Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Pot fii acceleratoarelede particule,arme?

Creat de T1000_Android, Mai 06, 2008, 06:53:16 AM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Daca bila e de metal, atunci exista o retea cristalina de atomi, fiecare atom pune cate un electron in comun (sau mai multi, dar in cazul litiului de exemplu, e un electron). Acesti electroni apartin intregului cristal, sunt colectivizati. Metalul este un sistem comunist ce isi tine vitele (electronii) la comun. (Ce zici de analogia asta? E pedagogica? Cu ea nu ar mai trebui sa uite niciodata nimeni cum e un cristal metalic). Daca bila pierde N electoni, atunci sarcina ei este q = N * e, unde e este sarcina electrica a unui electron.

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

T1000_Android

Hehe! :D, întradevăr în fizică e bine să nu avem bile comuniste.
Relaţia este bumă aşa cum am scris-o eu acum două posturi?

v pătrat = (q*U) supra 1/2*m  ???

Adi

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

T1000_Android

Ce sarcină poate atinge o bilă de metal de 2 cm în diamentru înainte să străpungă izolaţia mediului în care se află? Care ar fi cea mai bună metodă de electrizare?

Adi

S-a mai discutat pe prima problema si ai zis ca tu de la electronica stii mai bine ca mine, ceea ce e adevarat. Pentru electrizare statica, generatoare van der Graaf par cele mai potrivite.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

T1000_Android

Da, aşa este, voi veni curând cu o valoare precisă.

Adi

Cat priveste domeniul asta, tu esti expertul si noi vom invata de la tine :).
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

T1000_Android

Eu mă gândeam mai mult la electrizare prin efect corona. Ajunge doar să trecem bila prin acea aură şi ea se va electriza... şi încă puternic! :o

Adi

Nu cunosc efectul corona. Il poti detalia aici si pentru noi in cateva cuvinte si sa ne oferi link despre el? Credeam ca iti dadusem linkuri pentru acceleratoare de particule, de ce nu propui si solutii ce se folosesc in realitate?
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

T1000_Android

Uite un link despre efectul corona: http://ro.wikipedia.org/wiki/Linie_de_%C3%AEnalt%C4%83_tensiune_%C3%AEn_curent_continuu#Efectul_Corona.

Ca şi aerul care este ionizat în apropierea liniilor de înaltă tensiune, aşa putem ioniza şi bila noastră trecând-o printr-un câmp electric intens. Bila s-ar ioniza mai bine decât aerul deoarece are electronii mai liberi şi ar putea fi extraşi/introduşi mai uşor din metal.

Aici, în cazul acesta, Adi nu poţi folosii metode deja existente deoarece la acceleratoarele de electroni, există un filament care emite electroni. Aici, în cazul nostru nu ne trebuie un filament care să emită electroni, noi deja avem bila noastră care trebuie accelerată.

Adi

Incurci producerea electronilor cu accelerarea lor. Accelerarea se face cu o diferenta de potential. Daca avem o diferenta de potential electric, acceleram orice, fie electron, fie bila mare.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

T1000_Android

Păi da! Încărcăm bila electric după care o accelerăm cu câmpul electric de aceeaşi polaritate a bilei. Câmpul electric care accelearează bila poate fi produs de descărcarea unor condensatori de capacitate mare. După cum vezi, modul de accelerare se păstrează şi aici, în cazul bilei mari, doar că nu ne trebuie un sistem de producere a electronilor. ;)

Adi

#87
Citat din: T1000_Android din Iunie 10, 2008, 07:11:24 AM
Păi da! Încărcăm bila electric după care o accelerăm cu câmpul electric de aceeaşi polaritate a bilei. Câmpul electric care accelearează bila poate fi produs de descărcarea unor condensatori de capacitate mare. După cum vezi, modul de accelerare se păstrează şi aici, în cazul bilei mari, doar că nu ne trebuie un sistem de producere a electronilor. ;)

Bila nu are polaritate, campul electric nu are polaritate. Bila are doar sarcina electrica, iar campul electric are directie (de la potential mare la potential mic). Bila va fi accelerata in directia campului electric daca bila are sarcina pozitiva, iar bila va fi accelerata in directia opusa daca bila are sarcina negativa. Toate vin de la \vec{F}= q * \vec{E}.

Campul electric nu este produs de descarcarea unor condesatori de capacitate mare, ci este produs de un condensator de capacitate mare incarcat (adica cu o sarcina pe o placa si cu aceeasi sarcina dar de semn schimbat pe alta placa).

Descarcarea unui condensator produce curent electric in un rezistenta. Incurci acest fenomen din electronica cu fenomenul descris de mine mai sus, pentru accelerarea particulelor.

Nu inteleg ultima ta fraza. Dar inteleg ca esti varza la chestiile elementare de electricitate. Nu stii nici F=qE, nici ce e capacitatorul. Eu unul ti-am raspuns cu foarte mare drag, dar imi e din ce in ce mai greu sa iti raspund. Tu pui doar intrebari ... Trebuie sa te apuci sa inveti singur bazele!
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

radhoo

#88
cam vechi postul, dar as vrea sa aduc cateva precizari:

1) o bila de metal accelerata cu ajutorul electricitatii:
arma se numeste "railgun" si se foloseste de forta Lorenz. bila se plaseaza intre doi electrozi lungi, sub forma de sina, si se descarca un condensator de energie mare in cei doi electrozi. curentul trece prin bila, si astfel apare forta lorentz perpendiculara pe directia de curgere a curentului prin bila, imprimandu-i un impuls.
recordul a fost experimentul marinei americane:
http://www.youtube.com/watch?v=i1q_rRicAwI
teoria aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Railgun
"railgun" realizate de amatori:
http://www.youtube.com/watch?v=C6cV10QEGGk&feature=fvsr
http://www.youtube.com/watch?v=4CNldTbYy5A&feature=related
sunt interesante, dar atat. e nevoie de mult prea multa energie electrica si de niste condensatori gigantici pentru a imprima o energie modesta proiectilului.

2) mai aproape de titlul acestui topic, vreau sa prezint varianta unei "arme" cu electroni,  dar exprimarea e mult exagerata.
scenariu: un tub vidat, sa zicem 30cm lungime, diametru 4cm, un electrod (cu sau fara filament pentru termoemisie) la un capat, iar la celalalt in loc de sticla o fereastra din folie de titan (dar poate fi chiar si aluminiu) de raza cat mai mica (pentru a suporta presiunea negativa). folia se conecteaza la borna pozitiva a unei surse de inalta tensiune, iar electrodul opus ( care devine un catod) la polul negativ. Diferenta de potential poate fi de ordinul zecilor de KV.
sub diferenta de potential, sau daca exista si un filament cu atat mai mut prin termoemisie, catodul emite un flux de electroni, care in campul electric este accelerat catre fereastra de metal.
Prin efectul Lenard, o parte din electroni trec prin fereastra metalica in afara mediului vidat.
In functie de energia lor, pot strabate o distanta de pana la un metru in aer.
Totodata se produc si raze x, la impactul electronilro cu fereastra metalica.
Pentru mai multe informatii puteti citi aici:
http://nobelprize.org/nobel_prizes/physics/laureates/1905/lenard-lecture.pdf

La ce e buna aceasta "arma"? Este o sursa de raze Beta moi, adica de energie joasa. Poate fi folosita pentru a produce ionizari, si a studia diverse fenomene de fizica. Dar este un accelelator de particule, si "Arunca" in exterior electroni accelerati. La pana un metru :)

Ca sa concluzionam, acceleratoarele de particule se bucura de un nume impresionant prin complexitatea lui, dar ca si multe alte mecanisme tehnice ale lumii contemporane, nu sunt capabile nici de minuni nici de efecte speciale imprumutate din domeniul SF-ului.

Pentru pasionati si visatori, alte arme "energetice" includ:
- arme cu ultrasunete concentrate pe directii date folosind antene
- arme cu infrasunete cu frecventa in jurul a 7Hertzi pentru care zidurile constructiilor sunt "transparente"
- arme cu microunde, de asemenea folosesc antene directionale pentru a concentra puterea radiata: pot produce disconfort prin efectul termic al absortiei microundelor (2.4GHz) de catre apa (tesuturile au apa). a se tine cont de legea propagarii energiei radiante - si patratul distantei pana la tinta.
- arme cu proiectile accelerate in camp magnetic. se numesc "coilgun" (am vazut o constructie "homemade" impresionanta, dar acum nu o mai gasesc, iata un alt exemplu: http://www.kipdev.nl/labs/coilgun-kmwcbs562a1/ )
- lasere, am experimentat cu un laser de 150mW care arde... daca raza e focalizata. daca raza  e focalizata ea arde la x cm si nu peste tot. mai sunt si alti factori cum ar fi absortia atmosferica cauzata de apa si praf. vezi Razboiul stelelor din timpul lui Reagan: http://en.wikipedia.org/wiki/Strategic_Defense_Initiative#Directed-energy_weapon_.28DEW.29_programs

etc etc

valangjed

T1000_Android efectul Corona este doar un efect superficial (adica de suprafata).Nu poti incarca , electric o bila in tot volumul ei prin simpla aplicare a unui camp electrostatic asupra acestei bile.
Nu sunt un bun profesor dar sunt lucruri elementare pe care ar trebui sa le stie oricine inainte de a merge mai departe.
Nu vreau sa te descurajez , continua calea pe care ai apucat (daca chiar iti place) dar te rog sa fii mai atent la explicatiile de baza.
Filosofia este abuzarea sistematica de un limbaj creat anume cu acest scop.