Ştiri:

Vă rugăm să citiţi Regulamentul de utilizare a forumului Scientia în secţiunea intitulată "Regulamentul de utilizare a forumului. CITEŞTE-L!".

Main Menu

Marul cunoasterii

Creat de sumalan dorin, Iunie 20, 2012, 10:03:32 PM

« precedentul - următorul »

0 Membri şi 1 Vizitator vizualizează acest subiect.

sumalan dorin


Buna dimineata

Citat din: Şumi din Iunie 21, 2012, 03:19:18 PM
Nu este tot una cand se discuta despre religie/credinta si influenta care poate/ar putea s-o aiba asupra oamenilor ,si o tema in care centrul discutiei sa fie convingerea ca religia/credinta /teoria religioasa e buna ba chiar si adevarata.

Voi reveni cu niste exemple concrete in acest caz .

Uitati exemple unde se vede ca s-a incercat provaduirea unei credinte/religii (cel putin asa am inteles eu).Normal acum nu are sens o  analiza a fiecarui topic in parte ,se pot observa scopurile prin diferite replici lasate de autorii lor.Nu dau numele autoriilor deoarece se stiu.In continuare voi cita cate o replica din fiecare topic enuntat pentru a-mi argumenta punctul de vedere in legatura cu diferenta intre stilurile de abordare.

Topicuri in care s-a incercat provaduirea unei credinte/religii.

Homo religious
"Aşa cum a remarcat filozoful francez B. Pascal, cei care câştigă pariul despre existenţa lui Dumnezeu, pot câştiga totul fără să piardă nimic după moarte. Deci, trecătorilor prin această lume telurică, pariaţi fără şovăire că Dumnezeu există,chiar dacă nu ştim cum arată! Este suficient să admitem că Dumnezeu este creatorul atotputernic şi atotştiutor al lumii, temelia şi garanţia moralităţii, fără de care nu există armonie şi reguli universale. Numai aşa viaţa capătă sens şi finalitate. " Citat din autor

"Noul Testament descrie tulburătoarea viaţă a lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, trimis pe pământ să arate oamenilor calea cea dreaptă şi să ispăşească păcatele acestora prin sacrificiul pe cruce a propriei sale vieţi. "Citat din autor

Mesia,Hristos,Mantuirea
"Descifrând tetragrama sacră YHWH a rezultat că Iisus avea temperatura normală a corpului în jur de 53 grade Celsius (noi avem în jur de 37),ceea ce duce la o densitate de energie electromagnetică radiantă totală și biologică mai mare cu 24% decât a noastră.Iisus având puterea duhului mult mai mare ca a noastră,a putut mântui oamenii și înfăptui minunile din evanghelii.Științific,mântuirea înseamnă ca omul să acționeze cu trupul prin cuvânt și faptă în mediul înconjurător,în societatea umană,numai cu virtuțile sale,nu și cu viciile.Păcatele noastre sunt date de către vicii.Deci episcopii și preoții nu pot mântui,nu pot ierta păcatele noastre,fiindcă au aceeași temperatură a trupului ca și noi,sunt identici în trup cu noi.Numai Iisus ne poate mântui,ne poate ierta păcatele.Biserica creștină este fondată pe trei sacramente: euharistia,iertarea păcatelor și botezul.Euharistia este luată de la esenieni,iertarea păcatelor nu se poate face și botezul este luat de la Ioan Botezătorul."Citat din autor

Religia si Credinta
"Toate plantele au serotonină în ele,deci toate plantele sunt religioase,conștient sau inconștient."Citat din autor

Despre metoda duhovniceasca.
"Demers duhovnicesc - prin aceasta fac referire directa la Practica Isihasta (ce include atat "demersul"(scopul), cat si metoda si afirmatiile duhovnicesti. Daca este necesar voi raspunde punctual si detaliat.).

Metoda sau practica isihastă se realiza astfel: călugării dedaţi acesteia se retrăgeau în locuri singuratice şi – prin concentrarea gândului (minţii, cugetului) la rugăciune – se ridicau la un înalt nivel de percepere a realităţii, mai presus de impresiile simţurilor şi de tot ceea ce îi înconjura, ajungând să vadă prin contemplaţie lumina dumnezeiască necreată, pe care Sfinţii Apostoli Petru, Iacob şi Ioan au văzut-o pe Muntele Taborului, la Schimbarea la Faţă (Matei 17, 1-8; Marcu 9, 2-9; Luca 9, 28-36), realizând astfel o mai mare apropiere de Dumnezeu. Aceasta lumină strălucitoare nu este fizică, ci dumnezeiască.

Isihaştii rosteau continuu această scurtă rugăciune, numită Rugăciunea inimii sau Rugăciunea lui Iisus: "Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieşte-mă pe mine păcătosul" (sau sub alte forme, întotdeauna scurte, asemănătoare: "Doamne, Iisuse Hristoase, miluieşte-mă")."
Citat din autor

Iar acum topicuri in care s-a discutat despre credinta in dumnezeu/religii etc.

De ce crede lumea in Dumnezeu?
"De ce exista cel putin jumate din oameni care cred in Dumnezeu? Biologii evolutionisti raspund ca asa a evoluat specia. Ca acei indivizi care aveau legaturile neuronale de asa maniera incat sa favorizeze credinta intr-o fiinta supranaturala care are grija de ei mereu si care le ofera viata dupa moarte le oferea mai multa liniste si concentrare in viata si atunci se puteau reproduce mai mult.

Am publicat pe site o recenzie al unei carti pe tema aceasta.

RECENZIE CARTE DE STIINTA: De ce nu dispare Dumnezeu – Stiinta creierului si biologia credintei "
Citat din autor

Creierul este sau nu afectat de povestirile din biblie.
"Un topic legat de: povestirile din biblie ,ne afecteaza cumva sanatatea mintala? As putea sa intiez aceasta discutie pe forumul de atei,dar nu o fac deoarece aici ma simt cel mai bine si pe mine ma intereseaza doar raspunsurile privite din punct de vedere stiintific.Si cred ca aici sunt oameni pregatiti sa de-a raspunsuri de ambele parti.

De considera administratorii acestui forum,discutia inutila blocati-o sau stergeti-o.

Ideea acestui topic : prea multe argumente biblice in diferite situatii din viata.

Haideti sa luam biblia si s-o analizam sa vedem pana la urma ne afecteaza da sau nu? Iar cel mai important daca stiti cazuri despre asa ceva,postati-le si sa le dezbatem.

In ce mod poate fi afectat creierul de povestirile din biblie? pai - draci,satana,iad ,rai ."
Citat din autor


Efectul placebo in religie.
"Pe ce se bazeaza religia in as atrage numerosi adepti? Pe ce se bazeaza religia cand un om se vindeca "miraculos" ,astfel incat pana in acel moment boala de care suferea era incurabila? Intr-adevar se apleaza la credinta lui in ceva "autoputernic" denumit generic -dumnezeu.Placebo in religie ce efecte mai poate avea? Voi ce credeti?

P.S : o rugaminte daca se poate, fara patima in raspunsuri .Chiar daca unele posibile raspunsuri or fi "ciudate" din punct de vedere rational asa cum intelege fiecare, dar fara patima!"
Citat din autor

Cine a scris biblia.
"Da, intradevar cine a scris Biblia?
Raspunsuri de genul naiv, naivitate, credincios, etc. rog nici sa nu sa se scrie, nici nu ma intereseaza. Prezint putin intii situatia: Biblia a fost "scrisa pe parti", de oameni deferiti, in timpuri deferite -aceasta este cel mai interesant.
O varianta de raspuns este:
Dumnezeu a inspirat pe scriitor, si astfel el a scris ceea ce ia dictat Dumnezeu.
Mai sunt si alte variante de raspuns poate??? Ma refer mai mult la cei ce neaga religia, teoria creationista, existenta lui Dumnezeu. Adica oamenii de stiinta, fizicienii, matematicienii, filozofii, si altii etc."
Citat din autor

Bazele evolutioniste ale comportamentului religios al omului.
"Religia reprezinta un subsistem al sistemului cultural, format din doua ingrediente de baza: credinte si ritualuri

Ca si cultura, religia se transmite social si cuprinde anumite tipuri de informatie ce se transfera de la o generatie la alta prin procesul uman de invatare si acumulare a informatiilor .

Capacitatea genetica a omului pentru achizitiile culturale include prin urmare capacitatea umana pentru religie, exprimata prin perceptii specifice, ganduri, emotii si tendinte comportamentale.

Credintele religioase sunt sisteme simbolice despre o ordine nevazuta, cu alte cuvinte :" idei general acceptate dar nedemonstrate despre lume si Univers impartasite de membrii unui anumit grup uman cu o cultura proprie."

Fiinte supranaturale cu puteri supra-omenesti sunt considerate a controla aceasta ordine nevazuta si au puterea de a ajuta sau dimpotriva, de a pedepsi sau de a face rau oamenilor, iar relatia lor cu oamenii poate, intr-un anumit grad, sa fie influentata prin ritualuri religioase.

Ritualurile religioase sunt actiuni umane menite a influenta puterile supraomenesti (divinitatile) si deriva din punct de vedere evolutiv-adaptativ din comportamentele de submisivitate si de evitare a conflictelor sau de linistire (appeasement behavior), si secundar din comportamentele de tip help-seeking (cautarea ajutorului).

In mai multe societati traditionale din prezent (Papua, Africa) asemenea credinte sunt omniprezente iar ritualurile si alte activitati motivate de astfel de credinte sunt intotdeauna costisitoare in termeni de timp si energie.

Teoria semnalizarii costului in religie postuleaza ca ritualurile religioase si taboo-urile pot promova cooperarea in interiorul grupului, ceea ce pare a fi avantajul primar al fenomenului religios.

De ce sunt oamenii fiinte religioase?

Deocamdata va intreb, pentru a avea o dinamica a discutiei, iar eu voi reveni cu detalii in posturi viitoare. "
Citat din autor



Avand in vedere ca suntem pe un forum de stiinta si exista si un regulament prin care este specificat ca (este interzisa propaganda de orce fel inclusiv cea religioasa) nu am nicio urma de mila pentru cei care initiaza subiecte cu tenta de convingere a unei credinte/religii.
Sincer nu doresc nod in papura pentru divergente sau pentru destabilizare.De asemenea nu doresc un conflict intre diferite idei centrate pe religie/credinta in dumnezeu sau ceva asemanator.Mi-am exprimat punctul de vedere argumentat si fara a convinge pe cineva ca am dreptate.

Fiecare e liber sa creada ce vrea si in cine vrea.Eu de exemplu cred in stiinta  (chiar daca am inca "gauri" dar nu incerc sa conving pe nimeni sa imi adopte credinta.Sincer nu am nimic special cu subiecte religioase atata timp cat nu se incearca convingerea unui sistem de gandire religios.