Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Big Bang

Creat de daddy08, Martie 13, 2009, 09:30:30 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

atanasu

Solo:
a)  cred ca e preferabil sa continuam discutia dintre tine si Puiu -o problema de eistemologie la sectiunea de Filozofie a stiintei pe un fir reat de electron in 2012 dar care din pacate a murit tot atunci;Il putem redeschide si acolo sa rezumi tu discutia ta cu Puiu cu concluziile pe care le-ai putea trage azi si daca sunt in stare pot sa intervin si eu. Coordonatele firului sunt : titlul "Despre adevarul absolut in stiinta" la  https://forum.scientia.ro/index.php/topic,3996.0.html

b) Un alt fir potrivit este redeschis de curand de mine, dar este mult mai vechi initiat in 2008 tot de electron la https://forum.scientia.ro/index.php/topic,181.45.html cu titlul "Elemente de epistemologie "

c) In ceea ce priveste continuarea unei discutii pornind de la intrebarea dnei Ivanescu care se pare ca a fost multumita cu ce a obtinut atunci, daca crezi ca se mai poate spune ceva, fie creezi un fir nou  la  "Critici ale paradigmei actuale in stiinta", fie preiei unul existent si inchis mai de demult  acolo sau la alta sectiune care s-ar preta la o continuare cu acest topic sau eventual continuam aici disutia unde ai semnalat  intrebarea u Big Bangul fiind in topic aproape orice problema ce se poate conexa cu crearea materiei, cu cuantica, cu relativitatea si or mai fi destule domenii conexe si deci destul de in topic. :)

princehansolo

#91
In legatura cu https://forum.scientia.ro/index.php/topic,4910.msg65129.html#msg65129 (ANALIZA 7 ). De unde s-a ajuns la concluzia ca radiatia cosmica de fond corespunde unei temperaturi de 3 K? Atmosfera Pamantului are temperatura mai mare de 3 K. Nu este ecranata temperatura de 3K de una mai mare? Apropo de ecranare: atmosfera Pamantului este transparenta pentru orice fel de radiatie electromagnetica? Eu stiam ca are ferestre de transparenta.
Toate-s vechi și noi sunt toate

atanasu

#92
Raspunsul meu imediat ce citesc acest mesaj al tau este : nu stiu.
Dar daca acest subiect interesant nu a fost abordat in textele sintetizate de mine sau in ce am scris eu ulterior si nu cred ca as fi abordat problema si apoi sa o uit  Recunosc ca nu mi-am pus-o pentruca nefiind fizician nu stiam argumentele date de tine in intrebare(ecranare, ferestre de transparenta).
Am cautat imediat pe google la "radiatia cosmica de fond' la  https://ro.wikipedia.org/wiki/Radia%C8%9Bie_cosmic%C4%83_de_fond
sau https://www.physlink.com/Education/AskExperts/ae525.cfm sau https://arstechnica.com/science/2013/03/squeezing-more-information-out-of-the-cosmic-microwave-background/ , https://arstechnica.com/science/2013/03/squeezing-more-information-out-of-the-cosmic-microwave-background/ , https://www.esa.int/Space_in_Member_States/Romania/Planck_dezvaluie_un_Univers_aproape_perfectsi nu am gasit pusa acesta problema dar al treilea link din 2013 poate ar trebui urmarit pana azi din punct de vedere a evolutiei problemelor ridicate O sa mai caut, dar asta cred ca trebuie sa o faci tu mai in detaliu si daca nu gasesti nimic (eu cred ca totusi ce spui tu nu a fost o problema caci nu putea sa fie nebagata in seama de atatia oamei de stiinta importanti si sa treaca neobservata Poti chiar deschide un fir cu acst topic si oricum daca nu reusesti sa o lamuresti tu si eventual cu un marunt ajutor si de la mine, poti sa folosesti https://www.scientia.ro/qa/ forum-blog abia acum vazut si  care este   foarte  bun dar expeditiv, fiind deci o deosebire intre el si forumul nostru, dar poate ca acolo a ramas nivelul ridicat al interlocutorilor iar aici si dupa disparitia lui electron pare ca se alege praful(sa fie clar eu nu mm negat niciodata calitatile deosebite ale lui electron printre care insa nici caracterul si nici o anume generozitate stiintifica nu se regasec, dar gata nu o sa mai fac nici-o referire decat doar daca voi putea sa fiu laudativ, ca nu vreau sa plece de aici, cum cred ca din cauza lui in trecut multi de valoare au prasit foumul.
Ceva despre ecranare: https://www.jurnalistii.ro/cosmos-voyager-2-radiatii-informatii/

Ce am dat aici sunt linkuri  cu care am pierdut cateva ore. Mai mult nu cred ca reusesc sa fac si o sa explic zilele astea de ce primul meu raspuns care ti se pare poate surprinzator este:  Nu stiu.

PS.  Daca in toate linkurile date gasesti elemente ce contrazic cele scrise de mine in Hibele...te rog mult sa semnalezi, tu fiind mai la curent acum cu acestea

princehansolo

#93
Am cautat in Wikipedia si am gasit: https://en.wikipedia.org/wiki/Wilkinson_Microwave_Anisotropy_Probe#Main_result: "Measured is the temperature obtained from a Planck's law interpretation of the microwave background". Cine doreste mai mult, https://en.wikipedia.org/wiki/Planck%27s_law si https://en.wikipedia.org/wiki/Black-body_radiation

Pe scurt, temperatura este transformarea conform legii Planck a microundelor masurate din radiatia de fond cosmica. De fapt sunt masurate microunde in GigaHertzi si transformate conform legii Planck in temperatura... Nu-i o temperatura reala. Cred ca cea mai corecta exprimare ar fi: temperatura radiatiei de fond este de 3 K.

Multam oricum, Atanasu. Si eu mi-am piedut ore bune pana m-am lamurit.

PS. Imi pregatisem o alta intrebare: daca-i asa de rece radiatia asta, inseamna ca putem raci corpurile pana la 3 K daca le radiem cu microunde de 25 GHz? Dar am fost dezamagit cand am vazut ca nu-i decat o transformare matematica...
Toate-s vechi și noi sunt toate

atanasu

Multumes si eu dar chestia asta cum ca nu-i o temperatura reala ma cam surprinde. poate o poti explicita cat de cat. Adica cand si cum avem temperaturi reale si cand doar umbra unor temperaturi?

princehansolo

Il citez pe valangjed:
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop. Cazul de fata (temperatura cosmosului) mi se pare un exemplu de abuzare a limbajului.

Citat din: atanasu din Februarie 14, 2021, 06:43:19 PM
Multumes si eu dar chestia asta cum ca nu-i o temperatura reala ma cam surprinde. poate o poti explicita cat de cat. Adica cand si cum avem temperaturi reale si cand doar umbra unor temperaturi?
Nu stiu alte exemple in care temperaturile reale si temperaturile matematice se amesteca. Am dat mai sus exemplul de pe WIkipedia cu radiatia corpului negru:  https://en.wikipedia.org/wiki/Black-body_radiation.

Pot sa dau alte exemple de exprimare interpretabile:
- masa fotonilor: E=mc2 si E=hv, de unde unii trag concluzia ca masa fotonului este hv/c2 (https://ro.wikipedia.org/wiki/Foton. Se stie ca fotonii nu au masa.
- masa bosonului Higgs: bosonul Higgs a fost detectat ca o variatie de energie in detectori, nu ca o masa (masurata in subunitati ale kilogramului).
- liniile campului magnetic: nu exista,liniile fiind de fapt doar aranjarea piliturii de fier in campul magnetic (https://forum.scientia.ro/index.php/topic,5456.msg72116.html#msg72116). In functie de granulatia piliturii, acestea au alta forma: https://forum.scientia.ro/index.php/topic,5456.msg72108.html#msg72108
Toate-s vechi și noi sunt toate

valangjed

Citatul nu imi apartine, este preluat de la Werner Heisenberg.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

princehansolo

#97
Atanasu,

Am gasit astazi pe cutia de becuri noi din comert temperatura de 3000 K (de 9 W consum, echivalent cu 75 W incandescent, 810 lumeni). Si mi-am adus aminte ca se mai foloseste temperatura culorilor la calibrarea monitoarelor de calculatoare pentru a fi corespondente cu tipografiile (Photoshopul vechi permitea asta).
Toate-s vechi și noi sunt toate

atanasu

#98
Voi reveni in curad la Big Bang pe firul lui Hodor facut aproape integral de mine si cu o mare audienta  dar voi posta si aici ce voi scrie acolo caci sunt persoane care urmaresc si acest fir.

atanasu

#99
Dar pana atuci contiui cu informarea dvs si un ajutor memorie pentru mine:

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/descoperiri/telescopul-webb-a-descoperit-o-galaxie-care-seamana-cu-calea-lactee-si-care-contrazice-tot-ce-se-stia-despre-evolutia-galaxiilor-2580313    19.11.23

Sistemul îndepărtat, numit ceers-2112, a fost observat de o echipă internațională folosind telescopul spațial James Webb. La fel ca galaxia noastră, ceers-2112 este o galaxie în spirală, iar acum este cea mai îndepărtată galaxie de acest fel observată vreodată. La fel ca galaxia noastră, are în centrul structurii o bară formată din stele. Ceers-2112 s-a format la scurt timp după crearea universului, care se estimează că are o vechime de 13,8 miliarde de ani, iar structura galaxiei exista deja 2,1 miliarde de ani mai târziu..... ,,În mod neașteptat, această descoperire dezvăluie că galaxiile care se aseamănă cu ale noastre existau deja în urmă cu 11.700 de milioane de ani, când Universul era la doar 15% față de cât este acum", a spus autorul principal al studiului, Luca Costantin, astrofizician la Centro de Astrobiologia din Madrid.
...Astronomii credeau că galaxiile în spirală barate, cum este Calea Lactee, nu au apărut până când universul a atins cel puțin jumătate din vârsta sa actuală, deoarece se credea că a fost nevoie de câteva miliarde de ani de evoluție galactică înainte ca stelele din galaxii să poată forma bare centrale. Barele iau forma atunci când stelele din galaxiile în spirală se rotesc în mod ordonat, așa cum se întâmplă în Calea Lactee. Până acum, astronomii nu credeau că galaxiile timpurii aveau suficientă stabilitate pentru ca barele să se formeze sau să reziste. Dar descoperirea lui ceers-2112 sugerează că această evoluție a durat doar aproximativ 1 miliard de ani sau chiar mai puțin, a spus de la Vega.

Nota mea: Sa veem daca imensiunile ocupate  acestea nu vor depasii spatiul presupus a-l ava Univrsul la aca vreme timpuri. :)


https://www.digi24.ro/stiri/externe/asa-arata-500-000-de-stele-nasa-publica-imagini-nemaivazute-din-inima-galaxiei-calea-lactee-2587007 20.11.23
   ,,Telescopul Webb ne dezvăluie o cantitate incredibilă de detaliu și ne permite să studiem formarea stelelor în acest tip de mediu, lucru care nu era posibil înainte", a adăugat el. ,,Centrul galactic este cel mai extrem mediu din galaxia Calea Lactee, putem testa cel mai riguros teoriile despre formarea stelelor", a adăugat profesorul Jonathan Tan. Printre cele 500.000 de stele din imagine este și un ,,mănunchi" de proto-stele, aștri care încă se formează și obțin masă și strălucesc ca un foc de tabără în mijlocul unui nord negru....
Aflat la aproximativ 25.000 de ani-lumină de Pământ, centrul galaxiei este suficient de aproape încât să ne permită să studiem stele individuale folosind telescopul James Webb. Aceste imagini permit astronomilor să obțină informații fără precedent cu privire la formarea stelelor și cum depinde acest proces de mediul cosmic, mai ales când e comparat cu alte regiuni ale galaxiei.


https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/descoperiri/marele-inel-o-megastructura-cosmica-nou-descoperita-pune-la-indoiala-teoriile-despre-univers-2646599    13.01.24

Aşa-numitul Big Ring are un diametru de aproximativ 1,3 miliarde de ani-lumină, fiind una dintre cele mai mari structuri observate vreodată. Aflat la peste 9 miliarde de ani lumină de Pământ, este prea slab pentru a fi văzut direct, dar diametrul său pe cerul nopţii ar fi echivalent cu 15 luni pline.
În teorie, mărirea universului ar trebui să dezvăluie o întindere vastă, fără caracteristici. Cu toate acestea, Marele Inel este una dintre structurile de dimensiuni neaşteptat de mari, aflate pe o listă din ce în ce mai mare. Printre altele se numără şi Arcul Gigant, care apare chiar lângă Marele Inel şi care a fost de asemenea descoperit de Lopez în 2021. Astronomii au calculat că limita teoretică actuală a dimensiunii structurilor este de 1,2 miliarde de ani lumină, dar Marele Inel şi Arcul Gigant, care se întinde pe o suprafaţă estimată la 3,3 miliarde de ani lumină, încalcă această limită.
În mod curios, cele două structuri se află la aceeaşi distanţă de Pământ, în apropierea constelaţiilor lui Boötes the Herdsman, ceea ce ridică posibilitatea ca ele să facă parte dintr-un sistem cosmologic conectat. ,,Aceste ciudăţenii continuă să fie ascunse, dar cu cât găsim mai multe, va trebui să ne confruntăm cu faptul că poate modelul nostru standard trebuie regândit", a declarat Lopez. ,,Avem nevoie de o teoremă complet nouă a cosmologiei".
Big Ring a fost descoperit prin analiza datelor din Sloan Digital Sky Survey (SDSS), un catalog de quasari îndepărtaţi. Aceste obiecte sunt atât de strălucitoare încât pot fi văzute de la miliarde de ani lumină distanţă şi acţionează ca nişte lămpi gigantice şi îndepărtate, luminând galaxiile intermediare pe care lumina lor le traversează pe drum şi care, altfel, ar rămâne nevăzute.

https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/misterioasele-unde-radio-care-vin-din-spatiu-devin-din-ce-in-ce-mai-ciudate-261613717  , 12.2023

Undele radio rapide, niște străfulgerări luminoase de unde radio de o milisecundă, sunt unul dintre cele mai mari mistere ale cosmosului, iar în ultima vreme au devenit și mai ciudate, relatează CNN

Primele unde radio rapide, sau FRB, au fost descoperite în 2007. De atunci, sute dintre aceste evenimente rapide și intense au fost detectate, venind din puncte îndepărtate din univers. Într-o miime de secundă, exploziile pot genera la fel de multă energie cât soarele într-un an sau chiar mai mult. Dar astronomii nu înțeleg ce provoacă aceste explozii de unde radio.
Multe FRB-uri eliberează unde radio care durează cel mult câteva milisecunde înainte de a dispărea, ceea ce face ca exploziile radio FRB să fie dificil de observat. Dar se știe că unele unele sunt repetitive și eliberează explozii ulterioare, care au permis astronomilor să urmărească semnalele până la galaxii îndepărtate. La început, exploziie FRB 20220912A păreau similare cu altele cunoscute. Fiecare explozie detectată a trecut de la frecvențe mai mari la frecvențe inferioare. Dar o privire mai atentă a semnalului a dezvăluit ceva nou: o scădere vizibilă a frecvenței centrale a exploziilor. Scăderea a devenit și mai evidentă atunci când cercetătorii au convertit semnalele în sunete, folosind note pe un xilofon. Notele înalte corespund începutului exploziilor, notele joase acționând ca tonuri de încheiere.
...Astronomii bănuiesc că unele explozii FRB pot proveni din magnetari, nucleele puternic magnetizate ale stelelor moarte. Dar alte cercetări au sugerat că ciocnirile dintre stelele neutronice dense sau stele moarte, numite pitice albe, pot fi cauza. ,,Reducem sursa FRB la obiecte extreme, cum ar fi magnetarii, dar niciun model existent nu poate explica toate proprietățile care au fost observate până acum",


atanasu

#100
Am sters