Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Mituri si Legende

Creat de sumalan dorin, Iunie 02, 2013, 08:52:22 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

sumalan dorin

 
Salutari

Propun un nou subiect de discutie: mituri si legende.Deoarece consider ca ar fii interesant sa aflam cam ce mituri si legende mai daiune printre noi.Care este valoarea de adevar a unui mit sau a unei legende.Ce asemanari si deosebiri sunt intre miturile si legendele diferitelor popoare ,mijloacele de interpretare a miturilor.

1)Crearea Universului

2)Crearea Omului.

Ce spun miturile si legendele ?

Electron

Te invit sa prezinti miturile pe care le cunosti tu deja, ca sa stie lumea cu ce completari se mai poate veni.

e-
Don't believe everything you think.

vikingul

Foarte interesant subiectul! Imi place enorm! In ultima vreme am citit foarte multa antropologie a religiei si mitografie comparata. Anu asta am inceput sa citesc din Eliade si vreau sa citesc intreaga lui opera, dar din pacate din lipsa de timp am lasat deoparte aceasta preocupare pt. lunile de vacanta. La vara sper sa continui.
Sunt foarte multe mitologii: sumeriana, egipteana, greaca, romana, nordica, celtica astea ar fi cele mai cunoscute. Ar fi interesant daca fiecare ar cunoaste mitologii cat mai diverse. De asemenea exista miturile si legendele fiecarui popor in parte, cum avem si noi  mitologia romaneasca cu moroi, zmei, capcauni, Muma Paduri, Martolea etc. Ar mai fi si mitologiile fantasy cum este cea din cartile lui Tolkien. Ar fi util sa specifici la care sa ne referim! Banuiesc ca la primele. Despre ele avem si o gramada de informatii.

vikingul

Ce ma fascineaza la opera lui Eliade este ca dezvaluie matricea, schita fiecarei mitologii si aceasta schita este foarte asemanatoare la multe dintre ele. Hierofania, axis mundi, eterna reintoarcere, nostalgia pt. origini, toate aceste concepte se gasesc in marea majoritate a mitologiilor, mitologii ale unor popoare aflate la mari distante intre ele.

vikingul

Nu mai discutam? Imi placea subiectul! Apropo, Sumi ce studiezi sau ai studiat?
Ca sa stimulez un pic discutia voi descrie crearea universului si a omului conform mitologiei sumerine. La inceput au fost doar doi zei: Tiamat (zeita apelor oceanice) si Apsu sau Apzu (zeul apelor dulci). Cele doua zeitati simbolizeaza apele primordiale (interesanta simbolistica asta a apei ca un element primordial pe care o regasim in multe mitologii). Din unirea lor a rezultat o noua generatie de zei, dar acestia isi atrag dusmania lui Apsu care vrea sa ii distruga. Astfel zeii mai tineri il intemniteaza pe Apzu sub pamant. Zeul Kingu o informeaza cu privire la acest lucru pe Tiamat, care trimite 11 monstri sa razbune intemnitarea lui Apsu. Zeul Marduk ucide cei 11 monstri, pe Kingu si pe Tiamat. Pe Tiamat o taie in doua si dintr-o bucata creaza cerul, din cealalta pamantul. De asemenea el creaza oamenii din lut amestecat cu sangele lui Kingu. Ceilalti zei decid ca Marduk sa devina regele lor si acesta primeste cele 12 tablite ale destinului.

atanasu

#5
Redeschid acest fir creat de un vizitator Dorin S. si care desi interesant nu a produs decat putine postari cateva zile in iunie 2013 pe cand u nu era pe aici si unde doar un user vikingul a incercat sa contribuie dar a renuntat si din 2016 nu a mai dat pe aici.
Acest fir ca toate cele lasate in parasire -adormire mai mult timp decat 120 zile te primeste cu un mesaj:

ATENȚIE: în acest subiect nu s-a mai postat de cel puțin 120 zile.
Dacă nu sunteți sigur că e bine să răspundeți aici, vă rugăm luați în considerare deschiderea unui nou subiect.


Este un mesaj binevenit ca sa nu redeschidem din greseala un fir vechi inchis in mod natural sau fara sa avem ceva consistent de spus.

In acelasi timp in peregrinarile mele prin tabla de materii a forumului si mai nou gasind ca are si o functie de cautare unde poti afla diverse denumii de topice care te pot interesa, am gasit multe fire intersante inchise dar care ar merita redescise asa cum este si acesta.

De exemplu referitor la acesta pe care-l redeschid acum daca il cunosteam mai demult poate ca nu cream un fir special intitulat "ADAM si EVA chiar au existat!" (https://forum.scientia.ro/index.php/topic,5304.0.html)  pentruca intrebarea pusa de Dorin S. se refera si la mituri despre crearea omului si ce este Adam si Eva in Biblie decat un mit despre aceasta creare, care tot in firul acesta este pomenit si de vikingul in postarea sa unde se refera la crearea universului si a omului la Sumer unde asemanaor ca si la evrei dar inaintea lor omul este creat de zeul Marduk(Dumnezeul lor) din lut si sange: " Zeul Marduk ucide cei 11 monstri, pe Kingu si pe Tiamat. Pe Tiamat o taie in doua si dintr-o bucata creaza cerul, din cealalta pamantul. De asemenea el creaza oamenii din lut amestecat cu sangele lui Kingu. Ceilalti zei decid ca Marduk sa devina regele lor si acesta primeste cele 12 tablite ale destinului.
Si deasemeni  observand ce scrie vikingi imi aduc aminte ca am auzit intr-o emisiune facuta cu reptatul OZN-olog autor de multe carti si articole, dr in matematica Dan Farcas ca in Maramures  exista asa numita legenda cu Fata padurii mai nou  coborand dintr-un obiect ce ar parea sa fie un  OZN si fiind foarte cunoscuta aceasta entitate miraculoasa in zona.
Asadar acest subietse poate lega si de subiectul OZN care este si el tratat si intrerupt la firul  "UFO - mit sau adevar? " (https://forum.scientia.ro/index.php/topic,4207.0.html) in deembrie 2012, subiect ce se poate continua in contxt UFO sau si aici in context legende si mituri.

Asadar cei interesati in 2013 de acest fir pot reveni sa continuie discutia, eu orcum avand ce spune referitor la Adam si Eva.

PS Am dat o cautare dupa "fata padurii" si am gasit aceast link: https://www.youtube.com/watch?v=yAdK3Ez8GxA