Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Articole in lucru

Creat de Adi, Octombrie 22, 2008, 04:10:51 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Adaugat de Adi pe 3 ianuarie 2009. Iata sursele din care avem permisiune scrisa ca putem traduce articole. Din orice alte surse articole nu au voie sa fie traduse, ci trebuie rescrise in propriile cuvinte folosind informatiile de acolo, dar si din alte surse. In orice caz, sursele de informatii trebuie precizate clar. Deci putem traduce articole de la:

- Revista Symmetry (stiri noi in dreapta sus si articole ample, toate din fizica particulelor)

- Revista Elementaire (articole de popularizare a fizicii particulelor)

- Site-ul NobelPrize.org (informatii oficiale despre premiile Nobel: declaratii de presa, explicatii pentru public, autobiografii si biografii, etc)

- Orice site al NASA

- Siteul Interactions.org (articole si declaratii de presa din fizica particulelor)

- Blogul NotRocketScience (stiri la cald din medicina scrise de un jurnalist de stiinta profesionist care nu scrie citind alte articole din presa sau declaratii de presa, ci citidind direct articolul publicat de oamenii de stiinta, intelegandu-l si explicand ceea ce el intelege, este din domeniul biologiei, medicinei, domeniu in care autorul are studii stiintifice).

De aici putem prelua in romana gratuit, dar numai daca luam primul paragraf cu link, sau maxim 25% din articol cu link.
The Epoch Times Romania

Adaugat de Adi pe 06 august 2009. Iata surse de stiri de stiinta interesante.

http://www.physorg.com/ - stiri de stiinta originale sau declaratii de presa

http://www.newscientist.com/ - stiri de stiinta ale New Scientist

http://www.scientificamerican.com/ - stiri de stiinta ale Scientific American

http://sciencenow.sciencemag.org/ - stiri de stiinta ale revistei Science

http://www.nature.com/news/index.html - stiri de stiinta ale revistei Nature

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/default.stm - stiri de stiinta la BBC News

http://www.popsci.com/ - stiri atragatoare de stiinta, tehnologie

http://gizmodo.com/ - stiri despre gadgeturi

http://www.space.com/ - stiri despre astronomie, astrofizica si misiuni spatiale

http://www.snopes.com/ - mituri urbane demontate

Din fericire, numarul de voluntari motivati a crescut si avem acum vreo 4-5 voluntari activi care pot sa scrie articole de stiri simultan. Exista atunci sansa ca doi sa faca acelasi articol, cum s-a intamplat astazi, cand doi voluntari entuziasti au scris aceeasi stire. De aceea, va rog ca pe viitor cand va apucati sa scrieti o stire sa o treceti aici ca fiind luata. Scrieti data, in cateva cuvinte despre ce e stirea si link catre sursa. Multumesc mult. Ma bucur sa vad asa de voluntari motivati, precum cei care au fost declarati voluntarii lunii octombrie si vor primi cate o carte de stiinta si diploma StiintaAzi.ro.

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

staetualex


b12mihai

Dupa cum v-am spus si pe messenger il postez si aici pe acesta care este in lucru la mine: http://www.physorg.com/news143712781.html
Fiecare are scopul lui in lumea asta nebuna.


Adi

Excelente articole alese de voi. Le astept cu drag pe email si le voi publica deseara. Mult succes!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro


Adi

Felicitari pentru perseverenta voastra la scris articole, la cerut feedback si la implementarea lor. La fiecare iterare scrieti tot mai bine. Iata inca cateva sfaturi:

- Articolele de biologie/medicina trebuie trimise intai la Raul Sandu, coordonatorul pe biologie/medicina. Raul este student la medicina in anul cinci la Iasi. Raul ca corecta ca partea stiintifica din articole este corecta. De asemenea, va corecta cat poate gramatica, punctuatia, ortografia si va pune articolele pe site, asa cum le-as pune eu. Totusi, Raul va lasa articolele nepublice pe site. Asta voi face eu in timpul noptii in tara si seara la mine, dupa ce ma uit si eu o data pe articole.

- Reamintesc importanta unui bun sumar. Este cel mai important paragraf in articol. Oamenii il citesc intai pe acesta si apoi poate citesc mai mult, poate nu. Dar noi trebuie sa ne asiguram ca daca il citesc doar pe acesta, au aflat tot ce e esential. Verificati de fiecare data daca paragraful raspunul de la TOATE din cele 6 intrebari: Cine a facut Ce (o echipa de cercetatori de la universitatea cutare din tara cutare a descoperit cutare). Cum (folosind tehnici de biochimie moleculara sau ... studiind compusi din domeniul electronii moleculare sau analizand date de la la telescopul spatial Hubble). De ce/pentru ce (Aceasta descoperire este foarte importanta, pentru ca ...). Unde si cand (unde si cand a fost facuta descoperirea, sau macar in ce revista stiintifica a aparut articolul, de exemplu "Acesta descoperire a aparut in ultimul numar al prestigioasei reviste Nature, din 23 octombrie 2008). Atentie, cu o astfel de fraza trebuie sa se termine paragraful final mereu. Atentie, este o distinctie intre articolul pe care il cititi voi ce apare pe un site de stiri si articolul stiintific original, publicat in o revista de stiinta. La acesta din urma ne referim.

- Apoi la finalul articolului sa puneti ceva de genul: "Articol scris pentru StiintaAzi.ro de cutare. Puteti citi mai multe detalii pe Cutare". Si Cutare merge cu link spre articoul initial.

- scrieti fara alineate la paragrafe

- scrieti pe cat puteti cu diacritice (stiu ca ia timp, dar cu cat va antrenati mai mult, cu atat mai usor scrieti apoi cu diacritice; dupa ce va invatati, nu ar trebui sa i mai mult timp decat v-ar lua sa scrieti un articol fara diacritice)

Multumesc pentru luarea in considerare a acestor sugestii ... Mult succes in continuare si la cat mai multe articole!

Adi
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

Daca tot suntem pe un site mai elevat, bibliografia nu ar trebuii scrisa mai asa ... stiintific?
Adica:

Smith, J. et all, "The discovery of water", Nature, nr. 50, pag. 201, mai 2008


Adi

Citat din: Coesite din Octombrie 24, 2008, 08:19:52 PM
Daca tot suntem pe un site mai elevat, bibliografia nu ar trebuii scrisa mai asa ... stiintific?
Adica:
Smith, J. et all, "The discovery of water", Nature, nr. 50, pag. 201, mai 2008

Daca un autor se exprima asa este bine, insa nu este necesar. In practica, nimeni din cititorii nostri nu are acces la revista Nature si nu poate citi articolul, iar daca l-ar citi, nu l-ar intelege. Nature si Science sunt articole stiintifice, nu explicate publicului. Este suficient sa fie citata sursa Nature. Unde avem link la articolul inital din Nature, il punem pe site.

Asa cum ai spus tu se pune referinta in un articol de stiinta. Dar acestea ce le avem pe site sunt stiri, stiri despre stiinta, pentru publicul larg, care vrea sa inteleaga cu un efort minim despre progresele stiintei si tehnologiei, cum au fost obtinute, cum ii vor afecta viata si asa mai departe.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

Da am inteles, dr daca m-ati cita pe mine de exemplu asa cum zici tu si nu ai link catre articolul meu, m-ash supara tare!

Stiu ca e un pic mai pretentios, dar asa e corect. Nu e vorba de cine il citeste ci de respectarea copyright-ului.

Adi

Citat din: Coesite din Octombrie 24, 2008, 09:30:17 PM
Da am inteles, dr daca m-ati cita pe mine de exemplu asa cum zici tu si nu ai link catre articolul meu, m-ash supara tare!
Stiu ca e un pic mai pretentios, dar asa e corect. Nu e vorba de cine il citeste ci de respectarea copyright-ului.

Nu se incarca nici un copyright. Copyrightul se refera la a copia cuvant cu cuvant un text (sau in proportia de 80-90% sa fie cuvant cu cuvant, ma rog, definitia e mai vaga). Ori tu cand scrii o stire despre un articol de stiinta, povestesti in cuvintele tale ce zice artiocolui din Nature, deci nu copiezi articolul de acolo, deci nu ai cum sa incalci un copyright. Este suficient sa dai sursa (numarul din data cutare din Nature plus numele autorului principal si universitatea si tara) este suficient de precis pentru public pentru a cauta apoi in acel numar din Nature si a verifica informatia daca chiar doreste.

Este o diferenta intre un articol de stire in un ziar pentru publicsi un articol stiintific in o revista de stiinta pentru oameni de stiinta.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Coesite

In fine, eu mi-am exprimat parerea, daca o sa scriu un articol o sa pun bibliografia asa cum am spus mai sus  ;D

Adi

Citat din: Coesite din Octombrie 24, 2008, 11:00:56 PM
In fine, eu mi-am exprimat parerea, daca o sa scriu un articol o sa pun bibliografia asa cum am spus mai sus  ;D

Da, este perfect. Chiar ne-am bucura sa scrii si tu niste articole. Un articol de stire are nevoie doar de un singur paragraf, dar sinteza serioasa (cele 6 intrebari clasice sa fie raspunse) ca sa fie un articol bun. Deja daca omul citeste asta e suficient. Incercam sa mentinem cel putin 4 articole pe zi, chiar daca au un singur paragraf nu are nimic. Ajuta. Pentru a fi multi cititori fideli, trebuie cel putin 4 articole pe zi, am aflat ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Diana Basaca

Cum e weekend si toti suntem obositi (din categoria asta fac parte si eu), o sa scriu o stire foarte scurta de la http://www.sciencedaily.com/releases/2008/10/081024204136.htm .

Adi

Alexandru Militaru este un nou voluntar tot in clasa a noua, cum este si Diana. El a scris o scurta stire despre pisica fluorescenta. Bine ai venit in clubul StiintaAzi.ro, Alexandru!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro