Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

EINSTEIN si HUBBLE

Creat de atanasu, August 09, 2020, 10:35:18 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

calahan

Dl Virgil
Poate lamuriti aceasta chestiune.
Citatunde sunt postarile dtale indicate astfel: " postarile de pe -cercetare- ca dl CAdi..."
Fiindca pentru o persoana din afara dialogului, lucrurile sunt neclare.

Virgil

Daca undele electromagnetice se propaga fara mediu, spune-mi ce reprezinta epsilon si miu, nu caracteristicile vidului ? deci vidul este un mediu de propagare.

calahan

#92
Dl Virgil
Asa zisele unde E-M sunt de fapt structuri dinamice similare motorului electric liniar, care luneca hidrodinamic prin spatiul fizic materializat de materia inponderala, fiind propulsate de forta electromagnetica. Lunecarea cu viteza uniform rectilinie si structura periodica transversala  face sa semene cu propagarea undelor. Epsilon zero este un adimensional, un numar in relatie cu numarul de unde al fotonului gama electronic. Eps,0=1/(4.pi.k). Unde k este factorul interactiunilor electrice si este egal cu numarul de unde componente ale fotonului gama electronic. K=9 miliarde de unde. Miu zero este inversul potentialului luminos c2, distribuit sferic si la toate undele fotonului gama electronic. Potentialul luminos este dat de accelerarea curentilor electroeterici transversali, de catre forta electromagnetica, de la repaus la viteza luminii in vid c, pe durata unei semiperioade si dea lungul unei semilungimi de unda. c2=(c/(tf/2)).(c.(tf/2)). Vidul este suportul tuturor miscarilor din univers, este mediul translatiilor tuturor structurilor dinamice.

Virgil

Discutam impreuna si ne intelegem separat. Va respect parerea, dar nu sunt de acord cu ea.

calahan

Dl Virgil
Sa inteleg ca dumneata ma sfatuiesti sa nu tin seama de teoriile argumentate care duc la imagini rationale si intuitive ale fenomenelor fizice, numai fiindca nu sunt ca teoriile din tratatele studiate de dumneata. Eu nu am studiat decat un manual, cu teorii originale, care vad ca tine seama de datele experimentale, dar si de legile electromagnetismului si cuanticii si imi pare ca explica rational cam totul, fara de metafizica relativista. Am vazut ca explica si experimentele celebre si constantele universale si structurile dinamice ale particulelor elementare si mecanismul gravitatiei. Cum as putea sa resping o teorie asa de completa? Vreau sa mai spun ca exact astazi am primit un link la un site unde este postata cartea d-lui inginer integrala, intrun format usor citibil. Mie mi-a placut foarte mult. Dar chiar nu stiu daca ar interesa pe cineva, pe vreun fizician de al nostru, care toti sunt impregnati de cuantica si relativitate, fiindca doar astea sunt componentele masive ale sistemului teoretic al fizicii actuale.

Virgil

Nu trebuie sa ne opunem progresului stiintific pentru simplul motiv ca nu-l intelegem, dar putem face eforturi pentru a intelege ca traim intr-un spatiu cu patru dimensiuni, din care una este timpul, asa cum a spus Einstein. De aici apar complicatiile de intelegere a unor fenomene la nivel relativist. Diferenta intre fizica clasica si fizica relativista este ca diferenta dintre o fotografie si o holografie.

calahan

#96
Dl Virgil
CitatDiscutam impreuna si ne intelegem separat. Va respect parerea, dar nu sunt de acord cu ea.
Asta se intampla numai fiindca respingi hotarat faptele demonstrate cu legi si formule si experimente, dar fara sa vii cu contra demonstratii care sa anuleze teoriile noi si originale. Eu le iau de bune teoriile astea fiindca am vazut ca respecta legile cunoscute ale fizicii si fiindca un domn profesor universitar m-a asigurat ca socotelile sunt corecte. Si sunt convins ca Einstein greseste cand spune ca vidul este un spatiu gol sec, ca undele  E-M se propaga fara mediu de propagare si cand spune ca fotonul este unda si nu are masa inerta. Potrivit cercetarilor din vremea dumnealui, era indreptatit sa creada asa ceva. Si daca fotonul este purtatorul unui impuls, cum spui dumneata, la acel impuls se ajunge de la repausul atomului, spontan si instantaneu, fara nicio acceleratie. Fiindca fotonul doar nu are si nu sufera acceleratie. Dogma relativista este foarte puternica. Datele experimentale arata ca in vid nu poate functiona mecanismul undelor. Dar dumneata nu poti sa admiti ca fotonul nu este unda. Pe modelul de motor electric liniar al fotonului se gaseste usor acea formula a lui Fresnel, fara antrenarea eterului si fara metafizica relativista. Formula asta si experimentul lui Fizeau care zice ca ar fi stat la baza TR. Universul fizic are doar doua dimensiuni fizice: spatiul si timpul. Cele trei cote care dau pozitia unui eveniment in univers, numite inpropriu dimensiuni fizice, au toate dimensiunea fizica a spatiului. Sunt masuri ale spatiului. Sunt lungimi L.

Virgil

Localizeaza d-ta un punct in spatiu numai cu doua dimensiuni cunoscute.

calahan

#98
Dl Virgil
Cand spui doua dimensiuni ai in vedere doua lungimi sau cote luate pe doua axe perpendiculare. Nu ai in vedere doua dimensiuni fizice diferite. Cu acele doua lungimi, luate pe directii diferite intrun plan se poate determina, se poate localiza un punct pe un plan. Pe principiul asta doar functioneaza radiogonimetria. Eu am vrut doar sa spun ca sistemul acela de patru dimensiuni  ale universului, de fapt are doar doua dimensiuni fizice; spatiul L si timpul T. Cele trei asa zise dimensiuni ale universului, luate pe trei axe rectangulare sunt de fapt trei lungimi. Adica toate au dimensiunea fizica a lungimii L. Sunt masuri ale spatiului.  Dupa mine este corect spus universul fizic patru directional si bidimensional fizic.
"-Diferenta intre fizica clasica si fizica relativista este ca diferenta dintre o fotografie si o holografie."-
Dupa mine diferenta aceasta ar fi ca diferenta intre o macheta si poza ei. Macheta este o realitate fizica, pe cand poza este doar metafizica. Asta face relativitatea. Din fizica realitatii obiective face metafizica. Dar pare ca asta asteapta lumea. Explicatii date numai dupa aparente. Nu intereseaza ce spun experimentele si formulele.

atanasu

#99
Nota din 02 iulie 2023 de la prima postare din 9 august 2020 cand am ciit la linkul referitor la Lumina: https://ro.wikipedia.org/wiki/Lumin%C4%83   urmatorele:
Budiștii indieni, cum ar fi Dignāga în secolul al V-lea și Dharmakirti în secolul al VII-lea, au dezvoltat un tip de atomism care este o filosofie despre realitate fiind compusă din entități atomice care sunt fulgerări de lumină sau energie. Ei priveau lumina ca fiind o entitate atomică echivalentă cu energia.[13] iar la [13] gasesc [13]^ a ă ,,Shastra Pratibha 2015 Seniors Booklet" (PDF). Sifuae.com. Arhivat din original (PDF) la 30 mai 2015. Accesat în 29 august 2017.
Iata ca si indienii din sec V dar desigur ca filozofia lor fiind ante ariana adica foarte veche(poate mii de ani)  intuiau ce scriu si eu cu exemple, ca mai sus adica ceva care ar putea fi cunoscut si folosit si de  un elev de liceu bun si la fizica :)

atanasu

#100
In orice  text vad ca nu mai pot face corecturi si cel referit din august 2020 are greseli la nota introdusa la finalul ei, coretcate insa aici la postarea de deasupra unde citez nota .
Nu inteleg asta, poate fiindca am cerut ceva adminilor in raspunsul catre mircea? :)
PS Se pe ca si-a revenit.

atanasu

#101
Viteze relative, ca absolute nu exista daca nu o consideram pe cea a luminii masurate in interiorul sistemului solar (masuratori astronomice) sau pe pamant( oglinzi, roti dintate), viteze relative la radiatia de fond de la Big Bang(CMB)  care sunt aici pe pamant (https://ro.wikipedia.org/wiki/Soare:
"Viteza orbitală a Sistemului Solar în jurul centrului Căii Lactee este de aproximativ 251 km/s.[113] Cu această viteză, Sistemul Solar are nevoie de aproximativ 1190 de ani pentru a parcurge o distanță de 1 an lumină sau 7 zile pentru a călători 1 (AU).

Calea Lactee se deplasează în raport cu radiația cosmică de fond (CMB) în direcția constelației Hidra cu o viteză de 550 km/s, iar viteza rezultată a Soarelui în raport cu CMB este de aproximativ 370 km/s în direcția Cupei sau a Leului.[114]"

Deasemenea exista si acea viteza de recesiune relativa la galaxii (intre ele) parca ar fi lipite de un balon care se umfla si se extinde creind pe suprafata sa acea viteza de recesiune  sau pe o suprafata plana care se dilata conform legii Hooke.Asadar astăzi știm că majoritatea galaxiilor (în afară de cele din apropiere) se îndepărtează de noi cu o viteză ce poartă numele de ,,viteză de recesiune" care este determinată de deplasarea lor spre roșu.
Vezi si :https://paginadeastronomie.wordpress.com/2015/02/07/legea-lui-hubble/:
Legea lui Hubble este o relație liniară între distanța către o galaxie și viteza sa de recesiune:

v = H*d

unde ,,v" este viteza de recesiune în km s-1, ,,H0" este constanta lui Hubble în km s-1 Mpc-1, iar ,,d" este distanța către respectiva galaxie în Mpc."

De-a lungul timpului, au existat multe încercări de a măsura cu exactitate constanta lui Hubble ce dă rata cu care Universul se extinde. Cea mai bună estimare a acesteia, acceptată în mare în zilele noastre, este H0 = 72 ± 8 km/s/Mpc. Pentru a se ajunge la această valoare au fost studiate supernove de tip Ia și stele cefeide variabile surprinse de TSH.

De aici daca se considera o miscare inversa se ajunge undeva unde a fost Big Bang ul punct aflat  peste tot in Univers daca puteti intelege asa ceva si care conduce la o distanta in timpul actual(varsta Universului) de cca 13,8 miliarde de ani.
Din diverse motive de aici se ajunge la un univers cu un dimetru observabil de 93 mlr ani lumina(si nu 27,6 mlrd a.l. cat s-ar putea crede)  si masa de 10^53 kg (densitate medie de  9.9 x 10−30 g/cm^3) cat am cantarit si eu prin considerarea sistemului universal(Planck) de unitati de masura,  https://ro.wikipedia.org/wiki/Univers

calahan

#102
Dl Virgil
In ultima vreme ai cam lipsit de la dezbateri si te apropii atitudinea d-lui profesor TV. Fiindca am vazut ca dumneata mai ai colaborari si pe forumul de cercetare, m-am gandit sa apelez la amabilitatea dumitale si sa te rog sa postezi, in pagina de la -Cercetare- linkul acesta care duce la cartea d-lui Gheorghe. Ca sa aibe si ei  o lucrare cu adevarat de cercetare. Caci altfel in paginile lor sunt mai mult bazaconii. Este acelasi link pe care i l-am dat si d-lui TV. Vroiam sa il rog pe dl Cavasi, dar vad ca nu se poate intra pe pagina d-lui.
https://drive.google.com/file/d/1HxI9IWXuxdCgXCiVkXIOFq_9MC_zzs0O/view?usp=sharing

calahan

#103
Atanasu
Ca sa poti sa corectezi textele postate candva, trebuie sa te inregistrezi dinou, ca sa se introduca programul de corectie. Daca ai accesat programul de corectie, apare in dreapta jos un buton, ca un patrat pus intro pozitie cu diagonala pe verticala. Daca dai clic pe butonul patrat, apare fereastra cu textul in care poti sa faci modificari. Dupa ce ai rectificat, dai clic pe salveaza. Succes.