Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

o intrebare : Noi controlam creierul sau el pe noi ?

Creat de night!, Noiembrie 21, 2008, 02:11:21 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Da, si eu cred ca sentimentele, constiinta, morala, toate au loc in creier.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

yueh

Nici eu nu m-am referit la suflet ca la ceva concret,mai degraba ca la ceva abstract,cam asa cum programele de calculator ar putea fi numite "sufletul" lui,desi nu exista fizic,suportul lor e insa fizic,asta era analogia.

Adi

Bun, deci daca asta intelegi prin suflet, atunci esti de acord ca nu exista suflet in realitate, ci e doar un program. In cazul omului programul este genetica care dezvolta creierul si apoi creierul care coordoneaza tot. E simplu.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro


Adi

Ma bucur ca am clarificat un aspect important, cel al sufletului. :)
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

adilar

partea cu creierul e inselatoare, este de fapt o cale de mijloc. din punct de vedere functional sistemul nervos se imparte in sistem nervos somatic care controleaza musculatura scheletica si este voluntara(adica noi dam comanda pt executie, comanda venind tot de la creierul mare dar constienta) si sistem nervos vegetativ care contoleaza activitatea organelor interne(aceasta facandu-se inconstient, creierul trimitand comenzi de unul singur). eu personal cred ca raspunsul intrebarii se afla undeva la mijloc  :)

valangjed

Chiar daca night nu a mai scris in acest topic cred ca ar trebui sa-i aratam o structura sau mai degraba o schema bloc a creierului.
Eu cred ca acest organ al omului are 3 parti principale:partea responsabila cu instinctele primare(respiratie,nutritie,reproducere si tot ce se face din instinctele de supravietuire),partea responsabila  cu sentimentele(iubire,ura,manie etc)(apropo la iubire,ura ,manie creierul face "sa bata inima mai tare" prin impulsuri electrice) si partea responsabila cu gandirea(scris,citit,vorbit,judecat,etc).Acum sa le luam pe rand:
1. Instinctele primare preiau informatia din ADN si fac omul sa traiasca si sa supravietuiasca conform unor instructiuni(ar putea fi instructiuni in cod masina ,daca vrei)
2.Sentimentele sunt undeva intre inconstient si suconstient(cred ca apar datorita caracterului analogic al creierului,apar stari intre 0 si 1 si atunci respectivva poarta sau circuit bistabil schimba starea fara comanda externa sau interna).Sentimentele se regasesc si la animale.
3.Gandirea (este specifica oamenilor) este ca un procesor sau mai degraba ca un computer.Preia informatie prin senzorii diponibili (ochi,urechi,nas,degete etc)  o proceseaza,memoreaza si prelucreaza.
Aceste 3 functii ale creierului il fac sa fie coordonatorul intregului organism uman.Nervii sunt doar cai de comunicatie,cum ar fi magistralele(bus) intr-un calculator.Adi a spus foarte bine "creierul suntem noi si noi suntem creierul".Un om fara creier nu poate supravietui.
In ce priveste fiintele fara creier,ele ,de fapt cred ca au un creier care indeplineste functiile minime pentru supravietuire,atat ca acest creier poate fi sub forma de neuroni raspanditi in tot corpul acelei fiinte.
Aceasta este o parere personala.Cei care vor sa ma contrazica au tot dreptul.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

inger_demonizat

Citat din: night! din Noiembrie 21, 2008, 02:11:21 AM
Eu imi pot misca mana ( actiunea o fac eu prin vointa mea proprie ), eu pot respira ( dar nu mai e actiune facuta de mine ci de creier )
alt exemplu : sughit, actiunea nu e facuta de mine prin vointa mea, ci tot de creier si nu pot oprii acest lucru.

Deci pana la urma, cine detine controlul ?

e simplu de raspuns: noi suntem controlati de creier.....
EU (cel care misca mana) cine este de fapt? Nu creierul?

ray

creierul   este un organ foarte deosebit el creaza cea ce simntim , el ne reda prin simnturile noastre lumea in care traim , nu putem controla creierul ,el ne controleaza clipa de clipa , eu in momentul asta scriu ca vreau e un fel de liber arbitru  dat de catre el , dar functii importante ca respiratul  le controleaza el  mereu fara sa fim constienti de asta , constinta ne da liberul arbitru , cand visam pierdem controlu de tot  ,intrebarea ta  ma face curios de ce doar noi realizam ca exista? din toate speciile?

Udar

Daca creierul controleaza un trup atunci de ce dintr-un barbat si o femeie ambii sanatosi rezulta uneori handicapati?Creierul barbatului si al femeii nu pot face nimic ca sa preintampine asemenea situatii?

valangjed

Citat din: Udar din Mai 23, 2012, 06:39:42 PM
Daca creierul controleaza un trup atunci de ce dintr-un barbat si o femeie ambii sanatosi rezulta uneori handicapati?Creierul barbatului si al femeii nu pot face nimic ca sa preintampine asemenea situatii?
Raspusul la intrebarea ta ultima este NU.Reproducerea este un instinct primar ce nu poate fi controlat.Mai cauta prin biologia de clasa a 8-a si o sa intelegi.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.