Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

ADAM si EVA chiar au existat!

Creat de atanasu, August 31, 2019, 09:28:01 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

princehansolo

Atanasu, ori ai probleme la tastare (si eu am cateodata), ori trebuie sa-ti cureti interiorul tastaturii (contactele), ori trebuie sa-ti iei un calculator nou... Este din ce in ce mai greu de citit ce scrii. Daca folosesti un laptop - cumpara-ti doar o tastatura USB (de exemplu https://altex.ro/tastatura-calculator/cpl/).

Specia noua de fapt se deosebeste de specia veche prin faptul ca exemplarele din specia noua nu se mai pot inmulti cu cele din specia veche si reciproca. Asta pe langa diferentele de aspect, functionalitate etc. Pana cand nu avem o separare clara privind inmultirea intre indivizii speciilor, putem vorbi cel mult de rase. Deci dupa parerea mea aparitia unei noi specii se face treptat, si separarea indivizilor care nu se mai inmultesc cu cei din specia veche nu apare dintr-o data. Separarea se face din cauza izolarii (diverse conditii de mediu, geografie, alte tipuri de izolare).

Cred ca fara implicarea ID ar fi o debandada mult mai mare in numarul de specii si organisme care exista in zilele noastre. In primul rand nu cred ca ar fi fost posibila organizarea celulara pe care o cunoastem in zilele noastre a organismelor vii (plante si animale). Nu cunosc suficienta teorie despre ID (adica ce sustin ceilalti ID-isti), dar fara o constrangere externa, lucrurile evolueaza spre dezordine, nu spre ordine - cum este cazul organismelor vii.

Distributia celor 36 de grupe sanguine rare nu este sub o forma gausiana (distributie normala). Asta am incercat sa spun si eu. Adica fara ID, cu o evolutie naturala, am avea o distributie mai dezordonata si mai apropiata de clopotul lui Gauss.
Toate-s vechi și noi sunt toate

atanasu

#76
E nostim, adica sunt toti inainte de o separare clara, in perioada de tranzitie precum calul si magarul, se reprodiuc intre ei dar nu sunt rase, adica nu se metiseaza ci se hibrideaza, numai ca hibrizii catari nu prea se mai reproduc si  la fel hibrizi intre leu si tigru si mai sunt exemple destule dar de care din pacate zoologia genetica nu s-a prea ocupat ca nu-i duce capul.
Nu stiu de ce mintile contemporanilor mei chiar profesori de biologie sunt total depasite de aceasta discutie. Oare sa fie toti cum spune Basescu, niste analfabeti functionali si deci apare treptat o noua specie de acest soi : homo sapiens analfabeticus functionalis. :)

Asadar  ce face ID de nu se intampla ce crezi tu ca s-ar intampla daca nu ar exista? :)
Oare negentropia nu este o caraterisica fundamentala a viului ab initio(desi dl Smarandache o omite)  si odata implementata in gene nu mai e nevoie sa vii si sa o tot incalzesti ca pe ciorba racita ? :)

atanasu

#77
#73
Mda , nu am scris despre carte inaintea ta caci nu am vrut sa te influentez dar calificativul de superba(se va vinde bine :)) ii va fi dat de toti cei care nu au cunostinte mai ample in domeniu adica nu au citit sau au auzit mai detaliat de cartile orginale pomenite apoi de toti epigonii care mesteca la nesfarsit legende cu descoperiri inexplicbile si ca sa intelegi voi pomenii doar pe cele mai cunoscute:Atlantida, misteriosul continent MU , toate monumentele din America Latina, piramidele, Baalbec, craniul de cristal(am vazut unul la Luvru) , mecanismul din Anticytera, hartile lui Piri Reis etc etc pe care autorii, sciitori amandoi reusesc sa le prezinte , nu pe toate, in rezumat intrun mod foarte atractiv scris pentru cei contaminati de ideologia new age si sa punem si ID aici...
Ce sugereaza sau chiar sustin cu convingere toti astia ? Ori ca aici pe terra a exitat una sau mai multe civilizati disparute datorita unor cataclisme naturale sau razboaie si asta acum chiar milioane de ani sau ca exterestrii (vezi si legendele Biblice etc) au "fecundat" cu inteligenta maimutoii de pe Terra.
Infine repeta toate astea caci ID este o umbrela pentru mai orice cu aparenta rationala dar este cum am spus doar o indepartare a granitei dintre imanenta si transcendenta intr-un mod multumitor pentru atei sau cei ce nu pot concepe Divinitatea ca Divinitate si vor sa o umanizeze dar undeva pe alte planete, in fundul pamantului sau in universuri paralele, blocand asfel desvoltarea unei stiinte corecte, rationale si separate de transcendenta in fata carora urmasii primei perechi de sapiens ar trebui doar sa taa pentuca vorbele lor inafara de ce spun eu cu cele trei puncte de tangenta cu transcendenta pe care nu stiu daca  le-ai retinut, singurele oferite noua de aceasta ID transcendenta si de neinteles pentru noi muritorii creati desigur intrun anume fel.
Cultul acela al  tacerii al unui curent japonez care este filozofia Zen(Nu vorbi decât dacă ai ceva de spus) cat si o mistica interesanta protestanta care spune ca nu putem cunoaste in niciun fel divinitatea si de aceea nu are sens sa-i dam nici-o carateristica umana ea fiind totul si nimic in mod simultan.

Eu am dat si peste asta dar inca nu am citit-o si poate te intereseaza https://m.sites.google.com/site/povestealuicorey/genocidul-planetar-si-cabala/eliminarea-cabalei-mondiale

Refenind la cartea in discutie ea este o banalitate informationala frumos scrisa si are are drept scop si introducera mai credibila a unor idei destul de ciudate ale autorului Smarandache-scriitor, fizician si in general de toate... mai ceva ca mine :) si nu pot decat sa dau cateva titluri (are o bibliografie personala mai larga) si anume care sa faca sa para mai elaborata   "Evoluția Neutrosofică Umană în Spirală"

In acest sens pot cita ce citeaza el direct in text pentru cei interesati, dar nici bibliografia nu este sgarcita cu lucrarile  dsale si deci este vorba despre  teorii-ipoteze asumate si publicate in zone destul de obscure cum avem azi explozie de publicatii nu numai pe situri ba chiar si in tipografii fizice sau virtuale sustinute de regula pe speze prorii(vezi mistoul referitor la gospodinele autoare pe "speze proprii" din cartea lui Eco : Pendulul lui Foucault)
Citez acele opuscule:
http://fs.unm.edu/ParameterizedSTR.pdf
si
http://fs.unm.edu/NewRelativisticParadoxes.pdf
Precum si asta in domniul geomtriei Smarandache:
http://fs.unm.edu/SN/An%20introduction%20to-SmGeom-romana.pdf

Referitor la opera originala a autorului nu pot spune deca ca : Virgil si alti fizicieni  poate ca au  vreo parere la sustinerile fizice ale  lui Smarandahe dar eu ma abtin, caci el a publiat lucrarile si  nu a sarit nimei in sus cum era cazul daca ar avea si dreptate .
Poate ca sunt doar niste ipoteze si la ipoteze ce sa spui? Ca si la asta a mea cu A&E : poate DA sau poate NU sau poate si ceva intermediar.

In final nu remarc decat catva elemente nu originale neaparat dar mai deosebite si anume:

a) In capitolul prim Miracolul biologiei spune ca a  generalizat Teoria Evoluționistă a lui Darwin la Teoria Neutrosofică a Evoluției, care cuprinde Grade de Evoluție / Indeterminare / Involuție.
Concluzia sa generală destul de banala, a fost că fiecare teorie a evoluției posedă un grad de adevăr, un grad de indeterminare, și un grad de neadevăr (ca în logica neutrosofică) - depinzând de tipurile de specii, de mediul înconjurător, de intervalele de timp sau de alți parametri. Și toate aceste grade sunt diferite de la specie la specie, de la mediu înconjurător la mediu înconjurător, de la interval de timp la interval de timp, de la parametru la parametru. Animalele și plantele (și chiar ființele umane) nu doar evoluează, dar și involuează. Unele trăsături se accentuează, altele se depreciază. Este de asemenea demn de observat că adaptarea poate ține diferențiat de evoluția fizică sau funcțională a unei părți a corpului, în timp ce alte părți ale corpului pot involua, iar celelalte pot rămâne neschimbate
Adaptarea la un nou mediu înconjurător înseamnă dezadaptarea de mediul înconjurător anterior. Evoluție într-o direcție însemnă involuție într-o altă direcție. Când o viețuitoare pierde într-o direcție, trebuie să câștige întro altă direcție, în scopul de a supraviețui (pentru echilibru)
O specie, în ceea ce privește un mediu înconjurător, poate fi: - în echilibru, în dezechilibru, sau în indeterminare; - stabil, instabil, sau indeterminat; - optimal, suboptimal, sau indeterminat.
Dacă speciile sunt într-un stadiu de indeterminare (neclar, vag, ambiguu) față de mediul lor înconjurător, tind să se îndrepte spre o extremă: fie spre echilibru / stabilitate / optimalitate, sau spre dezechilibru / instabilitate / suboptimalitate față de mediul lor înconjurător; speciile sau se degradează, fie treptat, fie brusc, prin mutație, și pier, sau se ridică treptat sau brusc, prin mutație, către echilibru / stabilitate / optimalitate.
Punctul de atracție în acest sistem neutrosofic dinamic este, desigur, stadiul de echilibru / stabilitate / optimalitate. Dar nici când atinge acest stadiu, specia nu este fixată și poate ajunge, datorită unor noi condiții sau unor accidente, la stadiul de dezechilibru / instabilitate / suboptimalitate, iar din acest stadiu pornind din nou lupta speciei pentru a atinge punctul de atracție
Nota mea: Concluzie generala este de o banalitate evidenta, singurul lucru interesant este ca alatura procesului evolutiv sau involutiv fata de mediu si saltul denumit de el foarte corect mutatie.
Dar nu intelege ce spun eu, ca prin mutatie se shimba speciile si prin proces evolueaza rasele sau specia in sine.
Nu este clar ce inseamna evolutia si involutia ambele fiind doar procese de adaptare la schimbaile mediului
Ce este sensul evolutiei cat timp este dor o adaptare cat mai buna la mediu si la concurenta cu celelalte specii ?
Asadar niste banalitati ambalate intr-o denumire care sa fie mai interesanta.
Mai spune  ca: ,,Conform teoriei darwiniste, speciile se transformă treptat unele în altele prin interacțiunea următorilor factori: variabilitatea, ereditatea, suprapopulația, lupta pentru existență și selecția naturală.
Este corect dar de fapt acesti fatori actioneaza in procesul evolutiv in interiorul speciei si pot influenta aparitia unor rase dar saltul -mutatia este fundamental si face sa apara noua specie, fiind  un fenomen emergent pe care nu -l putem defini si nici macar prevedea cu claritate

Cu afirmatia: Astăzi, ideea că omul este o entitate biologică vie alcătuită din mai multe corpuri situate în planuri diferite sau pe nivele vibraționale diferite este tot mai mult acceptată de către toată lumea științifică ne scoate din cadrul stiintei si ne duce in new age in teosofie etc.

Citeaza un dr. Nagoe cu care evident ca sunt de acord: ,,De fapt, de la Darwin ne-a rămas numai ideea de evoluție, nu și modul exact de realizare al evoluției."

In continuare in celelalte capitole ne plimba cu talent literar dupa  cum am spus deja, in mod  instructiv si succint prin paleoastronautica, prin  viata extraterestra, prin opera enormului geniu ce a fost Da Vinci si ne prezinta apoi elemente din operele  dsale, adica fizica si geometria si biologia Smarandache. :)

In capitolul penultim : Conexiunea biologiei cu alte stiințe, trece in revista stiintele cu prefixul bio si desigur a biofizica si biochimia sunt la loc de cinste si observa ca nu  avem o definitie multumitoare a ce este viata.
Observtie banala dar aminteste cateva elemente biologic importnte pe care merita sa le prezint si anume caracteristicile unui sistem viu.


Un sistem viu trebuie să îndeplinească câteva condiții minime:

Adaptarea. Evident, viața nu poate exista fără a avea posibilitatea să se adapteze la condițiile de mediu.
Creșterea. Sistemele vii cresc în mărime, aceasta fiind o caracteristică evidentă a organismelor.
Homeostazie. Pe scurt, homeostazia este o proprietate a organismului de a menține, în limite foarte apropiate, constantele mediului intern, cum ar fi temperatura sau pH-ul. Ea reprezintă echilibrul dinamic ce ne menține în viață. Sistemele homeostatice pot fi deschise sau închise. De exemplu, fiecare dintre noi este un sistem homeostatic închis. Această caracteristică evolutivă reprezintă un avantaj, deoarece astfel organismele homeostatice pot să trăiască în diferite condiții de mediu.
Metabolism. Metabolismul este un proces complex care descrie totalitatea transformărilor biochimice și energetice care au loc în organismele vii. Viața necesită energie, iar metabolismul descrie transformările chimice care susțin viața. (nota mea; aici poate putea introduce notiunea extraordinara de negentropie)
Organizare. Sistemele vii trebuie să aibă o anumită organizare sau structură internă. Pe pământ viața este formată din una sau mai multe celule care lucrează .
Sensibilitate la stimuli. Organismul trebuie să aibă capacitatea să răspundă la stimuli și din acest motiv acesta are nevoie de un sistem senzorial care să includă organe care să recepționeze stimulii din mediul înconjurător.
Reproducere. Supraviețuirea speciilor este condiționată de capacitatea de reproducere a organismelor din cadrul lor.
Nota: Eu as pune reproducerea pe prim plan alaturi de conservarea individului care se poate lega de metabolism

Cum rămâne cu virușii?
Sunt in esenta niste Replicatori

Virușii nu se pot reproduce în sensul tradițional, în schimb, aceștia invadează un organism gazdă și se înmulțesc prin construirea copiei din materialul din jur.
Nota mea; deci organismul gazda trebuie sa preexiste si asta am mai spus-o pe aici sau altundeva.
La final concluzia cum ca toate informatiile  de fapt sunt incriptate in organismul nostru ca acolo se afla Tezaurul umanitatii si deci ajungem la afirmatia : ,,Cunoastet-te pe tine insuti".
Nota mea : Primul care face referire în scris la acest adagiu este Platon, într-unul dintre Dialogurile sale – Charmides (sau despre înţelepciune) – o lucrare elaborată în jurul anului 388 i.Hr. Platon spune că această cugetare este cel mai vechi precept dintre cele gravate la intrarea Templului din Delphi, dedicat zeului Apollo, sanctuar al celebrului Oracol, cuvinte aparţinând, potrivit diverselor surse istorice, Celor şapte înţelepţi ai Greciei – denumire onorifică dată unor oameni politici, legislatori şi filosofi din Grecia presocratică.
In fine autorul defineste si evolutia(trebuia sa o faca in primul capitol)  permitandu-mi concluzia ca : Legea universala a evolutiei este directia de la simplu la complex desi este destul de greu de vazut ce este neaparat simplu si ce este complex dar infine...

Repeta ce s-a mai spus mai tot mereu si anume constatarea banala de acum, ca constantele naturii au acele valori care au facut posibila viata si deci si constiinta cunoscatoare . Acest lucru constituie  principiul antropic care susține că Pământul și Universul au parametri fizici cu valori precise și corelate, astfel încât omul să poată exista. Noțiunea a fost propusă în 1973, de astrofizicianul australian Brandon Carter.    (vezi si https://www.radioromaniacultural.ro/de-la-universul-antropic-la-proiectul-inteligent-sau-la-multivers-p1/)
si evident pornind de aici apare ideea ID.

Eu aici intreb retoric desigur: cu alte constante  oare alta ar fi fost evolutia dar tot de la simplu la omplex si tot de la neviu la viu?
Referirea la experimentul OPERA a autorului este eronata -eroare grava si dovedeste o anume superficialitate in a se informa.
Ipoteza Smarandache care este prezentata in final este o prelungire și o consecință a paradoxului Einstein-Podolsky-Rosen și a inegalității lui Bell și promovează ipoteza că: Nu există barieră de viteză în univers și se poate construi orice viteză, chiar și viteza infinită (transmisie instantanee). Cercetările viitoare vor fi: studierea compoziției vitezelor mai rapide decât cea a luminei și ce se întâmplă cu legile fizicii la viteze mai rapide decât cea a luminii?
Este o ipoteza si o parere a autorului cu care eu nu sunt de acord si hiar pe acest forum am discutat aestea.
In finalul finalului  se prezinta ideea evolutii neutrosofie spiralate care se pliază perfect pe deducția lui Vătuiu, din cartea "Viață, spațiu și timp în infinit", că spațiul (cele trei dimensiuni spațiale) se deplasează pe spirala timpului, care, reunite, evoluează pe o altă spirală – spirala sistemului spațiotemporal. 
Sa-i fie de bine dlui publicist dar si eu spun ca ,,spatiul este o taietura pe axa timpului si ca spatiul deci global este o infasuratoare pe axa timpului". A mea  pare mai frumoasa, nu-i asa :)?

PS Nu doresc  sa amestecam problemele si desigur ca eu astept raspuns si la postarea mea anterioara acesteia, la cea  referitoare la A&E.

princehansolo

Ai scris o grămadă, voi incerca sa comentez ce-ai zis.
Citat din: atanasu din August 11, 2021, 07:56:35 AM
Referitor la opera originala a autorului nu pot spune deca ca : Virgil si alti fizicieni  poate ca au  vreo parere la sustinerile fizice ale  lui Smarandahe dar eu ma abtin, caci el a publiat lucrarile si  nu a sarit nimei in sus cum era cazul daca ar avea si dreptate .
Poate ca sunt doar niste ipoteze si la ipoteze ce sa spui? Ca si la asta a mea cu A&E : poate DA sau poate NU sau poate si ceva intermediar.
La teoria lui Virgil a sarit cineva in sus? Virgil nu a făcut altceva decât sa utilizeze lucrurile acceptate de știință la ora actuală și le-a legat unele de altele. Concluziile lui Virgil au fost cel puțin interesante.
Citat
Nota mea: Concluzie generala este de o banalitate evidenta, singurul lucru interesant este ca alatura procesului evolutiv sau involutiv fata de mediu si saltul denumit de el foarte corect mutatie.
Dar nu intelege ce spun eu, ca prin mutatie se shimba speciile si prin proces evolueaza rasele sau specia in sine.
Se pare ca nu înțelegi ce-am spus eu: meioza generează celule fiice mutante față de celula inițială din care provin. Nu avem aceeași ordine a informației genetice din celula mamă. Adică s-au mutat informațiile. In mod normal mutația nu este cu modificare de informație, dar este mutație deja. Nu este vorba de nici un salt spectaculos între părinți și copii, dar este mutație. Și evoluție. Repet, speciile sunt salturi vizibile doar din cauză ca indivizii unor specii diferite nu se mai pot înmulți între ei. Și repet, cromozomii sunt de fapt împachetări ale ADN-ului - care este un cârnat lung, împachetări ce au loc la momentul diviziunii celulare. Altfel, ADN-ul se găsește în nucleul celulei.

Sau nu înțeleg eu ce vrei sa zici prin salt. Eu văd salt și între părinți și copii, în cadrul aceleiași specii, din cauza meiozei ce generează celulele sexuale.

Citat
Mai spune  ca: ,,Conform teoriei darwiniste, speciile se transformă treptat unele în altele prin interacțiunea următorilor factori: variabilitatea, ereditatea, suprapopulația, lupta pentru existență și selecția naturală.
Este corect dar de fapt acesti fatori actioneaza in procesul evolutiv in interiorul speciei si pot influenta aparitia unor rase dar saltul -mutatia este fundamental si face sa apara noua specie, fiind  un fenomen emergent pe care nu -l putem defini si nici macar prevedea cu claritate
Am scris mai sus cum văd eu lucrurile.

Citat
Referirea la experimentul OPERA a autorului este eronata -eroare grava si dovedeste o anume superficialitate in a se informa.
Ipoteza Smarandache care este prezentata in final este o prelungire și o consecință a paradoxului Einstein-Podolsky-Rosen și a inegalității lui Bell și promovează ipoteza că: Nu există barieră de viteză în univers și se poate construi orice viteză, chiar și viteza infinită (transmisie instantanee). Cercetările viitoare vor fi: studierea compoziției vitezelor mai rapide decât cea a luminei și ce se întâmplă cu legile fizicii la viteze mai rapide decât cea a luminii?
Este o ipoteza si o parere a autorului cu care eu nu sunt de acord si hiar pe acest forum am discutat aestea.
Știu, ai facut o prezentare frumoasă a experimentului OPERA și ICARUS.

Citat
Sa-i fie de bine dlui publicist dar si eu spun ca ,,spatiul este o taietura pe axa timpului si ca spatiul deci global este o infasuratoare pe axa timpului". A mea  pare mai frumoasa, nu-i asa :)?
Cred că este tot o întrebare retorică :)

Citat
PS Nu doresc  sa amestecam problemele si desigur ca eu astept raspuns si la postarea mea anterioara acesteia, la cea  referitoare la A&E.

Citat din: atanasu din August 10, 2021, 12:30:42 PM
E nostim, adica sunt toti inainte de o separare clara, in perioada de tranzitie precum calul si magarul, se reprodiuc intre ei dar nu sunt rase, adica nu se metiseaza ci se hibrideaza, numai ca hibrizii catari nu prea se mai reproduc si  la fel hibrizi intre leu si tigru si mai sunt exemple destule dar de care din pacate zoologia genetica nu s-a prea ocupat ca nu-i duce capul.
Nu stiu de ce mintile contemporanilor mei chiar profesori de biologie sunt total depasite de aceasta discutie. Oare sa fie toti cum spune Basescu, niste anlfabeti functionali si deci apare treptat o noua specie de acest soi : homo sapiens analfabeticus functionalis. :)

Asadar  ce face ID de nu se intampla ce crezi tu ca s-ar intampla daca nu ar exista? :)
Oare negentropia nu este o caraterisica fundamentala a viului ab initio(desi dl Smarandache o omite)  si odata implementata in gene nu mai e nevoie sa vii si sa o tot incalzesti ca pe ciorba racita ? :)
Negentropia de cine a fost implementată în ADN? Vrei sa spui că a fost datorită evoluției naturale? Adică contrazici principiul al doilea al termodinamicii? Așa o fi... Aștept și eu răspuns la aceste ultime întrebări ale mele.
Toate-s vechi și noi sunt toate

atanasu

#79
a) Virgil nu a publicat intr-o editura si nu a participat la conferinte asa cum a facut acest Smarandahe prin lumea larga (daca urmaesti CV-ul sau) sau Copilul minune, adica astia doi sunt atestati intrun anume fel si sunt specialisti care poate ii citesc si asculta si deci la asemenea sustineri , ma refer la Smaandache ca la Copil in domeniul mental poti spun ce doresti despre emergente samd.
Ori inca nu a primt Nobelul :) asa ca (am cerut relatii cuiva pe are il citeaza si ma refer la un ufolog important de al nostru si o sa aflu ce se stie despre e in lumea stiintifica,  dar eu ma refeream la Virgil si la cativa fizicieni care pot avea aici la noi  o parere despre lucraile lui in fizica ca in Biologie m-am cam lamurit si eu desi nu sunt biolog.
b) Eu nu m-m referit nicaieri la meioza sau mitoza eu am sustinut  ca o specie noua apare printr-un salt brusc(de fapt salt treptat nu exista,  poate fi si o succesiune de salturi unul din celalalt) si care nu stiu daca biologic este doar unul meiotic si chiar daca exista meioza ia salt cauza ei exita in toata lumea vie si citez :
"Meioza este tipul de diviziune celulară care permite formarea celulelor reproducătoare. Ea se desfăşoară în organele reproducătoare, în celulele germinale, şi se finalizează cu formarea celulelor reproducătoare asexuate (spori) sau sexuate (gameţi). Importanţa meiozei constă în faptul că permite menţinerea unui număr identic de cromozomi la descendenţi comparativ cu părinţii, deci permite păstrarea numărului de cromozomi caracteristici speciei de-a lungul generaţiilor. În urma meiozei, dintr-o celulă diploidă se obţin câte patru celule haploide numite gameţi; la speciile cu reproducere sexuată, un gamet masculin va fuziona cu unul feminin pentru a forma zigotul, reformând garnitura diploidă specifică a speciei. Diviziunea meiotică este un proces obligatoriu şi necesar organismelor care se înmulţesc pe cale sexuală."
Ar trebui poate o discutie mai aplicata despre ea si poate ca onluzia ar fi ca este vorba de o meioza care se deosebeste de cea banala relizata in orice inmultire sexuata sau nu si asta nu stim cine o provoaca iar tu crezi ca este o ID dar eu ti-am spus ca doar indepartezi o granita caci nu-mi spui cine este aceasta  iD . Credinciosii il considera pe Dumnezeu adica o transendenta inafara naturii fizice a lumii de el creata iar tu cu extraterestri sau cu universuri paralele sau cu nu mai stiu eu ce  stai in continuare in materie adica in fizica si chimie .
Smarandache macar intra si in teozofie unde iarasi totul este posibil dar eu nu ma ocup de astea .
Eu doar semnalez saltul adica unicitatea fenomenului similar cu o  taietura care-l poate modela matematic dar pe care nu-l cunoastem cauzal ci doar onstatand efectele.
Evident ca la mine saltul specific este altceva decat ce vezi tu prin meioza banala desi nu stiu daca este cunosuta cauza. Este aparitia in cadrul unei specii a unor indivizi care procreaza intre doar intre ei, adica in avalul grupului nou aparut si nu cu ceilalti reprezentanti ai speciei in care fac parte parintii lor. Eu spun ca este o singura pereche de parinti si cred ca este vorba initial de o unica pereche de sexe opuse de descendenti dar poate ca acei parinti care sufera mutatia(A&E) si produc mai multi descendenti decat o singura pereche  si sunt A&E, adica  sunt separati reproductiv de restul speciei .
c) Chestia cu Opera este o greseala uriasa  si nu conteaza cat de frumos am prezentat eu pozitia mea fata de acest experiment ci faptul ca Smarandache deliberat sau nu deformeaza realitatea fizica actuala.
d) Smarandahe nu pomeneste nici de mitoza si nici de meioza asa cum nu stie ce este negentropia sau se face ca nu stie. Eu stiu ca exista si stiu ca de ea a vorbit un mare savant : . În 1943, Erwin Schrödinger a folosit noțiunea de entropie negativă într-o carte științifico-fictivă populară, Ce este viața? Pentru a ilustra acest fenomen într-un mod mai pozitiv: organismul importă din afara entropiei negative și o stochează în interior. Totuși, în această privință, este doar o modalitate alternativă de a descrie un fenomen care poate fi descris folosind cantități cunoscute - entropie și energie liberă"
https://en.wikipedia.org/wiki/Negentropy

princehansolo

Atanasu, mă bucur că ai înțeles ce am explicat, chiar dacă nu ești de aceeași părere cu mine. Despre Smarandache nu știu dacă merită să vorbim... Mie mi se pare că a scris o carte frumoasă, chiar dacă a exagerat uneori. Este ușor de citit :)
Toate-s vechi și noi sunt toate

atanasu

Este frumosa dar reincalzeste frumos aceias ciorba. In cartea asta  ca de opusculele citate  de fizica-geomtrie nu am avut timp dar zilele astea mi pierd cateva ore sa vad ce este si poate imi raspunde si ufologul intrebat.
a)Dar mie tot mu-mi este clar daca tu sustii ca in timp o specie tranzitorie intre specia sursa  si specia rezultat coexista  un timp cu ambele in teritoriul unde a aparut si cea tranzitorie  si  trebuie sa cred a la un moment dat cea tranzitorie dispare  sau poate ca sustii alta posibilitate?
b) Si daa tu spui ca eu te-am inteles eu nu sunt deloc convins ca  si  tu m-ai inteles. :)

princehansolo

Citat din: atanasu din August 12, 2021, 05:30:34 PM
a)Dar mie tot mu-mi este clar daca tu sustii ca in timp o specie tranzitorie intre specia sursa  si specia rezultat coexista  un timp cu ambele in teritoriul unde a aparut si cea tranzitorie  si  trebuie sa cred a la un moment dat cea tranzitorie dispare  sau poate ca sustii alta posibilitate?
b) Si daa tu spui ca eu te-am inteles eu nu sunt deloc convins ca  si  tu m-ai inteles. :)
a) Am zis ca după părerea mea speciile evoluează în timp, iar o specie se transformă în alta doar în cazul unei izolări. Adică apare o specie distinctă doar dacă indivizii corespunzători unei populații nu se mai înmulțesc cu indivizii unei populații vecine. Să luăm un exemplu: în Africa specia umană a evoluat, adaptându-se la mediu. Datorită distanțelor mari, centrul a fost izolat de nord, iar oamenii de Neandethal au fost înlocuiți cu homo sapiens sapiens - apăruți în centrul Africii. Nu stiu dacă neaderthalienii se puteau înmulți cu homo sapiens sapiens sau cu maimuțele, dar este un exemplu de evoluție de specii. Între timp neanderthalienii au dispărut, iar specia homo sapiens sapiens sigur nu se poate înmulți cu maimuțele. Deci în același teritoriu este imposibil sa se facă separarea a două specii provenite dintr-una singură dacă nu există alte criterii de separare. Cred în evoluția treptată (adaptarea la mediu), cred în evoluția unei specii spre alta prin intermediari (tranzitorii) care dispar. Fără izolare între populații nu putem avea evoluție spre specii diferite.

b) Eu zic că și eu te-am înțeles. Tu susții un salt în evoluție, salt evidențiat de o pereche A&E. Diferit de tine, eu susțin trecerea treptată la noi specii, prin dispariția intermediarilor. Eu zic că un astfel de salt este gestionat de ID, indiferent că transformarea este treptată sau este un salt A&E. Dacă stau bine și mă gândesc, și perechea A&E este tot un fel de izolare (genetică în cazul acesta), deci s-ar putea să ai și tu dreptate :)
Toate-s vechi și noi sunt toate

atanasu

#83
a)Tu acum parcurgi un drum parcurs de mine acum multi ani cand and am descoperit (este o descoperire daca ipoteza A@E este adevarata) saltul specific(emergenta spacifica la fel ca in poezia lui Eminescu: "La steaua" dar acolo saltul este distructiv sa-i spunem involutiv desi nu sunt de acord cu termenul decat in biologie caci o involutie pe scara taxonomica ne-ar trimite inapoi pe scara evolutiei vietii pe Terra, si revenind la Eminescu   este precum disparitia ultimului individ masculin sau feminin din cadrul speciei si asa ceva vedem poate zilnic adica ceva cu totul brusc dar perfect explicabil  cand specia a decazut numeric astfel si de ce nu ar fi la fel si aparitia doar ca la cu totul alta scara a timpului, adica in "La steaua" este plecarea ultimei raze de lumina spre noi dupa care nu mai este decat intuneric de acolo  ( recunoaste ca uneori sunt si eu inpirat si poate ca ma ridic la inaltimea talentului  unui scriitor si ma refer la Smarandache et co) care prin salt pare miraculosa si chiar este,  dar izolarea preum cea din Galapagos, unde eu nu sunt sigur ca Darwin a descoperit specii diferite ci doar poate subspcii izolate interbreding una de alta din cauza pozitiei insulare, care pozitie probabil ca s-a realizat treptat geologic  intr-un trecut indepartat adica pe cand specia (aceiasi si probabil unica) era in toata zona si separarea inulara geografica  desigur ca produsa nu intr-o zi  a favorizat seperarea in subrase, rase si apoi subaspecii diferite care nu se mai puteau incrucisa si deci inmultii  intre ele mai intai din cauza distantei cand poate ca erau doar rase si apoi probabil ca si daca le aduceai la un loc datorita unui fenomen de respingere cum se intampla cu perchile de porumbei la care un partener  dispare,  dar la care seopararea nu este genetica si daca ii pui la impercheat doua exemplare nascute din parinti diferiti, pot deven dupa un timp chiar o pereche evident fertila fiind chiar din aceiasi subrasa daca doresti insa asta nu este o mnipulare  genetica , adica o inrucisare artificiala care este un metisaj si nu o hibridare.
Pot sa-ti spun a daca vei cauta vei gasi ca sunt si ale situatii cand in natura apar rase si apoi chiar subspecii si  in aparitia subspeciei azi se cunoaste ce credeam eu cand, copil fiind am pariatcopilareste pe originea de metis lup -caine a lui Colt alb si am astigat la maturitate cand chiar ma gandeam stiintific la acestea, prin cercetarea biologic-ziologica a unui avant cred ca din USA care a confirmat ipoteza Jack London.
Referitor la Galapgos si la "speciile ring" doar o incrucisare artificiala genetic executata(sau poate ar fi suficiena o izolare pentru imperechere ca la pormmbei)  m-ar convinge ca este vorba de o hibridare si nu un metisaj si ca deci Darwin are dreptate acolo. Dar nu stiu daca s-a realizat asa ceva si ti-am spus ca colegii tai biologi nu sunt dati de multe ori afara din casa de inteligentacaci si ei medioocrii(aurea mediocritas) urmaresc modele aparute la moda.

Prezint si un exemplu interesant care sunt specile ring mai cunoscuta fiind cea cu pescarusul, cred ca cenusiu.
Adica pescarusul A dintr-o zona se incruciseaza intraspecific fara probleme cu o rasa(subspecie)  de pescarus B vecina cu el si ele nu se amesteca total tocmai din motivele aparute repectiv  distantarea si alte oprelisti -relief, vegetatie, sezon climatic etc si apoi rasa B se incruciseaza cu un vecin C si mai distantat de A dar care inca se poate incrucisa cu  A si ajunem parcurgantd intr-un sens teritoriul la D sau la E care nu e mai poate incrucia cu A aparand ideea ca ar fi specii diferite cand poate neverificnd asta prin incrucisare artificiala nu stim daca ne aflam in fata unor subspecii.
Eu nu spun ca in timp D sau E nu ar putea deveni o specie noua dar ea va deveni asa ceva dupa acest proces evolutiv lent si care est un "proces' in timp ce saltul pe care doar il putem constata si explica decat poate in genetica artificiala pe la musculite sau viermi, etc.

Acum sper ca intelegi deplin prin ce ne deosebim dar discutia cu tine a fost utila ca tote discutiile de acest fel desi prea indelungata, intruat argumntul legat de grupe a fost intersant dar si ele rezulta ca sunt aparitia unor procese(asta nu inseamna ca nu am emergente si in evolutia indelungata intraspecifica de tip proces)  dovada linkurile date unde se coreleaza rasial cu diferite teritorii geografice desi y-adam si eva-mitocondriala fiecare una sunt.

b) Cred ca la acest punct nu am ce sa-ti raspund pentruca ai inteles ce spun dar nu de ce spun asta si ma compari cu tine, adica  pui pe acelasi plan saltul(emergenta) evolutiv(a) cu procesul indelungat, atat de indelungat incat noi nu cred ca am fost contemporani cu aparitia naturala  de noi specii in ultimele sute de ani de cand am descoperit aceste unitati taxonomice, specia fiind de la contele Buffon citire si azi(seolul trecut)  prin Ernst Mayr, aceea unitate fundamentala in mod absolut, perpetuaind viata precum adaugand  metabolismul energetc-hranirea si respiratia plus excretia indiferent de forma concreta si bine cunoscuta azi care perpetueaza indivizii. Astea sunt  cele doua fete ale hartiei biologice care nu pot exista una fara cealalta dar  repet: in evolutia naturala, pentruca cum spuneam biolgii nu vor sa ia premiul Nobel :):) :)

PS Este o eraoare grava a mea la #64 unde am scris meisaj in loc de metisaj care poate te-a dus pe alte drumuri. Rescriu acel paragraf complet si corect :

"Din textul de mai sus: Florentin Smarandache & Andrușa R. Vătuiu
Evoluție Neutrosofică Umană în Spirală spicuiesc ceva ce-mi place mult: De fapt, de la Darwin ne-a rămas numai ideea de evoluție, nu și modul exact de realizare al evoluției.

Eu imi permit sa definesc acest mod ca: proces evolutiv in timp si sptiu, indelungat,  intraspecific adica purtat prin rase  si deci prin metisaj cu  elementele genetic fixate transmisible  si in noua specie, a carui emergenta nu este un proces ci un salt, un fulger brusc in aceasta istorie a vietii pe Terra si cred ca oriunde in Univers daca s-a mai intampat si altunde si altadata sau concomitent cu acum(pleonasm dorit de mine) tot cam asa este. "

princehansolo

Pentru cei interesati de subiectul evolutiei speciilor dau un link la articolul de aici de pe Scientia: https://scientia.ro/biologie/67-evolutionism/8375-de-ce-trebuie-sa-murim.html. In cazul in care exista cititori peste ani care vor urmari firul de discutie si nu au citit acest articol, sa aiba o referinta.
Toate-s vechi și noi sunt toate

atanasu

Ca initiator al acestui fir si a acestei teme extraordinar de importanta as fi total jenat daca peste ani, cu linkul de mai jos de o mediocritate covarsitoare, s-ar putea face legatura cu subiectul tratat si care atunci peste ani va avea presupun eu si solutia. Adica aceasta va fi cum presupune ipoteza mea sau este altcumva, unele variante modificand putin ipoteza dar nu respingand-o iar cea de tip "trecerea dintr-o specie in alta este un proces evolutiv  treptat si nu un salt fulgurant in procesul evolutionist, adia la fel cum este evolutia intraspecifica cum cred ca am explicat destul de clar dar cum unii, de fapt cam multi,  licenitiati  sau cadre universitare in biologie nu inteleg ce spun eu si  probabil ca este ceva scuzabil pentruca inca nu se intelege cat de tributari am ramas cu toate dezvoltarile actuale ale stiintei analfabetismului functional stiinific (sintagma cred ca creata de mine :) ).
Infine sa ne auzim cand va mai fi nevoie! :)

princehansolo

Atanasu, sa ințeleg că toate părerile tale sunt geniale iar a celorlalți de o mediocritate covârșitoare? :) Mă bucur că ai o părere atât de bună despre propria persoană și îmi este frică să dialoghez cu tine pe viitor, pe orice temă, pentru a evita catalogarea că eu aș fi analfabet funcțional științific :) Ar fi trebuit sa pui subiectul "Adam și Eva" la topicul "Critici ale paradigmei actuale în știință"... Cum este greu de găsit un subiect nou pentru discuție (vorba lui Calahan - am spus cam tot ce am avut de spus) ăți doresc numai bine și să ne auzim când va mai fi nevoie! :)
Toate-s vechi și noi sunt toate

atanasu

#87
Printule, mi se pare ca esti usor vexat si nu cred ca ai vreun motiv.
Nici vorba sa cred ca parerile mele sunt geniale, odata ce eu insumi le definesc pe majoritatea ca fiind doar ipoteze adica pot fi falsificate si contrazise fara probleme si chiar acesta este aspectul care ma intereseaza mai mult.
Personal soarta( sansa) mi-a oferit posibilitatea sa cunosc oameni remarcabili in fata carora imi scoteam palaria si cat sunt eu de dispus sa-mi exprim opinia,  in fata lor mai mult taceam considerand ca eu sunt cel  care trebuie sa invat de la ei . Pot pomeni, Dumnezu sa-i odihneasca pentruca binemerita aceasta odihna, pe  prof. univ  Dumitru Mngeron, pe acad Octav Onicescu, pe filozoful si ganditorul absolut original Petre Tutea, cativa profesori de liceu si de facultate, cativa colegi de serviciu cu doi sefi pe care i-am avut,  cativa  remacabili oameni de stat  si ma refer la Corneliu Coposu si la Ion Ratiu iar  cei pe care nu i-am amintit sa ma ierte si sa ma bineuvanteze  de pe unde sunt sufletele lor caci niciunul nu mai este in viata. 
Oricum nu m-am referit la tine ci la un link dat de tine despre care imi mentin parerea emisa.
Am pus foarte bine  topicul A&E unde l-am pus si daca te mai gandesti vei intelege ca am dreptate, adica asa cred eu, dar nu asta este important.:)
Poti sa te citezi pe tine mai degraba decat pe Calahan care fiind un ipocrit absolut, nu se bucura de stima mea.

atanasu


atanasu

#89
Se  pare ca ipoteza mea privind caracterul de  subspecie  lui Neandethal fata de Sapieins adica metisabil sinu hibridabil unul cu celallt asa cum este si lupul fata de canele domestic(Colt Alb este adevarat si ipoteza asta am sptrijinit-o de copil adica mult inaintea stiintei oficiale :) )) incepe sa prnda din ce in ce mai mult contur.

https://www.g4media.ro/scientific-reports-omul-de-neanderthal-si-omul-modern-au-coexistat-in-mai-multe-zone-din-franta-si-din-nordul-spaniei-timp-de-peste-2-000-de-ani.html
Scientific Reports: Omul de Neanderthal şi omul modern au coexistat în mai multe zone din Franţa şi din nordul Spaniei timp de peste 2.000 de ani,

"Omul de Neanderthal şi omul modern au coexistat în mai multe zone din Franţa şi din nordul Spaniei timp de peste 2.000 de ani, perioadă în care cele două ramuri ale speciei umane au avut timp să se încrucişeze, potrivit unei modelări computerizate bazate pe descoperirea unor fosile, relatează Agerpres, conform AFP.

Noul studiu, publicat joi în revista Scientific Reports, nu aduce nicio dovadă directă privind interacţiunea dintre cele două populaţii, care s-ar fi produs în urmă cu aproximativ 40.000 de ani.
Însă oamenii de ştiinţă ştiu deja că au existat contacte între neanderthalieni şi Homo sapiens, aşa cum a dezvăluit, între alţii, recentul laureat al premiului Nobel pentru medicină, paleogeneticianul suedez Svante Paabo. O parte importantă din actuala populaţie mondială deţine puţin din ADN-ul Omului de Neanderthal.
Cercetătorii ,,nu ştiau în ce regiuni specifice au avut loc" acele întâlniri dintre cele două populaţii, a dezvăluit autorul principal al studiului, Igor Djakovic, doctorand la Universitatea Leiden din Ţările de Jos. Durata coexistenţei lor rămâne, de asemenea, un subiect intens dezbătut.
Încercând să răspundă acestor întrebări, cercetătorii de la Universitatea Leiden au examinat datarea cu Carbon-14 a 56 de obiecte, jumătate atribuite Neanderthalienilor şi cealaltă jumătate oamenilor moderni, descoperite în 17 situri arheologice din Franţa şi nordul Spaniei
Ei au inclus datările acestor obiecte, printre care s-au aflat şi oase şi cuţite de piatră atribuite ultimilor Neanderthalieni, în modele computerizate de statistică şi de probabilităţi.
Ei au ajuns la concluzia că Neanderthalienii au dispărut cu 40.457-40.870 de ani în urmă, iar oamenii moderni au apărut în acea parte a continentului european în urmă cu aproximativ 42.500 de ani. Astfel, cele două specii umane au coexistat pentru o perioadă cuprinsă între 1.400 şi 2.900 de ani.
Acea perioadă coincide cu o mare ,,diseminare de 'idei'" în rândul celor două populaţii, a explicat Igor Djakovic.
Ea este asociată ,,cu transformări substanţiale ale modului în care oamenii (moderni) produceau obiecte culturale", precum instrumente şi ornamente, conform autorului principal al studiului. Obiectele produse de Neanderthalieni s-au schimbat şi ele ,,destul de radical" şi au început să semene cu cele realizate de oamenii moderni.
Aceste concluzii vin în sprijinul ipotezei care explică dispariţia Neanderthalienilor prin absorbţia lor progresivă în cadrul populaţiei de oameni moderni. Neanderthalienii ar fi fost, prin încrucişare, ,,absorbiţi în patrimoniul nostru genetic", a precizat Igor Djakovic.
Asdar erau subspecii (nu rase) si nu specii diferite"

PS:  Este umitor cum merge stiinta pe urmele ipotezelor mele! :)