Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Concursul "Energia orasului tau!"

Creat de Adi, Decembrie 05, 2008, 12:57:50 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Pe durata semestrului doi al anului scolar in curs, StiintaAzi.ro va derula un concurs mai amplu decat cele de pana acum (care erau doar de eseuri) pe tema energiilor alternative. Grupuri de elevi vor trebui sa se gandeasca la energiile alternative care in cateva decenii ar putea oferi aproape toata energia necesara orasului lor, presupus ca va consuma atunci de doua ori mai mult decat acum. Grupurile de elevi vor trebui sa faca evaluari concrete ale solutiei, sa o explice, sa realizeze o macheta, un film de prezentare. Va fi un concurs amplu, cu juriu profesori din Marea Britanie, cu sponsori pe masura. Aici vom adauga inforamtiile despre concurs.

Va rugam sa oferiti sugestii, feedback.

Felicitari lui Andrei Luchici care a avut ideea si a pus ideea in practica, discutand cu profesorii lui de la University of London si cautand si sponsori deja.

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Puteti afla mai multe despre coordonatorul acestui concurs, Andrei Luchici, de la contacte de la StiintaAzi.ro.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Iata ideea concursului in engleza (pentru profesorii din juriu ce vor fi din Marea Britanie). Vom reveni cu o formula si in romana in curand.

Task:
It is a well know fact that Romania has always been very rich in natural resources, but as we all know, these do not last forever.
An online publication conducted a study which says that in less than 10 years, the oil and natural gas resources  will almost vanish. This fact doesn't imply that the natural resources of our country are finished, it's just saying that we need better ways of extracting them. 
Imagine that you live in the year 2025 in your hometown, in Romania, and the energy resources for your town are almost over. This is why, your mayor called for your team of young engineers to design a new system for creating and preserving energy. (E.g. Solar energy, Thermal energy, etc). Your solution is meant to sustain the city to function at normal parameters for at least 50 years and it also has to be environmental friendly!!
Your project must contain:
1. A description of your technical solution of your problem together with all the calculations needed to prove its efficiency.
2.An estimation of what materials and equipments you need and a cost estimation for building and maintain such a power supply unit.
3.A short analysis of how will this affect the people living in your town/city, and the environment.
4.A video containing a short description of your project and a scale model of your solution.
Note:
Normal parameters= assume that your town necessity of energy will double. This energy will be needed for powering the town infrastructure, the hoses, industry etc.

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

SD

Multumesc pentru introducere Adi.

Am sa va prezint pe scurt ultimele noutati legate de concurs...

In primul rand as vrea sa fac o clarificare...concursul nu este lansat de King's College, iar membrii juriului sunt doar colaboratori externi ai proiectului.

Juriul va fi format din 3 profesori din cadrul univ mele King's College London ( University of London) si 2 stundeti
1. Dr. Mark Miodownik - Seful departamentului de cercetare pentru Stiinta Materialelor la King's si coordonator al Marterials Library
2. Dr. Mike Clode - Membru al departamentului de cercetare pentru Stiinta Materialelor la King's
3. Dr. Steve Alty - Membru al departamentului de cercetare pentru Procesarea semnalelor digitale la King's
4. Andrei Luchici - student anul 1, inginerie mecanica, King's
5. Lynda Nwike - stundet anul 2, inginerie mecanica, King's

Colaboratori:
Recent am luat legatura cu cateva institutii de prestigiu din tara si din UK de la care astept raspuns. Dintre acestea, cele mai importante sunt:

1. IMechE, Londra, UK - Asociatia pentru Inginerie Mecanica
2. IET, Londra, UK - Asociatia pentru Inginerie si Tehnologie
3. British Council - care au raspuns si s-au oferit sa ne sprijine cu ce pot


Adi

Multumesc mult pentru completari, Andrei. Trebuie precizat ca Andrei a scris si la cativa sponsori potentiali din domeniul energiilor alternative din tara. Daca aveti sugestii de astfel de sponsori, va rugam sa ne spuneti, pentru a ii putea contacta.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

SD

Am postat mai jos tema concursului in limba romana!


Dintotdeauna Romania a avut un areal foarte bogat de resurse naturale, dar dupa cum stiti acestea nu sunt inepuizabile.
La actualul nivel al productiei, resursele de titei si gaze din Romania dovedite pana acum vor asigura o perioada de exploatare de doar circa 10 ani. Acest lucru nu inseamna ca rezervele naturale ale tarii noastre s-au epuizat.  Aceasta va reprezenta o problema serioasa daca nu se vor lua masuri pentru satisfacerea imediata si pe termen mediu a cererii de energie, la un cost cat mai scazut.
Imaginativa ca va aflati in Romania, in anul 2025, iar productia combustibili fosili aproape a incetat. De aceea, primarul orasului vostru v-a cerut sa creeati un nou sistem de producere(ex. Energie eoliana, solara, hidroenergie, etc.) si conservare a energie pentru a asigura fuctionarea orasului la parametri normali cu un cost cat mai redus. Nu uita sistemul trebuie sa asigure si protectia mediului!! 
Proiectul tau trebuie sa contina:
1. O solutie tehnica aplicabila pentru situatia in care te afli impreuna cu calcule detaliate care sustin eficienta ei.
2. Estimarea costurilor pentru implementarea unei asemenea solutii( materiale, implementare, intretinere).
3. Impactul pe care il va avea asupra oamenilor ( ce schimbari va produce introducerea noului sistem energetic in viata de zi cu zi)
4. Un model(macheta) a solutiei prezentate.
Nota: Parametrii normali de functionare = presupuneti ca orasul va avea un necesar dublu de energie ca in prezent. Aceasta energie fiind necesara pentru a alimenta: casele si gospodariile, fabricile si uzinele(daca exista), mijloacele de transport( masini, autobuze, trenuri), infrastructura orasului.


SD

Si acum sosesc si REGULILE!

Pentru a obtine formularul de inscriere, va rog sa ma contactati la adresa de email saveyourcity_app@yahoo.com

1. Competitia se adreseaza echipelor de cel putin 2 elevi de liceu.

2. Fiecare echipa are dreptul de a avea 1 singur profesor coordonator.

3. Solutia aleasa trebuie sa contina materiale, echipamente, etc deja existente. In caz contrar, orice inovatie trebuie dovedita stiintific.

4. Fiecare echipa va trebui sa trimita rezumate periodice cu progresul inregistrat.

5. Portofoliul trebuie redactat in limba engleza.
Nota: Se admit portofolii in limba romana numai in cazul in care elevii nu au posibilitatea de a-l redacta in lb engleza ( ex: provin dintr-un liceu unde nu se preda limba engleza)

6. Portofoliul NU trebuie sa depaseasca 20 de pagini, tehnoredactat si corectat, folosind cel putin font de dimensiunea 10.
Nota: Se admit portofolii redactate de mana in cazul in care elevii nu au posibilitatea sa utilizeze un PC.

7. Fiind o competitie online, solutia va trebui trimisa la adresa: saveyourcity_app@yahoo.com. Filmarea ( videoclipul ) cu prototipul solutiei urmand a fi postata pe site-ul www.youtube.com. In email trebuie doar sa SPECIFICATI LINK-UL CATRE YOUTUBE.

8. Orice implicare directa altor persoane este interzisa ( ingineri, cadre didactice).

9. Orice referinta la lucrari deja existente trebuie specificata. Orice incercare de plagiat insemand descalificarea echipei si interzicerea participarii la editiile viitoare al competitiei.


In curand voi posta si termenele limita pentru trimiterea formularului de inscriere si a portofoliului.

SD

Am lasat ce era mai rau la sfarsit :D

CRITERII DE CORECTARE SI NOTARE

1. O solutie originala bine documentata si sustinuta teoretic: 50%
2. Prototip                                                                 : 30%
3. Originalitatea ideei                                                   : 5%
4. Portofoliu bine structurat                                          : 10%
5. Studiul erorilor                                                        : 5%

Castigatorii vor fi alesi in ordinea descrescatoare a medie finale.

Adi

SD, excelenta continuare, chiar ai pus la punct usor usor mai toate detaliile. Sa vedem ce feedback primim. Voi trimite acum la profesorii cu care suntem deja in contact sa ii invitam sa ofere feedback la acest concurs. Cum l-ar face ei? Ce sugestii au? Cunosc potentiali sponsori? Felicitari pentru munca si rezultatele de pana acum in organizarea concursului ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Propun ca acest concurs sa fie deschis elevilor la licee nu doar din Romania, cat si din Republica Moldova. Propun sa nu fie deschis pentru studenti si nici pentru elevi de gimnaziu.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

O sa fie cam greu cu engleza eu am vazut probleme si la case mai mari, cine stie poate elevii sunt altfel.

Super tare ideea oricum!

Adi

Pai concursul asta nu va fi unul de eseuri, va fi pentru cei mai buni. Iar solutiile reale le vom transmite primariilor si guvernantilor. Vom oferi premii pe masura, gen un laptop. Asa ar fi ideal. Acum in State cu 400 de dolari poti lua deja laptop tare tare, core duo. Trebuie sa facem concursul serios, sa primim sponsorizari serioase si cu asa concurs si StiintaAzi.ro va fi mai cunoscut. Oricum, faptul ca juriul e din Anglia (nu oricine, ci profesori universitari in inginerie de la o universitate mare) cere ca materialele sa fie in engleza. Dar engleza pentru stiinta e usoara. Calculele conteaza.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

Oricum ideea e super tare, ash fi vrut sa fie concursuri de genul acesta atunci cand eram eu prin liceu... mult prea tare! FELICITARI!

Adi

Coesite, ma bucur ca iti place. Sa stii ca si tu esti invitata sa contribui cu ce poti la concurs. Esti deocamdata singura care a oferit feedback. Chiar acum o sa fac mailing list cu intreaga echipa de la StiintaAzi.ro si sa trimit mail la toti sa ii invit sa ofere feedback. Avem si cateva alte idei in lucru in prezent (precum calendarul pentru anul astronomiei 2009 si o brosura cu premiile nobel). Toate ar avea nevoie de comentariile echipei.

Dar da, asta e ideea, sa facem chestii cool pentru elevi, asa vor vedea ce cool si sexy, ca sa nu mai vorbim de banoasa, e stiinta.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro