Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Cum scriem formule matematice?

Creat de Abel Cavaşi, Ianuarie 20, 2008, 06:04:29 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Abel Cavaşi

Având în vedere că scrierea formulelor matematice pe un forum de Fizică este indispensabilă, deschid aici un topic în care îi rog pe cei cunoscători să ne explice şi celorlalţi dacă şi cum am putea introduce în mesajele noastre diverse formule cu ajutorul cărora să ne putem exprima ceva mai precis decât în cuvinte.

Mulţumesc

Adi

Da, este o buna intrebare. O sa ma interesez si eu despre asta si voi reveni. Poate si altii vor aduce solutii.

Pe curand,
Adi
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Am catat, am gasit ceva promitator, dar ceva nu a mers. Era vorba despre aceasta.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Abel Cavaşi

Probabil, dacă vei reuşi să instalezi componenta pentru formule matematice, va apărea undeva printre celelalte butoane de deasupra ferestrei de editare a unui mesaj şi butonul ,,TeX", dar deocamdată nu apare.

Nu ştiu dacă nu cumva am putea folosi butonul ,,#" (Inserează fragment de cod). Probabil există vreo modalitate de a introduce un cod care să ne furnizeze convertirea din LaTeX în imagine. Dar n-aş vrea să te induc în eroare şi să pierzi vremea cu căutări zadarnice în această privinţă... A fost doar o idee... Poate ştie cineva...

HarapAlb

 Masina forumului are nevoie de un fel de "upgrade" pentru a putea afisa formule matematice scrise in LaTeX, maimulte amanunte aici. Merita efortul deoarece este un forum de fizica si nu strica niste formule frumos afisate.

HarapAlb

#5
Pana una alta exista o modalitate de a introduce formule matematice scrise in latex, folosind un server exterior:Formula de mai sus a fost afisata folosind comanda:
[ img ] http://www.forkosh.com/mimetex.cgi?{i\frac{\partial\Omega_p}{\partial t}+\Delta\Omega_p+\chi_p\Omega_p=0}[ /img ]

spatiile libere din interiorul parantezelor patrate se elimina.

Abel Cavaşi

Excelent! Mulţumim mult, HarapAlb! :D
Este o metodă muuuult mai facilă decât încărcarea imaginilor cu formule pe vreun server şi apoi legarea lor în mesaj.
Mulţumesc încă o dată!

HarapAlb

rezolva partial problema, pentru ca suntem legati de acel server, insa este un pas inainte  :)

acum lumea trebuie sa invete LaTeX  ;)

Adi

Salut, HarapAlb! Multumim mult ca te-ai uitat in problema formulelor. Este genial ce ai gasit tu. Formulele ar fi fost oricum scrise in latex, ma gandesc. Nu e rau ca tot mai multi romani sa invete latex, apoi vom avea voluntari sau angajati pentru a publica culegeri intregi online si sa oferim accesul la informatie la tot mai multi oameni. Am promis ca ma voi uita si de alte solutii, poate instalarea latex la noi pe server sau o cautare de upgrade, dar pana una alta, este foarte utila solutia ta. Multumesc mult si succes mult! Insa sa nu uitam, fiecare formula reduce vanzarile la jumatate :).
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

MISAT

#9
pr[tex]epsilon_1[/tex]