Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Despre acceleratoare de particule in general

Creat de [RHF]{NC}The Eagle, Decembrie 26, 2007, 06:18:24 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 2 Vizitatori vizualizează acest subiect.

constantin.a

Rezultate exista inca din 2004. Problema cea mai mare este obtinerea fascicolului monoenergetic de electroni cat si repetabilitatea experimentului. Dar cum am spus, rezultatele indica ca suntem pe calea cea buna.

RaduH

#16

am niste nelamuriri la ce am vazut ...

constantin.a

O prezentare bine facuta de "taticul" Laser Plasma Wakefield Acceleration: http://www.youtube.com/watch?v=UWywzMkR6c0
Iti va lamuri tot...sper.

constantin.a

Am sa incerc sa raspund si eu la intrebari:
1. Plasma
2. De ce ar trebui sa fie franare?
3. La ce sarcini te referi?
4. Idem

RaduH


asta nu mi se pare tot una cu cealalta mai ales din explicatii ...

constantin.a

Pune intrebarile concret si am sa incerc sa iti raspund cat mai bine!

Adi

#21
Comentariu ulterior, ca introducere la acest topic de discutii. L-am creat pentru a uni posturile depre acceleratoare de particule care nu se refera la acceleratoarele Tevatron sau Large Hadron Collider. Exista o multime de alte acceleratoare mai putin cunoscute si totusi importante in cercetare fundamentala, ca sa nu mai vorbim de miile de acceleratoare de mici dimensiuni folosite in spitale pentru imagistica medicala si tratamentul cancerului. De asemenea, aici se va discuta despre tehnici de accelerare ale particulelor, adica cercetari despre acceleratorarele viitorului.


Postul original:

O veste istorică vine de la un alt mare accelerator de particule al omenirii, Relativistic Heavy Ion Collider (RHIC) de la Brookhaven, SUA, care ne relevă nici mai mult nici mai puţin decât o nouă stare de agregare a materiei, anume cum este materia la temperaturile cele mai mari reuşite de oameni vreodată şi cum erau ele în Univers la doar o milionime de secundă după Big Bang: un lichid aproape perfect în care protonii şi neutronii sunt "topiţi" în elementele lor constituente, adică cuarci şi gluoni.

Mai multe despre starea de plasma cuarc-gluon aici.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

#22
Iar o alta veste importanta vine de la acelasi accelerator si despre aceeasi stare de agregare a materiei: plasma cuarc-gluon, unde se pare ca s-a descoperit si o asimetrie intre materie si antimaterie. Aceasta asimetrie este esentiala: fara ea noi nu am exista. Afla mai mult aici.  

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

constantin.a

Ca sa nu las acest post sa moara am atasat un poster despre accelerarea particulelor prin interactii laser-plasma. Posterul e in engleza si a fost prezentat la coneferinta pentru popularizarea fizicii in randul liceenilor. Daca aveti intrebari nu ezitati sa ma intrebati!

Adi

Acceleratorul RHIC din SUA si detectorul STAR au produs si detectat pentru prima data antimateria corespunzatoare atomului de heliu! Este un salt urias fata de antimateria atomului de hidrogen ce a fost produsa in ultimul deceniu la laboratorul CERN din Europa.

http://www.bnl.gov/rhic/news2/news.asp?a=1259&t=pr
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro