca AOA nu este mesajul a1 egal cu mesajul A2 asta ai adaugat-o tu de la tine,ci indica ca semnul O este identicul, egalul, caci intradevar ce este in stanga egalului este ce este si in dreapta adica acel A fara sa stim deocamdata ce a smnifica ne indica identitatea dintr cei doi membri si niul mod in care se citeste propozitia AOA si cu asta incep LINCOS dar tu nici macar asta se pare ca nu inteleg si atunci ce astepti de la mine ca nu prin tine vrei sa intlegi ci prin ceilalti. Tu speriindu-te de simplitate vrei sa inventezi pentru moment  tampenii complexe
Adica imi cam pierd vremea cu voi pe aici.

atanasu

#72
PS Referitor la textul lui Bassi : Ce se arata sunt evenimente comunicative între actori. Receptorul trebuie să realizeze că se întâmplă evenimente fictive și să se comporte interpretativ ca și cum s-ar întâmpla de fapt, într-o dispoziție asemănătoare cu cea a unui spectator la teatru. La început actorii vorbesc despre matematică, care este deocamdată singura temă disponibilă.
Este fantastic sa se desfasoare o dicutie despre oice ar fi ea si care sa fi purtata si inteleasa de ambele persoane .
Daca la capitolele anterioare sarcina de a exprima concepte matematice sau de timp  putea fi văzută ca fiind relativ simplă pe baza formalismelor logice; aici la comportment  se încearcă să se descrie comportamentul uman, inclusiv, de exemplu, conversația, judecata, dorința și jocul.
Se introduc termenii ,,de ce", ,,pentru că", ,,cum", ,,dacă", ,,a ști", ,,a dori" și ,,a juca (un joc)".
Se introduc deasemni cu multa greutate notiunile de bine- rau, adevar -fals

IN cocluzie: Desigur ca in cadrul LINCOS in varianta SETI un limbaj minimal cu cateva propozitii primite care sa fie rationale ne informaza ca undeva in Univers  si poate ca se poate si preciza si unde adica pozitia dar in cazul in are ar fi un limbaj inteligibil si sansa ca sa fie inteligibil este sa fie de tipul Lincos atunci am ajunge in filmul Contact . Este sigur ca un contact OZN cu intelegere rationala de ambele parti ar depasi toate aceste probleme, deci una este OZN si posibilul contact de acest fel si alta este comunicarea intergalactica sau chiar si extragalactica (ca primitori).

princehansolo

Mi se pare că LINCOS este mai degrabă un test Turing între 2 civilizații inteligente care nu au un alt limbaj comun.
Toate-s vechi și noi sunt toate

atanasu

E frumos spus astfel!
PS:Si daca masinile in urma tuturor programarilor ar putea avea legea identitatii ca element constitutiv primordial poate ca si o AI va putea exista in sensul ca ar trece un text Turing care ar insemna sa-i rapunda emitatorului in LINCOS corect si deci inteligibil.

Tuturor Pasti Luminat!