Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

SpaceAlliance.ro : Primul portal romanesc de tehnologii aerospatiale

Creat de Adi, August 06, 2008, 11:33:55 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Electron

Animatia cu ISS si modulele instalate de-a lungul timpului este foarte reusita. :)

e-
Don't believe everything you think.

s.p.a.c.e

Un nou articol de pe SpaceAlliance:

Probleme termice pentru satelitul indian Chandrayaan1
Satelitul indian Chandrayaan1 a intampinat in luna noiembrie, prima de operare, anumite probleme termice astfel ca planul de a produce observatii simultane cu toate instrumentele de la bord nu va putea fi pus in aplicare decat mai tarziu-din ianuarie 2009.
Dupa intrarea pe data de 14 noiembrie in orbita finala de observatie a Lunii, s-a observat ca temperatura interna a crescut pana la 49 de grade Celsius.
Cele 10 instrumente stiintifice de la bord au un consum energetic intre 400-450 W, dar la aceasta se mai adauga caldura disipata de calculatorul de bord, baterii, energia solara din expunere directa la Soare precum si cea reflectata de suprafata Lunii.
Izolatia termica se face prin straturi succesive izolatoare dar aceastea nu sunt prezente acolo unde instrumentele stiintifice trebuie sa fie expuse direct suprafetei lunare pentru a permite observatii.
In acest conditii pentru moment se va mentine strategia de a porni instrumentele pe rand si de a minimiza astfel caldura disipata in interiorul structurii satelitului.
De la sfarsitul lunii decembrie se asteapta ca expunerea la razele solare sa se diminueze si implicit temperaturile induse in interior sa scada-atunci fiind planificata si pornirea altor doua instrumente mari consumatoare de energie- X-ray spectrometer si SARA.
In ciuda acestor mici probleme operationale, agentia spatiala indiana a facut publice deja o serie de imagini si filme spectaculoase cu suprafata lunara.

galerie foto

video
http://www.spacealliance.ro
Primul portal din Romania dedicat tehnologiilor aerospatiale

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

s.p.a.c.e

Articol SpaceAlliance

Amanare pentru Mars Science Laboratory

NASA a anuntat astazi printr-un comunicat de presa sustinut de administratorul Michael Griffin si de Ed Weiler administratorul asociat pentru stiinta spatiala ca misiunea viitorului rover american pentru Marte- Mars Science Laboratory a fost amanata din octombrie 2009 pentru sfarsitul anului 2011.
Acest lucru se datoreaza in special intarzierilor din faza de proiectare-constructie, in special problemelor aparute la mecanismele de comanda si control, probleme care nu au putut fi rezolvate in timp util pentru o lansare in 2009 (desi s-a sperat pana in ultima clipa ca o solutie va fi gasita).
Avand in vedere agenda foarte incarcata si lista problemelor care ar fi sporit riscul unui esec al misiunii, s-a decis amanarea lansarii. Cateva luni ar fi suficiente dar din pacate lansarile spre Marte urmeaza o perioada ciclica de 26 de luni, astfel incat urmatoarea fereastra de lansare a ramas 2011.
Amanarea lansarii se traduce nu numai printr-un binemeritat ragaz oferit proiectantilor dar si printr-o suplimentare a costului misiunii care a crescut de la estimatul 1.6 miliarde dolari in 2006, la 1.8 miliarde in 2007 si pana la 2.2-2.3 miliarde pentru o lansare in 2011.
MSL este unul dintre cele mai complexe proiecte spatiale din istorie-un rover cu greutate de 900 de kg si cu o incarcatura de instrumente stiintifice de 80 de kg (fata de actualele rovere care cantaresc 174 kg si instrumente de 7 kg), cu un nou sistem energetic bazat pe reactoare nucleare RTG mostenite de la misiunile Viking si cu un nou sistem mult mai complex de aterizare pe suprafata martiana.
Durata misiunii, stabilita oficial pentru 1 an martian adica 686 zile terestre, va fi cu siguranta mult extinsa daca nu vor aparea probleme tehnice majore, avand in vedere ca reactoarele nucleare au o perioada de operare de aproximativ 14 ani.
In lumina acestor probleme tehnice si a provocarilor tot mai mari la care misiunile spre Marte vor fi supuse, administratorul NASA a anuntat si planul pentru urmatoarea decada 2010-2020, respectiv concretizarea initiativei de colaborare ESA-NASA inceputa in iulie 2008, printr-un acord ferm de cooperare tehnica si stabilirea unei arhitecturi comune pentru satelitii si roverele martiene. Se are in vedere astfel participarea la viitoarea misiune europeana ExoMars (planificata pentru 2016) precum si o alta misiune comuna mult mai complexa decat cele de pana acum, care ar trebui sa intoarca inapoi pe Pamant mostre de sol colectate de pe Marte, costul misiunii de 6-8 miliarde dolari urmand a fi suportat in comun de cele doua agentii.

Poza Marte-Spirit
http://www.spacealliance.ro
Primul portal din Romania dedicat tehnologiilor aerospatiale

Adi

Excelent articol, multumim, l-am pus chiar acum pe site, cu cateva docuemntari video si linkuri catre NASA si Wikipedia.

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

s.p.a.c.e

Va anuntam ca SpaceAlliance are incepand de astazi o sectiune media imbunatatita:
-galeria de poze cu primul satelit romanesc
galerie 1
galerie 2
galerie 3

-galerie de poze cu statia spatiala internationala
galerie 1
galerie 2

-prima animatie video cu Goliat
video lung-o orbita completa simulata in jurul Pamantului
video scurt
http://www.spacealliance.ro
Primul portal din Romania dedicat tehnologiilor aerospatiale

s.p.a.c.e

Un nou articol de pe SpaceAlliance

Posibil incident spatial

Dupa cum se stie, in cadrul programului american de construire a unui scut de aparare spatiala antiracheta, proiectul consta in plasarea pe orbita a unei retele de sateliti de supraveghere. Programul numit DSP (Defense Support Program) a fost deja inceput, la acest moment fiind oficial in functiune un numar de 6 astfel de sateliti (Satellite Early Warning System - SEWS).
Strategia de lucru inainte de lansarea celui de al saselea satelit este dezvaluita dupa cum urmeaza: in mod normal pentru asigurarea necesitatilor de derulare a operatiunilor programate sunt suficienti 5 sateliti, dintre care 2, cei mai vechi, asigura backup pentru cei 3 mai noi care lucreaza in "prima linie" (pentru cazul in care apare vreo problema in functionarea acestora). In cazul lansarii unui al saselea satelit, atunci el va deveni activ, cel mai vechi din cei 3 activi va trece in starea de asigurare backup, iar cel mai aproape de expirarea "timpului de viata" va fi retras.
Acestea sunt planurile pentru o operare nominala. Aceasta strategie nu prevedea insa aparitia unor probleme la satelitul nou lansat, situatie cu care se pare ca se confrunta US Air Force in acest moment.
Dupa plasarea pe orbita a DSP-18, 19,20,21,22, a venit randul pentru inlocuirea prevazuta a lui DSP 18 cu DSP 23. Lansarea in pozitia corespunzatoare de "prima linie" a lui DSP 23 a fost efectuata recent, insa la un moment dat US Air Force a pierdut controlul acestui satelit din motive inca necunoscute. Speculatiile ar putea presupune mai multe scenarii: pur si simplu defectiune, lovirea unui corp strain, atac suferit din partea unei puteri adverse sau o "aparenta" defectare ce ar putea furniza pretextul pentru deplasarea pe alte cordonate in scopuri de spionaj, de pregatire a unui atac etc.
Probabil ca americanii au studiat traiectoria pe care o va urma DSP 23 si au ajuns la concluzia ca aceasta nu ameninta cu adevarat integritatea vreunui alt satelit. Cert este insa un aspect, anume ca US Air Force a refuzat sa faca publice aceste evenimente, ele fiind observate din rapoartele furnizate de armata rusa referitoare la pozitia actuala a tuturor satelitilor prezenti in spatiu, ca forma de monitorizare a situatiei de securitatea proprie.
Este bine de stiut faptul ca, conform intelegerilor in vigoare, armata USA nu este obligate sa dezvaluie informatii privitoare la pozitionarea satelitilor de aparare strategica, aceasta obligatie revenind doar satelitilor civili.
Asta inseamna ca oficial nimeni nu ar fi observat ca DSP23 si-a schimbat traiectoria, daca nu ar fi existat raportul rus.
Problema este insa ca mai multe concerne care aveau in utilizare sateliti civili au primit aceste date care semnalau apropierea unui corp strain in proximitatea acestora, depasind cu mult limita de siguranta, motiv pentru care au cerut detalii pentru a putea reactiona in timp util, in sensul de a evita o eventuala coliziune prin modificarea altitudinii satelitilor civili. Cel mai aproape se pare ca a fost satelitul Intelsat IS 709 (la mai putin de 1 km dupa ultimele predictii) dar si satelitii Meteosat 8 (apartinand Eumetsat la o distanta de 10 km),Eurobird 9 (la o distanta de 4.4 km), Eutelsat W1 (la o distanta de 25.7 km) si satelitul militar rus Cosmos 2379.
Toti acesti sateliti se afla concentrati in partea vest africana a Ecuatorului (deasupra Gabonului) la o inaltime in jurul valorii teoretice pentru orbita geostationara (35786 km pentru pozitionare deasupra Ecuatorului).
Au fost efectuate mai multe cereri de informatii, dar US Air Force nu a raspuns solicitarilor, motiv pentru care fiecare a fost nevoit sa ia o decizie pe cont propriu.
Un aspect pozitiv al acestui incident il constituie declansarea unui schimb intens de informatii intre diversii operatori civili din domeniu si stabilirea de comun acord a instituirii unor sesiuni de informare reciproca in cazul unor situatii similare si chiar tendinta de formare a unei structuri legiferate care sa aiba rol in reglementarea actiunii in cazul unor asemenea fenomene.
http://www.spacealliance.ro
Primul portal din Romania dedicat tehnologiilor aerospatiale

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Am pus articolul pe site si am promovat galeriile foto si animatiile.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

s.p.a.c.e

http://www.spacealliance.ro
Primul portal din Romania dedicat tehnologiilor aerospatiale

Adi

Si noi va multumim pentru articol si ce faceti pentru societatea romaneasca.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

s.p.a.c.e

Lansare Ariane 5

Pe data de 20 Decembrie 2008 a avut loc cea de a sasea si ultima lansare Ariane 5 a anului 2008. O racheta Ariane 5- versiunea ECA capabila de a lansa o incarcatura maxima de pana la 9.6 tone intr-o orbita geostationara, a ridicat din Kourou Guiana Franceza, doi sateliti de telecomunicatii in greutate totala de 8340 kg.
Ambii sateliti- HotBird 9 si W2M apartin operatorului Eutelsat. HotBird 9 a fost produs de concernul EADS Astrium si va fi pozitionat la 13 grade est, avand acoperire peste Europa, Africa de nord si Orientul mijlociu. Va furniza 64 de transpondere in banda Ku pentru transmisia canalelor digitale si HDTV si are o estimare de operare de aproximativ 15 ani.
Satelitul W2M este conceput in parteneriat de EADS Astrium si ANTRIX (divizia comerciala a agentiei spatiale indiene ISRO) si va fi pozitionat la 16 grade est, cu acoperire nominala peste Europa, Africa de Nord si Orientul mijlociu, si cu o emisie ce se poate regla pe orbita pentru a acoperi alte zone cum ar fi Africa si Asia centrala.Va furniza 24 pana la 32 de transpondere in banda Ku (in functie de modul de operare).
Aceasta este lansarea cu numarul 42 din istoria Ariane Space si marcheaza o perioada foarte incarcata cu 9 zboruri intre august 2007 si august 2008. In afara acestei lansari, in 2008 Ariane 5 a reusit trimiterea cu succes a 8 sateliti de telecomunicatie si totodata a modulului ATV spre statia internationala ISS.
In acelasi timp au inceput pregatirile pentru cel mai incarcat an pentru Ariane Space- cu 8 lansari stabilite si inca cateva posibile. Prima racheta a fost deja trimisa pe componente din Europa spre spaceportul din Guiana pentru a fi asamblata si pregatita de lansare.
Agenda viitoarelor lansari cuprinde (deocamdata neconfirmat 100%):
-Ianuarie 2009- satelitul AirTV1
-Ianuarie 2009- COMS 1
-Ianuarie 2009- Microscope
-Februarie 2009-satelitii de telecomunicatie HotBird10 si NSS9 ; Spirale 1 & Spirale 2
-Februarie 2009- Afristar2
-Aprilie 2009-satelitii stiintifici ai agentiei spatiale europene ESA-Herschel si Planck
-Mai 2009- Helios IIB
-Mai 2009- Insat4G
-Mai 2009- TerreStar 1
-Iunie 2009- NSS 12
-Iulie 2009- Thor 6
-August 2009- JC-Sat 12
-Septembrie 2009- Amazonas 2
-Septembrie 2009- Badr 5
-Noiembrie 2009-intrarea in operare a rachetei Vega (lansarea primului satelit romanesc Goliat)
- 3 lansari Soyuz-2-1b/Fregat pentru Pléiades-2 / LISA si 2 Globalstar-2


Articol original SpaceAlliance
http://www.spacealliance.ro
Primul portal din Romania dedicat tehnologiilor aerospatiale

Adi

Am pus articolul pe site, plus poza si film youtube. Va multumim.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

s.p.a.c.e

Buna ziua si La multi ani! Doua noi articole de pe SpaceAlliance:

Lansare noua pentru China
Pe data de 23 decembrie, China a lansat cel de al treilea satelit meteorologic geostationar din seria FY2, pe o orbita inclinata de 105 grade, la bordul unei rachete CZ-3A (Chang Zheng-3A) cu trei trepte, de la centrul Xichang Satellite Launch Center (provincia Sichuan in sud vestul Chinei) specializat pentru lansari pe orbite geosincrone. Lansarea a fost cea de a 48-a din istoria centrului Xichang si cea de a patra pe anul 2008.
Fengyun 2-06 se alatura astfel seriei satelitilor meteorologici Fengyun2 cu Fengyun 2-04 si Fengyun 2-05 lansati in 2004 si respectiv 2006 si va colecta date despre sol, oceane si atmosfera care urmeaza a fi analizate de administratia meteorologica a Chinei.
Satelitul cantareste 1390 kg, are dimensiuni de 4.5 m lungime x 2.1m diametru, este stabilizat prin rotatie cu o viteza de 100 rpm si urmeaza sa inlocuiasca pe orbita mai vechiul satelit Fengyun-2C (Fengyun 2-04).
In 2007 China a efectuat un experiment de interceptare a unui satelit aflat pe orbita- ocazie cu care un satelit din prima generatie Fengyun (Fengyun 1C lansat in 1999 si devenit neoperational) a fost distrus de o racheta lansata de la sol.
Istoria lansarilor de sateliti meteo in China include patru serii Fengyun- FY1, FY2, FY3, FY4 (fiecare cu rol si caracteristici diferite):
FY-1A -lansare 06.09.1988        
FY-1B -lansare 03.09.1990    
FY 1C -lansare 10.05.1999    
FY 1D -lansare 15.05.2002

FY 2 (FY-2 01)-distrus la lansare                 
FY 2A (FY-2 02)-lansare 11.06.1997       
FY 2B (FY-2 03)-lansare 25.06.2000       
FY 2C (FY-2 04)-lansare 19.10.2004    
FY 2D (FY-2 05)-lansare 08.12.2006    
FY 2E (FY-2 06)-lansare 23.12.2008       
FY 2F (FY-2 07)-potentiala lansare 2010    
FY 2G (FY-2 08)-potentiala lansare 2012       
FY 2H (FY-2 09)-potentiala lansare 2014

FY 3A-lansare 27.05.2008     
FY 3B-potentiala lansare 2010

FY 4A-potentiala lansare 2015

http://www.youtube.com/watch?v=68LuCEmOiro

Articol original SpaceAlliance



Lansare Glonass
Pe data de 25 decembrie 2008 a avut loc o tripla lansare de la centrul spatial din Baikonur. Este vorba de lansarea unei rachete de tip Proton-M care a avut pe post de incarcatura 3 sateliti de tip Glonass-M (echivalentul rus al sistemului american GPS). Aceasta lansare face parte dintr-un program menit sa extinda sistemul rus, si urmeaza unei alte lansari din 25 septembrie cand alti trei sateliti de acelasi tip au fost injectati in orbita. Satelitii urmeaza sa devina operationali in maximum 45 de zile si au o durata de operare estimata la 7 ani. Toti trei vor face parte din planul orbital 1 si vor ocupa pozitiile 2, 3 si 8. Au dimensiuni de 2.4 m x 3.7 m si pana la 7.2 m pentru panourile solare desfacute si cantaresc 1480 kg.
Sistemul Glonass consta astazi in 20 sateliti, dintre care 17 sunt operationali, 2 sunt in stare de mentenanta si unul urmeaza sa fie retras. Pentru o acoperire completa a teritoriului Federatiei Ruse este nevoie de 18 sateliti functionali, iar pentru extinderea serviciilor la nivel global trebuie sa opereze 24 de sateliti. La capacitatea actuala a sistemului se acopera aproximativ 95% din teritoriul Federatiei Ruse si 83% global.
Sistemul Glonass a fost pus in functiune pentru prima data in septembrie 1993 cu un grup de 12 sateliti si a ajuns la numarul proiectat de 24 de sateliti pentru o acoperire globala, in decembrie 1995. Totusi datorita problemelor financiare din acea perioada si datorita lipsei unor noi investitii, o parte din sateliti au fost retrasi din activitate, fara a fi inlocuiti.
Sistemul consta din 3 planuri orbitale, separate la 120 de grade si satelitii din acelasi plan orbital separati la 45 de grade. Fiecare satelit efectueaza o orbita circulara la o inaltime de 19100 km si o inclinatie de 64.8 grade si are o perioada orbitala de 11 ore si 15 minute. Satelitii sunt identificati unic de asa numitul 'slot number' : primul plan orbital contine sloturile 1-8, al doilea sloturile 9-16 iar al treilea sloturile 17-24.
Rusia incearca astfel sa isi mentina independenta tehnologica in conditiile in care navigatia prin satelit este considerata un domeniu strategic atat pentru USA (sistemul GPS) cat si pentru EU (sistemul Galileo), iar acest lucru se poate observa si din evolutia bugetului alocat care a crescut de la 170 milioane de dolari in 2006 pana la 360 milioane de dolari in 2007, urmand sa beneficieze de alte 2.6 miliarde de dolari pentru atingerea unui numar de 30 de sateliti operationali in 2011.
Aceasta schimbare de conceptie a sistemului urmeaza unor studii efectuate in 2007, cand s-a decis modificarea numarului de sateliti de la 24 la 30- insemnand astfel 8 sateliti operationali plus 2 de rezerva pentru fiecare plan orbital. Noua generatie de sateliti Glonass-K care urmeaza sa fie lansati incepand cu 2010 beneficiaza de un design imbunatatit care ar trebui sa le mareasca perioada de operare (10 pana la 12 ani) si fiabilitatea, precum si de dimensiuni si greutate mai mica (750 kg) care ar permite inlocuirea lansatorului Proton-M cu Soyuz-2 (si aproape o injumatatire a costului de lansare).
Ambitiile Rusiei se vad si in numarul de lansari efectuate care a crescut de la 26 in 2007 la 27 in 2008 urmand sa ajunga pana la 39 in 2009. Totusi, foarte multe dintre aceste lansari sunt efectuate nu in nume propriu ci ca servicii pentru alte tari, iar in acelasi context trebuie amintita participatia ArianeSpace sau Eurockot/EADS.
Pe de alta parte actuala criza economica (si scaderea pretului international al petrolului) se estimeaza sa produca un deficit de 70 de miliarde de dolari in bugetul Rusiei, fapt ce ar putea sa afecteze direct investitiile tehnologice preconizate pentru 2009.

Articol original SpaceAlliance
http://www.spacealliance.ro
Primul portal din Romania dedicat tehnologiilor aerospatiale

Adi

Multumim mult, am pus stirea cu Glonass si pentru maine o pun si pe cea cu lansarea de sateliti din China.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro