Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Desene

Creat de RaduH, Mai 13, 2008, 07:14:09 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

RaduH

Incerc sa continui discutia de pe Intrebare

Adi

Ajunsese prea lunga, banuiesc ... Bine ai venit si aici ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

RaduH

Nu mai pot sa postez desene nici aici .
Cred ca mi-am consumat cota admisibila pe forum .
Se poate face ceva ?

Electron

Ai putea folosi http://imageshack.us/

E gratuit,nu e nevoie de inscriere, nici de instalarea de componente, pur si simplu faci upload si ei iti dau link-ul (in diverse forme) pentru a-l posta unde doresti. Si nici nu-ti consuma din "cota". ;)

e-
Don't believe everything you think.

Adi

Da, incurajez sa fie folosit. Asa nu o sa fie carti piratate pe forum. Dar o sa ma uit si la cota.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro


Electron

RaduH, am vazut imaginile tale. Imi place nespus cea in 3D. :)

Am sa completez figura cu schema in sectiune, deoarece lipsesc niste sarcini si niste linii de camp.

Precizez ca pe interiorul armaturilor, asa cum le-ai propus, nu se acumuleaza sarcini (zona cu "?") deoarece armaturile se comporta ca niste "custi Faraday".

e-
Don't believe everything you think.

RaduH

Multumesc si astept cu nerabdare

Electron

RaduH, te rog sa ai oleaca de rabdare, zilele astea sunt prins cu alte treburi. Nu am uitat de tine! Revin cat pot de repede...

e-
Don't believe everything you think.

Electron

RaduH, am inceput analiza desenelor tale. Deocamdata, iti perzint cum vad eu incarcarea cu sarcini a componentelor sistemului si doua "harti de potential" partiale, facute ca studii preliminare:

1) Sarcinile din sistem. A se tine cont ca am marcat doar sarcinile de pe jumatate din figura, restul se obtin prin simetrie, fata de  axa din figura)



2) Harta de potential (cu liniile de echipotential) pentru armaturi, in cazul in care ar fi "singure", cuplate la baterii. (Hasurarile nu sunt tocmai cele originale, deoarece am folosit simetria pentru a obtine a doua jumatate de desen). Linia de echipotential care inconjoara metalul este impusa de "+"-ul bateriei in acest caz. Liniile urmatoare (exterioare) sunt de potential din ce in ce mai mic (valori pozitive).

Nota: pentru cealalta armatura, conectata la "-"-ul bateriei, liniile sunt perfect simetrice, dar valorile de potential tind spre zero cu valori negative.

3) Harta de potential (cu liniile de echipotential) pentru ecrane, in cazul in care ar fi "singure", cuplate la pamant. (Hasurarile nu sunt tocmai cele originale, deoarece am folosit simetria pentru a obtine a doua jumatate de desen). Linia de echipotential care inconjoara metalul este impusa de pamant, si se considera de potential 0.


In continuare voi desena liniile de echipotential ale sistemului complet, si de acolo la liniile de camp e doar un pas. :)

Pe curand,

e-
Don't believe everything you think.

RaduH

Deci nu reusesc sa ecranez campul de sens opus accelerarii .
Stiam de liniile echipotentiale .

Electron

Citat din: RaduH din Mai 18, 2008, 09:38:31 AM
Deci nu reusesc sa ecranez campul de sens opus accelerarii .
Stai sa ajung sa trasez si liniile de echipotential pe figura completa (unde se aduna potentialele de la componente) si apoi putem trage concluzii. :)

e-
Don't believe everything you think.

RaduH


RaduH

Cred ca am propus o tampenie imi cer scuze .
Doamne fereste sa nu va suparati pe mine .

Electron

RaduH, nu trebuie sa-ti ceri scuze. Participam aici cu totii, pentru a contrasta pareri si argumente. Nu e o greseala sa-ti dai cu parerea, chiar daca parerea se demonstreaza apoi a fi gresita. E o greseala sa accepti orice alta parere, fara demonstratie, sau, sa insisti pe parerea gresita oricate demonstratii ti se aduc. (Vorbesc dpdv epistemologic ;) )

Acum, intrebarea ta despre prezenta celorlalte minusuri (pe care le-ai desenat cu albastru) este valida, si admit ca nu am explicat foarte bine conditiile din desenul meu respectiv. Ideea este ca in vreme ce electrozii conectati la baterie se "umplu uniform" de sarcina, ecranele se umplu de sarchina prin influenta si se alfa la potential "0" prin conventia conform careia Pamantul e la acest potential.

O regula pe care am aplicat-o in versiunea mea de harta de echipotential (harta care se poate perfectiona!) este aceea care spune ca o piesa metalica (conductoare), conectata la un anumit potential, va avea exact acelasi potential pe toata suprafata sa, atunci cand atinge echilibrul electrostatic. Justificarea e imediata: daca punctele de pe suprafata sa ar fi la potentiale diferite, atunci sarcinile libere din conductor vor "curge" spre punctele de potential care le "atrag" (potential mai mic pt cele pozitive si mai mare pentru cele negative) si ar exista deci un curent electric, ceea ce inseamna ca nu s-a atins inca echilibrul. Tot din aceasta cauza, si interiorul piesei metalice/conductorului se afla la acelasi potential ca si suprafata sa, la echilibru.

Acum, ce putem spune despre distributia de sarcina de pe un conductor la echilibru electrostatic? Ei bine, data fiind forma conductorului, densitatea de sarcina (libera) de la suprafata sa nu este o constanta, decat in cazul sferei perfecte (simetriei sferice), dar orice alta forma duce la valori diferite ale acestei densitati, de exemplu in zonele cu iesiri "ascutite" sarcina se acumuleaza (campul electric (de fapt liniile sale) fiind mai "dens"). Asa se explica folosirea paratrasnetului lung si ascutit, care protejeaza obiectele mai scunde si mai "plate" din jur. ;)

Asadar, faptul ca ecranul e legat la pamantare, si e "obligat" asfel sa se afle in totalitate la potential 0, nu inseamna altceva decat ca el va lua de la Pamant exact acele sarcini necesare pentru a anula potentialul zonei din spatiu in care se afla (electrodul incarcat produce acolo un potential diferit de zero). Deci, va avea o distributie de sarcina in asa fel incat, potentialul produs de sarcina sa, plus potentialul produs de sarcina electrodului, adunate algebric, sa dea zero pe toata suprafata (si interiorul) ecranului. Acesta este, in alte cuvinte, mecanismul prin care un corp se incarca prin "influenta electrostatica" in acest caz.

Bun, cred ca am lungit-o destul, daca e ceva cu ce nu esti de acord, te rog sa comentezi fara frica, aici nu se dau nici note, nici pedepse (si nici premii :D) pentru ideile prezentate. Scopul e sa invatam cu totii din experienta (fie ea pozitiva sau negativa) a celorlalti. :)

e-

PS: ce zici, faci si tu o harta de echipotential a sistemului compet, sa o comparam cu a mea (care inca nu e gata) ?
Don't believe everything you think.