Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Ce este specia? Care este definiţia speciei?

Creat de Scientia, Aprilie 08, 2011, 01:31:53 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

ion adrian

Sa stii ca Buffon, conte si naturalist in sec 18 nu a asteptat genetica ca sa dea definitia pe care Mayr a dat-o in anii 40 mai inai fara sa-l citeze.
In rest de acord cu tine cu observatia ca atat timp cat hibridarea continua fertil si perpetuator indefinit nu pot considera hibrizii ca o specie noua ci ca o subspecie(rasa) noua

atanasu

Doresc sa adaug ca cei care au crezut in Colt Alb in copilaria lor, au avut dreptate caci si cainile si lupul s-a dovedit ca chiar daca nu au o apetenta deosebita in a se metisa sunt totusi capabili de procreere conform definitiilor date mai sus de Buffon si Mayr. Asadar cainele nu se hibrideaza cu lupul cum s-a spus mai inainte ci se metiseaza.Personal consider ca ar corespunde definitiilor de subspecie caci cainii de orice rasa manifesta interes deosebit unul fata de celalalt pe cand fata de lup si reciproc doa agresivitate fenomenul Colt Alb fiind rarisim dar posibil genetic.
Este posibl ca intrun viitor oarecare aceasta separare sexuala intre cele doua subspecii sa duca la separaea in specii dferite. Dar inca acest lucru nu s-a produs.
PS. Nu as amesteca definitia speciei data de Buffon cu cele din regnul vegetal si poate nici pentru toate din regnul animal ci poate doar pentru vertebrate. Infine nu sunt biolog de profesie asa ca nu sunt categoric aici.

atanasu

#17
@Scientia (ca initiator de fir)
@ Ion Adrian care stie depre ce vorbeste
Ca sa vedeti stupiditatea care inca mai domneste in domeniu, adaug la ce v-am spus depre mutarea (in cele din urma) a lupului si cainelui intr-o aceiasi specie (ei nefiind insa rase diferite ci subspecii diferite) si ca sa primesc vreun premiu in biologie  :), anunt ca am gasit doua genuri din aceiasi familie, respctiv genul Caracal si genul Felis din familia Felidae, care in opinia mea  sunt doar doua subspecii ale speciei Felis  in consecinta faptului ca prin "hibridare" ( de fapt metisaj)  produc o noua rasa cu caracteristicile ambelor asaziselor genuri(specii) distincte .

Vezi pentru detaliere:

http://www.cunoastelumea.ro/cea-mai-rara-si-scumpa-pisica-din-lume-jumatate-abyssiniana-jumatate-ras-african-n-o-sa-ti-vina-sa-crezi-cat-costa-un-pisoi-caracat/

https://ro.wikipedia.org/wiki/Caracal_caracal

https://ro.wikipedia.org/wiki/Pisic%C4%83_s%C4%83lbatic%C4%83#Pisica_s.C4.83lbatic.C4.83_european.C4.83
atanasu

#18
Dupa aceasta postare de mai sus din 22 septembrie ora 5:50 pm s-a lasat o liniste mormantala pe forum asa ca postez aceasta obsrvatie numai pentru a vedea daca totusi forumul mai functioneaza  :)

UPDATE: Totusi functioneaza forumul, asa ca imi este greu sa inteleg aceasta inactivitate. Nici-o pstare, macar la turbina lui Sabau sau la alte perpetuum imobile care atrag cititori, nici vreun elev dornic de o lamurire .Dar asa este am facut dovada, postarea asta a aparand si ce scriu acum va fi doar ca o corectie la ce am postat acum cateva minute. Numai bine si nu mai intervin .Oricum lucrez la Hibele lui Mircea Hodor pe care de fapt le-am infiat :)

atanasu

Si aici tot despre speciatie s-a vorbit asa ca adaug ceva foarte ntersant si care cred  ca  nu aparuse in 2017   dar mai in detaliu voi posta pe firul mai rnt si carmi apartine fiind tot in cadrul speciatiei :
https://ro.wikipedia.org/wiki/Extinc%C8%9Bia_Permian-Triasic

PS Pasti fericit!