Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

De ce nici macar in teorie nu se poate depasi viteza luminii?

Creat de Scientia, August 23, 2011, 10:23:26 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Electron

Citat din: barbuionut403 din Septembrie 28, 2018, 01:47:04 PM
Deci vreti sa spuneti ca fascicolul de lumina incetineste in interiorul unei navete cu viteza de 30% viteza lumini desi este un mediu inchis care calatoreste in spatiu,
Nu, nu asta vreau sa spun. Poate era mai clar ce vreau sa spun, daca, in loc de:
Citat din: Electron din Septembrie 27, 2018, 02:08:05 PM
Daca fasciculul de lumina nu se propaga prin vid, atunci viteza sa fata de nava, compusa cu viteza navei fata de Pamant, va avea ca rezultat o viteza mai mica decat viteza luminii.
scriam asa:

Daca fasciculul de lumina nu se propaga prin vid (deci are viteza inferioara lui c fata de nava), atunci viteza sa fata de nava, compusa cu viteza navei fata de Pamant, va avea ca rezultat o viteza mai mica decat viteza luminii in vid (de valoare c), dar desigur mai mare decat cea a fascilulului fata de nava.

Sper ca acum e mai clar.

Citat din: barbuionut403 din Septembrie 28, 2018, 01:47:04 PM
o intrebare ce se intampla cu lumina daca e orientata in sens invers directiei de deplasare a navetei (dupa gandirea dumneavoastra daca intru-un sens i-si micsoreaza viteza in celalalt acelereaza sau devine constanta)
Ce ai inteles tu nu corespunde cu "gandirea mea", deci sper ca dupa completarile de mai sus sa iti fie mai clar cum stau lucrurile.

Citat din: barbuionut403 din Septembrie 28, 2018, 01:47:04 PM
si ma scuzati cine a facut acest experiment de faceti aceste remarci,
Despre care experiment vorbesti?

Citat din: barbuionut403 din Septembrie 28, 2018, 01:47:04 PM
lumina e constanta fata de mediul ei de propagare.
Ce intelegi tu prin "mediul de propagare al luminii"? Poti sa fii mai explicit? Sa dai eventual un exemplu? In cazul navetei care e "mediul de propagare al luminii"?

Citat din: barbuionut403 din Septembrie 28, 2018, 01:47:04 PM
Eu am incercat sa fac o remarca pozitiva un pas inainte daca vreti poate realizam ceva si nu ne plafonam,
Un pas inainte spre ce anume, mai precis? Tu chiar ai impresia ca emitand astfel de "exemple" care demonstreaza cat de putin intelegi fizica actuala, poti sa faci "pasi inainte" in dezvoltarea ei?

Citat din: barbuionut403 din Septembrie 28, 2018, 01:47:04 PM
dumneavoastra in gandire nu priviti inaite sau macar in stanga va plac clasicii.
Mai da multe stii tu despre gandirea mea! Eu doar incerc sa inteleg ce, si mai ales de ce, afirma ceea ce afirma cei de pe acest forum (pe subiectele care ma intereseaza si in masura timpului disponibil, evident). Scepticismul in fata afirmatiilor pompoase, sau chiar laudaroase, este absolut necesar in demersul stiintific. Inghitirea oricaror idei, cu cat mai elucubrante cu atat mai apetisante, este o caracteristica a pseudo-stiintei, si este ceva ce inerc sa combat cat pot pe acest forum dedicat stiintei.

Citat din: barbuionut403 din Septembrie 28, 2018, 01:47:04 PM
La cum ganditi la o nava care poate in viitor va ajunge la viteze apropiate de cea a lumini se va stinge lumina si electricitatea daca se apropie de aceste viteze ce sa mai zicem de a se misca oameni in naveta ar sta pe loc daca nici electronul sau lumina nu au voie dupa conceptul dumneavoastra sa circule.
Aceste elucubratii nu descriu "conceptul meu", ci ceea ce ai inteles tu gresit din ceea ce am afirmat eu. Repet, sper ca dupa completarea de mai sus lucrurile sa fie mai clare.

Citat din: barbuionut403 din Septembrie 28, 2018, 01:47:04 PM
Naveta este un mediu inchis nu bate vantul cosmic prin ea sa opreasca deplasarea lumini sau electronilor.
De acord.


e-
Don't believe everything you think.

atanasu

#16
Am redeschis subietul pentruca nu mai stiu daca am scris despre acest subiect pe forum si vreau sa-l marchez mai ales ca  in raspunsul dat lui Calahan am mentionat, ca eu cred ca viteza luminii este obligatoriu o constanta chiar absolut universala adica oriunde in univers si desigur cu o viteza finita si masurabila experimental  ori de cate ori vrem si de aceea in cazul experimentului Opera  la CERN parca in 2011 cand s-a crezut de unii  ca c >300000km/sec, am fost in tabara celor care le-au cerut cohortei de sustinatori sa-si reverifice experientele si masuratorile si in final noi am avut dreptate.  :)
Voi prezenta si motivele acestei convingeri desi este cum am spus  posibil sa fi fost deja prezentate, dar nu e nici-o problema, cine tine minte ignora  textul care urmeaza aici.

Virgil

Einstein a postulat ca viteza luminii este o constanta in orice sistem de referinta, dar nu a dat nici o justificare. Cred ca a intuit ceva dar s-a temut sa spuna  de teama sa nu fie denigrat de fizicieni.
Eu am anumite consideratii despre constanta vitezei luminii, din care una ar fi ca indiferent cu ce viteza se deplaseaza lumina cand patrunde intr-un sistem optic (lentile,oglinzi etc) in vederea masurarii, atunci cand lumina iese din acel sistem totdeauna iese cu viteza constanta pe care o masuram pentru ca, orice mediu optic permite propagarea luminii cu o viteza  mai mica decat viteza propagata prin vid, iar la iesire revine la viteza constanta. Ca o exemplificare, daca ne aflam intr-un avion si vrem sa masuram viteza sunetului produs de un trasnet, vom vedea ca indiferent de viteza avionului in cabina acestuia viteza masurata a sunetului este totdeauna de 340 m/s. In acest caz avionul reprezinta sistemul nostru de referinta. Indiferent de viteza avionului ori de cate ori vom masura viteza sunetului venit din afara lui ea va fi o constanta.

atanasu

#18
Virgil,
Scuze dar chiar am abordat subiectul aici in august 2020 pe firul intitulat EINSTEIN SI HUBBLE: https://forum.scientia.ro/index.php?topic=5463.0.
Daca dupa ce il recitesc simt nevoia sa-l rescriu pentruca poate il public sau comunic undeva, o sa postez si aici noua varianta. 

atanasu

#19
Repet si aici ca sa inchei subiectul:

"Recitind, eu insumi sunt chiar uimit de frumusetea ipotezelor mele propuse in primul text al firului citat  dar nu in premiera acolo , pentru momente ante Einstein si post Hubble. Si repet zicerea de acolo: Cine a citit pana aici si a si inteles bravo lui!
Nota: a intelege nu impune si a fi de acord.  :) "