Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Desene

Creat de RaduH, Mai 13, 2008, 07:14:09 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

RaduH

Nu inteleg de ce va chinuiti cu prostiuta asta ?
Mai important mi s-ar parea cum s-ar putea calcula capacitatea aia echivalenta .

Eta inseamna pierderi sau randament (nu stiu cat la suta)
Imi pare rau ca am postat prostiuta asta deja .

Electron

RaduH, cred ca am mai raspuns despre capacitatea echivalenta. Pentru a putea intreba despre ea trebuie sa faci schema circuitului pentru care vrei sa calculezi echivalenta. Nu prea inteleg ce raspuns astepti pana nu pui intrebarea specificata complet...

e-
Don't believe everything you think.

RaduH

Pai am facut schemele si am ajuns la concluzia ca sunt capacitatile in paralel .
Da nu stiu cum s-ar calcula capacitatile alea intre electrozi si daca nu se formeaza capacitati intre electrozi si peretele incintei vidate .
Incinta vidata ar fi cilindrica .Desenez inca o data .
Am o formula pentru capacitatea cilindrica da nu stiu cine e "h"
C = 2*PI*epsilon*h/(ln(r1/r2))

Hai Romania !

Electron

"h" nu poate fi decat lungimea segmentului de cilindru considerat (sau "inaltimea" lui, daca ar sta in picioare) ;)

e-
Don't believe everything you think.

RaduH


Electron

RaduH, o data ce am stabilit ca segmentele consecutive din accelerator se comporta ca niste capacitati in paralel, ar trebui sa incepi facand schema lor echivalenta corespunzatoare, astfel incat sa fie si vizual usor de urmarit. Apoi, sa identifici punctele din circuit (si potentialul la care se afla) care induc sarcini in peretele exterior pamantat, pentru a considera respectivele capacitati.

De remarcat ca pentru a intelege distribuitia de sarcini indusa in peretele exterior pamantat e nevoie de o analiza a liniilor de echipotential generate de segmentele consecutive ale acceleratorului, pentru ca asa cum ziceam si inainte sarcinile luate de la Pamant sunt doar cele necesare pentru a asigura ca tot peretele exterior (in cazul in care e o unica piesa conductoare, asa cum l-ai desenat) se afla la acelasi potential (in fiecare moment de timp). Cum elementele acceleratorului au potentiale diferite, si sarcina de pe peretele exterior va fi distribuita neuniform, avand zone "pozitive" si zone "negative", in functie de ce element au in vecinatate.

O alta observatie: daca peretele exterior e pamantat, capacitatea dintre perete si alte elemente din accelerator este irelevanta, pentru ca "incarcarea" acestor condensatori nu se face pe baza consumului de energie din generatoarele din circuitul acceleratorului, ci prin influenta. Cu alte cuvinte: incarcarea si descarcarea condensatorilor dintr-un circuit conectat la generatoare nu depinde de prezenta elementelor pamantate din apropierea circuitului. (Cel putin dupa cate stiu eu despre astfel de circuite...)

e-

Don't believe everything you think.

RaduH

CitatRaduH, o data ce am stabilit ca segmentele consecutive din accelerator se comporta ca niste capacitati in paralel, ar trebui sa incepi facand schema lor echivalenta corespunzatoare, astfel incat sa fie si vizual usor de urmarit. Apoi, sa identifici punctele din circuit (si potentialul la care se afla) care induc sarcini in peretele exterior pamantat, pentru a considera respectivele capacitati.
N-am cum sa fac asta ca nu stiu cate etaje de accelerare sunt si cati electrozi . Am gasit pe internet ca SLAC accelereaza la peste 50GeV si ca accelerarea la un etaj de accelerare adica intre doi electrozi ar fi de 5KV . Asta ar insemna 10^7 etaje de accelerare si (10^7+1)electrozi . Nu stiu daca la SLAC tensiunea de accelerare intre doi electrozi e de 5KV . Informatia asta e de la acceleratoarele liniare in general . Oricum nu prea imi da lungimea de 3Km a acceleratorului la 10 milioane de etaje de accelerare si n-am habar cat e frecventa , deci nu reusesc sa calculez lungimile electrozilor . Un calcul simplu ar fi l = c/2f pentru energiile mari unde viteza electronilor ar fi foarte apropiata de viteza luminii . Dupa formulele mele nu-mi iese ca da numar complex la calculul vitezei , da minus sub radical . Cu l = c/2f , lungimea electrozilor din capatul acceleratorului daca frecventa ar fi 1MHz da aproape 150 de metrii . Ceva nu-i in regula .
CitatO alta observatie: daca peretele exterior e pamantat, capacitatea dintre perete si alte elemente din accelerator este irelevanta, pentru ca "incarcarea" acestor condensatori nu se face pe baza consumului de energie din generatoarele din circuitul acceleratorului, ci prin influenta. Cu alte cuvinte: incarcarea si descarcarea condensatorilor dintr-un circuit conectat la generatoare nu depinde de prezenta elementelor pamantate din apropierea circuitului. (Cel putin dupa cate stiu eu despre astfel de circuite...)
Bine ar fi ca am calculat capacitatea unor eventuale capacitoare cilindrice si capacitea echivalenta a 10^7+1 capacitoare da mult prea mare . Capacitatile care se formeaza intre electrozi nu stiu cum s-ar calcula da intuesc faptul ca ar fi foarte mici .

RaduH

Stau cam prost la scrisul in engleza .
Nu ma ajutati sa aflu la ce frecventa lucreaza SLAC si cat consuma sa accelereze la 50Gev ?
mtlee@slac.stanford.edu

RaduH

E bine asa ?

Hello , I need some help,

I'd like to know the frequency that the accelerator works at, how much does it accelerate at one floor and what are the power requirements to accelerate at 50 GeV

Thank you very much

Adi

E bine, dar trebuie sa spui si cine esti si de ce ai nevoie de asta, ca sa pari om serios, sa vada ca merita sa consume timp sa iti raspunda.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

RaduH

Si ce sa le spun ca ma intereseaza din curiozitate ?
Adi , nu ai putea sa-i intrebi si tu ce ma intereseaza ca daca te prezinti tu ca cercetator si ca administrator de forum ai mai multe sanse ?

RaduH

Daca ai timp desigur .

Adi

Incearca intai tu si vezi ce iese. Eu nu stiu exact ce intrebi tu, caci nu am urmarit discutia si exprimarea ta este destul de vaga pentru mine, care nu am urmarit discutia: ce frecventa? frecventa cavitatilor rezonante? ce energie consumata pentru a accelera la 50 GeV? Pai pentru un electron energia este sarcina electrica ori 50 GeV. Te referi la intregul fascicul de electroni? Sau poate la energia electrica consumata de intregul proces de a accelera intregul fascicul de electroni? Sau energia electrica consumata de intregul laborator?

Oricum, te incurajez sa fii autonom, sa indraznesti, sa inveti engleza mai ales, sau sa scrii text clar in romana si sa rogi pe cineva sa iti traduca in engleza si sa trimiti tu. Asa vei avea si mai mare incredere in fortele tale.

Daca chiar nu merge, te voi ajuta, dar nu vad de ce nu ar merge.

Cu bine,
Adi
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

RaduH

Deci am tras concluzia ca SLAC e accelerator liniar cu electrozi de lungimi crescatoare .
Frecventa la care sunt alimentati electrozii si consumul de putere al alimentarii electrozilor ma intereseaza .
Ar avea acceleratorul o capacitate echivalenta si stiind ce am intrebat as putea sa o estimez .
Energia unui puls de electroni ar fi N*e*50GV , unde N este numarul electronilor din impuls .
Puterea care ar rezulta ar fi N*e*50GV*2*f pe secunda unde f-frecventa de alimentare a electrozilor .
Generarea electronilor ar consuma energia N*Wextr ( lucrul de extractie al unui electron functie de catodul folosit-nu cred ca trece de 100 eV )*randament .
Puterea consumata de sursa de electroni ar fi energia asta ( N*Wextr*randament )*2*f ( impulsuri / secunda ) .

Adi

Te incurajez sa explici asta in email, sa stie ce efort ai facut deja.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro