Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Statie de monitorizare a fondului de radiatii in Timisoara

Creat de radhoo, Octombrie 29, 2012, 03:33:15 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

radhoo


radhoo

Aparatul a inregistrat prima variatie atipica:

http://www.pocketmagic.net/2013/01/uradmonitor-unusual-background-radiation-reports/#ro

Datele de diagnoza (debug) indica o functionare corecta a aparatului in timpul celor 6 minute in care a inregistrat un varf la nivelul debitului dozei ambientale: un maxim de 3781 (cpm = pulsuri pe minut/ tubul SBM19) fara de media de 81 cpm.

Avem si alte masuratori in zona pe acest interval de timp?

ariel55

#17
Salut,
Cauta aici, pe 31 a fost un burst insa arata a fi fost dublu.Nu stiu daca se poate gasi o corelatie, avand in vedere pozitia ta si a satelitilor cat si a efectului acestui burst in atmosfera terestra, dar cine stie...Cauta si vezi in ce pozitie se gaseau fata de Timisoara:
http://xmm2.esac.esa.int/external/xmm_obs_info/radmon/index.php

Acesta este un exemplu raportat in sit.
Detalii asupra echipamentului:
http://xmm2.esac.esa.int/external/xmm_obs_info/radmon/radmon_details/index.php
Pentru timp real poti folosi observatiile din Finlanda, nu stiu daca au arhiva(nu am cautat):
http://www.stuk.fi/sateilytietoa/sateilytilanne/en_GB/sateilytilanne/
sau : http://www.blackcatsystems.com/RadMap/map.html
In acelasi timp, poti sa te gandesti eventual si la o functionare anormala a tubului detector timp de 8 minute...
In Irlanda nu apare burst: http://www.rpii.ie/Monitoring-Stations.aspx
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

radhoo


radhoo

Iata ca s-a intamplat si al doilea eveniment mai putin obisnuit: a doua anomalie la valorile masurate ale radiatiei de fond:

Primul, despre care v-am spus mai sus, s-a intamplat pe 31 Ianuarie 2013 si a durat 7 minute, in care a atins un varf de 3781cpm (pulsuri pe minut), comparat cu media normala de 81 cpm.

Al doilea s-a intamplat in aceasta noapte, 8 februarie 2013, a durat 8 minute (ciudata asemanare) si a atins o valoare maxima de 5175cpm.

Datele de diagnoza pentru amandoua, arata ca sistemul a functionat corect, inclusiv valoarea masurata pe tubul geiger, care s-a pastrat in parametrii normali - in jurul valorii de 400V, in timpul celor doua evenimente. Ceilalti senzori (3x temperatura, 1x umiditate, 1x presiune barometrica, 1x luminozitate) indica valori normale.

Primul eveniment:

Valorile masurate sunt disponibile aici: http://www.pocketmagic.net/2013/01/uradmonitor-unusual-background-radiation-reports/#130131

Al doilea eveniment:

Mai multe detalii aici: http://www.pocketmagic.net/2013/01/uradmonitor-unusual-background-radiation-reports/#130208

Ar fi minunat sa stiu ce se intampla. Planuiesc sa adaug un mic difuzor, conectat la statia de masurare, care sa sune o alarma de avertizare - deoarece evenimentele dureaza destul de mult timp, as avea posibilitatea sa fac si alte masuratori cu celelalte aparate care le am in timpul acestor evenimente. De asemenea o idee ar fi si adaugarea unui detector de backup/redundant, la statia existenta.

Aveti alte sugestii?

ariel55

Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

radhoo

am observat si o crestere a temperaturii cu jumatate de grad pe durata anomaliei. asta pare sa sprijine idea ca nu e vorba de o defectiune a aparatului: o explicatie ar fi ca evenimentul de emisie mai intensa chiar a avut loc si aerul a primit o parte din energia radiatiei si a rezultat printre altele si caldura. Toti 3 senzorii de temperatura au inregistrat cresterea.

Iata graficele la rezolutie maxima:

radhoo

Unele surse de specialitate indica cateva lucruri foarte interesante:
1. Odata cu imbatranirea tuburilor Geiger cu halogeni, bromul se absoarbe, prin reactii cu materiale din interiorul tubului. Astfel cantitatea de brom se poate imputina, rezultant in imposibilitatea efectuarii unei stingeri eficiente, si de aici un fenomen de avalansa, asociat cu distrugerea permananta a tubului. Pe scurt:
"The causes of failure of the G-M detectors used in the nucleonic
oil gauging system of USAF aircraft are presented. Exprrimental tests
performed on several tubes, in s:mulated aircraft environments, proved
that the detectors fail because of a depletion of the halogen quench
gas. A variety of surface analyses established that the halogon gas
reacted with both the cathodc and anode surfacoo; On the cathode the
halogen (bromine) attack was always co-located with lead deposits and
the only known sourec of load inside the countor is from the glass
solder used as the tube sealant.
The anode showed two types of bromine attack: A fairly uniform
attack of the entire surface and a highly locnlized attack on abraded
regions. Those abrasions wore evident on every dotector that failed
in tho simulntod aircraft environment.
Ilocommendations are mado to increase tho G-M tube longevity.
Implomonting those recommondation. require only minor modifications
to the basic system.;"
Pentru cei interesati documentul complet, este inca disponibil aici: http://www.dtic.mil/dtic/tr/fulltext/u2/746267.pdf

2. Panta palierului (viteza de numarare in raport cu tensiunea aplicata tubului). Alte surse din literatura de specialitate, indica:
"In general, the value of the slope must be less than 15 % to consider that the detector is in good conditions." Pentru tuburi Geiger noi se prezinta o panta mai mica de 3%.
Cu alte cuvinte prin variatia tensiunii pe tub, in limitele descrise de fabricant ca fiind parte a palierului, numarul de pulsuri numarate sa nu varieze cu mai mult de 15%.
Articolul complet, cu tot cu exemple e aici: http://www.inin.gob.mx/mini_sitios/documentos/MRNI-501D0.pdf

Ca sa raspund la aceste doua puncte, am facut masuratorile necesare. Tubul SBM-19 e prezentat ca avand intervalul de functionare intre 350V - 475V . Tubul cu care am lucrat, nu pare sa functioneze bine la 350V dar rezultatele pe intervalul 375V- 450V arata excelent, in ciuda varstei tubului.

Masuratorile s-au intins pe mai multe ore, pentru a aduna date suficienta masurarii unei medii corecte.
Voltaj pe tub / Pulsuri numarate (radiatia de fond)
349.33 / 65.88
375.64 / 78.62
399.65 / 79.98
424.71 / 80.18
449.51 / 79.68

Detaliile experimentului si toate valorile masurate, culese direct de pe aparat, se gasesc in PDF-ul atasat: http://www.pocketmagic.net/wp-content/uploads/2012/10/sbm_19.pdf

Concluzia pare sa sugereze buna functionare a tubului, si a incadrarii fara dificultate in panta de 15% . De asemenea "anomaliile" masurate s-au terminat cu reintrarea tubului in regim de numarare normal, ceea ce ar fi fost improbabil in cazul unui tub defect.
Ce e ciudat e lungimea apropiata a acestor anomalii si forma asemanatoare a variatiei. Sa fie oare vorba de un cabinet dotat cu aparat roentgen care produce efect de cer? Grafice la rezolutia maxima (pt observarea formei) am postat aici:
http://www.pocketmagic.net/2013/01/uradmonitor-unusual-background-radiation-reports/

A mai fost un eveniment atipic si pe 15 Februarie. De aici eforturile mele sporite de a intelege ce se intampla.

Aparatul l-am reglat pe 375V acum (fata de 400V cat a fost din octombrie 2012 pana acum).

ariel55

Improbabila ipoteza cabinetului dentar in apropiere...Imagineaza-ti numai ce ar putea fi in cabinet :D
Mai curand pare o declansare aleatorie in avalansa ce este stinsa intarziat sau microdescarcari din cauza umiditatii pe un canal ce strapeaza contoarul.
La fostul CAROTAJ, existau detectoare cu NaI , incearca sa gasesti asa ceva, are in compunere si un fotomultiplicator.NaI produce scintilatie , sesizata si amplificata de fotomultiplicator.
Este folosit ca detector gama.
http://en.wikipedia.org/wiki/Gamma_spectroscopy
Lipsa umorului , pentru un om de stiinta este un dezastru personal!

radhoo

Salut Ariel,

Detectoarele cu scintilatie nu imi sunt straine, am publicat cu ceva timp in urma un articol si cateva rezultate legate de spectroscopie gama: http://www.pocketmagic.net/2010/11/scintillation-probe-with-photomultiplier-and-nai-crystal/

Sigur, ar fi frumos sa conectez o astfel de sonda in locul contorului geiger, dar intram in niste detalii mai complicate, poate pe viitor voi gasi timpul necesar, ca doar asta imi lipseste acum.

Din pacate pe langa ce am acum , alte piese nu stiu de unde as putea procura, dar sunt suficiente si acestea.

Radu

thunder

Salut! Felicitari pentru preocupari si realizari!

As fi interesat daca aceasta monitorizare permite si o analiza intre activitatea electrica a atmosferei si nivelul de radiatii? Se stie ca s-a depistat producerea de antimaterie de catre fulgere, sau mai bine zis deasupra fulgerelor de pe pamant, de catre cercetatorii de la telescopul Fermi al NASA http://www.2012en.ro/2011/01/antimaterie-produsa-de-fulgere/, http://www.nasa.gov/home/hqnews/2011/jan/HQ_11-008_Fermi_Thunderstorms.html.

Ar fi interesant de analizat si comparat cu rezultatele Retelei Nationale de Detectie a Descarcarilor Electrice Atmosferice http://www.meteoromania.ro/anm/?page_id=1124, daca aceasta analiza nu exista deja si nu stiu eu.

Probabil ar fi mai bine daca ar exista un senzor de detectie mai aproape de dumneavoastra.

Numai bine!

radhoo

La un an dupa ce constructia initiala a fost finalizata, am avut in sfarsit timpul necesar pentru cateva imbunatatiri. Placa de test a fost inlocuita cu un PCB nou nout, realizat prin metoda transferului de toner. Am pierdut o zi doar pentru design, alta pentru realizare, si inca una pentru repararea micilor probleme si pentru implementarea modificarilor in software:

Arata mult mai bine, nu credeti? Iata o comparatie. Ma mir ca a functionat bine timp de un an!

Transformatorul de ferita a fost reutilizat, pentru ca a demonstrat o buna eficienta. Desigur ca nici nu m-am grabit sa rebobinez altul, cand secundarul are 600 de spire , sarma 0.1 - nu e tocmai usor, avand in vedere ca le fac manual. Dar aproape ca am ajuns sa il refac, deoarece am avut cateva probleme cu invertorul. Pana la urma am gasit problema - tranzistorul invertorului a fost in oglinda, din cauza unui simbol gresit in eagle (varianta CBE in loc de EBC). Dar s-a remediat usor, fara a strica placa.

Am adaugat trei senzori aditionali pentru a detecta ploaia si pentru calitatea aerului (MQ9B pentru gaze inflamabile, si Sharp GP2Y1010 pentru cantitatea de praf/particule in aer). MQ9  s-a dovedit o sursa semnificativa de caldura (din cauza sistemului de detectie cu filament), asa ca a trebuit sa-l mut mai de parte de senzorii de temperatura:


Au fost probleme si pe partea de soft: modificarile pentru noii senzori, modificarile pentru noul PCB (schimbari in ordinea pinilor, nou cristal de 8mhz fara de cel de 16mhz, alti timpi, tensiunea de lucru schimbata si ea la 3.3V de la 5V - probleme la conversiile ADC din cauza Vref-ului, etc),  si alte modificari si pe partea de server pentru a adapta baza de date mysql la noile citiri,  dar si pentru a desena graficele datelor noi. Dar iata ca in sfarsit totul functioneaza si graficele snzorilor noi se pot vedea aici, in timp real:

Detector ploaie (0 nu ploua, 1 ploua):


MQ9, gaze combustibile in aer: metan, vapori hidrocarburi, alcool, etc:


Sensor de praf:


Acesta e modul meu de a ura "la multi ani acestui proiect", acum , la un an dupa prima implementare  :101 , in care a strans 22MB de date .

radhoo

Dupa cateva zile in care statia a fost oprita, am gasit timpul necesar sa investighez cateva probleme grave de stabilitate a noului circuit.

Din fericire am gasit problema si am reparat-o, si pe langa asta am imbunatatit softul, si am finalizat codul pentru ultimii trei senzori adaugati, de ploaie, de praf si de gaze combustibile. Asa ca de cateva ore , statia e din nou funcitonala, iar datele masurate in timp real, sunt disponibile aici: http://uradmonitor.pocketmagic.net/

Azi e 1 Decembrie. La multi ani, Romani!