Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

CE ESTE MASA RELATIVISTA;

Creat de Virgil, Ianuarie 07, 2023, 12:31:14 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Virgil

De multe ori mi-am pus intrebarea in ce consta masa relativista, si cum este posibil ca o masa a unei particule sa creasca odata cu viteza ei ?
Ca raspuns la aceasta intrebare am scris urmatorul referat care desi reprezinta o noutate in acest domeniu al relativitatii, trebuie sa marturisesc lipsa de interes a celor care cu adevarat se pricep la acest lucru.

https://drive.google.com/file/d/15OimwJgKn87ZWLBWU6uEatMDHaOz4jbS/view?usp=share_link

atanasu

Nu este out of topic pentruca ma refer la niste nume existente in text dar nu sunt legate de fapt de subiect ci de o amintire placuta din facultate, anul 2, cand am luat 10 la un examen fara sa-l mai sustin.
La Fizica in sem 2 facusem ceva cuantica(la poltehnica nu cine stie ce)  si deci si despre magnetonul Bohr -Procopiu pe care desigur profesorul aproape ca l-a predat cu numele doar de Procopiu.
Facusem in sem. 1 Mecanica teoretica cu momentele fortelor etc etc luasem zece si stiam inca ce invatasem asa ca am incercat sa deduc formula lui Procopiu cu un rationament de mecanica clasica si mi-a iesit .
Mergand la consultatia inaintea examenului, pe care obisnuia s-o acorde profesorul,  i-am aratat ce fausem .
El s- uitat , m-a intrebat destul de mirat daca chiar eu facusem asta, s-a scarpinat in cap si mi-a cerut carnetulul de note.
Noroc ca-l aveam si asa am scapat de examen caci mi-a trecut un zece frumos si semnat cu convingere.:). Am mai patit unele la fel de nostime dar fara sa scap de examene.
Fiind eu si Ion este un cadou frumos pe care mi l-ai facut de ziua mea.
Dar textul inca nu l-am parcurs dar o voi face macar pentru asta.
Te intreb :este si in carte acest 4. sau sunt si alte lucrari ale tale pe care cu parcimonie incepi de acum sa le desfasori in fata noastra si daca da de ce de abia  acum? 

Virgil

Mai intai "La multi ani " de sfantul Ioan.
Interesant ce ai spus despre magnetonul Bohr-Procopiu, si te felicit.
Daca te intereseaza ce am scris eu despre asta voi prezenta un referat separat.
Numarul 4 este pentru mine ca am scris patru variante.
Spor la studiu, ca ce am scris trebuie citit cu atentie.

calahan

Dl Virgil
Am rasfoit articolul dumitale si imi pare rau sa spun ca mi se pare gresit ce spui dumneata, ca la diferenta celor doi vectori ridicati la patrat, se aplica teorema lui Pitagora. Nu exista niciun triunghi dreptunghic, fiindca cei doi vectori viteza sunt coliniari sunt pe aceeeasi directie. Vectorul luminos este perfect liniar, si merge perfect liniar, nu este elicoidal cum il imaginezi dumneata. Si atunci trebuie cautat un alt mecanism al cresterii relativiste a masei. Daca spune ca creste masa, asta ce inseamna? Ce creste? Creste cantitatea de substanta, creste si volumul si densitatea? Se lipeste ceva din spatiu pe particula accelerata spre viteze luminice? Dupa mine termenul beta, din formula relativista, este un termen metafizic, care nu produce niciun efect fizic. Fiindca imi pare a fi perfect logic ca nu se poate compara viteza relativa dintre sisteme v, o viteza fictiva care nu este a niciunui sistem, cu viteza, cu translatia absoluta a luminii in vid c. Aceasta comparatie ar fi posibila doar daca unul dintre sisteme ar fi in repaus absolut. Fiindca atunci viteza relativa ar fi de fapt viteza de translatie absoluta a unui sistem si deci s-ar putea compara cu viteza, cu translatia absoluta a luminii.

Virgil

Daca citeai mai atent, la pagina 2 este desenat cercul trigonometric unde se vad cei doi vectori care nu sunt coliniari.

calahan

Dl Virgil
Pentru ca fotonul sa mearga elicoidal, ar trebui ca pe langa inertia fotonului, coliniara cu inertia particulei, sa mai existe doua forte, care sa devieze fotonul; una transversala si tangentiala si una centripeta, care sa lipeasca fotonul de particula. Cand fotonul se lipeste de particula, ii transfera masa cu inertia si impulsul. Dar de unde vin acesti fotoni care insotesc particula? Sunt emisi odata cu accelerarea particulei?
Relativitatea spune ca fotonul nu are masa inerta de repaus si ca are doar masa de miscare, datorata energiei transportate. Daca fotonul ar avea masa de repaus, cat de mica, atunci cand ajunge la zborul cu viteza luminii inj vid c, masa fotonului ar creste la infinit. Ceeace nu se constata si nu se poate. Acest fapt contrazice predictiile relativitatii. De aceea zic eu ca termenul relativist beta este metafizic si nu produce niciun efect fizic. Doar produce impregnarea fizicii cu metafizica. Dar fanii relativitatii, o sustin cu hotarare si toate institutele de cercetare, de specialitate, cenzureaza orice experiment care ar produce date ce ar contrazice relativitatea.

Virgil

Confundati fotonul cu o particula daca ii atribuiti o masa. Fotonul nu are masa, inertie, sau forta centrifuga. Drumul parcurs de foton este dat de geometria spatiului care inconjoara o particula. De aceia traversarea sticlei sau apei de catre un foton de face cu viteza subluminica, pentru ca de fapt spatiul parcurs de foton este mult mai mare pentru ca este deformat datorita prezentei atomilor mediului respectiv. De fapt ceia ce observam la trecerea luminii printr-un mediu transparent reprezinta o viteza aparenta a fotonului, si nu o viteza reala care este tot "c".

calahan

#7
Dl Virgil
CitatConfundati fotonul cu o particula daca ii atribuiti o masa. Fotonul nu are masa, inertie, sau forta centrifuga.
Dumneata esti tributar relativitatii, care spune ca fotonul nu are masa inerta sau de repaus. Fiindca pasamite fotonul nu ar exista niciodata in repaus. De parca ar putea exista structura dinamica fara de masa. Eu am retinut ideea ca particulele elementare ar fi forma de existenta a fotonilor in repaus. Si ca fotonii au exact masa particulelor din care se nasc prin reactiile de anihilare. Dupa cum spui dumneata ar inseamna ca formulele care dau masa fotonului nu au nicio valabilitate si ar trebui scoase din manuale. Si nu era vorba de nicio forta centrifuga. Era vorba de o forta centripeta, care ar trebui sa lipeasca fotonul pe particula. Iar inertia fotonului este purtata de masa fotonului si explica foarte simplu observatia experimentala ca lumina, fotonii, undele  E-M nu produc retroradiatie. Numai inertia impiedica aparitia retroradiatiei. Dar dumneata nu prea esti obijnuit sa tii seama de datele experimentale si nici de logica formulelor. Cum sa inteleg eu ca fotonul nu are masa, daca formulele dau masa fotonului?. Toata judecata mea se bazeaza pe ce spun formulele. Eu alt argument nu am. Se vede ca vederile noastre asupra fenomenelor fizice nu se prea potrivesc. Fiindca eu nu sunt fixat in dogmele relativiste si fiindca eu nu am de publicat nicio carte de fizica. Nu am de ce sa fac elogiul relativitatii. Ba as zice ca este o teorie diversionista, care doar consuma energiile cercetatorilor in directii fara nicio revelatie fenomenologica, cu esuare doar in metafizica.

Virgil

D-nul Calahan, scrii prea mult, si eu nu prea am timp decat seara. Daca vrei sa intelegi de ce fotonul nu are masa, incearca sa afli care este masa unui semnal sonor care se transmite printr-o bara de metal. De ce o bara de metal? pentru ca spatiul prin care se propaga fotonii are o densitate foarte mare, mult mai mare decat o bara de fier. Poate ca relatia lui Einstein m.c2=h.f ;  din care; m= h.f/c2 ; te face sa crezi ca fotonul chiar ar avea masa. Fotonul nu are masa fiind o unda, dar este purtator de impuls, asa cum un val poate distruge o barca tot datorita impulsului.

calahan

Dl Virgil
CitatFotonul nu are masa fiind o unda
Dumneata tot sustii cu hotarare aceasta dogma relativista, cand datele experimentale ca; sinfazarea campului electric cu cel magnetic si lipsa retroradiatiei, arata ca in vid nu functioneaza mecanismul undelor. Dar dumneata nu vrei sa tii seama de aceste observatii. Si mai sunt si parametrii fizici ai structurii de motor electric liniar, propulsat prin spatiul fizic de forta electromagnetica. Parametri demonstrati cu legile electromagnetismului, de care dumneata tot nu vrei sa tii seama. Ce facem? Nu mai sunt valabile observatiile experimentale si legile electromagnetismului.

calahan

Dl Virgil
CitatDrumul parcurs de foton este dat de geometria spatiului care inconjoara o particula.
Eu am inteles ca drumul parcurs de foton este determinat de gradientul indicelui de refractie in mediul de foarte mare densitate energetica din jurul particulei.