Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

EINSTEIN si HUBBLE

Creat de atanasu, August 09, 2020, 10:35:18 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

princehansolo

#60
Recomand citirea articolelor de pe wikipedia:

https://ro.wikipedia.org/wiki/Tahion si https://ro.wikipedia.org/wiki/Efectul_Cerenkov.

Efectul Cerenkov explica (intr-un fel) viteze superluminice (cel putin in medii cu densitati mai mari decat a vidului).

Am postat aici pentru a explica detectia neutrinilor cu ajutorul detectorilor cu argon lichid. (apropo de experimentele OPERA si ICARUS pomenite de atanasu)
Toate-s vechi și noi sunt toate

atanasu

#61
Daca bazele relativitatii ar fi zdruncinate de efectul Cerenkov asta ar face un mare scandal si asa ceva nu s-a produs si nici cand cu OPERA intrucat nu am vazut ca se cheama in ajutor acest efect, asa ca...
Am spus ca nu am cunostinte in domeniu.

Ipoteza mea fiind nu numai fizica ci si fiozofica acolo la nivelul fundamentului celui mai fundamental, al relatiei energie-materie care de fapt una sunt, ma multumeste si nu sunt dispus sa urmaresc speculatii adica le pot afla dar nu si aprofunda sau contrazice....
Experimentul decide asupra unei speculatii mai ales daca a devenit o ipoteza.
Eu de exemplu am emis ipoteza ce confirma stiintific legenda biblica a aparitiei omului pe Terra prin  nasterea de gemeni homozigoti de sex diferit la creerea unei noi specii. Si repet aparitia unei noi specii este un salt dialectic adica un eveniment iar evolutia de tip darwinist este un proces in care se exprima mai degraba rasele, specia asteptand cuminte momentul saltului(evenimentului)

atanasu

Recitind, eu insumi sunt chiar inmarmurit de frumusetea ipotezelor mele propuse in primul text al firului dar nu in premiera aici, pentru momente ante Einstein si post Hubble. Si repet zicerea de acolo: Cine a citt pana aici si a si inteles bravo lui!
Nota: a intelege nu impune si a fi de acord.  :)

Virgil

Nu vreau sa te supar dar de la inceput ai spus ca fizicienii s-au impartit in doua, o parte credeau ca neutrinii ar depasi viteza luminii, iar cealalta parte au sustinut ca viteza luminii nu poate fi depasita. Deci un numar mare de fizicieni au sustinut ca si tine acelasi lucru.
Si acum un experiment mental desapre viteza luminii; sa presupunem ca in acelasi timp se emite o raza de lumina, si o nava cu viteza subluminica pornesc prin spatiu pe aceiasi directie. Evident ca frontul de unda a razei emise are viteza constanta egala cu "c", iar viteza navei este "u". Viteza relativa a frontului de unda fata de nava va fi v=c-u ; Desigur ca cei de pe nava nu pot masura viteza relativa a frontului de unda emis, dar teoretic viteza relativa nu poate fi decat diferenta c-u. La un moment dat raza de lumina se reflecta de o suprafata perpendiculara pe directia razei si se intoarce inapoi spre nava. De data aceasta viteza luminii masurate de nava va fi; v'=c+u; adica la viteza luminii se adauga viteza navei. Dar postulatul lui Einstein spune ca in orice sistem de referinta viteza luminii este o constanta. Cum explicati acest fenomen ?

atanasu

a) Nu inteleg de ce ar trebui sa ma supar pentruca tu imi spui ca am spus ceva ce chiar am spus!? :)
b) Referitor la experimentul Opera nu stiu daca aia au spus doar ca viteza luminii  300000km/sec ar puta fi depasita si poate ca nu au contrazis constanta ei si teoria TRR la care ajunge si Ilasus.
Adica eu eu cunosc implicatiile posibile  asupra TRR sau TRG pe care le0ar fi avut Opera daca era reala concluzia sa.
De fapt eu sustin ca cu advarat viteza luminii este o constanta universala aceiasi oriunde in univers si in orice timp , ca materia neformatata este lumina compusa din fotoni si care se  propga ondulatoriu cu viteza constanta  prin  fotoni cu viteza de repaos zero si de miscare cat o masuram noi cu relatia lui Planck valabila.
Materia formtata este compusa in particular din prticule elementare si apoi din atomi organizati in molecule cu relatia lui Einstein valabila.

Despre exemplul tau cu avionul poate alta data.

Virgil

Nu ma intelege gresit, si eu sunt de acord ca viteza luminii este o constanta, dar in exemplul meu este vorba de o viteza relativa intre o nava in miscare subluminica si frontul de unda a razei de lumina reflectata. In acest caz nava este sistemul de referinta.

atanasu

Ok Dar tu nu urmaresti ce scriu eu. Nu m-am referit la xemplul tau si am spus ca poate ma voi referi. Ce am scris eu la b nu re legatura cu exemplul tau. De aia spun eu ca tu ai buric si te obsedeaza existenta sa :)

Virgil

Obsesia aceasta este importanta, pentru ca s-ar putea ca postulatul lui Einstein privind constanta vitezei luminii in orice sistem de referinta, sa fie doar in aparenta valabil, pentru ca in realitate ar fi trebuit sa sune asa; "viteza absoluta a luminii este o constanta "c", in timp ce viteza relativa depinde de viteza si directia sistemului de referinta ales. Efectul Doppler fiind doar un efect de perceptie datorita faptului ca orice sistem optic prin care trece lumina indiferent de viteza relativa a acesteia, la iesire lumina va avea totdeauna viteza absoluta "c".

atanasu

Aici Electron ti-ar cere sa definesti viteza absoluta.
Dar te rog nu mai anticpa raspusurile mele care te-ar motiva sa raspunzi la altele decat ce iscut sau spun eu momentan.

atanasu

Daca nu ar trebui sa lipsesc cateva zile de la tastatura as scrie ceva despre zeul numit Pitagora de greci si  cel numit Zalmoxis de  catre daci. Dar cand mai revin va urma  si sa nu mai  anticipam .
Desigur poti sa-i raspunzi lui electron. :)

Virgil

Draga Atanasu, eu ti-am ridicat o minge la fileu crezand ca am sa primesc un raspuns pe masura.
Cand ai sa ai timp si ai sa revii citeste si acest exemplu plastic care ar putea sa te inveseleasca putin;
Presupunem ca ne aflam pe un vapor in miscare uniforma cu viteza "u" Pe vapor se afla un acvariu in care avem un peste caruia ii masuram viteza presupusa a fi constanta notata cu "c" care este mai mare decat viteza vaporului. c > u ; apoi aruncam pestele in apa, si cum este vorba de un rau, vedem ca pestele avand viteza mai mare se indeparteaza de vapor cu viteza relativa fata de vapor de Cr1=c-u ; La un moment dat apare un obstacol si pestele se intoarce inapoi cu aceiasi viteza constanta "c". Masuram din nou viteza relativa a pestelui fata de vapor si rezulta ca aceasta este Vr2=c+u ; Prindem din nou pestele il punem in acvariu si ii masuram viteza si rezulta ca el are aceiasi viteza constanta "c".
Morala; Orice peste imaginar inoata cu viteza constanta "c" in orice acvariu adica in orice sistem de referinta, dar aflat in stare libera poate avea viteze relative fata de orice vapor, mai mari sau mai mici fata de viteza  lui absoluta "c".  :D
Deci de cate ori "prindeti" un foton si ii masurati viteza acesta va avea viteza absoluta "c". Insa aflat liber fotonul poate avea viteze relative fata de un sistem de referinta ales care pot fi diferite de "c" in functie de viteza sistemului de referinta ales. Efectul Doppler ne da informatii despre acest lucru.

atanasu

IPOTEZA: In raport cu fotonul orice masa este in repaos!

atanasu

PS: Si fiind imposibil de verificat aceasta ipoteza, o botez Postulatul A.

calahan

Dl Virgil
CitatDeci de cate ori "prindeti" un foton si ii masurati viteza acesta va avea viteza absoluta "c"
Aici cred ca este bine de precizat ca este vorba de viteza luminii in vid=c. Daca in orice punct al universului viteza luminii in vid este c, inseamna doar ca vidul cosmic este acelasi in tot universul. Viteza luminii in vid este o constanta doar fiindca este cea mai mare viteza posibila din univers, viteza care nu poate fi depasita niciodata. In medii cu densitate energetica mult mai mare ca a vidului, viteza luminii este intotdeauna mai mica decat in vid. Asta este intrebarea la care nu se poate raspunde: -De ce viteza luminii in vid este viteza maxima posibila? Si cand spunem viteza maxima, avem in vedere viteza maxima de translatie, de lunecare a  substantei, a structurilor dinamice prin spatiul fizic. Nu avem in vedere viteza de propagare a undelor. Dar sunt unii carora nu le ajunge viteza luminii in vid c si viseaza la viteze superluminice. Tot asa este si cu gravitatia. Habar nu au care este mecanismul gravitatiei, dar vor sa gaseasca un sistem care sa compenseze gravitatia. La scara universului gravitatia ar avea rostul sa limiteze cumva expansiunea universului, care s-ar datora inertiei capatata de la un impuls initial, cand s-ar fi plecat de la repausul absolut. Si daca spune ca inertia este sustinuta de presiunea dinamica a spatiului asupra substantei, inseamna ca a existat o vreme, o perioada, in istoria universului cand ar fi aparut cumva o sursa gigantica de presiune in sanul universului static. Pana acum eu nu am gasit decat o singura teorie originala care incearca sa explice mecanismul intim al gravitatiei prin efecte mecanoeterice produse de structurile dinamice ale substantei, la interactiunea cu spatiul fizic. Teoria este argumentata cu niste socoteli, nu sunt doar fraze goale. Desi este doar matematica elementara, totusi socotelile nu sunt de loc simple, fiind destul de complicate. Incat nu cred ca are cineva rabdare sa le urmareasca de la cap la coada. Totusi mie mi s-a parut a fi o teorie intuitiva si de detaliu a mecanismului gravitatiei. Spre deosebire de curbarea relativista a spatiului in jurul surselor de masa, care nu explica nimic, este doar metafizica total neintuitiva.

Virgil

Citat din: atanasu din Iunie 22, 2023, 06:28:09 AM
IPOTEZA: In raport cu fotonul orice masa este in repaos!
Atunci in ce consta efectul Doppler ?
   Reiau rationamentul;
Deci consider o nava cosmica care se indeparteaza fata de Soare cu viteza oarecare notata cu "u". La un moment dat "t0"de pe nava se emite o raza de lumina pe aceiasi directie cu deplasarea navei, al carui front de unda se deplaseaza cu viteza luminii "c".
Dupa un timp "t1" raza de lumina sufera o reflexie la 180 grade si raza se intoarce spre nava unde la timpul "t2" este detectata. Evident lumina are tot viteza "c".
Intrebarea mea era;
In momentul impactului dintre nava si frontul de unda, viteza relativa trebuia sa fie o suma dintre viteza navei si viteza luminii adica; Vr= u+c ;
Este ceva neclar pana aici ?
Deci nava va percepe lumina cu o frecventa mai ridicata decat cea emisa, deoarece viteza navei va intalni cu o viteza superluminica fronturile de unda. Acest efect poarta numele de efectul Doppler.
Ceia ce am prezentat eu aici nu are nici o legatura cu teoria relativitatii.