Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

[Rezolvat] Se pot observa neuniformităţile în mişcarea stelei polare?

Creat de Abel Cavaşi, Februarie 26, 2011, 08:40:36 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

Abel Cavaşi

Mulţumesc pentru răspunsuri! Mircea, răspunsul tău este edificator şi mă mulţumeşte pe deplin. Într-adevăr, tehnologia actuală ne permite să observăm dacă stelele se deplasează cu o secundă de arc pe săptămână. Pentru mine, topicul este rezolvat. Vă mulţumesc frumos!

Rămâne să vedem dacă vreun român va măsura vreodată cum se îndepărtează Polaris de steaua polară nordică teoretică (sau cum se apropie Vega de ea), dacă viteza sa aparentă are variaţii mari pe săptămână (un sfert din ciclul lunar) şi în trei luni (un sfert din ciclul solar). Dacă aceste variaţii sunt într-adevăr mari, atunci se confirmă teoria actuală, dar dacă aceste variaţii sunt mici, atunci trebuie să ne gândim la altceva, la ceva asemănător inerţiei, care ar lăsa precesia Pământului să decurgă uniform, aşa cum decurge rotaţia.

mircea_p

Nu sant sigur cum se aplica in cazul masurarii precesiei. Nu stiu cum se masoara precesia. Adica fata de ce reper.

Abel Cavaşi

Mă gândesc că pentru a determina viteza relevantă a precesiei ar fi suficient să se măsoare săptămânal la aceeaşi oră diametrul aparent (care este în prezent de un sfert de grad) al cercului descris în fiecare zi de Polaris (în jurul stelei polare teoretice). Variaţiile acestui diametru ne-ar spune cum variază precesia, ne-ar spune dacă ea variază mult (aşa cum susţine teoria actuală) sau ne-ar spune că variază lin (aşa cum cred eu că ar varia datorită inerţiei produse prin legătura dintre scoarţa terestră şi nucleul Pământului).

HarapAlb

Un articol interesant despre masurarea schimbarilor axei de rotatie a Pamantului in laborator folosind un giroscop cu laser, Earth Wobble Rings True.

Abel Cavaşi

Mulţumesc pentru că încă te mai preocupă această problemă, HarapAlb! Rămâne acum să vedem dacă noul aparat va putea constata că precesia Pământului este mult mai uniformă decât se crede astăzi. Şi, evident, sperăm ca, în eventualitatea unei asemenea constatări, comunitatea ştiinţifică actuală să nu reacţioneze la fel de greşit ca şi pe vremea lui Galilei.