Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Stiri si discutii despre LHC

Creat de [RHF]{NC}The Eagle, Ianuarie 20, 2008, 07:21:51 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 4 Vizitatori vizualizează acest subiect.

Adi

Citat din: Osmiumbin din Octombrie 11, 2008, 09:28:23 PM
Si daca se ciocnesc electronii, nu s-au observat nimic in alcatuirea lor?

Nu, nici un experiment vreodata nu a observat vreo structura a electronului.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Osmiumbin


ionut

Citat din: Osmiumbin din Octombrie 11, 2008, 10:33:49 PM
Chiar daca s-au ciocnit  :-\
Bineinteles ca observam lucruri interesante in ciocnirile dintre electroni la energii foarte mari dar aceste lucruri interesante nu sugereaza ca electronul ar avea structura. Acum sa ma si explic. Cum ne-am da seama daca electronul ar avea structura? As putea sa fac o analogie cu cazul descoperirii structurii protonului.
   La energii mici (sub masa pionului ~140MeV), interactiile dintre protoni si protoni sa zicem nu produc in principiu nici o particula noua. De la inceputul fizicii interactiilor nucleare si pana cand s-a reusit depasirea energiilor de accelerarea de 100 MeV se credea ca protonul si neutronul sunt particule elementare. Cu cresterea energiei insa s-a observat ca la ciocnirea dintre 2 protoni se mai pot forma un numar de pioni. Asta a fost momentul cand Yukawa a dezvoltat faimosul lui model pentru interactiile nucleare. La momentul respectiv se credea ca interactia tare este intermediata de pioni. Pana la energii de cativa GeV s-a observat ca se pot obtine din ce mai multi pioni pe masura ce energia creste cu un spectru de impuls destul de limitat. La energii si mai mari insa s-a descoperit ca in ciocnirile proton-proton in anumite evenimente se emit 2 jeturi opuse de particule fiecare jet fiind limitat intr-un con ingust. S-au studiat aceste jeturi in detaliu si din masurarea diverselor numere cuantice ale particulelor din jet si pe baza legilor de conservare s-a dedus ca acestea sunt rezultatul unor ciocniri ce se intampla intre niste particule "mai elementare" decat protonul. Fiecare asemenea eveniment provenea din ciocnirile diferitilor cuarci componenti ai protonului. Astfel a aparut modelul quark. Mai tarziu s-au pus in evidenta si gluonii si apoi a venit si teoria QCD.
    In ciocnirile dintre electroni nu s-a observat o asemenea schimbare drastica in tipul si distributia de impuls a particulelor emise. Teoria electrodinamicii cuantice pentru care Weinberg, Glashow si Salam au luat premiul Nobel merge de minune cu presupunerea ca electronii sunt particule elementare.

RaduH

Oups imi cer scuze cred ca m-au indus in eroare densitatile materialelor .

HarapAlb

#154
Citat din: Osmiumbin din Octombrie 11, 2008, 09:28:23 PM
Multumesc pentru raspunsuri. Si daca se ciocnesc electronii, nu s-au observat nimic in alcatuirea lor?

Ciocniri de "electroni" s-au facut in programele anterioare LHC-ului, LEP (Large Electron-Positron Collider) tot la CERN.

Particulele care se ciocnesc se aleg in functie de observatiile pe care vrem sa le facem. Structura protonului si a neutronului a fost pusa in evidenta prin ciocnirea electronilor si a protonilor/neutronilor; s-au ales electroni pentru ca ei nu sunt sensibili la interactiunea tare (care respinge nucleonii la distante foarte scurte), ci doar la interactiunea electromagnetica si cea slaba.

Adi

Foarte frumoase explicatii, Ionut, HarapAlb.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Iată declaraţia de presă a CERN în care anunţă analiza incidentului care a oprit oprirea acceleratorului LHC pentru câteva luni. Traducerea a fost realizată de echipa StiintaAzi.ro

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Cercetătorii experimentului ATLAS de la acceleratorul de particule LHC (la care participă şi România) au dezvoltat un software care pleacă de la teoriile fizicii din prezent şi construieşte un "portret robot" al urmelor pe care ipoteticile găuri negre microscopice le-ar produce în detector. Cercetătorii vor cerne evenimentele ce vor fi colectate şi speră ca unele să semene acestui portret. Ar fi un prim pas spre o înţelegere cuantică a gavitaţiei şi astel a momentului Big Bangului şi a interiorului unei găuri negre. Acest software a fost descris recent în prestigioasa revistă Physical Review Letters.

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

RaduH

Cum comentati faptul ca Nostradamus cica nu ar fi profetit de bine experimentul asta ?

RaduH

Deci eu am pretentia de la Nostradamus sa nu fi profetit nimica gresit din motive personale .

Adi

Citat din: RaduH din Decembrie 28, 2008, 01:09:42 PM
Cum comentati faptul ca Nostradamus cica nu ar fi profetit de bine experimentul asta ?

Eu nu cred ca Nostradamus a profetit ceva. Nu cred ca viitorul poate fi prevazut.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

RaduH

Cica ar fi ceva catren care suna cam asa :
CitatFugiti , fugiti din Geneva . Raza contrapozitiva va extermina tot .
Scuze daca nu l-am reprodus exact ca citez din memorie .

Electron

RaduH, poti sa dai si citatul original (adica nu tradus) ?

e-
Don't believe everything you think.

Adi

Citat din: RaduH din Decembrie 29, 2008, 09:30:23 AM
Cica ar fi ceva catren care suna cam asa :
CitatFugiti , fugiti din Geneva . Raza contrapozitiva va extermina tot .
Scuze daca nu l-am reprodus exact ca citez din memorie .

RaduH, mesajul asta nu il consider o profetie a lui ce are legatura cu LHC-ul. A zis si el niste cuvinte aiurea care sa poata fi interpretate in fel si chip. Cat priveste raza contrapozitiva la ce se refera? La Tevatron sunt protoni si antiprotoni, la LHC sunt doar protoni si protoni ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

RaduH

CitatRaduH, poti sa dai si citatul original (adica nu tradus) ?
Din pacate nu .
Citatla LHC sunt doar protoni si protoni ...
Nu stiam si credeam ca in general se ciocnesc particule cu antiparticule .