Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

SpaceAlliance.ro : Primul portal romanesc de tehnologii aerospatiale

Creat de Adi, August 06, 2008, 11:33:55 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

admin

Multumim pentru cele doi noi articole, o sa le publicam. De asemenea, Ziua Online a preluat primul articol astazi cu link spre noi, parteneriatul cu ei pare sa se materializeze intr-adevar.

s.p.a.c.e

Un nou articol de pe SpaceAlliance

Probleme din nou pe Marte-de data aceasta pentru Spirit

Dupa problemele de saptamana aceasta soldate cu incheierea misiunii Phoenix, NASA anunta ca roverul sau Spirit a fost deasemenea afectat de vremea capricioasa de pe Marte. Furtunile de la suprafata planetei au scazut in asa masura vizibilitatea ca pe 9 noiembrie s-a realizat un record negativ pentru cei 5 ani de operare, in ceea ce priveste energia furnizata de panourile solare-respectiv 89Wh. Aceasta valoare este mult sub consumul necesar roverului pentru mentinerea bunei funtionari a echipamentelor. In aceste conditii inginerii de la JPL au luat masuri pentru evitarea aparitiei unui safe-mode automat.
Astfel consumatorii principali au fost opriti (ceea ce inseamna reducerea mergand pana la anularea completa a investigatiilor stiintifice), o parte din termistorii care asigurau incalzirea echipamentelor au fost opriti, iar in memoria de bord au fost anulate comenzile zilnice care porneau comunicarea cu satelitii de pe orbita-in schimb optandu-se pentru un singur contact programat pentru 12 noiembrie.
Drept urmare in toata aceasta perioada NASA nu va mai avea nici un fel de informatii cu privire la starea roverului, dar satelitii de pe orbita vor asculta semnalele venite de la sol. Daca totul decurge corect roverul ar trebui sa stea in stand-by, in schimb daca nivelul energetic de la bord a scazut sub pragul limita impus cauzand in acest fel o tranzitie automata in safe-mode, roverul va incerca sa restabileasca legatura cu satelitii (conform secventei de instructiuni de la bord prevazuta pentru safe-mode).
Conform ultimelor progonoze meteo, se spera totusi ca saptamana aceasta vremea sa se imbunatateasca.

Simulare rover 1
Simulare rover 2
Pagina video NASA
http://www.spacealliance.ro
Primul portal din Romania dedicat tehnologiilor aerospatiale

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Am publicat si articolul Experimentele Chinei creeaza probleme altor sateliti pe site. Va multumim.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

s.p.a.c.e

Cehia a devenit mebru deplin ESA
Astazi 14 noiembrie Cehia devine oficial al 18-lea membru deplin ESA, beneficiind astfel de toate avantajele acestui nou statut. Aceasta se traduce la nivel politic prin implicarea cu drept de vot in toate deciziile politice ale agentiei, posibilitatea personalului provenind din Cehia de a lucra pentru ESA, implicarea firmelor cehe in contracte de specialitate etc.
Romania care are deocamdata statutul de membru cooperant va deveni parte a agentiei europene in 2011.

SpaceAlliance
http://www.spacealliance.ro
Primul portal din Romania dedicat tehnologiilor aerospatiale

Adi

Excelenta veste pentru omenire si poate va impulsiona si pe oficialii romani. Vom pune stirea in seara asta. In plus, am pus si aceasta stire.

Pentru prima dată în istorie, drapelul indian a ajuns pe Lună. Acesta este vopsit pe exteriorul primei probe indiene ce a ajuns pe solul lunar, după ce a fost trimisă de sonda indiană Chandrayaan 1 care se află pe orbită în jurul Lunii pentru doi ani de zile, cu care ocazie va efectua hărţi precise ale solului şi subsolului lunar, absolut necesare pentru a trimite oameni pe Lună din nou spre 2020. India îşi consolidează astfel rolul de putere spaţială.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Am pus si stirea despre Cehia. Observ ca erau doar patru tari est europene asociate la ESA. Dintre ele, Cehia a devenit deja membra si mai raman in cursa Polonia, Ungaria si ... Romania. Totusi, nu vad Bulgaria. Asta cred ca explica de ce Bulgaria a ales sa isi trimita instrumentul stiintific pe satelitul indian Chandrayaan 1 si nu cu racheta Vega al ESA. Asa este?

Cehia este prima ţară din Europa de Est care devine membră cu drepturi depline a Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). Prin urmare, Cehia va avea drept de veto la proiectele europene de aerospaţiale, tehnologia europeană va ajunge în Cehia, industria sa va contribuie la proiectele europene, iar cetăţenii cehi vor putea lucra pentru ESA. România este în prezent membru asociat al ESA şi speră să devină membră în 2011.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Naveta spaţială Endeavour a fost lansată cu succes spre Staţia Spaţială Internaţională, cu şase astronauţi americani la bord, care timp de 15 zile vor lucra la îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pe staţie, care din 2009 va avea câte şase ocupanţi în loc de trei cât sunt în prezent.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

s.p.a.c.e

Update la stirea despre problemele roverului Spirit-SpaceAlliance

14.11.2008
Centrul de control de la JPL a anuntat astazi ca a reluat controlul asupra roverului Spirit. Acesta a reusit sa traverseze fara probleme furtuna de acum cateva zile, si ieri 13.11 a comunicat cu satelitii de pe orbita conform secventei de comenzi care fusese incarcata in prealabil la bord. Astfel s-a reusit evitarea aparitiei unui nedorit safe-mode.
Robotul se afla deocamdata in faza de investigare a parametrilor de la bord, inainte de reluarea operatiunilor stiintifice. A ramas totusi un semn de intrebare si o suspiciune totodata- cu privire la particulele de praf care au aderat pe suprafata panourilor solare. Acest lucru diminueaza vizibilitatea panourilor solare si inseamna pentru viitor mai putin curent incarcat in baterii (Ah).

18.11.2008
Operarea roverului Spirit se face in continuare cu multa prudenta. In ultimele zile, dupa cum se astepta, vizibilitatea s-a imbunatatit, dar avand in vedere sezonul, furtuni ca cea de saptamana trecuta pot aparea in orice moment. Energia produsa a crescut de la cei 89Ah din timpul furtunii la 161Wh, dar din pacate eficacitatea panourilor solare a scazut de la 33% inainte la 30% acum, acest lucru datorandu-se in principal prafului gros care le incarca si care impiedica radiatia solara sa fie exploatata corespunzator de celulele fotovoltaice. In urmatoarele zile s-a decis ca o parte din termistori sa fie opriti, si sa fie realizate doar observatii limitate si comunicatia cu satelitii de pe orbita. De pe 30 noiembrie incepe o perioada in care Soarele se va pozitiona intre Marte si Pamant ceea ce inseamna ca nu vor fi eclipse, iar centrul de comanda de la JPL intentioneaza sa suspende orice comanda catre rover, in acest timp el urmand sa functioneze autonom condus de software-ul de la bord. Deasemenea pe termen scurt nu se intentioneaza deplasarea roverului, el urmand sa ramana pentru moment in aceeasi locatie.
Animatie
http://www.spacealliance.ro
Primul portal din Romania dedicat tehnologiilor aerospatiale

Adi

Multumesc, o sa punem pe site.

Completare: am pus-o pe site, cu un mic sumar al meu si un film youtube. Va multumim si ne bucura ca Spirit isi revine.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Am scris si stirea aceasta, scriind de la zero o stire "ochita" de un voluntar (multumiri lui Alexandru Staetu). Va rog sa oferiti comentarii si sugestii, poate am gresit ceva in articol.

O echipă internaţională de cercetători anunţă argumente puternice pentru existenţa unui ocean pe Marte în trecut. Satelitul Mars Global Surveyor al NASA construise o hartă tridimensională a scoarţei şi cu această ocazie identificase şi o zonă uriaşă mai joasă, ceea ce sugera că poate un mare ocean se aflase pe o treime din suprafaţa planetei roşii. Acum, satelitul Mars Odyssey tot al NASA a demonstrat că anumite minerale sunt mai abundente în zona mai joasă decât pe malurile acesteia. Aceasta poate fi explicat dacă mineralele s-au sedimentat pe fundul unui ocean ce ar fi existat în trecut pe Marte. Studiul va fi publicat în o ediţie specială a Planetary şi Space Science.

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

s.p.a.c.e

Articolul este foarte corect. Ma bucur deasemenea ca reusiti sa promovati aceste stiri in presa din Romania ceea ce inseamna ca oamenii isi doresc sa citeasca si astfel de informatii. Asa cum ati spus si dumneavoastra prin intermediul ziarelor vizibilitatea acestor articole este mult mai buna. Cred ca scopul de la care au plecat aceste proiecte- popularizarea stiintei in general- incepe sa fie atins :)
http://www.spacealliance.ro
Primul portal din Romania dedicat tehnologiilor aerospatiale

Adi

Multumesc mult pentru tot ajutorul de pana acum. Impreuna putem reusi, intr-adevar, sa scriem stiri de calitate si interesante si sa le promovam in ziare, la scoli, etc.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

s.p.a.c.e

O noua stire de pe SpaceAlliance:

Cea de a cincea conferinta a grupului pentru observarea Pamantului GEO a avut loc astazi la Bucuresti. Romania care initial era prevazuta sa gazduiasca conferinta in 2010 a preluat calitatea de organizatoare dupa ce China s-a retras de pe agenda in urma dezastrelor naturale care au avut loc anul acesta.
In acest context s-a explicat mai bine si pozitionarea viitorului proiect Goliat-2 (zbor in formatie a mai multor sateliti) in cadrul unei cooperari internationale ce vizeaza monitorizarea vremii in spatiu (starea atmosferei inalte, starea Soarelui, vantul solar, fluxul de protoni  al Aurorei boreale).
Mai multe informatii in urmatoarele linkuri:
link1
link2
http://www.spacealliance.ro
Primul portal din Romania dedicat tehnologiilor aerospatiale

s.p.a.c.e

Referitor la stirea dumneavoastra despre implinirea a 10 ani de ISS -este intr-adevar un proiect care s-a realizat dupa mult timp, discutii si eforturi internationale dar in acelasi timp va intoarce multe alte beneficii in urma cercetarilor care se vor face.
Recomand un link foarte bun despre evolutia statiei pe pagina agentiei germane:
animatie DLR

Noi deasemenea avem pe site o animatie cu statia la nivelul anului 2008 aici, si un articol un pic mai tehnic aici.
Daca va ajuta puteti folosi aceste date.
http://www.spacealliance.ro
Primul portal din Romania dedicat tehnologiilor aerospatiale