Welcome, Guest. Please login or register.

Mesaje Recente

Pagini: [1] 2 3 4 5 6 7 8 ... 10
1
Sau invers, daca zici ca sunt determinate experimental, atunci ce valori ar putea avea V(A), V(B), V(C) in conditiile P3,P4,P5?
Nu stiu ce valori ar putea sa aiba cele trei viteze, si nici nu pretind ca s-ar putea sti (vezi premiza [1]). Deci astfel de intrebari sa pui celor care sustin ca P[0] ("vitezele relative sunt diferente de viteze absolute") chiar este adevarata, cand eu demonstrez aici ca e falsa.


e-

Adica tu pornesti de la o premisa incerta sau neprecizabila pe care o consideri adevarata si demonstrezi ca este falsa. Asta este o eroare de logica cunoscuta sub numele de “argumentul ignorantei” si nu metoda reducerii la absurd. Metoda reducerii la absurd are doua parti: o ipoteza, alcatuita din fapte sigur adevarate si o concluzie, alcatuita din fapte de care nu suntem siguri si de care ne putem indoi. Deci ipoteza nu poate contine imprecizii (in genul primei premise, conform careia vitezele absolute nu pot fi determinate), deoarece in acest caz vorbim de o problema absurda, adica de o problema in care nimic nu e sigur si totul poate fi pus la indoiala (inclusiv ipoteza). Pe de alta parte, daca accepti ca viteza luminii este absoluta (cum si este, dupa parerea mea, intr-un spatiu Minkowski), atunci vitezele VA pot fi determinate si nu mai poti demonstra prin absurd ca propozitiia P0 este falsa. In aceste conditii, concluzia lui calahan – ca de fapt n-ai demonstrat nimic – mi se pare corecta.

2
Citat
Deci ramane sa dovedesti ca universul chiar este bidimensional, si nu 7-dimensional (de exemplu). Poti face asta?
Electron.
Pai nu dovedeste sistemul bidimensional ca toate marimile fizice sunt masuri ale miscarii si se scriu ca relatii simple intre spatiu si timp. Nu am repetat de cateva ori ca sistemul bidimensional rezulta imediat din S.I. prin inlocuirea  masei M si a sarcinii Q cu relatia  L3/T2
Dar asta este valabil numai in cazul universului fizic. In cazul universului metafizic este evident ca toate aceste relatii nu au nici-o valoare, nu demonstreaza nimic.
3
Citat
m = M
e = L3/2M1/2/T
c = L/T
Citat
ℏ= ML2/T
c = L/T
G = force distance2/mass2 = (ML/T2) L2/M2 = L3/MT2
Electron.
In citatele postate aici sunt formulele dimensionale extrase din fisierul de la linkul postat de dumneata.
Observ ca dumneata scrii la deruta formulele dimensionale in unitati de masura. Si spui ca eu nu pot sa fac distinctia intre dimensiunile fizice si unitatile de masura.  Ce spui? Formulele din citat sunt date corect in dimensiuni fizice? sau trebuiau scrise in date in unitati de masura? In ce priveste valoarea lui Re unde lipseste ultima zecimala, este doar o gresala de redactare, care nu am  bagat-o de seama. As putea sa corectez. Dar spui ca te streseaza corecturile ulterioare. Asa ca or sa ramana in postari toate greselile de redactare. Valoarea lui ffae am luat-o tot din fisierele postate de mine. Si acolo am vazut ca rezulta din relatiile lui Planck  si Einstein. Woe=me*c2=h*ffae; de unde rezulta  ffae=me*c2/h=1,23726*1020 Hz ;Woe este energia de repaus a electronului.
4
k*qe2/re=me*c2

Ok, cu aceasta completare, analiza primei formule pana in prezent este asta:

[1] h=(k*qe2)/(re*ffae)

unde:
  k este constanta interactiunilor electrice  k=9*109 N*m2/C2;
  qe este sarcina electrica elementara qe=1,602*10-19 C;
  re este raza clasica a electronului  re = (k*qe2)/(me*c2) =2,81743*10-15 m; (valoare subliniata cu rosu pentru ca difera de valoarea recunoscuta oficial)
  ffae frecventa fotonului gama de la anihilarea electronului cu pozitronul ffae=1,23726*1020 Hz.

Nota: Pana aici am reluat strict ce ai scris tu in alt format - in format compatibil Scientia.

Deci, a treia intrebare: De unde ai luat valoarea lui "ffae"? In fisierul atasat aici nu apare aceasta valoare (1,23726*1020 Hz) deloc. Legat de semnificatia acestui factor, confirmi ca vrea sa fie inversul lui "tfae" din fisier (care apare spre finalul primei pagini), adica  ffae = 1/tfae?


e-
5
Am stat aseara sa verific (dupa atata timp) calculul razei electronului. Si am gasit, cu valorile scrise de mine, ca rezulta valoarea razei electronului luata de mine de prin fisiere.
De "prin care" scripturi, mai precis? Ti-am spus deja ca in fisierul atasat acestui topic, valoarea este "2,87437*10-15 m", in timp ce tu ai postat valoarea "2,81743*10-15 m". Aceste valori difera semnificativ de la a doua cifra dupa virgula!

Presupun ca valoarea postata de dumneata, care difera de la a 4-a zecimala, ca s-a obtinut cu niste valori mai exacte ale parametrilor din formula.
Tot ce se poate. Intrebarea este de ce nu ai folosit valoarea oficiala, sau macar valorile mai exacte ale parametrilor din formula? Doar sunt valori publice, nu le tine nimeni secrete.

La linkul postat de dumneata, am vazut formulele dimensionale (din SI desigur), pentru sarcina  Q  si pentru constanta gravitationala G.
La care dintre ele? Eu am postat 3 link-uri diferite.

[...] am vazut formulele dimensionale (din SI desigur), pentru sarcina  Q  si pentru constanta gravitationala G. Daca in acele formule se pune in loc de masa M, relatia L^3/T^2 , rezulta ca sarcina are tot dimensiunea L^3/T2 si ca factorul gravific  G  este adimensional.
In S.I. avem asa:
[Q] = s*A
[G] = m3*kg-1*s-2

Intr-adevar, daca inlocuiesc dimensiunea "kg" cu "m3*s-2", obtin ca G este adimensional (ceea ce presupun ca se face in "s.b.m.f.", desi nu stiu care e justificarea fizica din "s.b.m.f." pentru aceasta inlocuire). Poate reusesti sa dai justificarea de rigoare, pe topicul dedicat sistemului bidimensional.

In schimb, nu inteleg cum obtii din aceasta inlocuire si faptul ca "sarcina are tot dimensiunea L^3/T2 (sau m3*s-2)", dat fiind ca in formula sarcinii nu apare niciunde masa M. Te invit sa demonstrezi acest lucru.

Asta este ceva foarte interesant. Fiindca la linkul de mai jos este postata o poza cu ecuatia gravitationala a lui Einstein. https://www.stiintaonline.ro/ce-este-in-realitate-gravitatia/
Daca G din poza este factorul gravific si este adimensional, inseamna ca toata ecuatia, desi contine numai termeni fizici, ar fi doar o ecuatie matematica.
In primul rand, G din poza este "factorul gravific", dar nu este adimensional in S.I.
Totusi, daca acest factor este adimensional in alt sistem de dimensiuni (de ex "s.b.m.f."), nu inteleg de ce asta "inseamna ca toata ecuatia, desi contine numai termeni fizici, ar fi doar o ecuatie matematica"? Nu mi-e clar nici ce anume vrei sa spui cu asta, nici de ce anume spui asa ceva.

La fel in ultimul termen din ecuatie (din dreapta) daca T  de la numarator  este forta F, ar fi viteza la puterea a 4-a (T=F=v^4) si ar face cu c^4 de la numitor tot un adimensional. Si atunci si termenul din fata acestui raport ar fi tot adimensional.
Mi-e foarte greu sa te urmaresc cand faci astfel de afirmatii gresite in care ignori distinctia dintre marimile fizice si dimensiunile lor. Toate argumentele bazate pe dimesniunile dintr-un anumit sitem de dimensiuni sunt doar rezultatul unor conventii, ele nu pot demonstra nimic despre dimensiunile "reale" ale marimilor fizice. Tot ce spui aici e complet fals in S.I. Daca tu ignori in mod intentionat aceste distinctii, crezand ca astfel argumetnele tale devin cumva general valabile (in orice sistem de dimensiuni), e o problema pe care ar trebui sa o rezolvi cat mai repede, pentru ca asa cum iti tot repet, astfel de afirmatii dovedesc doar cat de incompetent esti in aceste domenii.

   Din pacate nu se da dimensiunea fizica a termenilor din ecuatie. Dumneata cunosti pe cineva, pe vre-un specialist in Relativitatea Generala care sa ne dea dimensiunile fizice exacte in SI, ale termenilor din ecuatie?.
Daca tu vrei sa aplici argumentele de mai sus in S.I. iti pot spune eu de pe acum ca argumentele sunt gresite (afirmatiile tale pe care le-am subliniat cu rosu sunt false) in S.I., indiferent de "dimesniunile fizice exacte" pe care astepti sa ti le dea vreun specialist in TRG.

Inventia asta cu precizarea elementului fizic si a celui metafizic, este tot a d-lui inginer.  Fiindca n-am mai intalnit-o prin alte carti. Si gasesc ca este foarte utila in analiza ecuatiilor fizice.
Eu nu inteleg in ce consta aceasta "inventie". Poti sa fii mai explicit? Ce vrea sa spuna si de ce e atat de utila in analiza ecuatiilor fizice? Eventual da-mi un exemplu mai simplu, la nivel de liceu, pe care sa-l poti clarifica unde nu mi-e clar (nu ma astept sa-l clarifici la nivel de TRG).

Cealalta inventie mare a d-lui inginer (poate este o mare descoperire) este ca face din inversul constantei de structura fina -alfa-, indicele de refractie al  mediului atomic Na=1/alfa. Si cu acest indice scrie viteza luminii in vid ca relatie intre parametri fizici ai electronului. Vlv=c=2*pi*Na*Re*Ffae
Poate ca aceasta "inventie" merita un topic dedicat, daca tu crezi ca poate e o mare descoperire.

Sa continuam aici despre formula (sau formulele) lui h, sa nu tot deviem in alte balarii. In postarea mea urmatoare voi reveni la analiza primei formule postate de tine pentru h, in urma raspunsurilor tale la subiect.


e-
6
Daca accepti notiunea de “absolut” (in scop didactic, sa zicem), cred ca ar trebui sa o accepti integral, nu doar pe jumatate. Adica daca admiti ca V(A), V(B) si V(C) sunt “absolute”, cred ca ar trebui sa admiti si ca punctul O reprezentat pe dreapta din desenul de mai jos este in repaus “absolut” in raport cu punctul M care se deplaseaza cu viteza luminii (V(A)<V(B)<V(C)<V(M)=c).

d
- <---0-----------A=>-----------B===>-------------C========>-----M---->+
Ok, admit (in scop didactic, desigur) acest lucru.

As mai preciza ca in desenul meu am ilustrat doar relatia de ordine dintre magnitudinile celor 3 viteze "absolute" (magnitudini individuale imposibil de determinat conform premisei [1]), el nu are pretentia sa reprezinte in vreun fel "valorile" magnitudinilor. De aceea nu am introdus un mobil cu viteza c (M in cazul tau), pentru ca nu as avea cum sa determin nici macar ilustrativ ce dimensiune (magnitudine) ar avea vectorul "c" pe desen, desi conform premisei [2] si propozitiei [P3] este cu certitudine strict mai mare ca VA(A) si VA(B) si mai mare sau egal cu VA(C).

In acest caz, pentru a afla VR(AB), VR(BC) care satisfac conditiile P3,P4,P5, in prealabil trebuiesc precizate valorile V(A), V(B), V(C).
Gresit. Asta ar incalca premisa [1] care spune explicit ca valorile vitezelor absolute nu se pot determina nicicum (nici experimental nici teoretic) pentru ca nu avem acces la un sistem de referinta absolut (nici experimental nici teoretic).

Si care ar putea fi aceste valori astfel ca sa rezulte VR(AB)=0.8c, VR(BC)=0.4c?
Asta nu e cazul demonstratiei sa determine, ci a celui care sustine in realitate adevarul propozitiei [P0], din care se obtin propozitiile [P4] si [P5] folosite in demonstratie. Repet inca o data ca demonstratia mea se bazeaza pe reducerea la absurd, iar tocmai imposibilitatea de a raspunde la genul acesta de cerinte ("care ar putea fi aceste valori astfel ca sa rezulte VR(AB)=0.8c, VR(BC)=0.4c?" ) dovedesc faptul ca a pretinde ca [P0] chiar este adevarata este sursa de incoerente de acest fel, de aceea rezulta logic la final faptul ca [P0] este falsa.

Sau invers, daca zici ca sunt determinate experimental, atunci ce valori ar putea avea V(A), V(B), V(C) in conditiile P3,P4,P5?
Nu stiu ce valori ar putea sa aiba cele trei viteze, si nici nu pretind ca s-ar putea sti (vezi premiza [1]). Deci astfel de intrebari sa pui celor care sustin ca P[0] ("vitezele relative sunt diferente de viteze absolute") chiar este adevarata, cand eu demonstrez aici ca e falsa.


e-
7
De fapt lasand gluma deoparte doresc sa subliniez un aspect important afirmat de tine si anume ca axa timpului este una virtuala, ea nu exista decat in mintea noastra adica apeleaza la memorie dar trebuie sa recunoastem altceva si anume ca spatiul are fiecare punct al sau intr-o anume pozitie pentru un anume moment pe acea axa imaginara temporala, moment care insa nu este deloc imaginar ci este chiar a patra coordonata a spatiu-timpului care permite sa discutam de spatiu in simultaneitate temporala care dupa mine este infasuratoare a acestuia pe axa imaginara a timpului. Moment care are exact precizia pe care o are un numar transcedental, e,Pi sau oricare daca vrei si irational Radical (2) pe axa continuua a numerelor. peste care se poate suprapune perfect axa timpului. Ma intelegi?
8
Nu am raspuns la ultima postare a dumitale, fiindca nu stiu ce sa raspund. Fiindca nu am priceput nimic din rationamentul dumitale.
Ok. Tu insa ai acces la autorul acestui rationament si declar ca pot sa-ti explic tot ce nu ai inteles din el. Asa ca, te invit sa-mi spui care e primul lucru pe care nu l-ai inteles, sa vedem daca putem avansa. (Asta presupunand ca te intereseaza sa intelegi rationamentele legate de acest topic, rationamente care, daca le vei intelege pana la urma, te-ar ajuta sa-ti corectezi multe din falsitatile pe care le declari public atat de nonsalant si de insistent pe aici).

Poate ca ai dreptate. Nu pot sa ma pronunt fiindca nu pricep.
Ai declarat ca ai un nivel de intelegere de liceu. Nimic din rationamentul meu nu depaseste acel nivel, nici la fizica nici la logica/matematica.
Nota: Daca pana la urma rezulta ca nivelul tau de "pricepere" este insuficient pentru a intelege rationamentul, atunci nu e nici o problema (pentru mine), dar repet, daca chiar ai nivelul declarat si te intereseaza sa intelegi acest rationament, atunci ai ocazia sa incerci, iar eu sunt dispus sa te ajut cat pot.

Pana la urma, tu te-ai plans ca eu "nu demonstrez nimic". Acum ti-am oferit un rationament, pe care l-am detaliat si sunt dispus sa-l detaliez si mai mult la nevoie, ca sa vezi ca nu fac doar declaratii gratuite ca tine.

Dar pe undeva cereai un argument sau un experiment teoretic  care ar arata miscarea sau repausul absolut. Mi-am adus aminte de un experiment imaginat de cineva (nu stiu daca aici sau pe alt forum), cu lanterna aprinsa intr-un tren care ar merge cu viteza luminii. Acolo am postat un raspuns preluat de undeva. Spuneam ca lumina care merge in sens opus miscarii trenului cu viteza luminii c,  ar trebui sa fie in repaus absolut.
Ok, tu spuneai asta, dar ce argumente aveai sa o spui? Pe ce te bazezi cand faci (sau faceai) astfel de afirmatii (care apropos, sunt gresite) ?

  Sigur ca un astfel de experiment este imposibil. Dar cred ca teoretic ar incerca sa relizeze repausul absolut.
Chiar daca nu e posibil practic la ora actuala, logica si fizica de azi ne pot ajuta sa analizam acest "experiment mental" si sa fim destul de siguri de rezultate (pentru ca putem folosi o teorie - in speta TRR - care e deja confirmata experimental, iar logica e ceva care e cat se poate de aproape de ceva obiectiv). Deci, ce argumente (rationamente) teoretice ai ca sa afirmi ca un astfel de experiment "incearca sa realizeze repausul absolut" ?


e-
9
Cand se zice universul fizic cvadridimensional (zicere ramasa de la Minkovski), este o exprimare incorecta.
Nu, nu este incorecta.

Corect este sa spunem universul fizic bidimensional (fiindca are doar doua dimensiuni fizice, spatiul L si timpul T), dar cvadridirectional sau cvadriaxial.
Daca ai putea demonstra ca universul are doar doua dimensiun fizice (in speta spatiul L si timpul T) ar fi altceva. Dar cum demonstrezi ca nu are si dimensiunea "masa M", si alte dimensiuni ?

Revenim la conventiile din sistemele de dimensiuni. Unele (cum declari tu ca e "s.b.m.f.") sunt "bidimensionale", aletele, precum S.I. sunt "7-dimensionale". Crezi ca vreun astfel de sistem dovedeste numarul de dimensiuni ale universului?

Deci ramane sa dovedesti ca universul chiar este bidimensional, si nu 7-dimensional (de exemplu). Poti face asta?

In care a patra axa sau directie este a timpului T si este o axa imaginara. Cele trei coordonate ale unui eveniment din universul cvadriaxial sunt toate lungimi L.
Gresit. Si a patra axa este exact la fel de "reala" ca si axele spatiale. Faptul ca nu le putem reprezenta pe toate simultan in geometria noastra tri-dimensionala e cu totul altceva, dar in nici un caz asta nu inseamna ca axa temporala este "imaginara".


e-
10
Electron
Nu am raspuns la ultima postare a dumitale, fiindca nu stiu ce sa raspund. Fiindca nu am priceput nimic din rationamentul dumitale. Poate ca ai dreptate. Nu pot sa ma pronunt fiindca nu pricep. Dar pe undeva cereai un argument sau un experiment teoretic  care ar arata miscarea sau repausul absolut. Mi-am adus aminte de un experiment imaginat de cineva (nu stiu daca aici sau pe alt forum), cu lanterna aprinsa intr-un tren care ar merge cu viteza luminii. Acolo am postat un raspuns preluat de undeva. Spuneam ca lumina care merge in sens opus miscarii trenului cu viteza luminii c,  ar trebui sa fie in repaus absolut.  Sigur ca un astfel de experiment este imposibil. Dar cred ca teoretic ar incerca sa relizeze repausul absolut.
Pagini: [1] 2 3 4 5 6 7 8 ... 10