Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

O retea globala de monitorizare a fondului de radiatii gamma

Creat de radhoo, Iulie 08, 2013, 06:43:54 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

radhoo

Multumesc!

Dar sa stii ca sunt totusi nerabdator sa le vad facute intr-o fabrica, fara defecte. PAna atunci, iata noutatile: :)

O noua statie a intrat in functiune in Arizona, US: http://www.uradmonitor.com/first-unit-in-arizona-usa/

Statia inregistreaza niste variatii ciclice destul de interesante, cum se poate vedea in graficele atasate. E cam devreme pentru concluzii, dar poate cineva are o idee care ar putea fi cauzele. Nu exclud nici probleme tehnice, dar ce ar putea cauza asa un efect?

radhoo

O noua unitate a intrat in functiune azi , din Noua Zeelanda!


Datele in timp real se pot vedea aici: http://www.uradmonitor.com

radhoo


radhoo

Cei mai multi dintre voi probabil cunosc deja reteaua de monitoare de radiatii uRADMonitor, prezentata in acest lung thread. Unitatile de monitorizare sunt autonome, de putere mica, de dimensiuni compacte si greutate redusa, si folosesc o conexiune directa la internet, deci nu au nevoie sa fie conectate la un calculator.

Dar poate cea mai interesanta caracteristica in aceste detectoare e ca folosesc acelasi tip de tuburi Geiger, si unitatile sunt testate cu o referinta comuna. Deci numerele care rezulta din masuratori si sunt vizibile pe harta globala, pot fi comparate cu orice alte inregistrari din retea. Valorile in CPM capata astfel o semnificatie clara.


Reteaua e in continua expansiune si iata ca o noua unitate a intrat in functiune in SUA, Massachusetts.
Iata inregistrarile initiale (de test) si cele curente din noua locatie de pe continentul american:



Interesul si suportul vostru pentru acest proiect e bine venit. Aceasta retea se vrea a fi primul sistem civil distribuit, de monitorizare a fondului de radiatii. E un efort in desfasurare, in folosul nostru, al tuturor.

Puteti ajuta raspandind vorba (aceasta e pagina de facebook),  sau votand (apasati icoana "skull") pe hackaday.io pentru uRADMonitor.

radhoo

Trecerea de la  placi si carcase realizate in regim propriu la o linie de productie industriala e un pas destul de mare pentru un proiect in faza incipienta, asa cum e acesta. Si totusi, cu suficienta determinare, obstacolele tind sa se minimizeze. Si uite ca am facut si pasul acesta, si mai multe unitati uRADMonitor sunt in productie in China. Si asta pentru a deschide calea catre prima retea civila de supraveghere a fondului natural de radiatii, proiect care pune datele la dispozitia celor interesati in orice moment, fara restrictii, pentru a putea observa fluctuatiile nivelului de radiatii oriunde pe glob.

Una din caracteristicile esentiale e ca unitatile care formeaza reteaua, folosesc acelasi tip de detector, si sunt verificate catre o referinta comuna. Astfel numerele rezultate din masuratori, vizibile pe harta, se pot compara intre ele. Astfel valorile in CPM capata o semnificatie clara,.


Mai multe informatii sunt disponibile aici: http://www.uradmonitor.com/the-uradmonitor-aluminium-enclosure/

Nu uitati sa votati proiectul uRADMonitor  pentru competitia Hackaday.io si sa vizitati si pagina de facebook.

radhoo

O noua varianta, modelul A2 tocmai ce a vazut lumina zilei. Va fi disponibil in paralel cu modelul anterior, A, dar in numar redus. Inlocuieste sensorul de temperatura folosit initial, DS18B20 (ca senzor intern), cu senzorul BMP180, pentru a putea monitoriza mai bine si fluctuatii in factorii de mediu.

Astfel pe langa nivelul de radiatii, aceste statii vor putea masura temperatura si presiunea barometrica. Vremea poate influenta nivelul radiatiilor de fond, iar in cazul incidentelor nucleare e responsabila de raspandirea prafului radioactiv prin vant si ploaie. Datele suplimentare pot fi deci foarte utile.
Mai multe poze aici. Va invit sa urmariti si pagina de facebook a proiectului.


radhoo


radhoo


radhoo

Uite cum au iesit primele unitati realizate in China. Asamblarea (tubul geiger), testele si softul le-am facut eu, manual:

Mai multe poze am pus aici:
http://www.uradmonitor.com/model-a-production-ready/

radhoo

M-am tinut de treaba si proiectul a mers inainte. Acum am intrat in competitia Chivas The Venture si am trecut de semifinale. Daca vreti detalii am postat pe blog: http://www.uradmonitor.com/uradmonitor-concureaza-pentru-1-milion-de-dolari/

In acest concurs am sansa sa castig 1 milion de dolari. E o sansa care ar ajuta dezvoltarea proiectului intr-un ritm mult mai alert, cu impact direct asupra reducerii poluarii si a unei vieti mai sanatoase.

Exista un sistem de vot public, va rog sa ma ajutati cu un vot pe http://theventurevote.ro/urad-monitor/

Multumesc!

sumalan dorin