Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Emisiuni de ştiinţă (video şi audio) cu Cristian Roman

Creat de Adi, Iulie 21, 2008, 05:07:48 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Update Adi 22 mai 2009: Noi am tot promovat episoadele de la Cronica Scepticului la revista presei de stiinta de la Stiinta Azi, sau in dreapta sus la noi pe site, dar acum am facut o sectiune despre podcasturi si emisiuni de stiinta din Romania, iar o categorie dedicata emisiunii Cronica Scepticului de la TVRM. Acolo vom incerca sa adunam usor usor toate numele emisiunii si sa le si comentam pentru dumneavoastra. Sfarsit Update.


O noua emisiune ce incearca sa separe stiinta de pseudo-stiinta a inceput pe 5 iulie 2008 la Televiziunea Romania de Maine. Se numeste "Cronica Scepticului", este realizata de Cristian Roman. Are loc sambata de la ora 11.30 la 12.00 si poate fi urmarita online si la www.tvrm.ro.

Este probabil ca arhiva emisiunilor sa apara si pe siteul revistei Stiinta si Tehnica, precum mai jos. Aceasta pentru ca realizatorul emisiunii este domnul Cristian Roman, cel care redacteaza revista Stiinta si Tehnica. Am aflat de asemenea ca domnul Alexandru Mironov coordoneaza sectiunea de stiinta a acestui post de televiziune care este detinut de cei care detin si Universitatea privata Spiru Haret si fundatia Romania de Maine, instutii care dezbat problemele educationale, stiintifice si culturale ale societatii in general si tinerilor in particular.

Domnul Cristian Roman ne incurajeaza sa oferim sugestii, pentru ca emisiunea este la inceput si este nevoie mare de a separa stiinta de pseudo stiinta. Pentru cei din tara dar nu numai, este o oportunitate de a fi si invitati la emisiune sau de a colabora sub diferite forme.Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

raul

#1
am vazut cateva din emisiuni si sunt foarte interesante......si propun o intrebare: in emisiunea 4 dl Roman a spus ca  desi luna cand rasare pare mai mare decat atunci cand este pe cer deasupra noastra, diametrul ei este de fapt acelasi. Cum are loc aceasta iluzie optica?

Electron

#2
Este mai degraba o "iluzie psihologica" si nu optica. Dovada este faptul ca daca faci o poza cu Luna aproape de orizont, tu o vezi mare "in natura" dar in poza o vezi "mica".

Explicatia ar fi faptul ca, atunci cand e aproape de orizont (in natura), luna devine automat inclusa in peisajul terestru obisnuit, unde, obiectele cu cat sunt mai indepartate, sunt mai mici (perspectiva, bat-o vina). In cazul Lunii, fiind atat de departe, e la fel de mare si "sus" si langa casa de la orizont. Ca atare, "calculatorul mintal" transforma Luna la orizont intr-un obiect foarte mare, deoarece pentru a se vedea la fel de mare "departe langa orizont"  ca si deasupra, trebuie sa creasca enorm in dimensiune "reala". Si asta pentru ca stim "din experienta" ca un avion de exemplu, dupa ce trece pe deasupra sa se miceasca spre orizont. Poate ramane la fel de mare doar daca "se umfla" foarte tare. Asta face "involuntar" si Luna.

In poza insa, toate obiectele se compara cu acelasi plan, unde Luna "revine" la dimensiunea reala.

e-
Don't believe everything you think.

Adi

Interesanta explicatie, Electron. Chiar ma intrebase cineva recent despre aceasta.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

raul

mersi Electron pt explicatie........e interesant ce ai spus tu. :)

raul

la fel se intampla insa si cu alte obiecte? de exemplu cu soarele........nu am observat dar chiar o sa fiu atent in legatura cu asta.

IT

Electron,

Nu sunt complet convins de explicatia ta. As spune ca in parte e si iluzie optica. De exemplu, in poza aceasta, mie imi pare luna foarte mare:

http://www.nightskyinfo.com/sky_highlights/hunters_moon/full_moon.jpg

In schimb, in poza urmatoare, pare mica:

http://i.pbase.com/g3/05/441905/2/55026661.900_0013c.jpg


Daca vreti sa cititi mai multe pe acest subiect:
http://www.lhup.edu/~dsimanek/3D/moonillu.htm

Electron

IT, e foarte faina imaginea. :)

De cate ori am facut eu poze cu luna la orizont, nu a iesit asa de "mare". ;)

e-
Don't believe everything you think.


Adi

Cronica Scepticului Episodul nr. 4
(despre erori si falsuri in stiinta)

Cronica Scepticului Episodul nr. 5
(demonteaza afirmatii despre sfarsitul lumii, in special despre rezonanta Schumann)

Cronica Scepticului Episodul nr. 7
(demonteaza afirmatiile cum ca omul nu a ajuns pe Luna - partea I)

Cronica Scepticului Episodul nr. 8
(demonteaza afirmatiile cum ca omul nu a ajuns pe Luna - partea a II-a)

Cronica Scepticului Episodul nr. 9
(demonteaza afirmatiile cum ca o planeta Nibiru ar distruge Pamantul in 2012, articol aparut in un cotidian national (!) in Romania). Domnul Cristian Roman a reactionat prompt si a demontat articolul scriind comentarii la articol, apoi i-a si dedicat o emisiune.

Felicitari dl. Cristian Roman pentru perseverenta!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Domnul Cristian Roman a creat si un blog, unde posteaza mereu sumarul si apoi inregistrarile emisiunii saptamanale Cronica Scepticului.

http://cristian-roman.blogspot.com/
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Electron

Salut, se pot accesa de undeva (pe net) editiile 2 si 3 ale emisiunii "Cronica scepticului" ?

e-
Don't believe everything you think.

Adi

Din pacate, nu exista inregistrarile pt emisiunile 2, 3 si 6. Daca ar fi fost, domnul Cristian Roman le-ar fi pus pe internet. Sunt emisiuni care merita vazute si comentate. Feedbackul nostru este important pentru a crea emisiuni tot mai reusite.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

cristist

Iluzia optica legata de Luna nu este explicata complet pana in prezent. Totusi o explicatie poate fi gasita aici: http://www.nasa.gov/vision/universe/watchtheskies/20jun_moonillusion.html. Exista acolo si o poza, pe care am folosit-o la emisie.
Vreau sa va multumesc tuturora pentru aprecieri. Va rog sa ma credeti ca imi dau curaj. Nu de alta, dar vedeti dumneavoastra articolul asta, in care ne omoara Jupiter!
http://www.evenimentul.ro/articol/jupiter-si-satelitii-sai-pregatesc-ierni-nucleare-pe-pamint.html
cred ca trebuie sa reactionam cumva, vine prostia peste noi.

cristist

Din pacate nu am reusit sa copiez episoadele 2 si 3. In ele vorbeam despre cartea "Creationismul stiintific" a unui anume conf. dr. Ioan Strainescu. O gasiti aici: http://www.creationism.info.ro/pagini/cs/csindex.html Am comentat partea cu pamantul tanar. Sunt multe argumente nestiitifice acolo. Pregatesc o emisiune pe partea cu evolutia.