Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Tratarea cancerului cu fizica particulelor

Creat de Adi, Noiembrie 19, 2007, 08:43:54 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Este vorba despre tratarea cancerului sau radierea suprafetei fructelor pentru a rezista mai mult. Ideal ar fi sa poti trata cancerului direct biologic/genetic, dar de multe ori e nevoie sa inlaturi fizic zona afectata. De obicei chirurgii taie cu bisturiul zona de cancer. Acum putem distruge cu fascicule de radiatii (protoni, neutroni, ioni usori) zona bolnava si numai pe ea, spre deosebire de iradierea cu fotoni care distruge si zona sanatoasa de langa tumoare si nu o distruge asa de eficient.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Astazi a aparut in Cotidianul un articol despre un studiu despre o noua metoda de radioterapie, care ar fi mai buna decat cea clasica, dar nu explica ce fel de radiatii (noi) foloseste. Banuiesc ca se refera la neutroni sau la protoni, dar nu este clar. O sa mai caut pe net in engleza. Am pus comentarii detaliate la ei la articol, invitandu-i sa vina sa puna intrebari la noi pe forum. Iii asteptam.

http://www.cotidianul.ro/un_nou_tip_de_radioterapie_poate_oferi_o_viata_mai_lunga_pacientilor_cu_cancer-55139.html
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Am urmarit pana la sursa aceasta stire, am lamurit-o, am prezentat-o ca si comentarii la articol si le-am dat un exemplu despre cum se face treaba. Macar de l-ar urma ... Mda, vad ca au sters lista mea de linkuri, erau foarte utile...

***

Nariad 15-Aug-2008 20:42
Ce fel de radiatii?
Exista multe feluri de radiatii: lumina (radiatii X) sau particule (protoni, neutroni, electroni, ioni usori). Care din aceste radiatii au fost prezentate in studiu? In articol nu i se aminteste deloc. Am cautat pe Mediafax si nu am gasit nici un articol pe aceasta tema. Dar fara tipul de radiatii, tot degeaba e articolul. Se spune DOAR in titlu ca e un nou tip de tratatament. Ei bine, in ce consta in general un tratament clasic? Ce aduce nou acest tratament? La aceste doua intrebari de baza trebuie sa raspunda un articol pe o tema asa de importanta.

Cum nu stim ce fel de radatii sunt folosite, iata aici articole detaliate, traduse de noi la FizicaParticulelor.ro, despre tratamentul cancerului cu neutroni, cu protoni si cu alte radiatii. ....
Adrian Buzatu, doctorand in fizica particulelor
(Mesaj editat de cotidianul.ro)

***
Declaratia de presa originala
Am gasit pe net declaratia de presa initiala.
http://media-newswire.com/release_1070718.html

Am gasit si un articol din presa de limba engleza.
http://newsdaily.com/news/science/ralph_weichselbaum/

Din pacate, nici una din aceste doua surse nu mentioneaza tipul de radiatie. Pare sa vorbeasca de radiatie in general, care e efiicenta, spre deoebire de chimoterapie.

Asadar, vina pentru neclaritate nu pare sa fie a Cotidianului. Totusi, trebuia sa caute si mai mult. O sa caut sa vad ce gasesc ...

***
Articolul din revista stiintifica
Am gasit articolul original, din revista Clinical Cancer Research, care a aparut chiar azi, 15 august, iar online din 12 august. Pentru cei care au abonament (poate de la o universitate), linkul este acesta:

http://clincancerres.aacrjournals.org/cgi/content/full/14/16/5255

Din pacate, nici macar in acest articol nu scrie tipul de radiatie folosit. Am scris un email la contactul oferit din declaratia de presa pentru ca cere lamuriri. In nici cinci minute, am primit raspuns, e drept nu foarte lamuritor. Dar mi s-a trimis articolul original si mi s-a spus ca se folosea radioterapie standard.

Din aceasta inteleg ca se foloseau raze X. Doar raze X. Si totusi s-au obtinut rezultate bune. Asadar titlul articolului este gresit. Nu este o noua metoda de radioterapie. Ci se aplica radioterapie fiecarei zona din corp care avea metastaze. Adica cancerul era raspandit in cateva zone, ca niste insulite, si se aplica radiatii ionizante la fiecare din aceste zone.

Rezultatele ar fi inca si mai bine daca s-ar folosi fascicule de neutroni si de protoni. Acestea sunt un adevarat miracol. Provocarea este pentru fizicienii din fizica particulelor sa construiasca acceleratoare tot mai mici ca marime, pentru a incapea in o sala de spital. Iata deci unde este viitorul ...

In concluzie, iata un exemplu de cum ar fi trebuit Cotidianul sa investigeze aceasta informatie si pana la ce surse sa mearga: stire in engleza, declaratia de presa, articolul original, mail pentru informatii suplimentare la cei la contact la declaratia de presa. Iar nu sa se limiteze la ce zice amaratul romanesc de Mediafax, care traduc si ei de unde apuca ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

A raspuns un domn "Sakura" si m-am bucurat ca au fost utile comentariile mele. Am adaugat atunci si un sumar al terapiei cu ajutorul neutronilor, protonilor si al ionilor usori.

Sakura 16-Aug-2008 05:22 - Multumiri... cititorilor

Multumim (din nou) d-le Nariad (Adrian?) pentru precizari pe care ziaristii visatori de cititori de elita nu sunt in stare sa le faca...

Si eu mi-am pus aceeasi intrebare cititnd articolul, despre ce fel de radiatii ar fi vorba? Initial ma gandeam ca s-o fi inventat o noua utilizare pentru radiatii de radiofrecventa de unde scurte. M-am gandit la asta deoarece recent am citit ca si-n Romania sunt disponibile mici interventii chirurgicale putin invazive pe baza de radiofrecventa. Ma gandeam ca daca undele de radiofrecventa de la 4-500 MHz in sus provoaca usor cancer (si cele la frecvente mai joase dar la puteri/expuneri mult mai mari) atunci poate s-a gasit si o modalitate de a distruge selectiv celulele canceroase cu ele. M-am lamurit insa dupa citirea comentariilor.

Alo, Cotidianul!!! Cum doriti sa va mentineti "ziar cu cititori de elita" daca preluati aceleasi traduceri de 2 bani pe care le preia toata presa romaneasca? Este chiar atat de greu sa va documentati putin?? Daca un cititor o poate face, un ziarist de ce nu poate??? De fapt nu stiu de ce ma mai mir, ati avut si articole muuult mai nereusite decat acesta. Vezi ca exemplu acum cateva zile textul despre "Altima, hibridul electric de la Nissan"... :(
raspunde

5 Nariad 16-Aug-2008 08:43 - Completare

Domnule Sakura, ma bucur sa vad ca au fost utile cuiva completarile mele. In primul meu comentariu am oferit linkuri la articole de popularizare detaliate despre radioterapia cu protoni si cea cu neutroni, traduse de voluntarii nostri la FizicaParticulelor.ro, insa Cotitidianul a scos aceste linkuri. Daca doriti, vi le pot trimite. Va invit sa cautati pe google "Adrian Buzatu" si sa imi trimiteti un email la adresa de email de la contact. Sunt doctorand in fizica particulelor si sunt pasionat de aceste lucruri precum tratamentul cancerului cu ajutorul fizicii particulelor (fascicule de radiatii).

Iata pana una alta o mica completare. In tratamentul cancerului se folosesc radiatii X. Acestea sunt suficient de energetice pentru ca atunci cand lovesc un electron din un atom/molecula, sa ejecteze electronul din atom/molecula. Astfel, atomul este ionizat si molecula nu isi mai face treaba si prin urmare celula nu isi mai face treaba. Celula devine bolnava. Acum, asa cum lumina de la o lanterna se imprastie noaptea, tot asa si radiatiile acestea X, care sunt tot un fel de lumina, se imprastie. Adica sunt greu de focalizat pe tumoare, mai loveste si zonele de langa. Ca sa nu mai vorbim ca daca tumoarea nu e pe piele (si asa sunt cele mai multe cazuri), atunci radiatiile lovesc si ranesc si celulele dinainte de tumoare, plus ceva din cele dupa tumoare. Acum, ipoteza de lucru in raditerapia aceasta cu raze X este ca celulele canceroase sunt deja bolnave si nu isi mai revin, pe cand celulele sanatoase isi vor reveni. Ipoteza este destul de buna, multe vieti au fost salvate de aceasta terapie, iar articolul in chestiune arata ca inca se pot face progrese chiar si pe tehnica aceasta veche de vreo ... 100 de ani.

Totusi, e departe de a fi tehnica ideala, tocmai pentru ca se afecteaza celule din zonele adiacente tumorii, mai ales in stanga, dreapta, sus, jos, dar mai ales in fata si in spate. Terapia cu neutroni, protoni si ioni usori ofera o solutie minunata ..[va urma]
raspunde

6 Nariad 16-Aug-2008 08:55 - Completare II

Spuneam ca terapia cu neutroni, protoni si ioni usori ofera o solutie minunata ... in plus, inca de acum 20 de ani nu mai este tehnica experimentala. Adica i s-a dovedit eficacitatea si este folosita, e drept, pe scara mica, datorita faptului ca nu e accesibila in multe locuri din punct de vedere tehnic, dar au loc cercetari atat pentru a imbunatati tehnica fizica, cat si cea medicala. Despre ce e vorba?

Pe scurt, daca radiatiile X folosesc ... chimia, radiatiile de protoni, neutroni si ioni usori folosesc ... fizica nucleara. Radiatiile X ejecteaza electroni din atomi si molecule ... Dar e o problema ... electroni sunt peste tot, in fiecare atom si molecula. Nu este greu asadar ca acesti atomi si molecule carora le lipseste un electron sa capteze un electron si astfel atomul sa se reformeze, molecula sa isi reia functia iar celula canceroasa sa "reinvie". Urat, nu? Are si chimia multe avantaje, dar in cazul cancerului, ofera dezavantajul ca procesul poate fi ... reversibil. Cum omoram asadar celulele de cancer in mod ireversibil?

Ei bine, bombardandu-le cu neutroni la energia potrivita. Cand un neutron de energie potrivita loveste un nucleu de atom, neutronul este captat de nucleu, nucleul devine instabil si apoi se rupe in mai multe bucati. Ideea e ca procesul este ireversibil si niciodata nu va mai reveni ceea ce era, asadar molecula nu isi va mai face rolul in celula. Nucleul se poate rupe in un nucleu de heliu (particule alfa) si un nucleu mai maricel. Sau poate emite un electron si un neutrino transformand neutronul in proton, asadar devenind un alt element chimic, care face alta treaba in molecula, asadar molecula nu isi mai face rolul.

Iata asadar ca bombardarea cu neutroni distruge orice fel de celula, si sanatoasa, si bolnava. Pai atunci daca si fasicolul asta de neutroni distruge ca si razele X si prin jur, nu am rezolvat nimic, ba e chiar mai rau ...

[va urma]
raspunde

7 Nariad 16-Aug-2008 09:05 - Completare III

Numai ca fasicolul de neutroni are un mare avantaj ... se poate concentra si nu o ia pe laturi, ca si lumina. Mai mult, avem tehnici accesibile care sa creeze fascicolul de orice forma dorim, adica exact de forma tumorii.

Cum stim forma tumorii? Prin scanari PET-CT, care se realizeaza de anul acesta si in Romania, cam la 1000 de euro, si detecteaza cancerului chiar cu sase luni inainte sa apara vizibil prin metode clasice, iar cand apare, ii vede exact locatia si forma.

Am vazut asadar ca fascicolul de neutroni distruge complet si definitiv tumoarea, iar nu in stanga, in dreapta, sus sau jos fata de tumoare. Bun, dar cum ramane cu celulele din fata tumorii?

Incredibil, dar si aici castiga neutronii ... Imagineaza-ti ca exista mai multe siruri de soldati si ne trebuie o mitraliera care sa omoare un grup de soldati situatii unul langa altul pe randurile 4 si 5. (celulele canceroase). O mitraliera obisnuita trimite gloante (razele X) ce ii omoara intai pe cei din randul I, dupa ce ei cad, distrug pe cei din randul doi si asa mai departe, pana ajung la soldatii doriti. Pe cand o mitraliera ideala arunca cu un tip special de gloante (neutronii), carora le poate regla viteza in asa fel incat ei sa treaca prin soldatii din primele randuri (nu sa ii ocoleasca, sa treaca prin ei de-a dreptul) dar fara sa ii raneasca in vreun fel. Ei bine, aceasta fac neutronii. Cu cat au viteza mai mare, cu atat trec prin materie ionizand foarte putin si apoi lasa aproape intreaga energie in o zona mica, la o anumita distanta. Cu cat au energie mai mare, cu atat lasa energia mai departe. Astfel medicul stie la ce adancime in organism e tumoarea, ii spune fizicianului care estimeaza energia care sa o aiba neutronii, spune aparatului si asa se face fascicolul.

[va urma]
raspunde

8 Nariad 16-Aug-2008 09:13 - Completare IV

In concluzie, neutronii sunt terapia viitorului. Pe acelasi principiu, dar cu usoare diferente, sunt si protonii si ionii usori (adica nuclee usoare). Se fac cercetari in toate tarile mari, inclusiv in Europa de Vest. Este cel mai performant "bisturiu" pentru cancer. Ideal ar fi sa se trateze biologic sau genetic. Totusi, de multe ori e nevoie urgenta de bisturiu pentru a indeparta tumoarea, altfel pacientul risca sa nu supravietuiasca.

Neutronii produsi la laboratorul Fermilab trateaza cam 3000 de persoane pe an, sunt vreo 10-20 de sedinte per pacient si sunt folosite mai ales in cancer la creier, la ochi, la prostata, adica in zone in care nu iti permiti sa distrugi celule pe langa. In un viitor, insa, ne vom permite sa folosim tehnici precise din acestea si pentru altfel de cancere. De exemplul, in cancerul mamar ar fi ideal de am distruge exact mica mica zona unde apare o umflatura, fara sa fie nevoie sa fie extirpata o zona din san. Si asa mai departe.

Pentru tineri, este o oportunitate minunata de a deveni experti in un domeniu din care pot face o gramada de bani. Omul plateste pentru sanatate. Poti face bani producand aparatura, sau fiiind medic, sau tehnicianul care opreaza, sau importand aparatura in Romania. Deja de anul asta avem primele doua PET-CT-uri, pentru diagnosticarea precisa a cancerului, la Oradea si Bucuresti. Este un inceput, iar cu ajutorul UE, poate devenim si noi mai implicati in folosirea ultimelor tehnologii. Si de ce nu, sa fim implicati si in cercetare. Atunci cercetatorii romani pot aduce know-how-ul in Romania.

Sper ca aceste explicatii sa fie utile. Pentru alte chestiuni, va rog sa imi scrieti pe adresa de email de la pagina de contact a site-ului ce il gasiti cautand pe google "Adrian Buzatu" si va invitam la discutii pe aceasta tema pe forumul nostru, aici.
http://www.scientia.ro/forum/index.php?topic=9 .0

Adrian Buzatu,
doctorand in fizica particulelor, univ McGill, Montreal, Canada




Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Am primit un raspuns la articolul din Cotidianul unde am tot comentat si am raspuns si eu mai departe. Este bine ca publicul sa inteleaga tot mai bine radioterapia in Romania.

lucid 16-Aug-2008 13:52 Adrian Buzatu

De apreciat efortul tau de a comunica informatzii dar e necesar intai sa stapanesti cat de cat domeniul.

1. Confunzi razele X cu radiatziile gama. Orice idiot a auzit de cobaltoterapie, care foloseste cele doua radiatzii gama ale Co-60 - 1170, respectiv 1330 kev, pe care nimeni vreodata nu le-a numit raze X. Ca s-a extins denumirea conventzionala de raze X si la radiatzia de franare (de ex in sincrotroanele de electroni) e cu totul altceva, nimeni nu trateaza cancerul cu radiatzie X sincrotronica.

2. Nu exista "fascicule" de neutroni ci doar "campuri" de neutoni obtzinute dupa colimari pretentzioase. Nimeni nu s-ar apuca sa "focalizeze" neutoni cu tot felul de "oglinzi" pentru a trata de exemplu prostata. La GANIL exista inca un ciclotron de cam 100 MeV protoni la ai carui neutroni produsi dintr-o tzinta de beriliu a fost tratat Mitterand acum cca 10 ani. Neutronoterapia e acum pe top cu BORONTERAPIA (celule tumorale injectate cu bor, bombardate cu neutroni pentru ca borul sa elibereze o particuala alfa care distruge punctual celulele canceroase din jur).

3. Sper ca ai auzit de curba si peak-ul Bragg, adica de modul cum se depune energia in celulele strabatute de radiatzia bombardanta. Din acest punct de vedere, ionii de carbon sunt viitorul, asa cum se vede la GSI Darmstadt, dar acceleratzi la GeV-i. Doar asa grosul energiei lor se depune majoritar in tumoare si evita celulele sanatoase. Numai ca o terapie ajunge la peste o suta de mii de euro.

4. Tomografia computerizata cu pozitroni NU SE PRACTICA IN ROMANIA pentru ca nu exista ciclotronul producator de Fluor-18 (ce sa zic de altzi radioizotopi de viatza si mai scurta). La Debrecen exista doua asemenea ciclotroane cu tomografele aferente dar ma indoiesc ca pun izotopul in camion (F-18 are cam 50 minute timpul de injumatatzire) ca sa-l duca la Oradea cand pot sa duca pacientul la Debrecen la 100 km. Ca in prostia lor cunoscuta medicii romani au cumparat tomografe dar nu si SURSA de pozitroni e ceva banal.

Nariad 17-Aug-2008 03:30 Pentru Lucid

Buna Lucid! Ma bucura sa primesc comentarii. Arata ca a merita sa scriu aceste explicatii. Completarile tale sunt utile, numai impreuna putem educa acest popor roman care are nevoie de atata ajutor ...

Lucrurile spuse de tine sunt in mare parte bune, dar am cateva comentarii.

1. Radioterapia cu fotoni foloseste atat radiatii electromagnetice produse de electroni accelerati si apoi deviati in camp magnetic (dar daca se numeste raze X sau raze gama e discutabil, pana la urma definitiile sunt umane, e important ca pacientul sa inteleaga ca nu sunt radiatiile gama care au fost descoperite ca emisii ale nucleelor), cati si radiatii electromagnetice emise de nucleu prin dezintegrare radioactiva (raze gama). Tratamentul nu consta asadar doar in tratament cu radiatii gama de la Cobalt. Tara saraca a noastra nu isi permite acceleratoare de particule, asta e partea a doua. In Romania avem mai mult cobaltoterapie, e drept.

2. Nu am auzit niciodata de "campuri de neutroni", ci de "fascicule de neutroni" (neutron beams). Pana la urma, la nivel cuantic, orice particula elementare apare ca excitatie a unui camp, totusi noi "vedem" neutronii unul cate unul, ii vedem ca si particule, corpusculi. Desigur ca fasicolul de neutroni nu se face focalizand neutronii cu un camp magnetic, caci acestia sunt neutrii din punct de vedere electric. Cum anume se face un fascicol de neutroni, tine de fizica acceleratoarelor si este o problema interesanta in sine. Pot aprofunda si explica mai mult daca se cere aici.

Am spus in comentarii ca in aceeasi categorie de radioterapie cu particule ce actioneaza pe principiul "fizicii nucleare" sunt neutronii, protonii, dar si ionii usori, precum carbonul. Laboratoul american Fermilab are un laborator cu neutroni care trateaza cam 3000 pe an si costa cam 2 milioane pe an. Sunt doar cateva laboratoare cu neutroni in lume (unul la rusi si unul la europeni, din cate stiu). Cu ioni usori se dezvolta tot mai multe, ... [va urma]

Nariad 17-Aug-2008 03:37 Pentru Lucid II

... iar GSI in Germania este unul din liderii in domeniu (GSI este chiar laboratorul national german de fizica nucleara). Am citit si ca se fac studii ca fascicule de diferite tipuri de particule sunt mai potrivite pentru diferite tipuri de cancer. Cu cat se vor face mai multe studii si mai multe laboratoare, cu atat va progresa domeniul. Subliniez inca o data oportunitatile pentru tineri. Din domeniul tehnicii sanatatii vor veni bani seriosi mereu.

3. Desigur ca am auzit de curba si varful Bragg. Exact despre aceasta vorbeam cand explicam pe intelesul tutoror analogia cu mitraliera care ucide doar soldatii din randul patru si cinci. Ca sa fie si mai clara, iata cum arata graficul acestei curbe pentru fotoni si pentru neutroni si veti vedea cum neutronul depune energie doar in anume regiune (a tumorii), pe cand fotonul depune energie si inainte si dupa. De asemenea, pe figura se vede si cum depune energie fascicolul de carbon, amintit corect de Lucid ca avand si el un rol de jucat in viitorul radioterapiei cancerului.

4. Tomografia cu emisie de pozitroni (PET-CT) se practica in Romania. La Bucuresti poate e cum zici tu, caci nu am urmarit detaliile. Dar la Oradea aduc substanta radioactiva de la Budapesta, le ia cateva ore pe autostrada si o folosesc asa. Datorita pierderii pe drum, la noi costa un pic mai mult ca la unguri. Este o firma ungureasca, se numeste Pozitron, dar au site in romana. Va invit sa il vizitati aici.
http://www.pet.hu/index.php?akt_menu=249

Sper ca si altii sa urmeze exemplul lui Lucid si sa aduca comentarii, care sa ajute publicul roman sa inteleaga mai bine acest domeniu in care Romania este inca inapoiata, dar de care au nevoie, mai ales daca mananca toate prostiile cu E-uri in ele ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Sakura 17-Aug-2008 05:14 Revin... partea 1

Dl. Adrian, va multumesc mult pentru disponibilitatea de a discuta inclusiv in particular. Nu intentionez ca in viitorul previzibil sa va abordez pe aceasta cale. Am citit despre munca dvs. si nu intentionez sa va rapesc nici un minut in privat. Eu nici macar nu sunt fizician. Mi-a placut mult fizica in scoala, am devorat de fapt toate cartile de fizica care mi-au ajuns in mana inca inainte de clasa a 5-a, cand am avut prima ora de fizica. Dar in prezent tot ce stiu in domeniu este la nivel de cultura generala. Tinand cont de profilul generalist al ziarului Cotidianul este de inteles faptul ca nu aprofundeaza mai mult articolele stiintifice, insa ceea ce ma indispune este cand articolele sunt atat de superficiale incat nu ofera minimum de indicii pe baza carora cititorii interesati sa se poata documenta mai profund despre subiect. Iar ceea ce ma supara cu adevarat este cand articolul este o insiruire de termeni care desi au legatura cu domeniul abordat, sunt complet aiurea folositi. Un exemplu ar fi: "Nissan a reuşit să crească tensiunea curentului electric de alimentare de la 90 la 130 de kilowaţi..." Dar nu este, din pacate, singurul articol de acest gen, mai sunt cateva.

Sakura 17-Aug-2008 05:14 Revin... partea 2

In finalul ultimului comentariu mi-ati luat vorba din gura :) Exact la E-uri doream si eu sa ajung. Ar fi muuult mai simpla prevenirea cancerului decat tratarea lui. Se stie ca in istoria omenirii aceasta era o boala aproape necunoscuta, se stie macar in linii mari care aspecte ale alimentatiei "moderne" o provoaca, cu toate acestea prea putini iau masuri. Toti asteapta ca altcineva sa le rezolve problemele, chiar si cand solutia este in mainile lor. Daca n-ar cumpara sucurile frumos colorate, aromate dar de 2x mai ieftine decat apa plata, pana la urma nimeni nu le-ar mai produce. Daca oamenii s-ar orienta spre produse sanatoase in loc de cele "frumoase", imediat si producatorii s-ar adapta cererii. Oamenii nu inteleg ca sanatatea lor este ultimul loc unde ar trebui sa faca economii, unde sa fie zgarciti. Nu castiga absolut nimic daca azi fac economie de cativa banuti la cumpararea alimentelor iar maine isi vor cheltui toata averea doar ca sa mai fie tinuti putin in viata, ca sanatosi nu-i mai face nimeni.

Va doresc o zi buna si mult succes in munca dumneavoastra.



Nariad 17-Aug-2008 17:34 Domnului Sakura

Multumesc pentru raspunsurile dumneavoastra. Este exact asa cum spuneti. Mancarea produce multe cancere la romani. Dar nu e doar mancarea. Mai e si poluarea (mai ales in Bucuresti). Mai e si stresul (mai ales acum cand romanii incep sa fie cu adevarat productivi la munca, si deci stresati apoi), mai este sunt si anticonceptionalele folosite de femei, mai sunt si radiatiile de la soarele tot mai intens vara, mai sunt si cauze genetice. Sunt mai multe cauze. Eu inteleg ca in trecut "lumea nu murea de cancer" pentru ca nu apucau sa diagnosticheze bine, pentru ca mureau de febra, de tuberculoza, de diabet, de alte boli. Acum cand aceste boli grave au trecut din boli mortale in boli eradicate sau in boli cronice, acum incep sa se vada si cazurile de cancer mai mult. Adica era cancer si in trecut, dar nu se prea stia. Totusi, mancarea cu E-uri, poluarea, si restul nu existau in trecut si una peste alta, acum sunt mult mai multe cazuri de cancer ca in trecut. E mai bine sa previi: sa mananci sanatos, sa dormi suficient, sa faci sport, sa fii hidradat. Cine se tine in forma nu are nici cancer, iar daca are, trece mai usor peste el.

Totusi, sunt cazuri cand e prea tarziu si atunci trebuie bisturiu. Iar cel mai bun bisturiu este ... un fascicul de neutroni, protoni sau ioni usori. In lipsa de aceasta, merge si un fascicul de radiatii electromagnetice (X sau gama). Iar in lipsa de asta, in Romania, merge si cu surse de Cobalt. Atentie! In comunism ni le produceam noi la Magurele, acum le importam, cred ca din Canada, care produce mai pentru intreaga lume ...

Domnule Sakura, mi-a facut placere sa discut cu dumneavoastra si sper sa mai contribuim cu critici constructive la articolele Cotidianului. Una peste altul, sunt mai multumit de ziarul acesta decat de orice alt ziar romanesc de Stiinta. Ofera stiri calde si bune. Stiri bune mai ofera si Gandul, dar din pacate, doar in o singura zi a saptamanii si nu ai stirile la cald. Cotidianul ofera aceasta ...

Succes mult!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

ionut

Citat din: Adi din August 17, 2008, 03:44:20 AM
Am primit un raspuns la articolul din Cotidianul unde am tot comentat si am raspuns si eu mai departe. Este bine ca publicul sa inteleaga tot mai bine radioterapia in Romania.

lucid 16-Aug-2008 13:52 Adrian Buzatu

De apreciat efortul tau de a comunica informatzii dar e necesar intai sa stapanesti cat de cat domeniul.

1. Confunzi razele X cu radiatziile gama. Orice idiot a auzit de cobaltoterapie, care foloseste cele doua radiatzii gama ale Co-60 - 1170, respectiv 1330 kev, pe care nimeni vreodata nu le-a numit raze X. Ca s-a extins denumirea conventzionala de raze X si la radiatzia de franare (de ex in sincrotroanele de electroni) e cu totul altceva, nimeni nu trateaza cancerul cu radiatzie X sincrotronica.
...

     Buna,
    Daca lasam deoparte unele elemente de limbaj, "lucid" a zis bine tot ce a zis acolo. Si din cate vad nu a spus lucruri prea diferite de ceea ce a spus Adi cu alte cuvinte. A fost la mijloc o mica neintelegere in privinta radiatiei gamma si X si a chestiei cu "campul" de neutroni. "Lucid" are dreptate cand se refera la un "camp" de neutroni (nu e vorba de campurile din mecanica cuantica aici) pentru ca banuiesc ca se refera la faptul ca experimental nu se pot obtine fascicule colimate de neutroni. Asta e din cauza sarcinii nule a acestora care nu ne lasa prea multe mijloace de ai controla. Neutronii de energie mica obtinuti la reactoare nucleare se "colimeaza" folosindu-se materiale de densitate mare care ii reflecta pur si simplu, neutronii fiind canalizati printr-o incinta (conducta). Neutronii de energie mare sunt obtinuti la acceleratoare cu ajutorul fasciculelor de particule incarcate electric care bombardeaza o tinta. Din aceasta tinta sunt emisi neutroni intr-un mod oarecum colimat datorita legilor conservarii impulsului in ciocnirile dintre particulele din fascicul (e.g. protoni) si tinta.
    Problema cu neutronii este ca au o putere de patrundere foarte mare (ei nu interactioneaza electromagnetic intr-o prima aproximatie) si sunt mai greu de controlat decat particulele incarcate electric. De aceea cred ca se prefera protonii in loc de neutroni. Am vazut o instalatie de genul asta in Rusia la JINR (echivalentul CERN pentru tarile pactului de la Varsovia) care din cate am inteles este foarte eficienta.
    "Lucid" pomenea de fasciculele de carbon ca ar fi mai bune in tratamentul tumorilor. Motivul este ca dependenta de impuls a sectiunii lor eficace de interactie cu tesutul uman (curba Bethe-Bloch --> pierderea de energie pe unitate de lungime) permite o cedare a energiei fasciculului mai localizata decat in cazul nucleelor mai usoare (un peak Bragg mai pronuntat si foarte ingust).

Citat din: Adi din August 17, 2008, 03:44:20 AM
Totusi, sunt cazuri cand e prea tarziu si atunci trebuie bisturiu. Iar cel mai bun bisturiu este ... un fascicul de neutroni, protoni sau ioni usori. In lipsa de aceasta, merge si un fascicul de radiatii electromagnetice (X sau gama). Iar in lipsa de asta, in Romania, merge si cu surse de Cobalt. Atentie! In comunism ni le produceam noi la Magurele, acum le importam, cred ca din Canada, care produce mai pentru intreaga lume ...
Totusi nu stiu cati oameni si-ar putea permite o iradiere cu protoni sau ioni usori in zilele noastre. Chestia asta si in vest cred ca e disponibila mai mult pentru oameni cu conturi grase. Pana cand o sa se poata face acceleratoare de sute de MeV in spitale, ma tem ca cei mai multi oameni vor trebui sa se multumeasca cu genul de iradiere existent (e.g., cobalto-terapie, borono-terapia).

Adi

Buna Ionut, multumesc pentru raspunsul tau, este foarte corect. Daca nu se referea la campuri cuantice de neutroni, sunt de acord cu ce zici tu. O sa ma documentez un pic mai bine despre cum se produc fasciculele de neutroni la Fermilab. Ma bucur sa aud ca ai vizitat JINR (la Dubna, nu?). Eu inca nu am ajuns pe acolo. De asemenea, intr-adevar, la Fermilab se trateaza 3000 de oameni pe an si costa totul cam 2 milioane de dolari pe an, asadar intr-adevar, nu multa lume isi permite. Dar cu timpul (poate un deceniu, poate mai multe) tehnologia va fi accesibila in toate spitalele, cum e acum disponibila radiografia cu raze X. Pana atunci, intr-adevar, in Romania, ne multumim cu cobalto-terapie. Totusi, trebuie ca medicii si managerii romani de spitale sa stie ce exista in lume si sa stie costurile si sa analizeze inca de pe acum daca le pot achiziona sau nu, iar daca nu, cand mai tarziu si-ar permite. Necunoasterea progreselor in aparatura medicala pentru tratarea cancerului va tine in urma medicina in Romania.

Ai raspuns foarte bine si te incurajez sa postezi comentariul si in Cotidianul, pentru ca si alti oameni ce nu intra pe forum, sa beneficieze de explicatiile tale.

Cu bine,
Adi
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

DR. NICOLAE VERGA

Stimate domnisoare si stimaţi domni,
Am urmarit cu interes discuţiile dumneavoastra referitoare la utilizarea particulelor accelerate in tratamentul cancerului. Mă bucură foarte mult acesta iniţiativă a dumneavoastra mai ales ca in ţara noastră nu avem incă acestă posibilitate. Putini sunt românii care au fost trataţi cu fascicule de protoni, toti acesti pacienti fiind trataţi la IUCN DUBNA, pentru că acolo au fost primiti (din motive medicale si economice).
Bine ar fi fost să fie trataţi cu radioterapie utilizând fascule de ioni de carbon, dar atât s-a putut.
Intotdeauna mi-am dorit sa avem in ţară această posibilitate de tratament dar lucrurile merg greu. Poate si pentru faptul că majoritatea fizicienilor "nuclearişti" de la noi au fost specializati mai mult pentru probleme privind reactoarele nucleare pentru producerea energiei electrice si nu pentru acceleratoare.
Poate pentru că nu exista dorinţa serioasă de a avea un astfel de mijloc de tratament in ţară si de ce sa nu o spunem, pentru că multi din tinerii fizicieni si medici români implicaţi in hadronterapie preferă să lucreze in străinătate (ştim foare bine de ce dar... mai trebuie să muncim si pentru noi). Nu este deloc usor să aduni oameni si informaţia necesară pentru a pune pe picioare un plan de fezabilitate macar pentru un sincrotron sau un alt tip de accelerator pentru ioni de carbon sau măcar (desi nu este chiar de dorit !) protoni. Eu sunt medic, am, cred eu, cunoştinţele necesare pentru a putea juca rol de interfaţă cu inginerii si fizicienii, dar nu e nici pe departe suficient. Avem nevoie de fizicieni, de ingineri cu dorinţa serioasa de a face ceva pentru România. Chiar dacă, acum in ţară, nu avem si nu suntem. Trebuie să vrem. Noi. Nu vine nimeni sa ne faca curat in casa noastră si nici sa ne spele rufele noastre.
În privinţa neutronilor, radioterapie externă sau BNCT, rezultatele sunt descurajante. La radioterapie externă cu neutroni efectele secundare sunt atât de serioase incât te fac sa uiti de acest mijloc de tratament. In privinţa BNCT-ului ... sa spunem ca mai este de lucru.
Despre PET-CT. Avem doua echipamente de scanare, unul la Bucureşti, unul la Oradea dar nu avem ciclotron pentru producerea FDG. Il importăm din Ungaria.... Cand totul s-ar rezolva atat de simplu aici.
Stiu că pentru nimeni nu e usor. Dar dupa cum observati si ati observat de mult, succes au avut cei care au vrut. Dumnevoastra chiar nu vreti ? De ce ?
Cu deosebit respect si speranta in gandurile dumneavoastra bune si puterea tinereţii dumneavoastra,
dr. Nicolae Verga

Adi

Multumim mult pentru interventia dvs, a unui medic din Romania implicat in terapia cancerului cu fizica particulelor. Cand intrebati "Dumneavoastra nu vreti sa va implicati? De ce?", la cine va referiti mai exact si la ce implicare vorbiti. Eu personal si echipa Stiinta Azi ne-am implicat in popularizarea fizicii particulelor si a stiintei in Romania, tocmai pentru ca daca nu de la noi sa vina schimbarea, atunci de la cine? Sau va refereati la cercetare in Romania in tratarea cancerului in fizica particulelor, de ce nu ma implic eu personal, Adrian Buzatu, doctorand in fizica particulelor la Universitatea McGill din Montreeal, Canada?

Va multumesc.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

cooldeea06

Salut as avea si eu nevoie de ajutor. Am primit la scoala un referat in care trebuie sa facem o aplicatie tehnica asupra unui fenomen studiat in clasa a 10 folositor vietii.puteti sa ma ajutati si p mn cu ceva va rog ca habar n`am c sa scriu...

Adi

Salut! Trebuie sa faci un referat despre o aplicatie tehnica deja existenta, sau trebuie sa concepti o aplicatie tehnica noua?

Ne reamintesti ce se studiaza la fizica in clasa a zecea? S-au tot schimbat programele de cand noi am studiat.

Apoi vom reveni cu sugestii. Mersi si bine ai venit pe forum.

PS. E o interbare despre tratarea cancerului cu fizica particulelor? Daca nu, trebuie sa mutam asta intr-un topic separat.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Dr.PR

Daca lasam cercetarea si initiativa pe seama d-lui dr Verga nu numai ca nu vom reusi, dar cu siguranta ne vom duce la vale. La o interogare sumara putem descoperi usor ca nu a facut nimic in acest sens in afara de cateva ''cercetari'' trucate, iar cariera universitara o datoreaza domnului Silvian Daschievici (fost director al spitalului Coltea) cu a carui fiica a reusit sa se insoare ajungand in acest fel asistent universitar si medic in spitalul Coltea. Dupa o lunga si "apreciata" cariera de asistent universitar (de cca 15 ani) reuseste in cele din urma sa fie promovat si bineinteles sa devina o persoana importanta si demna de luat in seama. Concluzionand cred ca ar trebui sa lasam pe altcineva, care intr-adevar stie ce spune, sa discute despre particole accelerate domnule doctor.
O zi frumoasa
Dr.PR

Adi

Iata noutati la un domeniu foarte interesant al acestui forum. Chiar asa, sunt curios, cum au mai evoluat cercetarile romanesti cu privire la tratarea cancerului cu fizica particulelor ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro