Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Inventatorul Iustin Capra

Creat de Adi, Mai 29, 2008, 01:16:25 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Academia Romana a decis ca inventatorul roman Iustin Capra (nascut in 1933 la Magureni, jud. Prahova) a schimbat cel mai mult in bine imaginea Romaniei, oferindu-i si un premiu material de 3 miliarde de lei (vechi, presupun), pe care dumenalui i-a investit in construirea unui centru pentru elevi supradotati.

Iata aici stirea TVR despre dumnealui: http://tvr.ro/articol.php?id=38083&c=131
Iata pagina de Wikipedia despre el: http://ro.wikipedia.org/wiki/Iustin_Capr%C4%83

Iata asadar cum usor usor presa romaneasca promoveaza adevaratele valori romanesti.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Stilicho

Aşa ... că m-ai făcut curios despre inventatorul nostru Iustin Capră.
Am citit aici despre el: http://www.gandul.info/viata/justin-capra-inventator-maturator-filozof-si-pustnic.html?3931;2380119
Iată ce scrie în articol:
CitatAm realizat odată un dispozitiv care micşora masa unui obiect.
Poftim ???

În continuare:
CitatFolosea teoria impulsului care se certa cu una dintre legile fizicii care spune că fiecărei acţiuni trebuie să-i corespundă o reacţiune egală şi de sens contrar. Or, ăsta al meu n-avea jet, n-avea elice, n-avea roţi, n-avea interacţiune magnetică şi al naibii se mişca. Bineînţeles, consuma, nu era perpetuum mobile. Şi atunci m-a luat ministrul Octavian Groza, fiul lui Petru Groza, şi m-a dus la Consiliul Naţional de Ştiinţă şi Tehnologie. Şi acolo a venit un hectar de mărimi – profesori, academicieni, savanţi – şi prima expresie a fost «nu se poate». La care Groza zice «Nu se poate, da' merge. Cum dracu' justificăm?» Doctor în fizică, Dan Vamanu, care a fost şef de promoţie la Oxford, a studiat dispozitivul şi mi-a zis «Justine, să mă ia dracu' dacă am înţeles. Ăsta n-ar trebui să meargă. Da' bine că merge, c-om găsi noi justificare matematică». Nu s-a găsit nici acum".
Are cineva date despre invenţia asta a lui Iustin ?

Aici alta care ţine de domeniul SF-ului.
CitatEste vorba despre un prototip care a rămas la stadiul de machetă pentru că Justin Capră n-a avut bani să-l construiască. ,,Un automobil cu caroseria dintr-o perdea aeriană, care creează şi o propulsie şi poate face, eu ştiu, şi aer condiţionat în maşină. Este vorba de un jet de aer evacuat din faţă şi aspirat în spate, care îmbracă ocupanţii autovehiculului. Am aruncat şi apă pe el, nu se întâmplă nimic – nu plouă, nu ninge". Iar aplicarea a fost mai mult decât modestă: un cetăţean din Bacău a folosit invenţia lui Capră pentru a realiza un acvariu care n-are un perete, dar ţine, totuşi, şi apa, şi peştii!


night!

#2
Un mare om, al carui tel asa cum chiar el afirma este  " sa lase ceva in viata, altceva decat matreata "

Justin Capra 50 de ani de a primul zbor al rucsacului zburator

Justin Capra

National Geographic :  Justin Capra the romanian scientist

Cateva din inventiile lui

Troty

Oblio3c

Adi

Mi se par serioase scuterele si triciclurile electrice. Restul cu masa mai redusa mi se pare suspicios.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mircea_p

Inteleg ca academia i-a dat premiul pentru imagine si nu ca apreciere a calitatilor stiintifice. Cel putin asa apare in primul post.

In privinta trotinetei electrice nu am inteles ce este deosebit la ea? Vreau sa zic, comparativ cu alte masinarii similare, cum ar fi de exemplu cea pe doua roti cu care merg politistii prin mall?


Adi

Nu cred ca are ceva deosebit, ci a facut o alta. Orice mica schimbare face o inventie noua. Si pare facuta in colaborare cu cei de la Honda. Pacat ca nu sunt astea detaliate clar in articole. Si ca el nu are niste declaratii de presa clare.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

mircea_p

Citat din: Adi din Septembrie 10, 2009, 10:50:24 PM
Orice mica schimbare face o inventie noua.
Dar inventatorul nu devine celebru pentru acet tip de inventie.

RaduH

#7
CitatDar inventatorul nu devine celebru pentru acet tip de inventie.
A devenit si Grigore Nica la un moment dat chiar mai celebru decat el pentru nici un fel de inventie. Sau daca ar avea una eu nu stiu care e.
Pentru asta nu sunt de vina ei, pentru asta e vinovata presa.
Oricum mie mi se pare un om cu o imaginatie debordanta si nu cred ca complect nebuna din moment ce se mai si poate face ceva practic.
De exemplu triciclul acela ma intereseaza personal sa existe si sa mi-l pot permite eventual. Eu n-o sa ma sui pe motocicleta dar respect pasiunea motociclistilor. De fapt nici sa merg pe sosea nu mi se pare extraordinar. Dar sa pot avea asa ceva cu care sa pot merge cat decat repede si in perfecta siguranta, nu pe trotuar ca nu-s chiar asa, dar pe pista de biciclisti chiar ma intereseaza. Plus ca o pot lua cu mine usor sa o duc acasa si daca stau la bloc la etaj. Ar putea sa contribuie si la descongestionarea traficului. Nu cred ca la noi da la altii care sunt si civilizati ar putea sa conteze.
CitatIn privinta trotinetei electrice nu am inteles ce este deosebit la ea? Vreau sa zic, comparativ cu alte masinarii similare, cum ar fi de exemplu cea pe doua roti cu care merg politistii prin mall?
Nu cred ca am vazut ce zici tu. E adevarat ca nu prea cumpar de la mall. Da probabil ca pot fi lamurit. Pe aceea a politistilor o pot duce acasa usor ? Stau la bloc la etajul patru, adica nu am nici lift. Si in fine nu stim ce diferente pot sa apara intre ele la executie, adica in final si la pret. Chiar ca mici modificari din acestea pe care sa le consideri inovatii si nu inventii pot sa produca o gramada de bani. Trebuie gandita si economic treaba, nu cred ca trebuie sa merite neaparat un premiu Nobel.

Mai mult si insist. Daca un inventator din acesta face ceva asemanator cu ceva facut, fara sa i se poata contesta originalitatea inseamna ca poti utiliza acel ceva, evitand sa-i platesti drepturi de autor unui strain.

odragos

@RaduH
Am vazut si eu inventiile dl. Iustin la TIB. M-am si plimbat cu o trotineta electrica. Am intrebat cat costa si mi s-a spus ca nu este de vanzare, ca dl. Iustin Capra nu construieste cu scop comercial ... ca le face din placere. M-am intrebat ce sursa de venituri are ...
Ar fi dragut sa vedem inventiile astea cu o eticheta de pret pe undeva, in Romania, sau daca nu avem noi bani de ele, macar in strainatate. Eu unul nu prea vad rostul inventilor care nu sunt comercializate. Chiar mi se pare inutil sa brevetezi ceva ce nu intentionezi sa produci si sa exploatezi din punct de vedere comercial.
The needs of the many outweigh the needs of the few