Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Jandarmul presei de stiinta: Stiri de stiinta gresite in presa romaneasca!

Creat de Adi, Februarie 20, 2009, 10:53:59 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

jean

  Mda...nu stiu cat de mult ar creste sansele vieti pe o planeta care are in atmosfera 1000 de grade. :D
Cate elemente, substante mai sunt asa cum le stim noi la 1000 de grade?  ???

Adi

Citat din: Diana Basaca din Martie 12, 2009, 10:43:24 PM
Mie articolul nu mi se pare cu greseli atat de grave incat sa apara la sectiunea "Jandarmul".

Da, doar la articolul de Jandarm si Revista Presei, cu greselile corectate, pe un ton neutru, cum am facut eu mai sus. Va aparea deci la sectiunea Revista Presei pe site.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Citat din: jean din Martie 12, 2009, 10:47:49 PM
  Mda...nu stiu cat de mult ar creste sansele vieti pe o planeta care are in atmosfera 1000 de grade. :D
Cate elemente, substante mai sunt asa cum le stim noi la 1000 de grade?  ???

Ah, cred ca ei se referau la general, ca daca o planeta are acele elemente, ii creste sansa. Pe aceasta planeta, temperatura de 1000 de grade taie sansa vietii din start. Da, atunci trebuie reformulata si aceasta idee la ei in articol, ca sa fie clar.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

jean

  Mie i-mi plac articolele revistei Magazin si le citesc cu placere. Am vrut numai sa atrag atentia asupra acelor greseli, pentru ca cititorul sa fie informat corect. Nu vreau sa discreditez pe nimeni. Nu vreau razboi cu nimeni.

Adi

Jean, nici noi nu vrem sa discreditam pe nimeni sau sa avem vreun razboi. Am avut deja destula experienta cu Descopera.RO. Uite, vrei sa scrii tu un email catre domnul autor al articolului si pe un ton politicos sa ii semnalezi aceste posibile inadvertente? Ne pui si pe noi la cc si vedem daca raspund si corecteaza. Cateva greseli sunt evidente, si le poate corecta imediat, fara sa strice aspectul articolului. Ce zici?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Gasiti la comentariile acestui articol de pe siteul nostru o polemica despre importanta popularizarii stiintelor. Voi ce parere aveti?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

alinoz

uite si nenea asta de la cotidianu: http://www.cotidianul.ro/nca_un_pas_pana_la_citirea_mintii-76736.html

subtitlu: "Cel puţin 10 ani până la citirea integrală a minţii"

probabil traducind articoul http://blog.wired.com/wiredscience/2009/03/brainspace.html a dat peste "Though the findings fit with earlier demonstrations of visual memory's reconstruction from visual cortex activation patterns, study co-author Demis Hassabis, a London-based artificial intelligence researcher, cautioned that full-blown mind reading is still decades away."
Si uite asa "decades" s-a transformat in cel putin 10 ani. Nu sint cel mai mare specialist in domeniu (am ajutat echipa de BCI de la institutul la care lucrez acuma la mai multe experimente si chiar m-a pasioneza domeniul) dar in nici un caz nu sintem nici pe aproape de a decodifica mintea umana, simte la cel putin jumate de mileniu de asa ceva.
Mi se pare ca titlurile de tipul asta fac mult mai rau stiintei decit unele greseli de traducere sau lacune. Un subtitlu ca cel mentionat mai sus are darul de a creea  panica.

Adi

Alinoz, bine ai venit la noi pe forum! Si noi suntem de acord cu tine, ca astfel de titluri fac mai mult rau domeniului decat fac bine. Si totusi, mai sunt unii care zic ca sunt doar metafore, ca noi am fi inchizitia ce am vrea sa fie arse toate articolele, ca nu suntem capabili sa intelegem o metafora. Dar ce metafora? Una e ca in 10 ani e gata si alta e ca este "decades away".

Sa ne mai trimiti astfel de observatii. Si noi vom incerca sa le adunam neutru si diplomat. Se pare ca saptamana trecuta am fost prea acid, si nu a prins bine la presa. Mai bine mai neutru, diplomat si perserverent.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Jandarmul a aparut si la un articol din Cotidianul, care au organizat o dezbatere pe tema popularizarii stiintei.

Articol aici.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Este incredibil, dar adevarat. De fiecare data cand imi fac putin timp sa franzaresc presa romaneasca de stiinta, de fiecare data gasesc cate ceva in neregula. Astazi a aparut un articol la Realitatea.NET tradus de la BBC, foarte probabil ilegal. Am scris la BBC email sa ii instiintez. De asemenea, Mediafax a tradus de la The Telegraph, sigur ilegal. Am scris la The Telegraph sa ii informez. Mediafax mai tradusese din The Telegraph, i-am parat si atunci, au retras articolul. Dar iata ca ei continua sa traduca. Iar EvZ are un articol cu niste greseli grave de stiinta, semn ca e facut de ei insisi.

Voi ce masuri credeti ca putem lua care sa aiba ca finalitate ca marile ziare si trusturi sa inceteze aceasta practica? Sper ca adunand aceste articole plagiate si informand sursele serioase si cu putere din afara care sunt astfel prejudiciate, ele sa ia o masura. Haideti asadar sa adunam aceste articole. Singur nu pot. Am nevoie de ajutor. Sa facem toti.

Ce ziceti de ideea de a organiza un concurs de identificat articole gresite si articole plagiate din presa romaneasca?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Stilicho



MI5

Citat din: Adi din Martie 27, 2009, 01:25:30 PM
Jandarmul a aparut si la un articol din Cotidianul, care au organizat o dezbatere pe tema popularizarii stiintei.

Articol aici.

Mi-ar fi placut ca, Cotidianul sa va acorde voua meritul initializarii dezbaterii despre popularizarea stiintei... E clar ca ideea va apartine si ar fi fost frumos din partea lor nu doar sa va mentioneze, ci sa recunoasca faptul ca ideea voastra i-a inspirat...
Interesant este si faptul ca la dezbaterea lor a castigat echipa pro tabloidizare...  :(

Adi

Relativ la faptul ca a castigat echipa care sustinea tabloidizarea, vezi comentariul meu la acel articol din Cotidianul. Parerea mea este ca domnul Costi Rozoganu (parca asa il chema) a argumentat foarte bine, numai ca a argumentat pro-popularizare, iar nu pro-tabloidizare. Sau poate pentru dumnealui erau sinonime. Eu sunt de acord cu popularizare, vulgalizarea, dar nu sunt de acord cu greseli si cu plagiaturi. Sunt de acord cu metafore, dar sa le puna in ghilimele, cum fac britanicii. Sunt de acord cu a atrage atentia, dar sa foloseasca conditionalul, nu indicativul, cum fac britanicii.

O amica, Ana Trofan, care face parte din acea asociatie ARCOR (parca asa ii zice) care se ocupa cu oratoria si dezbateriile, chiar imi ceruse cu cateva zile inainte lista mea de articole gresite din presa despre LHC (din septembrie 2008, cand anuntau sfarsitul lumii). Nu am stiut pentru ce ii trebuia. Apoi ea m-a anuntat de eveniment. Deci a fost folosit ca si sursa de informare sigur de catre tabara anti-tabloidizare si pro-popularizare.

Dar nu stiu daca a fost folosit oficial de Cotidianul. Desigur, avem un parteneriat strans cu dumnealor, desigur stiau de actiunea Jandarmului, desigur poate noi le-am oferit ideea. Totusi, trebuie mentionat ca inainte de noi a fost domnul Cristian Roman la emisiuinea "Cronica Scepticului" la Televiziunea Romania de Maine (linkurile catre Google Video la emisiune le puteti gasi la www.StiintaSiTehnica.ro). Doar ca dumnealui nu oferea sursa din presa. Probabil are o anumita varsta si nu are chef de bataie pe fata cu trusturile din presa.

Ce am adus noi nou este tocmai acesta "inconstienta juvenila" in care eu, un singur om, ma iau la tranta cu trusturile astea mari. Ma exprim politicos, dar actionam ferm. Adunam aceste greseli, aceste plagiaturi si usor usor se face un dosar mare, cu care vom merge unde trebuie: la UE, la ziarele ce sunt prejudiciate prin plagiat, la CNA, la Clubul Roman de Presa, printr-o scrisoare deschisa, poate chiar printr-un protest. Idei sunt nenumarate.

Ideea este ca de fiecare data cand imi fac ceva timp sa frunzaresc media, mereu gasesc greseli si plagiaturi. Daca e sa ii urmarim mereu si astfel sa strangem si mai multe greseli si plagiaturi, ca dosarul nostru sa fie si mai consistent, trebuie sa facem mai multi si sa punem la acest topic stirile gresite sau plagiate. Doar impreuna putem reusi. Mai multi David, sa doboram pe acesti Goliat, sau mai bine zis sa ii invatam ca trebuie sa scrie articole proprii si corecte.

Idee de concurs

Ma gandesc sa organizez un concurs. Am doua carti in engleza "Razboiul lumilor" de H.G.Wells. Este celebra carte SF in care martienii ataca Pamantul, dupa care s-au facut recent si filme. Este totodata celebra pentru ca prin 1930, un om a citit la radio pasaje din carte si lumea s-a panicat, crezand ca ne-au atacat martienii cu adevarat. Multi oameni s-au sinucis in cateva ore. Altii si-au vandut proprietatile si le-au donat bisericilor. A fost o debandata generala in SUA. Si erau anii 1930. Cartile acestea contin si un CD cu inregistrearea audio originala de cand a fost citit asta la radio, plus alte informatii despre cum a fost scrisa cartea, cum s-a vandut, etc.

Credeti ca daca oferim astea premii, se va motiva lumea sa ne trimita stiri gresite? Mi se pare ca este exact pe subiect. Cand a aflat ca LHC aduce sfarsitul Lumii, cel putin o fata s-a sinucis (in India).

Mersi mult de opinia voastra.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

b12mihai

Cititorii ar trebui in primul rand sa aibe curaj sa dea in vileag stirile gresite sau cele care li se par dubioase.

Cu greu vom gasi oameni dispusi sa ne semnaleze greselile chiar si motivati de premii. Din simplul considerent ca nu constientizeaza gravitatea unei greseli (a unui text tradus - nu toti stiu engleza ca noi sau a unui autor de articol insetat de senzational).

Asta nu inseamna ca nu trebuie sa incercam, dar, zic eu, nu vor veni prea multe semnale.
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.