Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

datarea cu C14 corecta sau nu?

Creat de dublon, Septembrie 12, 2008, 10:40:24 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

valangjed

Eroarea intrinseca a unui aparat de masura depinde de caracteristicile constructive ale aparatului si de metoda de masurare deci eroarea de masurare la datarea cu C14 depinde de factori pe care eu nu ii cunosc.In general , clasa de precizie a unui aparat este marcata pe acesta .
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

mircea_p

Citat din: Sigma2 din Iunie 09, 2010, 02:24:07 PM
C-TIN:Credca arheologia se bazeaza f.mult pe aceastametoda,La a 2-a intrebare, nu stiu cat de importanta/sigura este aceasta e aceasta metoda.Sa zicem ca pt o perioada relativ recenta,3-4 milenii iCh pt care avem documente scrise,putem verifica rezultatele incrucisat.Pt perioade mai vechi (cu 5-10 milenii in urma)nu mai avem alt reper si vom accepta rezultatele asa cum sant.
Si acum am si eu o intrebare:
La o vechimeestimata de 3ooo de ani care ar fi eroarea:cateva decenii, un secol, cateva secole?
Se pot altera rezultatele prin modificarea cantitatii de reactivi necesari reactiei, sau prin manipularea eronata a aparaturii?

Calibrarea datarii cu C14 se face in principal pe baza comparatiei cu datele din dendrocronologie, adica datarea pe baza inelelor de crestere din copaci.
In prezent datarea pe baza de C14 poate merege inapoi 50-60,000 de ani. Folosind astfel de curbe de calibrare se elimina efectul variatiei continutului de carbon 14 in atmosfera. Datele dendrocronologice sant corcete, in principiu, cu precizie de un an.
Se cunoaste de asemenea faptul ca dupa anii 1950 a crescut continutul de C14 in atmosfera datorita, in principal, exploziilor nucleare.

Datarea nu se bazeaza pe o reactie chimica. Reactivi se folosesc doar pentru curatarea probelor, cand este cazul. Determinarea raportului C14/C12 se face acum cu ajutorul spectrometrului de masa care separa izotopii dupa masa. In trecut se masura activitatea probei ceea ce are dezavantajul ca necesita o cantitate mai mare de material pentru aceeasi precizie.




Sigma2


valangjed

Citat din: Sigma2 din Iunie 24, 2010, 11:05:35 PM
Da, cred c-am inteles.
Domnule Sigma2 , ar fi trebuit sa spun ,mai de mult , ca eu sunt metrolog.Mii de scuze pentru aceasta scapare!
Dar (exista si un "dar") metrologia se ocupa de stiinta masurarii.Imi pare rau ca nu am putut da informatii despre datarea cu C14.Eu am dat doar informatii din "acea specialitate care se numeste metrologie".
Am lucrat ca inginer metrolog in domenii, cum ar  fi masurarea temperaturii ,debitului , presiunii gazelor si lichidelor ,tensiunii si curentului electric , magnetizarii (sau tensiunii magnetice) , aparatelor pentru masurarea distantei (micrometre , shublere ,etc)
In concluzie , un metrolog nu poate sti eroarea de masurare pentru oricare aparat de masura (fie el pt. masurarea timpului ,distantei ,iluminarii ,prostiei sau fericirii).De aceea imi cer scuze (as fi vrut in numele tuturor metrologilor) ca nu putem masura toate marimile (exista marimi masurabile sau marimi nemasurabile (ex. nu se poate masura fericirea sau moartea )(si nici prostia).Eroarea intrinseca este scrisa pe aparatul de masurare.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Sigma2

valanjed

Nu-ti inteleg motivul supararii tale.Daca am insistat cu intrebarile, nu inseamna ca ma interesa CV-ul tau.
Referitor la celalalt aspect :normal ca nu voiam o determinare exacta a erorii. ci o estimare, aproximare(de exemplu daca estimezi varsta unui om nu stii exact daca ii are pe cei 7 ani de acasa).
Decat sa-ti ceri scuze in numele metrologilor pt acuze inchipuite, mai bine ti-ai cere scuze pt mitocania proprie.Comparati raspunsul cu al celorlalti useri care mi-au raspuns si vei constata diferenta.

valangjed

Citat din: Sigma2 din Iunie 21, 2010, 05:08:04 PM
Nu ma refeream la specialitatea ta in datari cu C14, ci la specializare  mai generala in metrologie
Inca odata imi cer scuze!Am crezut ca te iei de metrologi ,in general (cam asa lasa de inteles ,postul).
Acum apropos de metrologi , o sa-ti scriu o versificatie ,care ,daca vei avea nevoie vreodata sa stiii viteza luminii ,pana la a opta zecimala ,
o sa te ajute :D
Of,metrologi ,metrologi
Eruditi , metrologi ,
Nu fiti , chiar ,pisalogi.

Sper sa ma ierti!
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Sigma2

valanjed

Ca sa eliminam orice fel de ambiguitati:eu sunt pasionat de egiptologie, unde
metoda cu carbon se foloseste pe scara larga.Exista si acolo sceptici care-i
cotesta valabilitatea, si eu eram cam derutat.De aceea am fost asa insistent.
.Nici una din replicile mele nu a fost ironica, dar tu cred ca esti mai suspicios.
Scuza-mi si tu cuvintele mai tari ,dar nici mie nu mi-a convenit sa ma tratezi
ca pe Anatol.

P.S.Mersi pt poezioara..Intr-adevar numarul de litere din fiecare cuvant exprima cifrele viteza iluminii.

valangjed

Daca toate conflictele s-ar rezolva prin numararea unor litere , sincer , as fi fericit si cred ca si "lumea" ar fi mai fericita.
Toate cele bune!
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro