Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Stiri si discutii de la laboratorul Fermilab

Creat de Adi, Noiembrie 19, 2007, 08:52:51 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Adi

Acceleratorul Tevatron este actualmente cel mai mare accelerator de particule din lume, unde "mare" inseamna ca accelereaza particule la cea mai mare energie obtinuta pana acum de om. Protoni sunt accelerati la o energie de o mie (o mie!) de ori mai mare decat energia masei lor de repaus. Parteneri de antimaterie ai protonilor sunt produsi (antiprotoni) si fascicule de protoni si antiprotoni sunt ciocnite de 1.7 milioane de ori pe secunda. La fiecare din aceste coliziuni, cate o pereche, sau doua, din cele o suta de miliarde de protoni si antiprotoni cat exista in fiecare fascicul, se ciocnesc, creand particule noi. Din acestea 1.7 milioane de perechi ce se cioncnesc, anihileaza si creaza particule noi pe secunda, numai cam 100 sunt selectate pentru analiza finala, dupa criterii clare.

Actualemente, Tevatronul merge in forta, produce date fizice de buna calitate, continua sa faca descoperiri (de exemplu oscilatia intre particulele de materie si antimaterie pentru mezon Bs) si masuratori de mare precizie. Tevatronul incearca chiar sa descopere bosonul Higgs inainte de LHC, are o sansa mica, dar nenula in acest sens.

Doua experimente generale, complementare si concurente, studiaza coliziuni de particule si antiparticule la Tevatron: experimentul CDF si experimentul DZero.

Experimentele vor dura pana in 2009 si incearca sa obtina finantare pentru 2010, iar experimentele la LHC vor incepe in 2008, dar va lua ceva timp pentru a intelege exact acceleratorul, detectoarele si rezultatele lor. Aceasta este motivatia pentru ca Tevatronul sa continue sa functioneze si dupa 2009. Si cu putin noroc, poate chiar descopera mult ravnitul Higgs...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

uhu

#1
Barfe (cu credibilitate beton):

Intarzierea experimentelor LHC la CERN se datoreaza - semioficial - intarzierii livrarii de catre Fermilab a magnetilor pentru sistemul criogenic. (Fermilab e concurenta directa a CERN in cursa pentru descoperirea Bosonilor Higgs).

Dpdv politic, majoritatea grupurilor din CERN implicate in LHC au binecuvantat aceasta intarziere, pentru ca au obtinut mai mult timp pentru propriile lor deadline-uri.

Intre 4 ochi, sefii de grupuri din CERN spun ca nu suspecteaza vreun sabotaj premeditat al partenerilor americani.

Adi

Intarzierea a fost provocata de un magnet defectuos furnizat de Fermilab, asta e cert. Ca a fost sabotaj sau nu, e speculatie. Nu stiu adevarul. Avantajeaza experimentele de la Fermilab, desigur. Si poate ajuta si experimentele de la LHC ce au mai mult timp sa isi termine ele detectoarele. E mereu asa de multa munca, mereu poti sa faci mai bine, au loc mereu upgrade-uri.

Dupa ce va incepe, LHC-ul va avea nevoie de cam un an pentru "Commissioning", adica testare pentru a vedea ca raspunde corect la comenzi, apoi poate doi ani inainte sa poata descoperi bosonul Higgs daca are masa mica (intre 114 si 140 GeV/c2). Daca are masa mare, peste 160 GeV/c2, il vor descoperi destul de repede. Dar exista sugestii ca ar avea o masa scazuta si Fermilabul tot de vreo 2 ani ar avea nevoie. Asadar, nu se stie niciodata ...

Eu ca student invat, si apoi voi lucra ca postdoc la LHC, probabil. Iar umanitatea si lumea stiintifica castiga, totul e sa fie descoperit mai repede ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

uhu

#3
Ca sa fiu mai clar: oamenii de la CERN NU cred ca ar fi vorba de sabotaj (reputatia stiintifica a cuiva care s-ar preta la un sabotaj ar fi facuta instantaneu praf).

Alte barfe beton:

Cele doua variante ale articolului (care confirma / infirma existenta Bosonului Higgs) sunt deja scrise, si lista de autori e completa. De la primele evenimente masurate pana la publicare, timpul va fi foarte scurt.

CERN are probleme financiare grave acum, pentru ca bugetul pentru LHC a fost demult depasit. Contractele temporare nu se mai prelungesc sub nici o forma. Sper ca in 2-3 ani situatia sa se imbunatateasca un pic, si sa apara iar pozitii acolo, ca planul tau cu post-docul sa se indeplineasca :-)

Adi

Da, dupa ce citii iar prima ta fraza, intelesei ca oficialii CERN nu suspecteaza Fermilab de sabotaj. Apoi cand ai exprimat si mai clar, am inteles si mai bine. Intr-adevar, lumea stiintifica, mai ales la cel mai inalt nivel din lume, cum e CERN si Fermilab, nu se preteaza la astfel de "dat la cotoaie", ce se mai intalnesc poate in fotbalul din Romania.

Barfa cu articolul nu o stiam. Dar are sens sa abia o ciorna a articolului. Apoi vor pune numerele ce le vor masura si gata. Bravo lor!

Barfa cu banii iar are sens. Dar. Una sunt banii pentru functionarea acceleratorului,  unde plateste CERN sau Europa,  nu stiu detalii. Si alta e banii pentru cercetatorii ce vor face detectoarele sa functioneze si vor analiza datele. Ei sunt platiti de granturi castigate de ei prin universitatile si institutiile de origine. De exemplu, toti cei angajati de universitati americane cheltuiesc bani americani pentru a lucra la CERN. Poti fi angajat de Berkley si sa fii stabilit la CERN sa cercetezi acolo. Dar esti platit de ei si pentru reputatia lor.

Slujbe vor fi ca postdoc, este unicul mare accelerator din lume, de la care se asteapta multe minunui, nu doar Higgs-ul. Probleme vor fi daca in vreo 3 ani nu vor descoperi nimic ... Atunci poate si proiectul urmatorului mare accelerator, International Liniear Collider nu va gasi finantare ...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

[RHF]{NC}The Eagle

Pentru cei ce doresc sa aflle ce este ,in general, un accelerator de particule incercati acest sirte care contine detalii si informatii foarte utile despre acest subiect Acceleratoare de particule
Spor la citit

Adi

Multumesc, Eagle. Pare ca incepe sa se dezvolte si Wiki in romana. Si poza este intr-adevar a Tevatronului. Totusi, era bine sa pui pe un topic nou. Pentru ca vorbeste de acceleratorare in general, nu de cel de la Fermilab.
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

[RHF]{NC}The Eagle

Uitati aici niste detallii despre Tevatron (din pacate sun in engleza) si multe alte informatii interesante:
Tevatron
Spor la citit!

[RHF]{NC}The Eagle

Salut.Aici este un dcoument interesant inb care se vorbeste despre oprirea Tevatronului in anul 2009 deoarece Organizatia European pentru Cercetare Nucleara creaza un accelerato de 7 ori mai puternic:
CitatFermi plans to shut down the Tevatron in 2009, when the European Organization for Nuclear Research will open a particle accelerator seven times more powerful than the Tevatron.
Pentru mai multe detalii intrati aici =>Tevatron competitor

Adi

Intr-adevar, Tevatronul se va opri in 2009. Ce inseamna aceasta? Ca ciocnirile de protoni si antiprotoni se vor opri. Actualmente, fiecare fascicul avand cate un terra electron volt, adica o mie de miliarde de electroni volti, adica de o mie de ori energie corespunzatoare masei unui proton in repaus. Experimentele CDF si DZero isi vor inceta astfel achizitionarea de date, dar nu isi vor sfarsi existenta. Vor mai urma alti 5-6 ani pentru analiza completa a datelor experimentale achizitionate. Dar experimentele de la frontiera energiei, adica cea mai mare energie disponibila pentru a crea particule noi, nu vor mai exista la acceleratorul Tevatron de la Fermilab, ci la accelatorul Large Hadron Collider (LHC) de la CERN, Geneva, Elvetia. Acest accelerator va avea intr-adevar o energie de sapte ori mai mare decat cea disponibila la Tevatron. Alte doua experimente complementare si concurente vor achizitiona date experimentale si apoi le vor analiza. Aceste experimente se numeste ATLAS (la care participa si Romania) si CMS (la care nu participa si Romania). Mari descoperiri se asteapta de la aceste doua experimente, precum particule candidate pentru materia intunecata, particule prezise de teoria supersimetriei, bosonul Higgs, poate dimensiuni suplimentare sau cauza disparitiei antimateriei din Univers.

Trebuie notat insa ca va lua unul sau doi ani pana acceleratorul LHC si detectoarele ATLAS si CMS vor fi testate suficient pentru a avea incredere completa in ce masoara ele ("commisioning"), timp in care analiza datelor de la Tevatron ar putea efectua inca descoperiri. De asemenea, fizicienii de la Tevatron spera sa prelungeasca durata experimentelor pana in 2010. Si nu in ultimul rand, experimentele de la Tevatron nu sunt singurele de la Fermilab. Fermilab este cel mai mare laborator american de fizica particulelor, si experimente cu fascicule de protoni ce lovesesc o tinta fixa vor continua, de asemenea tratamentul cancerului folosind un fascicul de protoni, precum si o serie de experimente ce studiaza neutrinii sau cauta materia intunecata sau energia intunecata ...

Fermilab-ul va ramane inca pe harta fizicii particulelor...
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

Adi

Foarte bine, Eagle, si alte informatii si poze despre Tevatron puteti gasi aici pe pagina lui pentru public: http://www-bdnew.fnal.gov/tevatron/
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

RaduH

In cazul pendulului nu campul gravitational pierde energie potentiala ci bila de la capatul atei si castiga energie cinetica .
In cazul a doi electrozi intre ei se creaza o diferenta de potential . Particula trece prin puncte de potential diferit si castiga o energie egala cu diferenta de potential ori sarcina . Pe mine ma intereseaza daca nu cumva accelerarea in sine modifica aceasta diferenta de potential . Nu in cazul unui singur electron ci in cazul de exemplu a unui fascicol intens de electroni .
Deci forta F care actioneaza asupra particulei este sarcina ori intensitatea campului electric E . F=q*E
Lucru mecanic este forta ori deplasarea L=F*d=q*E*d
Cum E=U/d , L=q*U . De aici vine . Pe mine ma intereseaza daca se modifica E sau U din cauza accelerarii . Nu stiu de asa ceva da nu-s sigur .
Putem considera cei doi electrozi un capacitor care odata incarcat devine sursa de camp ; de E . E=U/d
Daca electrozii nu pierd sarcina , U n-ar trebui sa se modifice . C= Q/U . Capacitatea n-are cum sa fie influentata .

Adica daca se stie ceva de genul particula cand este accelerata scade campul electric.

Adi

RaduH, nu inteleg ce legatura are ce ai scris tu cu acceleratorul de particule numit Tevatron. Tu esti cel care discuta cu Cipi despre campul magnetic al Pamantului ce isi pierde din intensitate si astfel poate duce la incalzire globala? Daca da, trebuie sa scrii pe un subiect nou, la tema diverse, sa afirmi ceva si apoi sa pui o intrebare clara. Ultimul tau paragraf, de o fraza, e intrebare sau nu?

Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro

RaduH

Nu am scris nimic despre campul magnetic
Mie forumul asta imi merge foarte greu
Pot sa te invit pe alt forum ?
http://forum.computergames.ro/93-stiinta/342623-intrebare.html

Adi

Multumesc pentru invitatie, mie imi merge bine forumul. Deja aici HarapAlb ti-a raspuns si iti mai raspunde. Este bun forumul acesta, si nu doar ca este al meu :). Este legat de fizica, pe cand cel ce l-ai mentionat este de calculatoare :).
Pagina personala: http://adrianbuzatu.ro