Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Factori care duc la formarea multitudinii si diversitatii tuturor vietatilor

Creat de meteor, Ianuarie 05, 2016, 11:32:35 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

meteor

Din ce cauza oamenii, zeci de specii de animale, plante,... parca par la fel insa ceva sunt diferite ?!

De ce oamenii sunt foarte diferiti la infatisare si nu numai, in general doar se aseamana ?!

Ce determina aceasta diversivitate ?!

Parerea mea e caci principalul factor este locul geografic unde au crescut  si s-au dezvoltat parintii cutarei specii/ individ pina si el singur unde la moment se afla.

Sunt o multime de dovezi bine vizibile, o sa dau doar chiteva exemple:
1) Mexicanii europeni, marea lor majoritate doar sunt portugeji si spanioli. Daca am lua o anumita familie mexicani la care arborele genealogic arata ca aveau parinti care au venit din Portugalia sau Spania si traesc aici de 300, 500 ani si nu au fost casatorii mixte, atunci se observa diferenta la infatisare. De exemplu mexicanii au strunga intre dinti, nas turtit,... pe cind originalii lor europeni nu au asa caracteristici.
Aceasta spune bine si clar caci codul genetic incepe sa se modifice, si nu e nevoe de milioane de ani, ci e de ajuns citeva generatii.

Marea problema pe care eu o am in acest subiect este: Sunt oare cunoscuti toti factorii fizici care duc la schimbarea codului ?! Parerea este ca NU. Umeditatea, soare, Presiune, temperatura, cimpul magnetic,. acesti factori (bio-)fizici azi cunoscuti nu sunt toti.
2) Turcii care azi traesc in tara lor, la fel sa facem o analiza cu la familiile cu arborele genealogic  pur  originar acestei natiuni, am observa cum codul genetic  bine si clar sufera schimbari fata de originalii lor tatari-mongoli deja de vreo 1000 ani.
La tiganii la fel  se observa schimbari fata de originalii lor din India.

3) Chiar si la slavii din peninsula Balcanica care au migrat din tinutirule Ucrainei cu vreo 1000 ani in urma, se observa diferentieri fata de originalii lor din Ucraina, macar ca distanta pina la locul lor original maxim atinge vreo 1500 km !!!

4) Daca micsoram raza, atunci eu personal observ la un sat vecin de al meu din cite stiu satul e vechi moldovenesc si nu au fost casatorii intre alte etnii, daca se analizeaza fiecare cetatean atent in parte, strict originar din acest sat, se observa anutite trasaturi ale infatisarii exterioare comune intre toti cetatenii. Se mai observa ca totii au parca un anumit defect in vorbire, dar se pare ca este un viciu dobindit in timpul vetii ci nu genetic (la fel cum un corb l-am muta din tinuturile noastre in America si invers, se oserva o schimbare de tonalitate, aceasta deoarece el invata noul "limbaj" de la noii sai prieteni).

Si daca vom compara cu oricinalii din alt sat la fel cu conditiile de mai sus, raza sa fie de vreo 40 km vom observa caci consatenii ambelor sate au trasaturi diferite !!!!!

Ce factori pot influenta aceasta ?! Doar mineralele din apa, mincare, altitudinea,... ?!

5) De ce Olandejii/ Norvegienii sunt cei mai inalti oameni de pe planeta, de ce acolo e cea mai mare rata cu minoritati sexuale  ?! De ce  De ce in Madagascar traesc cele mai gigante animale ?!  De ce rusii slavi care au migrat din tinuturile Ucrainei cu ~ 500 ani in urma inspre Vestul indepartat se observa cum incep sa samene la infatisare cu asiaticii de rasa mongoloida ?!

6) De ce o multime de pasari si animale ramase pe continentul Australian si-au modificat infatisare anume in asa mod si nu altfel, ce determina ?!

7) Codul genetic e foarte sensibil, la prima generatie se pot observa modificarile ale anumitor parti a corpului de la cele mai sensibile gene pentru modificare, treptat se modifica si restul.

O alta intrebare este ce se intimpla daca apar erori in cod si aceste erori se mostenesc iar codul nu se autocorecteaza (definirrea notiunii de "eroare" poate fi ambigua, de exemplu ceea ce noua ne-ar parea un om brunet ca fiind un om normal, altuia i-ar parea un om blond ca fiind un om cu cod genetic normal fara erori).

valangjed

@meteor Poate garanta cineva ca nu exista metisare intr-o zona geografica in care traiesc mai multe rase umane?Cum?

Tot ceea ce spui poate fi gasit in diferite documentare dar schimbarea nu se intampla la una sau la 10 generatii se intampla in minimum 10 000 de ani.

P.S. Incearca sa inveti "bine" limba romana.Am tot respectul pentru Google Translate dar nu le "ghicesc" , uneori.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

meteor

Tot ceea ce am vorbit m-am referit la analiza indivizilor puri nu metisi.

Am pomenit despre arbore genealogic si analiza lui foarte atenta (adica daca nu cumva au fost casatorii intre etnii diferite la unii stramosi indepartati).

Da e greu de garantat puritatea unui individ privitor la etniea sa, dar oricum ceva inseamna. Cam e greu de crezut ca un olandez (raza unde se afla e mare, de aceea si am dat exemplu, daca am lua o raza mai mica, nici schimbarile radicale cred ca nu ar fi fost) sa fi venit in tinuturile noastre cu 200 ani in urma ca sa isi capete un loc de trai.

2, 3 generatii e deajuns ca sa observi cum se schimba genomul cel putin la oameni, cel putin la o raza de 2000 km (cu cit raza e mai mare cu atit mai diferiti oamenii par).

Exemple ai o multitudine, in zadar am mai scris.

Nici despre poporul turc nimic nu te-a convins ?! Da stramosii lor tataro- mongoli, de undeva din tinuturile Asiei, ... Oricum poporul turc nu a suferit mari incrucisari cu alte etnii sa gasesti multe familii turcice pure nu e greu. Asa descendenti (cel putin asa trasatura ca inaltimea medie a populatie) nu vei gasi in tinuturile de unde ei au venit. Cel putin aceasta si este schimbarea pe care o sufera genomul acestei populatii.

(inca un exemplu, poate- poate..) Sunt stiute in biologie multe specii de insecte (anumite familii  de fluturi, pasari,... ) care daca le schimbi pozitia geografica [am uitat denumirea lor] (spre exemplu din Australia in America Latina) acestea la I-a generatie deja dau pui la care se observa schimbari ale culorii aripioarelor, iata tie si cei 10.000 de ani ai tai si aici nu e vorba de metisi.
Problema mea e ce determina sa se intimple aceasta, cu toateca schimbarea geografica ramine pe aceeasi paralela, conditii climaterice aproape ideal aceleasi, sunt inca unii  factori bio-fizici pe care nu ii cunoastem prea bine ?!
Si de ce anume asa modificari, apar, cum se explica ele,... etc.

Eu sunt convins (de exemplu) ca daca am lua o populatie de europeni si i-am lasa sa traiasca in Japonia, inperecherea sa fie strict intre aceasta populatie, la a II-a a III-a generatie vom avea copii care incep a avea unele trasaturi (greu de observat) care incep a semana cu a bastinatilor.
Observarea se face atenta si minutios, se ia in considerare o multime de trasaturi.

atanasu

Meteor,
Observatiile tale sunt interesante si ma gandesc ca daca pasarile calatoare se orienteaza dupa diverse proprietati magnetice ale itinerariului lor este posibil ca efecte de acelasi tip constante intr-o zona sa influenteze si locuitorii permanenti ai acelei zone.
o gluma: mie de cand am vazut ursul panda sau o anume specie de caine din china am spus ca seamna cu chinezii. Este nostim dar ce sa fac asa am avut impresia. :)

meteor

Gluma ta cu ursii si ea are adevar, doar ca nu pot sa demonstrez sau la moment e greu de argumentat.

Privitor la rasa mongoloida, ipoteza mea spune ca undeva prin Mongolia si putin in unele zone ecuatoriale exista un epicentru de "ceva" care creaza rasa mongoloida.

Uitate spre exemplu cum se modifica la infatisare treptat dinspre vest spre est (de la Japoni pina in Kazakstan) rasa mongoloida, si la fel dinspre (Nord-> Sud- Est) Mongolia inspre India si Indonezia.

atanasu

Nu resping ideile tale si desigur ca ar merita cercetate. Daca s-ar dovedi ca exista o gena a raselor(sau mai multe)influentate de conditiile astro-geo-magnetice, pe langa celelalte influente ale mediului, asta ar fi o contributie majora la teoria moderna privind rasele si speciile. Desigur in contradictie cu niste imbecili care sustin ca rasele sunt concepte culturale sau ca  sexele sunt o simpla intamplare biologica, sustinere care este nu numai o imbecilitate corect-politica, prima decurgand din teama de rasism, ala adevarat adica criminal  si nu ala corect, biologic si asta a doua, din teama de homofobie a gay-lor ajunsi in functii politice importanta, in plus este  de-a dreptul criminala si antiumana si de fapt contra vietii, reproducerea(inmultirea) fiind cea care conserva viata pe termen indefinit, conservarea individului(alimentatie, frica etc) fiind cea care coserva viata pe termen limitat.
Asadar, considerand ca rasele poarta in ele, din tot felul de cauze pe care nu le discut, dar unde intra si ideile tale, evolutia biologica in cadrul unei specii, deci intreaga evolutie cantitativa morfologica a vietii sexuate (de cea asexuata nu ma ocup caci nu prea stiu bine cum stau treburile pe acolo) cred ca specia este cea prin care se poarta evolutia calitativa, trecerea de la o specie la alta fara posibilitate de intoarcere(separare reproductiva) prin saltul calitativ specific dupa acumularea cantitativa bin cadrul rasei.
Incearca sa faci o documentare exhaustiva in engleza , franceza si germana chiar si in rusa la subiect cu niste cuvinte cheie destepte si daca ajungi la o concluzie la acest subiect(s-ar putea cautand una sa gasesti si alta) anunta-ne, dar in rest discutia pur amatoristica cum am facut-o eu in mailul anterior, este inutila. Desigur ca daca sunt si altii dispus sa dedice timp unei astfel de cercetari, personal cred ca merita sa o faca. Succes.

meteor

In general ai inteles ce vreau sa spun, dar mai fac un mic rezumat: Eu cred caci diversivitatea de vietati de pe planeta se datoreaza anume locului in care stramosii lor au trait, deoarece fiecare loc e diferit punct la punct si foarte posibil ca sunt multi factori necunoscuti biologiei poate chiar si fizicii, care duc la crearea genomului asa cum a ajuns in momentul dat.

Modificarile mai profunde a genomului (de exemplu aparitia unei specii noi care are nu 46 cromozomi ci 47, o modificatie foarte serioasa) eu nu stiu si nu is convins cum se intimpla.

Ptivitor la minoritatile sexuale, sau abaterile (persoanele cutare nu poarta nici o vina), la fel daca am analiza locurile unde apar cel mai des si invers locurile unde apar cel mai rar, daca am afla ce factori bio-fizici sunt in acele zone, posibil sa se rezolve cutarea problema.

Incearca sa fii mai calm, nu in asa mod radical sa te exprimi fata de cineva, da sunt unii rasisti- nationalisti care sunt inbatati de ideea ca natiunea lor mai nu e de provenenta extraterestra, dar ce sa le faci, mai sunt si asa oameni .

atanasu

Scuza-ma, dar cum spunea Buda prostia este un pacat capital si pe mine ma calca pe nervi. dar nu e nimic extraterestru in asta si cu minoritatile de orce fel ar fi ele eu nu am nimic ca doar nu prin majoritati a evoluat omenirea dar indiferent de asta regula este data de majoratitate minoritatea fiind accidentul, deviatia fericita sau nu prin care progrseaza sau regreseaza ceva.

meteor

@ Geb tu vei pune vreun comentariu aici sau nu ?! Astept tot azi -mine si raspunsul tau, ca din cite am inteles esti un mare pasionat si priceput in biologie.

Geb

Sincer sa fiu, diversitatea vietii si baza ei nu prea ma intereseaza in detaliu. Eu sunt pasionat de ce s-a intamplat pe Pamant exact inainte sa apara primele forme de viata.

In rest, ideea cea mai buna ce as putea propune in legatura cu subiectul tau, ar fi sa cauti, sa gasesti si sa citesti publicatiile stiintifice, ca sa stim in sfarsit care ar fi opinia reprezentand un fel de consensus stiintific in acest domeniu. Domeniul in care, il repet, sunt pur si simplu praf.